Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑΣ









ΥΛΙΚΑ:

  • 2 και φλιτζάνια ζεστό νερό (480 ml )
  • 1/4 φλιτζάνι γάλα 
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  •  25 γρ μέλι  
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι (20 γρ)
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο (80 γρ )
  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
  • 250 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό 
  • 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο για το τέλος 

  • ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ :

    Γαλοπούλα .
    Τυριά κίτρινα 
    Σάλτσα ντομάτας 



    Οι κούπες μεζούρες που χρησιμοποιώ στα ζυμαράκια μου  .
     Yγρά 240 ml 
    Aλευρα 140 γρ


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια  μου. 
    • .Βάζουμε στο κάδο του το γάλα,το νερό,το μελι ,την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι και το σιμιγδάλι λίγο -λίγο και αφήνουμε για το τέλος το  μισό φλιτζάνι ,βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο  ..( εγώ αυτή την φορά δεν είχα όλη την ποσότητα που ζητούσε η συνταγή και έβαλα 40 γρ βούτυρο και 40 ml λάδι ελιάς) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και  μαλακιά  και  απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια  μας . 
    •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο  φορές σύνολο 30 λεπτά . 
    •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε τη μαγιά με το 60ml γάλα, αφήνουμε για 10 λεπτά να  ενεργήσει η μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε και στο  τέλος το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
    • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40-50 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει 
    •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16-17 κομμάτια από περίπου 90 γραμμάρια το καθένα, ανοίγουμε σε πιτούλα  και  βάζουμε αλλαντικά και τυριά της αρεσκείας μας. Της δίνουμε σχήμα με τα χέρια-παλάμες κουνώντας την κυκλικά πάνω στον πάγκο της κουζίνας και τα βάζουμε σε ταψί  με χαρτί ψησίματος και σχηματίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες 
    • Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 50-60 λεπτά). 
    •  Αν θέλουμε για το τέλος τα περνάμε με λίγο γάλα και κρόκο αυγού και 
    •  Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου ανάλογα  το  φούρνο μας  για περίπου περίπου 15-18 λεπτά,μέχρι να ροδίσουν ελαφρά
    • Τα στολίδια τα έκανα με την ίδια ζύμη .μόνο που πρόσθεσα λίγο κακάο και χρησιμοποίησα και ζαχαρωτά ..




    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΥΤΥΧΙΑ- ᾹΓΑΠΗ -ΕΥΛΟΓΙΑ 


    Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

    ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ



    Οι κούπες μεζούρες που χρησιμοποιώ στα ζυμαράκια μου  .
     Yγρά 240 ml 
    Aλευρα 140 γρ

    ΥΛΙΚΑ:

  • 2 και φλιτζάνια ζεστό (480 ml )
  • 1/4 φλιτζάνι γάλα (60γρ)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  •  25 γρ μέλι  
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι (20 γρ)
  • 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο (80 γρ )
  •  500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
  • 250 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό και λίγο ακόμα για το άνοιγμα της ζύμης ..


  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια  μου. 
    • .Βάζουμε στο κάδο του το γάλα ,το νερό ,το μελι ,την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι και το σιμιγδάλι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το  μισό φλιτζάνι,βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο  ..( εγώ αυτή την φορά δεν είχα όλη την ποσότητα που ζητούσε η συνταγή και έβαλα 40 γρ βούτυρο και 40 ml λάδι ελιάς) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και  μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια  μας . 
    •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
    •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε τη μαγιά με το 60ml γάλα, αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε και στο  τέλος το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
    • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40-50 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει 
    •  Χωρίζουμε τη ζύμη ανάλογα με τα ταψιά μας .και προχωράμε στην κατασκευή της πίτσας 

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΥΤΥΧΙΑ- ᾹΓΑΠΗ -ΕΥΛΟΓΙΑ 


    Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

    ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ




    Εύχομαι  χρόνια πολλά υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο

    Αν δε θέλετε το κεφίρ στην βασιλόπιτα σας μπορείτε να προσθέσετε γάλα , το κεφίρ δίνει  περισσότερη υγρασία και γεύση.δοκιμάστε αυτή την Πρωτοχρονιά να την φτιάξετε .. 

    ΥΛΙΚΑ:

    320 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

    80 γρ αλεύρι από φουντούκια 

    320 γρ ζάχαρη

    250 γρ λιωμένο βούτυρο (έβαλα μισό βούτυρο και μισό καλαμποκέλαιο ..)

    5 μεσαία αυγά

    160 ml  κεφίρ (2/3 κούπας )

    Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 🍊

    Ξύσμα από 1 λεμόνι 🍋

    1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

    1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (κακουλέ)

    1/4 κουταλακι του γλυκού αλάτι

    20 γρ μπέικεν πάουντερ

    2 βανιλίες με άρωμα πορτοκάλι

    100 γρ σταγόνες σοκολάτας 


    ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ:

    150 γρ κουβερτούρα

    15 γρ ηλιέλαιο 

    Διάφορα ζαχαρωτά


    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε  θερμοκρασία δωματίου .

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 24_26 εκατ βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.

    • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι 
    • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια και το αλάτι 
    • Στην συνέχεια σε καθαρό μπολ χτυπάμε ζάχαρη με το βούτυρο,το λάδι να γίνει κρέμα,προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους,το κάρδαμο,το ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι και το μαχλέπι 

    • Ρίχνουμε το κεφίρ σε τρείς δόσεις,προσθέτουμε και τα τριμμένα φουντούκια,το αλεύρι με το μπέικιν,λίγο-λίγο,προσθέτουμε και την μαρέγκα σε δόσεις ανακατεύουμε με μια μαρίζ και προσέχουμε να μην χάσει τον όγκο της η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι 

    • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει τα πλαινά της και καλύπτουμε τον πάτο της με λαδόκολλα προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας από πάνω αφού πρώτα τις αλευρώσουμε τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
    • Αν είναι απαραίτητο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και φυσικά δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου αν δεν περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά. 
    • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στην στη συνέχεια το γυρίζουμε ανάποδα ώστε να έχουμε το λείο μέρος του κέικ για να το στολίσουμε πιο εύκολα.
    • Σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή διακοσμούμε κατά την αρέσκειά  μας με σοκολάτα κουβερτούρα ή άσπρη σοκολάτα .

    ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
    1. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό τρίφτη και βγάλτε μόνο το φλοιό του πορτοκαλιού. Προσέχουμε  να μην πάρουμε και το λευκό μέρος καθώς είναι πικρό.
    2. Αφαιρούμε το βούτυρο από το ψυγείο τουλάχιστον μερικές ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε . Αυτό θα το επιτρέψει να μαλακώσει. Το κόψιμο σε κύβους βοηθά επίσης.
    3. Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για μαρέγκα: Το μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε  για να χτυπήσουμε το ασπράδι πρέπει να είναι πολύ καθαρό. Για να το πετύχουμε αυτό, σκουπίζουμε  το μπολ με μια χαρτοπετσέτα βουτηγμένη σε ξύδι,για να εξαλείψουμε τυχόν υπολείμματα λίπους.
    4.Ανάλογα με το φούρνο (πόσο ακόμη και η θερμοκρασία είναι μέσα του)μπορεί να πάρουμε κέικ με φουσκωμένη την κορυφή.Για να αποφύγουμε ένα τέτοιο κέικ μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να ψήσουμε σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία,160C . Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο για ψήσιμο,αλλά θα μειώσουμε τον κίνδυνο για ρωγμές και θόλο στη μέση του κέικ.Μπορούμε ακόμα να χτυπήσουμε το ταψί μας στον πάγκο για να απελευθερώσουμε παγιδευμένες φυσαλίδες πριν το ψήσιμο μπορεί επίσης να βοηθήσει.Εάν εξακολουθούμε να έχουμε ένα θόλο στη μέση του κέικ σας,μην ανησυχούμε ! Χρησιμοποιήσουμε ένα οδοντωτό μαχαίρι και κόβουμε το κέικ,οριζόντια.Στη συνέχεια,γυρίζουμε ανάποδα το κέικ και στολίζουμε την ανάποδη πλευρά του κέικ που είναι επίπεδη.
    Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό 🏡 σας !!
                                    Καλά να περάσετε με τις  οικογένειες σας !!
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

    ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2021

     



    Αγαπημένοι φίλοι!
    Εύχομαι  η νέα χρονιά να φέρει υγεία, αγάπη,, αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα ελπίδα για  τον καθένα  ξεχωριστά !

     Εύχομαι αυτή  η δοκιμασία  που περνάει ο πλανήτης μας  να  πάρει ένα τέλος , να τελειώσει αυτή η εφιαλτική περίοδος του Κορωνιού ,να μπορέσουμε και πάλι να βρεθούμε όλοι μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα , να  αγκαλιαστούμε  και πάλι με τους  γονείς και τα παιδιά μας .

    Να ευχηθούμε η ζωή μας να επανέλθει και παλι στα φυσιολογικά της ή όπως θα  ήθελε ο καθένας την ζωή του 
    Ελπίδα ότι ο νέος χρόνος θα σβήσει τα άσχημα, και στην θέση του θα φέρει καλές και ευτυχισμένες στιγμές και  θα φέρει πολλά χαμόγελα σε όλους μας !
    Καλή  , ευλογημένη και  ευτυχισμένη χρονιά!


    Θα είμαστε και πάλι κοντά σας μετά τα Φώτα, με πολλά πολλά πλάθω ζυμαράκια .


    ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ -ΕΥΤΥΧΙΑ- ᾹΓΑΠΗ  -ΕΥΛΟΓΙΑ 


    Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

    ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ






    Ο χειμώνας είναι εποχή του χρόνου που μου αρέσει, μπορεί να είναι κρύος, ο χειμώνας μπορεί να είναι μελαγχολικός.
    Αλλα το χειμώνα γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης , την Πρωτοχρονιά. 

     Ο χειμώνας μπορεί να είναι μακρύς και για πολλούς είναι βαρετός και μονότονος  .
    Αλλά ο χειμώνας για μένα έχει για μένα τα καλύτερα ..... ναι έχει και πιο νόστιμα φρούτα, πορτοκάλια, λεμόνια ,μανταρίνια, μήλα είναι γεμάτος από εσπεριδοειδή!
    Ακριβώς όλα αυτά ,τα εσπεριδοειδή ,τα αγοράζω πάντα φρέσκα από την λαϊκή της γειτονιάς μου .
    Τα μανταρίνια  είναι από τα πιο αγαπημένα μου εσπεριδοειδή, αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα που βγάζει όταν το κόβω, όλο αυτό το άρωμα.....δεν μπορώ να αντισταθώ ,έφτιαξα ένα κέικ όλο γεύση και αρώματα ..
    Βασιλόπιτα ετοιμάσαμε σήμερα  λοιπόν με χυμό μανταρίνι και αλεύρια αμυγδάλου .. και κάρδαμο και βούτυρο και  ξύσμα ..



    Αν δε θέλετε το κεφίρ στην βασιλόπιτα σας μπορείτε να προσθέσετε γάλα,το κεφίρ δίνει  περισσότερη υγρασία και γεύση. ..δοκιμάστε αυτή την Πρωτοχρονιά να την φτιάξετε .. 
     
    ΥΛΙΚΑ :
    200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    5 αυγά μεσαία
    400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    100 γρ αλεύρι αμυγδάλου ή φουντουκιού
    1 κούπα (240 γρ) κεφίρ ή γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου .
    20 γρ μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
    350 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
    Ξύσμα από πορτοκάλι🍊 ή μανταρινιού
    Ξύσμα από λεμόνι🍋
    2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού🍋
    1/4  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    1/2 κούπα (120 ml)χυμό φρέσκο μανταριού
    2 βανίλιες
    1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο -Κακουλέ


    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε  θερμοκρασία δωματίου .

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 28  εκατ βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.

    • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι 
    • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα  τα ασπράδια  με 100 γρ ζάχαρη και τις δυο κουταλιές χυμό λεμόνι 
    • Στην συνέχεια σε καθαρό μπολ χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το βούτυρο να γίνει κρέμα ,προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους ,το κάρδαμο ,το ξύσμα πορτοκαλι και λεμόνι και τον χυμό μανταρινιού .

    • Ρίχνουμε το κεφίρ σε τρείς δόσεις όπως και και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι, λίγο -λίγο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ,η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι 

    • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε  στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη  μεσαία σχάρα για 50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
    • Αν είναι απαραίτητο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και φυσικά δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου αν δεν περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά. 

    • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στην στη συνέχεια το γυρίζουμε ανάποδα ώστε να έχουμε το λείο μέρος του κέικ για να το στολίσουμε πιο εύκολα.
    • Σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή διακοσμούμε κατά την αρέσκειά  μας με σοκολάτα κουβερτούρα ή άσπρη σοκολάτα .


    ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
    1. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό τρίφτη και βγάζουμε μόνο το φλοιό  του πορτοκαλιού. Προσέχουμε  να μην πάρουμε και το λευκό μέρος καθώς είναι πικρό.
    2. Αφαιρούμε το βούτυρο από το ψυγείο τουλάχιστον μερικές ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε . Αυτό θα το επιτρέψει να μαλακώσει. Το κόψιμο σε κύβους βοηθά επίσης.
    3. Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για μαρέγκα: Το μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε για να χτυπήσουμε το ασπράδι πρέπει να είναι πολύ καθαρό. Για να το πετύχουμε αυτό, σκουπίζουμε το μπολ  με μια χαρτοπετσέτα βουτηγμένη σε ξύδι, για να εξαλείψουμε τυχόν υπολείμματα λίπους.
    4.Ανάλογα με το φούρνο (πόσο ακόμη και η θερμοκρασία είναι μέσα του), μπορεί να πάρουμε κέικ με φουσκωμένη την κορυφή . Για να αποφύγουμε  ένα τέτοιο κέικ μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να ψήσουμε σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία, 160C Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο για ψήσιμο, αλλά θα μειώσουμε τον κίνδυνο για ρωγμές και θόλο στη μέση του κέικ. Μπορούμε ακόμα να χτυπήσουμε το ταψί μας στον πάγκο για να απελευθερώσετε παγιδευμένες φυσαλίδες πριν το ψήσιμο μπορεί επίσης να βοηθήσει. Εάν εξακολουθούμε να έχουμε  ένα θόλο στη μέση του κέικ σας, μην ανησυχούμε ! Χρησιμοποιήσουμε ένα οδοντωτό μαχαίρι και κόβουμε το κέικ , οριζόντια. Στη συνέχεια, γυρίζουμε ανάποδα το κέικ και στολίζουμε την ανάποδη πλευρά του κέικ  που είναι επίπεδη.
    Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό 🏡 σας !!
                                    Καλά να περάσετε με τις  οικογένειες σας !!
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

    ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΧΟΡΤΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

     




    Η Βασιλόπιτα μας ....  πίτα Χορτόπιτα !!  
    Μια πίτα που την φτιάχνει ακόμα η μαμά μου ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ....  
    Από μικρή θυμάμαι ετοίμαζε τα 12 φύλλα όσα και οι 12 απόστολοι της εκκλησίας μας,από την παραμονή και τα έψηνε στην ξυλόσομπα μας,πρώτα από την μια μεριά του φύλλου και έπειτα από την άλλη τόσο ώστε να βγάλουν φουσκάλες .
    Τα έβαζε ένα πάνω στο άλλο καλά σκεπασμένα με ένα καθαρό τραπεζομαντιλο .Κράταγε άψητα μόνο 3_4 ( για να τα βάλει στο πρώτο φυλλο κάτω και πάνω στο ταψί ..για να είναι όμορφο και να μπορει να κόψει όμορφα κομμάτια την βασιλόπιτα μας.. ) ανήμερα έφτιαχνε την έφτιαχνε και την έψηνε και την κόβαμε στο μεσημεριάτικο εορταστικό τραπέζι μας !!
    Μεγάλωσα περιμένοντας αυτή τη μέρα για να δω τη μανούλα μου να φέρνει στο τραπέζι την παραδοσιακή βασιλόπιτα με τα  σημάδια.
    Εκρυβε στην πίτα μας ..Το φλουρί για τα οικονομικά της οικογένειας,το κλαδί  ..ένα κομμάτι ξύλο από τα ξεραμένο πια κλήμα ..για  τα χωράφια ..
    Εμείς στην οικογενεια μας καλιεργουσε ο μπαμπάς μου αμπέλια,το ξεραμένο χόρτο 
    άχυρο για τα προβατάκια και τα άλογα και τις αγελάδες....τα σημάδια συμβόλιζαν την καλή υγεία και παραγωγή των ζωντανών της οικογένειας.
    Την ίδια προσμονή έχουν τώρα και τα δικά μου παιδιά.
    Καθε χρόνο περίμενα την πίτα της μαμάς μου που ήταν η πιο  νόστιμη πίτα.
    Συνεχίζοντας την παράδοση αυτή φτιάχνω και εγώ την πίτα και θα την κόβουμε την παραμονή .
    Ελπιζω κάποια στιγμή να το κάνουν και τα παιδιά μου.. να συνεχίσουν την παράδοση στο δικό τους  σπίτι 🏡.
    Καλή χρονιά σε όλους.

    Για την συνταγή δείτε Εδώ 
    Στο χρωματιστό ζυμαράκι έχω βάλει λίγο ζουμί από παντζάρια που είχα βρασμένα ... Η μαμά μου δεν την έκοβε την πίτα ..πριν το ψήσιμο ..την έκοβε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ..έκανα πρώτα ένα σταυρό ..έκοβε αντινωτά έπειτα ..ένα για τον χριστουλη,ένα για την Παναγία ..και για κάθε άτομο της οικογένειας.....










       


    Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
       Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

    Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές