Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΕΣ





Η κούπα_δοσομετρητής που χρησιμοποιώ στα ζυμαρακια μου .
250ml για τα υγρά.
140 γρ για τα άλευρα. 


 ΥΛΙΚΑ :

  • 2 φλιτζάνια ζεστό γάλα (500  ml )
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
  • ¼ φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη  (50γρ) 
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 80 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 2 μέτρια αυγά
  • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (το δικό μου είναι 55%) ή 500 γρ αλεύρι όλες τις χρήσεις και 200 γρ αλεύρι  για  τσουρέκια και ακόμα 70 γρ ανάλογα το αλεύρι μας (εγώ χρειάστηκα και τα 70 γρ )
  • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
  • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά 
  • Λουκάνικα βραστά   για χοτ ντοκ  2 συσκευασίες 
  • Και λιγη κέτσαπ ή μουστάρδα (προαιρετικα)
  • 1ασπραδι χτυπημένο 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του το υπόλοιπο γάλα ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες  βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 40 γρ βούτυρο και  40 ml  λάδι  ελιάς ) προσθέτουμε και  το  αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί  15  λεπτά  και  το  ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε  τη ζάχαρη και  τα αυγά ,το υπόλοιπο  γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο  τέλος το  λιωμένο  βούτυρο και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16-17 κομμάτια από περίπου  85 γραμμάρια το καθένα.Της δίνουμε σχήμα με  τα χέρια- παλάμες κουνώντας  την κυκλικά  πάνω  στον  πάγκο  της  κουζίνας ,  και τα βάζουμε σε ταψί για  ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος ή σύμφωνα με τις παρακάτω  φωτογραφίες  φτιάξτε το σχέδιο με το λουκάνικο ,αφού πρώτα περάσουμε το ζυμαρακι μας με λίγο ασπράδι (θα βοηθήσει στο λουκάνικο να κολλήσει στο ζυμαράκι καθώς θα ψήνετε )και μετά θα προσθέσουμε το λουκάνικο και στην συνέχεια θα τυλίξουμε το ζυμαρακι μας με το λουκάνικο και θα του δώσουμε το σχήμα που θέλουμε !!



  • Τις αφήνουμε  να ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου30 λεπτά). 
  • Στο  τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα  και  ρίχνουμε  σουσάμι   
  • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου  για 10 λεπτα και στην συνέχεια χαληλώνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30   λεπτα μέχρι να  ροδίσουν .



Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΨΩΜΑΚΙ...ΒΑΣΙΛΟΨΩΜΟ

    Αυτό το ψωμάκι το έφτιαξα για το τραπέζι μας στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς,το βασιλοψωμο μιας και το γευτήκαμε μαζί με τα άλλα εδέσματα στο ρεβεγιόν μας που φέτος ήταν πολύ οικογενειακό μιας και είμαστε ακόμα σε καραντίνα.




    ΥΛΙΚΑ:
    4 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου
    25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
    1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
    1κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
    150 ml. γάλα
    3  κουταλιές της σούπας  βούτυρο (45 γρ ) και αλλα 20 γρ ακόμα για να βουτυρώσουμε τα φυλλα 

    ΓΕΜΙΣΗ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΡΩΓΕΤΕ ΚΑΙ ΣΚΕΤΟ )...
    350 γρ τριμμένη φέτα
    λίγο ανθότυρο και λίγο γιαούρτι
    πάπρικα γλυκεία (προαιρετική)
    λίγο γάλα για το τέλος

    *Εκανα μια και μισή δόση ζύμης ..και χρησιμοποίησα 24 έκατ ταψί .. αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερο ταψί 20_22 και να κάνετε μόνο μια δόση και να μοιράσετε την ζύμη ..100 γρ χ 9 για τις μπάλες και 130γρ χ 2  για τα φύλλα και 20 γρ χ 8 για τα μικρά κομμάτια ζύμης και 30 γρ  για το πλεκτό και θα σας μείνει και λίγη ζύμη .. να την χρησιμοποιήσετε να κάνετε  ένα δύο ψωμάκια .

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    •  Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με τη ζάχαρη και την διαλύουμε με το χλιαρό γάλα (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του,προσθέτουμε τη μαγιά,το αλάτι και το γιαούρτι και το λάδι
      • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .Εγώ τα ζυμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή σε πρόγραμμα για ζύμωμα μόνο και διαρκεί 15 λεπτά .
        • Αφού φουσκώσει η ζύμη  μας τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας ,παίρνουμε την ζύμη μας και την μοιράζουμε σε 9 ίσα κομμάτια 130 γρ ..και άλλα 2 κομμάτια 150 γρ ,1 κομμάτι μικρό 30 γρ .  Ανοίγουμε  στρόγγυλο φύλλο  με τα χερια μας βάζουμε  τυριά ,κλείνουμε πάλι σε μπάλα και το βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.  Παίρνουμε τα δύο ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε φύλλο  διάμετρο 20_25 εκατ.στην συνέχεια  βαζουμε το ένα πάνω στο άλλο αφού  το αλείψουμε με λίγο βούτυρο. Το κόβουμε ακτινωτά σε 8 κομμάτια και κάνουμε ένα κόψιμο την ζύμη και δίνουμε το σχήμα που φαίνεται στην φωτογραφία ..τα τοποθετούμε πάνω από τις ζυμαρένιες μπάλες και συνεχίζουμε το σχήμα πως φαίνεται στις φωτογραφίες ....
          • Το αφήνουμε να  φουσκώσει για 1ώρα  περίπου σε ζεστό μέρος . Προθερμαίνουμε  το  φούρνο στους 180  βαθμούς .Αλείφουμε με γάλα και πασπαλίζουμε  με  σουσάμι ή παπαρουνόσπορο .Το ψήνουμε για 30 -40 λεπτά να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες   Αφήνουμε  να κρυώσει  πάνω σε  σχάρα  .
                                        







            Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

            Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

            Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

            ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΕΙΝΙΡΛΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ


            ΥΛΙΚΑ:

            600 γρ ίσως και λίγο παραπάνω αναλογα ..αλεύρι για  ολες  της χρήσεις
            20 γρ ζάχαρη
            1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
            30 γρ Βούτυρο ή λάδι 
            2 γρ ξερή μαγιά 
            150 ml γάλα 
            150 ml νερό 
            100 γρ προζύμι 
            Διάφορα τυριά της επιλογής σας  και γαλοπούλα ή οτι άλλο αλλαντικο της  επιλογής σας.
            Η και κιμά από την σάλτσα μακαρονιών χωρίς πολλά λάδια 
            1 αυγό και λίγο γάλα για το τέλος  

            ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    

            • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 3_4 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 60 γρ και τα αναπιάνουμε με 60γρ δυνατό αλεύρι και 60ml νερό εμφιαλωμένο τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..ανάλογα την θερμοκρασία δωματίου .εγώ για να το βοηθήσω το βάζω στο φούρνο και έχω πολύ καλό αποτέλεσμα. 
            • Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ,παίρνοντας τα 100 γρ που θέλουμε και τα υπόλοιπα που έμειναν .....80 γρ τα αναπιάνω ξανά με 80 γρ δυνατό αλεύρι και 80 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριαπλαδιασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  
            • Το ανάπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1 προζύμι : νερό : αλεύρι 
              •  Κοσκινίζουμε το αλεύρι  μας πρώτα σε ένα  μπόλ .Ανακατέυουμε  στον  κάδο του  αρτοπαρασκευστή ή  του  πολυμίξερ το αλεύρι,τη ζάχαρη και την μαγιά , με   μια σπάτουλα και το προζύμι . Προσθέτουμε στην συνέχεια και το γάλα , ανακατεύουμε τη ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή  ζύμη ,αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί 
              • Προσθέτουμε το βούτυρο, ,το αλάτι και στη συνέχεια ζυμώνουμε  χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία,ζυμώνουμε σε προγραμμα για 15-20  λεπτά .
              • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για πάνω από 4_5 ώρες .. και ανά 40 λεπτά τις κάνουμε μερικά διπλώματα όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες 
              • Στην συνέχεια σε πάγκο αλευρωμένο μοιράζουμε την ζύμη σε ισόποσα κομμάτια ,τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τα τυριά και αλλαντικά μας .
              • Ανοίγουμε τα κομμάτια της ζύμης με την βοήθεια του πλάστη και με αλεύρι γιατί η  ζύμη μας κολλάει και τις δίνουμε το σχήμα που έχουν οι φωτογραφίες παρακάτω ..και προσθέτουμε την γέμιση στην ζύμη μας και με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα  αλείφουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν .
              • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά η μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα .

              Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

              Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

              ΚΕΙΚ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ




              Οι κούπες_ μεζουρες  δοσομετρητές που χρησιμοποιώ όταν ετοιμάζω τις συνταγές 


              Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου 

              ΥΛΙΚΑ:
              1 κούπα λάδι καλαμποκέλαιο 
              320 γρ (2 κούπες και 1/3 κούπας ) αλεύρι για όλες τις  χρήσεις
              20 γρ μπέικιν πάουντερ
              1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
              250  ml  κεφίρ (1 κούπα)σε θερμοκρασία δωματίου ή γάλα. 
              1 κούπα ζάχαρη (250 γρ )
              3 αυγά μέτρια
               Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και χυμό από μισό πορτοκάλι  🍊
              1 βανίλια
              1 κούπα καρύδια τριμμένα 
               

              ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

              • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
              • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
                • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
                • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά  σε  θερμοκρασία  δωματίου , το ξύσμα,τις βανιλίνες και το χυμό πορτοκαλιού  να ασπρίσουν .Προσθέτουμε και το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα 
                • Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι στερεά υλικά  και σταδιακά το κεφίρ σε δύο δόσης  ανακατεύουμε με μια μαριζ 
                • Σε ένα καθαρό μπολ ετοιμάζουμε το κακάο την ζάχαρη και το γάλα και το αναμιγνύουμε με το 1/3 της ζύμης .
                • Αδειάζουμε το μισό άσπρο μίγμα στη φόρμα στην συνέχεια πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια στην συνέχεια  το μείγμα σοκολάτας και ξανά πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα  και ξανά πάλι άσπρο μείγμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
                • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε 20-30΄. Το ξεφορμάρουμε με προσοχή  και αφήνουμε να κρυώσει 

                • Για  τη σοκολάτα 
                  • 30 ml γάλα
                  • 1 κουταλιά της σούπας (15 g) ζάχαρη
                  • Πολλές φορές θα βάλω αντί την παραπάνω σοκολάτα ,τρούφα σοκολάτα ή σταγόνες κουβερτούρας ..που πρώτα  τις αλευρώνω και μετά θα τις προσθέτω στο μίγμα  .
                  Στολίστε με άχνη ζάχαρη η σοκολάτα  

                • Για  τη σοκολάτα :

                  3 κουταλιές της σούπας κοφτές (20 γρ) σκόνη κακάο 
                  30 ml γάλα από το γάλα των υλικών που έχουμε παραπάνω.
                  1 κουταλιά της σούπας (15 g) ζάχαρη

                  Πολλές φορές θα βάλω αντί την παραπάνω σοκολάτα ,τρούφα σοκολάτα ή σταγόνες κουβερτούρας ..που πρώτα  θα τις αλευρώσω και μετά θα τις προσθέσω στο μείγμα  .




                Μέχρι την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
                Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

                Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

                ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ



                Αυτό το κέικ είναι απόλαυση για τον ουρανίσκο μας ,μαλακό και αφράτο εύκολο και πολυ νόστιμο. Εύκολο και γρήγορο. 

                ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:

                220 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

                 3 αυγά μέτρια

                 1 κούπα ζάχαρη (200 γρ) εγώ έβαλα 170 γρ 

                150 ml  κεφίρ ή γάλα  

                100 ml καλαμποκέλαιο 

                60 γρ  κακάο άγλυκο

                100 γρ ψιλοκομμένα φουντούκια

                100 γρ σταγόνες σοκολάτας 

                2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ γεμάτα (20 γρ)

                ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

                Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι 

                1 βανίλια 

                1/2 κουταλάκι του γλυκού κανελα (προαιρετικά)


                ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

                  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
                  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση 22 εκατ ή και ένα πυρέξ τετράγωνο που το έβαλα εγώ 22 εκατ 
                    • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε 2 φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
                    • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,να ασπρίσουν, να γίνουν κρεμώδες  ,προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο .
                    • Ρίχνουμε και τα  στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο  και σταδιακά προσθέτουμε και το κεφίρ  ,προσθέτουμε και τα ψιλόκομμενα φουντούκια(κρατάμε μερικά να πασπαλίζουμε από πανω πριν το βάλουμε στο φούρνο) και τις σταγόνες σοκολατας και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ίσα ίσα να  απορροφήσει  το αλεύρι 
                    • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα πασπαλίζουμε  με τα φουντουκια που αφήσαμε και ψήνουμε το κέικ  στη μεσαία σχάρα για 40’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
                    • Βγάζουμε το κέικ απο το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει και στην συνεχεια  το γυριζουμε να πόδα σε μια πιατέλα και απολαμβάνουν ένα υπεροχο και σοκολατένιο κέικ υγρό και πολυ νόστιμο.


                    Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

                    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες