Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ


ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ για ένα γόνιμο  και πλούσιο σε συγκομιδή έτος . ..γιορτάζει...




   1  Φεβρουαρίου .
Ο Άγιος Τρύφωνας

Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. Πώς συσχετίσθηκε λοιπόν ο Μεγαλομάρτυρας Τρύφωνας με την άμπελο και το μεθυστικό της προϊόν ;

Ο Άγιος Τρύφωνας γεννήθηκε στη Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας, και μαρτύρησε το 249 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Δέκιος, στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας. Η περιοχή ήταν ξακουστή για τους αμπελώνες της όπως και όλα τα παράλια της Προποντίδας. Εκεί βρίσκονταν πόλεις που φημίζονταν για την αφθονία των κρασιών τους: η Ραιδεστός, η Κύζικος και η περιοχή της Βιθυνίας με τα κρασιά της Τρίγλειας, της Κίου, της Νίκαιας. Ο Άγιος πολιούχος της Νίκαιας συνδέεται λοιπόν καταρχήν με την άμπελο και τον οίνο λόγω ...προέλευσης από περιοχή παραγωγής οίνων ποιότητος, αφού λίγες ήταν οι βυζαντινές επαρχίες, που μπορούσαν να καυχηθούν για τον οίνο τους τόσο όσο οι περιοχές της Προποντίδας. 

 Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης στο βαλκανικό χώρο αφήγησης. Σύμφωνα με μια παραλλαγή ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Η φράση - κλειδί “κλαδεύω έτσι κι όχι έτσι, είπε κι έκοψε τη μύτη του” συνοδεύεται από χειρονομία χαρακτηριστική της τεχνικής του κλαδέματος, χωρίς την οποία ο ακροατής αδυνατεί να αντιληφθεί πώς ακριβώς ακρωτηριάσθηκε ο Άγιος. Με αυτήν την “τεχνολογική αφήγηση” εξηγείται η λατρευτική αποχή από την εργασία στ’ αμπέλια που τηρούν όλοι οι αμπελουργικοί πληθυσμοί. Την απαγόρευση εκφράζουν ρητά οι Στενημαχίτες : “Ας έρθ’ τ’ Αϊ Τρύφου η μέρα πρώτα, κι απέει πιάν’ς του σβανά στου χέρι σ’”. Η πρώτη του Φεβρουαρίου αποτελεί στη λαΪκή συνείδηση το θεσμοθετημένο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί την αρχή του κλαδέματος και το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες. Είναι λοιπόν φυσικό να προσπαθούν οι αμπελουργοί να προστατέψουν με κάθε τρόπο το ευαίσθητο αμπέλι τους κατά την τόσο κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή.  Τ0  κείμενο  είναι  παρμένο  από  εδώ


 Αυτό τον καιρό στον κάμπο του χωριού που μεγάλωσα γίνετε ο κλάδος στα αμπέλια.   

Μένουμε όλοι στο σπίτι ναι ...δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο αυτές τις μέρες.  ΓΙΟΡΤΆΖΟΥΜΕ .. σε λίγες μέρες τον Άγιο Τρύφωνα 1 Φεβρουαρίου είναι προστάτης των αμπελουργών,αμπελιών και γεωργών ..
Ετοιμάσαμε λοιπόν ένα υπέροχο ψωμάκι που τρώγετε στο πρωινό μας με βούτυρο και μέλι ή και με  ότι άλλο αγαπάει η όρεξη σας ..


Οι κούπες μεζούρες που χρησιμοποιώ στα ζυμαράκια μου  .
 Yγρά 250 ml 
Aλευρα 140 γρ

ΥΛΙΚΑ :

  • 2 φλιτζάνια ζεστό γάλα (500  ml )
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
  • ¼ φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη  (50-60 γρ) 
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 80 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 2 μέτρια αυγά
  • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (το δικό μου είναι 55%) ή 500 γρ αλεύρι όλες τις χρήσεις και 200 γρ αλεύρι  για  τσουρέκια και ακόμα 50 γρ ανάλογα το αλεύρι μας (εγώ χρειάστηκα και τα 50 γρ )
  • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
  • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά
  • ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ:
  • 50 γρ αλεύρι 
  • 50 γρ αλάτι  
  • 3 κουταλιές νερό περίπου κάνουμε μια ζύμη  απαλή ..την οποία θα την χρησιμοποιήσουμε για το στόλισμα ..αν θέλουμε σε ένα κομμάτι βάζουμε λίγη κακάο όπως εγώ 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
    • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει η μαγιά
    • .Βάζουμε στο κάδο του το υπόλοιπο γάλα ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες  βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 40 γρ βούτυρο και 40 ml λάδι  ελιάς ) προσθέτουμε και  το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
    •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
    •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και στην συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη και  τα αυγά ,το υπόλοιπο  γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος το λιωμένο  βούτυρο και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
    • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Σε ενα ταψι 28 εκατοστών βαζουμε λαδοκολα και λιγο βούτυρο στα πλαινά.
    • Η άν θέλουμε να φτιάξουμε το ψωμάκι το ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις παρακάτω φωτογραφίες μοιράζουμε την ζύμη σε δύο κομμάτια το ένα λίγο μικρότερο και το μεγαλύτερο κομμάτι το μοιράζουμε σε δύο μικρότερα. Και συμφωνα με τις φωτογραφίες ετοιμάζουμε το ψωμάκι 
  • Το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστει όγκο (περίπου 30 λεπτά). 
  • Στο τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα ή σκατό γάλα αν θέλουμε να πάρει ωραίο χρώμα .
  • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους190 βαθμούς κελσίου για 10 λεπτα και στην συνέχεια χαληλώνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να  ροδίσει.
*Όσο η ζυμη μας ξεκουράζεται ετοιμάζουμε την ζυμη που θα κάνουμε την διακόσμηση. την αφηνουμς 10 λεπτά και στην συνέχεια  ετοιμαζουμε τα φύλλα και τα τσαμπιά. 
*Βάλτε την ζύμη σε ταψί όχι μεγαλύτερο από 28 έκατ ..όσο πιο μικρό τόσο πιο φουσκωτό και αφράτο το ψωμάκι μας ..εγώ έκανα το λάθος να το βάλω σε 30 εκατ ταψί και δεν μου  έγινε όπως το ήθελα ..



Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!


Δεν υπάρχουν σχόλια: