ΥΛΙΚΑ:
- 3 φλιτζάνια αλεύρι ζυμωτό για ψωμί ( 420 γρ ) και λίγο ακόμα ..450-470
- ή 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280γρ) και 1 φλιτζάνι αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
- 1 φλιτζάνι μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες ή πράσινες
- 350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (μόνο αν οι ελιές δεν είναι πολύ αλμυρό)
- 200 γρ προζύμι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 2-3 κουταλιές λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 3_4 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 100γρ και τα αναπιανουμε με 100γρ δυνατό αλεύρι και 100ml νερό εμφιαλωμένο τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ..τα υπόλοιπα γρ σε μένα έμειναν 70 γρ τα αναπιανω ξανά με 70 γρ δυνατό αλεύρι και 70 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριπλασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !! Το αναπιασμα πρέπει να είναι .. 1:1:1 προζύμι :νερό:αλεύρι
- Σε ένα μεγάλο μπολ,κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό της συνταγή μας Ανακατεύουμε όλα μαζί με μια σπάτουλα από σιλικόνη για 1 λεπτό μέχρι να έχουμε μια υγρή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες (αυτολυση ) σε θερμοκρασία δωματίου,
- Αφού περάσουν οι 2 ώρες, προσθέτουμε και το αναπιασμένο μας προζύμι και ζυμώνουμε, κάνουμε την ζύμη τραβήγματα να ενωθεί το προζύμι μας με το μείγμα αλευριού και και νερό πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και σκεπάζουμε τη ζύμη με την υπόλοιπη πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες.Στο διάστημα αυτό στην μια ώρα πατάμε το φουσκωμένο ζυμάρι μας και αρχίζουμε να διπλώνουμε μερικές φορές.το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα το ίδιο και στην δεύτερη ώρα
- Στην συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και ρίχνουμε την ζύμη στο πάγκο με αλεύρι στα χέρια μας την ανοίγουμε σε φύλλο και την πασπαλίζουμε σε ελιές την κλείνουμε στα δύο και ξανά με τα χέρια μας την ξανά ανοίγουμε φύλλο και ξανά την πασπαλίζουμε με τις ελιές μας και κλείνουμε ξανά όπως λέμε πιο πάνω .Την σκεπάζω και την αφήνω να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες ,, (εδώ σας οφείλω μια φωτογραφία)
- Στην συνέχεια με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα την κόβουμε στα τρία κομμάτια και την στριφογυρίζουμε δεξιόστροφα με αλεύρι πάντα στα χέρια μας και τα τοποθετούμε στο ταψί μας με λαδόκολλα , αφήνουμε να ξεκουραστεί -φουσκώσει για 1-2 ώρες σκεπασμένη ,(εδώ σας οφείλω μια φωτογραφία)
- Προθερμάνουμε το φούρνο στους 250°C 30 λεπτά πριν το ψήσιμο.
- Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό σε ένα μπολ πυρέχ και το τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου, με τον τρόπο αυτό θα βράσει άμεσα και να δημιουργήσει ατμό. . Ψήνουμε για περίπου 30 -35 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε το ψωμί δροσερό σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να το κόψουμε
- Έχω φτιάξει το ψωμάκι αφήνοντας το να φουσκώσει για 6--ώρες αν θέλουμε αφήνουμε την ζύμη μαςγια 14-18 ώρες όπως λέω παραπάνω πριν βάλουμε τις ελιες αφήνοντας την ζύμη μας στο ψυγείο για 12 ώρες ..να ενωθούν τα άλευρα και να βγάλουν τα αρώματα τους
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές