700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές σούπας ξύδι ή τσικουδιά ή τσίπουρο
1 κουτάλι γλυκού αλάτι.
1 κουταλάκι του γλυκου όχι γεμάτο ζάχαρη
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
χλιαρό νερό όσο πάρει
1/2 φακελάκι μαγιά ξερή 3_4 γρ
λίγο λάδι για το ταψί τα φύλλα
λίγο αλεύρι με νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
- Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά ,το αλεύρι, αλάτι, ξύδι και νερό και ζυμώνουμε ώσπου να ξεκολλάει από τα τοιχώματα η ζύμη μας, μαλακιά και αφράτη
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί .για ώρα να διπλασιάσει τον όγκο της *
- Κόβουμε την ζύμη μας σε 10 κομμάτια και ανοίγουμε φύλλο με την βοήθεια του πλάστη και με νισεστέ ανακατεμένο με λίγο αλεύρι .
- Ανοίγουμε 10 -12 φύλλα μεγέθους ανάλογα με ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε .
5 -6 μελιτζάνες ανάλογα το μέγεθος της μελιτζάνας μας
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
4 μεγάλα κρεμμύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά σταρένιο
1 φλιτζάνι τσαγιού φέτα τριμμένη
1/2 λίτρο γάλα
λίγο μαύρο πιπέρι
σουσάμι
- ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τις μελιτζάνες τις και τις ξεπικρίζω με τη γνωστή διαδικασία με αλάτι.(αλατίζω και αφήνω για 30 λεπτά περίπου )
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στον τρίφτη κρεμμυδιών . Τις βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε πολύ λίγο νεράκι ή γαλατάκι . Μπορείτε αν θέλετε να τις κόψετε και σε καρεδάκια μικρά την μελιτζάνα (εμένα οι μικρές δεν θέλουν την μελιτζάνα να την νιώθουν σε κομμάτια ,έτσι και εγώ τις τρίβω πάντα στον τρίφτη )
- Μόλις μαλακώσουν τις στραγγίζουμε καλά σε στραγγιστήρι πιέζοντας, για να φύγουν τα νερά. Καθαρίζουμε και τρίβουμε και το κρεμμύδι μας ,το αχνίζουμε με λίγο νερό .Μπορείτε αν θέλετε να τα κόψετε και σε καρεδάκια μικρά τα κρεμμύδια .
- Σε αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τις μελιτζάνες για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα .
- Προσθέτουμε και το γάλα , τον τραχανά και βράζουμε για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μη 'κρατάει' ο τραχανάς στο δόντι .Μόλις κρυώσει το μείγμα χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και τη φέτα. με την κεφαλογραβιέρα και προσθέτουμε το παρακάτω μείγμα του βρασμένου κιμά
- Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
- Στρώνουμε πρώτα 3 φύλλα - γέμιση με τυριά - 2 φύλλα - γέμιση με τυριά - 2 φύλλα - γέμιση με τυριά - ........3 φύλλα. (την πίτα την φτιάχνω πάντα με 15 φύλλα )
- Τα φύλλα τα λαδώνουμε ανάμεσα το καθένα .
- Χαράζουμε την πίτα μας και την βρέχουμε με λίγο νερό και ρίχνουμε πάνω σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου μία ώρα ή και παραπάνω μέχρι να ψηθεί η πιτούλα μας !!
- Αν μας μείνει γέμιση την βάζουμε σε μπολ και μετά στην κατάψυξη και την κρατάμε εκεί για 1 μήνα περίπου .
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ :- 250 γρ κιμά μοσχάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο στο μπλέντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- λίγο πιπέρι
- λίγη ρίγανη
- 50 ml λάδι
- 50 ml κρασί λευκό ξηρό
- 1/2 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη και 1/2 καρότο κομμένο στο μπλέντερ
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:- Σε μια κατσαρόλα μικρή ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε και τον κιμά, ανακατεύουμε συνέχεια και μόλις αλλάξει χρώμα-ασπρίσει προσθέτουμε και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
- Σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε και το σκόρδο και την πιπεριά και προσθέτουμε και το πιπέρι και την πάπρικα και το αλάτι και τον μαϊντανό.
- Προσθέτουμε και μισό ποτήρι νερό ίσως και λίγο παραπάνω όσο χρειάζεται και να ψηθεί ο κιμάς μας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνει μόνο με το λαδάκι του.,,και το προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα με της μελιτζάνες ..
- Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
- Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!Και καλή μας όρεξη !!