Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑΣ









ΥΛΙΚΑ:

  • 2 και φλιτζάνια ζεστό νερό (480 ml )
  • 1/4 φλιτζάνι γάλα 
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  •  25 γρ μέλι  
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι (20 γρ)
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο (80 γρ )
  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
  • 250 γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό 
  • 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο για το τέλος 

  • ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ :

    Γαλοπούλα .
    Τυριά κίτρινα 
    Σάλτσα ντομάτας 



    Οι κούπες μεζούρες που χρησιμοποιώ στα ζυμαράκια μου  .
     Yγρά 240 ml 
    Aλευρα 140 γρ


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια  μου. 
    • .Βάζουμε στο κάδο του το γάλα,το νερό,το μελι ,την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι και το σιμιγδάλι λίγο -λίγο και αφήνουμε για το τέλος το  μισό φλιτζάνι ,βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο  ..( εγώ αυτή την φορά δεν είχα όλη την ποσότητα που ζητούσε η συνταγή και έβαλα 40 γρ βούτυρο και 40 ml λάδι ελιάς) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και  μαλακιά  και  απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια  μας . 
    •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο  φορές σύνολο 30 λεπτά . 
    •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε τη μαγιά με το 60ml γάλα, αφήνουμε για 10 λεπτά να  ενεργήσει η μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε και στο  τέλος το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
    • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40-50 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει 
    •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16-17 κομμάτια από περίπου 90 γραμμάρια το καθένα, ανοίγουμε σε πιτούλα  και  βάζουμε αλλαντικά και τυριά της αρεσκείας μας. Της δίνουμε σχήμα με τα χέρια-παλάμες κουνώντας την κυκλικά πάνω στον πάγκο της κουζίνας και τα βάζουμε σε ταψί  με χαρτί ψησίματος και σχηματίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες 
    • Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 50-60 λεπτά). 
    •  Αν θέλουμε για το τέλος τα περνάμε με λίγο γάλα και κρόκο αυγού και 
    •  Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου ανάλογα  το  φούρνο μας  για περίπου περίπου 15-18 λεπτά,μέχρι να ροδίσουν ελαφρά
    • Τα στολίδια τα έκανα με την ίδια ζύμη .μόνο που πρόσθεσα λίγο κακάο και χρησιμοποίησα και ζαχαρωτά ..




    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΥΤΥΧΙΑ- ᾹΓΑΠΗ -ΕΥΛΟΓΙΑ 


    Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Δεν υπάρχουν σχόλια: