Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ








ΥΛΙΚΑ : 
180  αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 
300  γρ αλεύρι μαλακό 70% ή με  12% πρωτεΐνη για τσουρέκια. 
60 γρ ζάχαρη  
10  γρ αλάτι

125 γρ προζύμι (1/2 κούπα)
150  ml νερό χλιαρό
100 ml γάλα χλιαρό
50 ml ελαιόλαδο (έβαλα 20 λάδι και 30 ταχίνι )
Σουσάμι 
πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

  • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 3_4 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 60 γρ και τα αναπιάνουμε με 60γρ δυνατό αλεύρι και 60ml νερό εμφιαλωμένο τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..ανάλογα την θερμοκρασία δωματίου .εγώ για να το βοηθήσω το βάζω στο φούρνο και έχω πολύ καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ..τα υπόλοιπα που έμειναν .....50 γρ τα αναπιάνω ξανά με 50 γρ δυνατό αλεύρι και 50 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριαπλαδιασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  
  • Το ανάπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1 προζύμι : νερό : αλεύρι 
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε το προζύμι στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και το αλάτι.  Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 20 λεπτά περίπου.
  •  Προσθέτουμε το λάδι ,το αλάτι και ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 60  λεπτά και κάνουμε 4 διπλώματα στην ζύμη ανα 20 λεπτά με νερό στα χέρια μας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω ώσπου να γίνει η ζύμη απαλή και ελαστική ,αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα και την βάζουμε καλά σκεπασμένη στο ψυγείο για 8-18 ώρες  ,η ζύμη μας θα κολλαει αρκετά και θα είναι λεία όπως στις φωτογραφίες που έχω παρακάτω 
  • Την επόμενη μέρα ξεφουσκώνουμε την ζύμη με τα χέρια μας ,κάνοντας ένα τέντωμα και δίπλωμα στο μπολ την αφήνουμε αλλά 5 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά ...σουσάμι και πετιμέζι με λίγο νερό στο πάγκο της κουζίνας μας. Γυρίζουμε την ζύμη πάνω σε καθαρό αλευρωμένο πάγκο ,της δίνουμε σχήμα κορμού και κόβουμε 6_8 κομμάτια ίσα και τα πλάθουμε σε κορδόνια και τα κάνουμε πλεξούδες ,τα βουτάμε σε νερό χλιαρό που έχουμε διαλύσει 2 κουταλιές τις σούπας πετιμέζι ή μέλι 🍯 .θα δουλέψετε την ζύμη μας με λίγο αλεύρι η λίγο λαδακι στα χέρια...
  • Αφού τα τελειώσουμε όλα τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο φούρνο της κουζίνας για 1ωρα να ξεκουραστούν .. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε ένα μικρό πυρέξ με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου .
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα .






Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: