Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ 2023




Οι συνταγή που σας δίνω μας δίνει πολλά μπισκότα,μου αρέσει να ψήνω πολλά μπισκότα και φυσικά μας αρέσουν τα χοντρά ..μπαμπάτσικα θα τα έλεγα χαριτολογώντας,μας αρέσουν πιο πολύ ..αυτή η έκρηξη του αρώματος βουτύρου,βανίλιας και εκχυλίσματος αμυγδάλου 

 Χρήσιμο για την κουζίνα μας είναι η χρήση την ζυγαριάς ..η ακριβή μέτρηση των υλικών μας δίνει πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην υφή της ζύμης μας .

Η ζύμη μας είναι εύκολη και γρήγορη με πολύ απλά υλικά .

Αν χρειαστεί να τα αφήσουμε στο ψυγείο και να φτιάξουμε  μετά από 24 ή και περισσότερες ώρες λειτουργούν μια χαρά. Τυλίγουμε την ζύμη μας με διάφανη μεμβράνη και την φυλάμε στην συντήρηση του ψυγείου . Φτάνει να τα αφήσουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για λίγη ώρα ...

Τα μπισκότα διατηρούν το σχήμα τους,όταν ψήνονται ελάχιστα θα το διαφοροποιήσουν. Δεν χρησιμοποιούμε μπείκιν πάουντερ όταν θα τα στολίσουμε με ζαχαρόπαστα,θα κρατήσουν το σχήμα τους 

Εμένα όμως μου αρέσει να πρόσθετω ελάχιστη ποσότητα. Σχεδόν μισό κουταλάκι του γλυκού,κρατάνε το σχήμα τους,μου αρέσουν πιο πολύ με το μπέικον παουντερ . 

Το βούτυρο δεν χρειάζεται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,πρέπει το βούτυρο μας να μην είναι σφιχτό αλλά το αφήνουμε περίπου 15_20 λεπτά,ίσα _ίσα να μαλακώσει το βούτυρο και να απόκτησει ελαστικότητα και με το δάχτυλο μας του κάνουμε μια εσοχή ...τότε είναι έτοιμο το βούτυρο μας .Το κόβουμε σε κύβους και έπειτα το ανακατεύουμε με την ζάχαρη  να γίνει κρέμα .

Έχω δοκιμάσει να χρησιμοποιήσω και ζάχαρη _άχνη .

Η ζύμη μας μετά το ανακάτεμα έχει την υφή του play-boh και με τα χέρια μας την"ζυμώνουνε "και την κάνουμε μια λεία μπάλα,επίσης τα αποκόμματα τα ενσωματώνουμε στην αχρησιμοποίητη ζύμη και συνεχίζουμε το κόψιμο των μπισκότων.Αν η ζύμη μας για κάποιο λόγο είναι στεγνή προσθέτουμε στα χέρια μας 1_2 κουταλιές γάλα ή κρέμα γάλακτος  και ομογενοποιούμε την ζύμη μας όπως λέω πιο πάνω.  Αν δεν έχουμε αρκετή ποσότητα αλεύρου (η υγρασία  στο σπίτι,η εποχή και ο τρόπος που μετράμε τα υλικά μας )τα μπισκότα μας υπάρχει πιθανότητα να απλώσουν για αυτό προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα στα χερια μας ή στον πλάστη 

Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά την ζύμη γιατί μπορεί να πάρει υπερβολικό αέρα η ζύμη και να απλώσουν στο φούρνο .

Ψήνουμε τα μπισκότα μας 8_9 λεπτά τα μεγάλα κουπάτ μπισκότων και 6_8 λεπτά τα μικρά κουπάτ μπισκότων,είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα πιο σκούρο χρώμα,το εσωτερικό των μπισκότων πρέπει να είναι μαλακό όταν βγαίνουν από το φούρνο .Θα σφίξουν και θα κρυώνουν με αποτέλεσμα να έχουμε την υπέροχη υφή που θέλουμε. Το πολύ ψήσιμο θα κάνει τα μπισκότα μας ξηρά και σκληρά η τραγανά 

Αφού κρυώσουν μετά από πέντε λεπτά τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα με μια σπάτουλα .

Μπορούμε να παραλείψουμε το εκχύλισμα αμυγδάλου και να προσθέσουμε την ίδια ποσότητα σε καθαρή βανίλια ή και τις βανιλίνες ακόμα και αρώματα από εσπεριδοειδή . 

Οι κούπες που χρησιμοποιώ είναι οι αμερικάνικες 

1 κούπα 250 ml υγρα 

1 κουπα 140  γρ στερεά 

ΥΛΙΚΑ:

250  γρ βούτυρο ανάλατο 

200 γρ ζάχαρη λεπτή κρυσταλλική 

1κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

1 αυγό μέτριο 

1 κουταλάκι του γλυκού μπείκιν πάουντερ 

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως λίγο πιο περισσότερο ανάλογα το αυγό το μέγεθος του  360 _ 420γρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Χτυπάμε το βούτυρο που το έχουμε βγάλει από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία  με την ζάχαρη στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα,  προσθέτουμε το αυγό τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες και το εκχύλισμα  και το κοσκινισμένο  αλεύρι,το αλάτι, ζυμώνουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι καλά.
  • Με μια μαρίζ ενσωματώνουμε την ζύμη μας μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε 60 λεπτά στο ψυγείο, (αυτό γίνετε για να σφίξει το βούτυρο και να ανοίγει καλύτερα το φύλλο και  να  μην  απλώσουν  στο  ψήσιμο  όσο περισσότερο αφήνουμε την ζύμη τόσο ποιο καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε ).
  • Πάνω στον πάγκο εργασίας μοιράζουμε την ζύμη μας σε 2_3 κομμάτια και στην συνέχεια  σε ένα κομμάτι λαδόκολλα βάζουμε την ζύμη μας και με μια ακόμα λαδόκολλα από πάνω και τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο σε πάχος 5-7 mm, κόβουμε με κου πατ ή  κύκλο 7 εκατ , τα  τοποθετούμε  στο ταψί με λαδόκολλα με κενό ανάμεσα τους, ή κόβουμε τα μπισκότα με κουπάτ και μεταφέρουμε την λαδόκολλα στο ταψί και τα βάζουμε στο ψυγείο για  30 λεπτά να παγώσουν και βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και αφαιρούμε την περίσσια  ζύμη και τα  βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε  
  • Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο (ή στην κατάψυξη) για 10 λεπτά - αν η ζύμη μπει σε κρύο περιβάλλον θα βοηθήσει τα μπισκότα να κρατήσουν το ωραίο στρογγυλό σχήμα τους, τα ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 160_170  βαθμούς πάνω και κάτω για 10-12 λεπτά  ανάλογα το μέγεθος μέχρι να χρυσίσουν λίγο.Δεν απομακρυνόμαστε από το φούρνο γιατί υπάρχει περίπτωση  να  τα  ψήσουμε  περισσότερο και δεν  το θέλουμε .






Στολίζουμε με ζαχαρόπαστα  ή  με σοκολατένιο γλάσο ή γλάσο αυγού 
Στο μέλλον θα ετοιμάσω μια συνταγή και για τα δύο ..και θα της αναρτήσω. 

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ


Τό Χριστόψωμο
Τά Χριστούγεννα κάθε νοικοκυρά μέ ἰδιαίτερη φροντίδα παρασκευάζει τό
χριστόψωμο σέ στρόγγυλο σχῆμα καί τό διακοσμεῖ μέ ἕνα σταυρό ἀπό ζυμάρι ἐπάνω. Στή Θεσσαλία ἡ νοικοκυρά κάνει τό χριστόψωμο ἀπό λεπτοκοσκινισμένο ἀλεύρι, μέ γλυκάνισο, ζάχαρη καί ἐκτός ἀπό τόν σταυρό, τό διακοσμεῖ, τό
«κεντάει», μέ καρύδια, ἀμύγδαλα, σουσάμι, κουκουνάρι πού συμβολίζουν τήν
πλούσια καρποφορία, τή γονιμότητα, τήν ἀφθονία, τήν καλή τύχη, τήν ἕνωση τοῦ ζευγαριοῦ (καρύδι). Πέρα ἀπό αὐτά, τό χριστόψωμο ἔχει εἰδικά σχήματα καί
στολίδια ἀπό ζυμάρι μέ συμβολική σημασία ἀνάλογα μέ τήν ἀσχολία τοῦ
νοικοκύρη. Τό χριστόψωμο τῶν Σαρακατσάνων, πού ἦταν μετακινούμενοι
κτηνοτρόφοι, φέρει πάνω του ὁλόκληρη στάνη. 
Τό χριστόψωμο ἔχει ἐξέχουσα θέση στό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τό
ὁποῖο σέ ἀρκετά μέρη στρώνεται ἀπό τήν παραμονή. Στή Θεσσαλία τό κόψιμο τοῦ χριστόψωμου ἀναλαμβάνει ὁ μεγαλύτερος στήν οἰκογένεια, ὁ παππούς, ὁ
ὁποῖος τό σταυρώνει καί τό κόβει μέ τό χέρι γιά νά «μήν πληγώσει τό σῶμα
τοῦ Χριστοῦ».

Λαϊογραφικο Μουσείο Λάρισας 


Ναι  άλλο έναχριστόψωμο,συγχωρέστε με που δεν κατάφερα να βγάλω άλλη φωτογραφία όπως συνηθίζω να το κάνω .Έπρεπε να λείψω από το σπίτι και το έψησα πολυ βιαστικά,  υπόσχομαι να καταφέρω να το  φτιάξω πάλι και να σας δώσω και τις υπόλοιπες φωτογραφίες


ΥΛΙΚΑ:
200 γρ αλεύρι  για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης  

600 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια 

1  κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη 

1 κούπα νερό χλιαρό

1/2 κούπα πετιμέζι 

 1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή και φουντούκια 

1/4  κουταλάκι του γλυκού  κανέλα

1 βανίλια(προαιρετικά)

1  κουταλάκι του γλυκού αλάτι  

30 γρ βούτυρο και 30 ml λάδι ελιάς (αν το κάνουμε νηστίσιμο βάζουμε μόνο 60ml λάδι ).

2 φακελάκια μαγιά ξερή ή  50 γρ νωπή μαγιά

1/2 κούπα κρασί υμίγλυκο ή γλυκό (ότι έχετε)

1 κουταλάκι της σούπας κονιάκ 

Ζύμη για το κέντημα :

350 γρ αλεύρι 

Νερό όσο πάρει θέλουμε μια σφιχτή ζύμη 

1/2 κουταλάκι αλάτι 

2 κουταλιές λάδι 


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από τα χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το νερό, με την ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματα τος και προσθέτουμε βούτυρο και το λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο προσθέτουμε και  το κρασί και το πετιμέζι σε θερμοκρασία δωματίου, την κανέλα και το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και τις σταφίδες που τις έχουμε πρώτα φουσκώσει σε ζεστό νεράκι και τα καρύδια και το κονιάκ και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώστε να έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Προσθέτουμε τα υλικα οπως γράφω παραπάνω και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  . Ετοιμάζουμε το ψωμάκι μας σύμφωνα με το δικό μας γούστο.   Εγώ είχα περισσότερες φωτογραφίες να σας δώσω αλλά μια λάθος κίνηση και τις έχασα από το σκληρό δίσκο μου.  
  • Αφού ετοιμάσουμε το τοποθετούμε σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 15 λεπτά ..
  •  Αλείφω με νερό ή λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και ολόκληρες καρύδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..



Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2023



Ας πορευθούμε στο 2023 με το ζεστότερό μας χαμόγελο και την καρδιά μας ανοιχτή σε όλα τα καλά! 

Εύχομαι να συναντήσουμε στο διάβα του χρόνου τούτου αγάπη, καλοσύνη, εξέλιξη, δημιουργικότητα, ενσυναίσθηση, όμορφους ανθρώπους με ευγενικές ψυχές και να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Εύχομαι να έχουμε δύναμη να ξεπερνούμε όλα τα δύσκολα και να επαναξιολογούμε τα δεδομένα της ζωής μας δίνοντας προτεραιότητα σε ό,τι πραγματικά αξίζει.

 Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!

Θα είμαστε και πάλι μαζί με  νέα  συνταγή σύντομα! 


Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

    




Ή συνταγή είναι από  
εδώ. Έκανα μερικές αλλαγές να φέρω την γεύση που δοκιμάσαμε στο αρτοποιείο που επισκεφτήκαμε πριν μερικές μέρες όπου η μικρή μου κόρη με έβαλε να τις υποσχεθώ ότι θα τα φτιάξουμε και εμείς στο σπίτι μας  ... 
Το πετιμέζι υπάρχει στα ράφια  κουζίνας μου...κάθε φθινόπωρο φτιάχνω πάντα από φρέσκο δικό μας μούστο. Εδώ θα βρούμε όλα τα βήματα για να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό πετιμέζι από σταφύλια ..Επίσης θα βρείτε και τα υπέροχα Μαλακά μουστοκούλουρα της Ευγενίας  και  πολλές άλλες συνταγές Μούστος και πετιμέζι

1 κούπα που χρησιμοποιώ είναι :
1 κούπα υγρά = 250ml
1 κούπα στερεά = 140 γρ

ΤΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΎΛΟΥΡΑ πάμε να τα φτιάξουμε 
    ΥΛΙΚΑ:
    • 1 κούπα λάδι ανακατεμένο με καλαμποκέλαιο (επειδή είναι ελαφρύτερο)
    • 1 και 1/2 κούπα πετιμέζι 
    • 1/2 κούπα μούστο (250ml)
    • 1 κούπα ζάχαρη καστανή ή  κρυσταλική ζάχαρη (200 γρ)
    • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ)
    • 2 κουταλάκια γλυκού σόδα (10 γρ )
    • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (10 γρ)
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
    • μιά πρέζα αλάτι 
    • 2 κουταλιές του γλυκού κονιάκ (30ml)
    • 2 βανίλιες με άρωμα πορτοκάλι
    • 1 κιλό και 200 γρ αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις 
    • 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι (250 ml) (έβαλα χυμό από σαγκουίνια πορτοκάλια )
    • 2 κουταλιές της σούπας μέλι  (30 ml )
    • 100 γρ κομμένα καρύδια στο μπλέντερ. (Προαιρετικά )
    • 100 γρ σταφίδες περασμένες από λίγο αλεύρι 
    • Καρύδια χοντροκομμένα  για το τέλος .

    Σημείωσης η κούπα που χρησιμοποιώ είναι δοσομετική -μεζούρα των 250 ml

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
    • Μπαίνουμε στην κουζίνα μας αρχίζουμε λοιπόν να φτιάχνουμε τα μουστοκούλουρα, ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το πετιμέζι ανακατεμένο με το μούστο πάντα σε θερμοκρασία δωματίου,το λάδι, τη ζάχαρη, την κανέλα,το κονιάκ,το μέλι και το γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι 🍊,με προσοχή μπορεί να φουσκώσει και να ξεχυλίσει και το προσθέτουμε στα παραπάνω υλικά .
    • Τα ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει η ζάχαρη .
    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτουμε λίγο- λίγο..στην συνέχεια προσθέτουμε και τις σταφίδες  και τα καρύδια  και  συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια πολύ μαλακιά, ελαστική και λιπαρή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας, δεν την παιδεύουμε πολύ γιατί η ζύμη θα μας βγάλει το λάδι της.
    •  Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά  
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
    •  Την κόβουμε σε κομμάτια και την ζύγίζουμε σε ζυγαριά με βάρος περίπου 35_40  γρ.αναλογα πόσο μεγάλα τα θέλουμε και τα πλάθουμε σε χονδρά στρογγυλά κουλούρια  δηλαδή στο κλασικό σχήμα ,τα κάνουμε μπάλιτσες στρογγυλές και τα πατάμε λίγο με τα χέρια μας και τα βουτάμε μέσα στα χοντροκομμένα καρύδια  ακόμα και σαλιγκάρια βουτώντας στα χοντροκομμένα καρύδια 
    • Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε εκεί τα μουστοκούλουρα, αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκ. απόσταση.
      Σκεπάζουμε ταψί με ένα άλλο ταψί (χωρίς να ακουμπά στα κουλούρια) ή αλουμινόχαρτο και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
      Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα για 15 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα, όχι παραπάνω γιατί θα γίνουν σκληρά και όχι μαλακά.
    • Αν χρησιμοποιήσουμε μούστο,η ζύμη δεν κολλάει καθόλου. Αν χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι, τότε κολλάει και δεν πρέπει να προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι. Πολύ απλά,αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και έπειτα θα πλάθεται εύκολα. Αν παρόλα αυτά κολλάει λίγο, αλευρώνουμε μόνο τα χεράκια σας και πλάθουμε !!!
    •  Προσοχή αν δεν έχουμε πετιμέζι βάζουμε μόνο μούστο
    • Τα διατηρούμε για αρκετό διάστημα,σε κουτί για μπισκότα ή μπολ καλά κλεισμένο, μακριά από υγρασία
    • Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή με το αγαπημένο μας ρόφημα ή με έναν καφέ ή ένα ποτήρι δροσερό γάλα !!! 
    *Εγω αυτή την φορά ξέχασα να προσθέσω τις σταφίδες μου ...είχα φτάσει πια στο ψήσιμο,όταν τις είδα
    στην άκρη του πάγκου να με "κοιτάνε "...






    Και καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

    ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΟΥΡΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ






    Ένας υπέροχος συνδιασμός σοκολάτα και φουντούκια ..μπορεί να τα φτιάξουμε και με φυστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα ..Η γεύση και η μυρωδιά του βουτύρου.....δεν μπορείς να φας μόνο ένα .... Τρως.....και δεν μπορείς. Να σταματήσεις.  ....
    ΥΛΙΚΑ:

    125 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μαλακό 
    230 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
    80 γρ ζάχαρη άχνη 
    50 γρ πούδρα φουντουκιού ή αμύγδαλου  εδώ η πούδρα _αλεύρι αμυγδάλου
    κρόκοι αυγών  
    1 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ 
    5 γρ μπέικιν παουντερ 
    1  πρέζα αλάτι
    1 βανίλια 
    1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο 
    150 γρ σοκολάτα λιωμένη σε Μπεν Μαρί 
    Φουντούκια  τριμμένα για το τέλος .


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Η συνταγή είναι με φουντούκια, αλλά γίνεται με αμύγδαλο, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης! 
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με μια πρέζα αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τους δύο κρόκους αυγών, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και τα αλεσμένα φουντούκια. 
    • Κόβουμε το κρύο αγελαδινό βούτυρο σε κομμάτια και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα προϊόντα. Ζυμώνουμε μια μαλακή, βουτυρά τη ζύμη. Αν έχουμε ζυμωτήριο, το  χρησιμοποιούμε είναι πολύ γρήγορο. Τυλίγουμε την ανακατεμένη ζύμη σε ένα κομμάτι νάιλον και φυλάμε στο ψυγείο για 1 ώρα αλλά και περισσότερο ..δουλεύει μια χαρά η ζύμη παγωμένη 
    • Χωρίζουμε την παγωμένη ζύμη σε 3 μέρη. Κάνουμε κάθε μέρος σε έναν μακρύ κορδόνι  παλιούς 2 εκατ το οποίο το κόβουμε σε 6-7 εκ. μικρότερα κομμάτια όπως φαίνεται στην φωτογραφία . 
    • Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στα 180 γρ. σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις  για 10-12 λεπτά περίπου.
    • Απλώνουμε τα ψημένα μπισκοτάκια σε σχάρα να κρυώσουν. 
    • Σπάμε τη σοκολάτα, τη βάζουμε σε ένα μπολ και τη λιώνουμε σε Μπεν Μαρί Βουτάμε κάθε άκρη των πούρων σε λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με χοντροτριμμένα φουντούκια αν θέλουμε.
    •  Τοποθετούμε τα κέικ σε χαρτί ψησίματος μέχρι να στεγνώσει η σοκολάτα. Μπορούμε  να τα διατηρήσουμε για  3-4 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να τα αποθηκεύσουμε σε καλά κλεισμένο βάζο.
    • Προσοχή μην βάλετε περισσότερο αλεύρι δεν θα μπορέσετε να τα πλάσετε και φυσικά θα αρχίσουν να σχίζουν ενώ τα ψήνετε ...όπως τα δικά μου ...και μένα μας έπεσε λίγο παραπάνω αλεύρι ..με την μικρή μου κόρη όταν τα ετοιμάζαμε.  .  Αυτά τα μπισκοτάκια τα είδαμε σε ένα ζαχαροπλαστείο επισκευτηκαμε πριν μέρες σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρκο που επισκευτηκαμε ...και συγκεκριμένα του Βόλου ... Η μικρή μου εντυπωσιάστηκε με την σοκολάτα .....και τα φτιάξαμε ...υπόσχομαι να επανέλθω με σοκολάτα και στις δυο πλευρές .....όχι μόνο στην μια.  .
    • Γίνονται περίπου 25 τμχ. 



     
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .  

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες

    Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

    ΨΩΜΑΚΙΑ ΣΑΝ ΒΑΜΒΑΚΙ


    Νηστεία όμως ...μου ζήτησαν πάλι να τους φτιάξω ψωμάκια για hot dog,η υπόλοιπη οικογένεια τα απόλαυσαν, εγώ έφαγα τα ψωμάκια αυτά που είναι σαν βαμβάκι απαλά και αφράτα με μέλι και ταχίνι. 



    • ΥΛΙΚΑ:
      • 500 γρ αλεύρι δυνατό για  ψωμί και για όλες τις χρήσεις  σε αναλογία 1:1 (δείτε πιο κάτω μερικές συμβουλές για την αναλογία των δύο αλεύρων 
      • 30 γρ ζάχαρη
      • 10 γρ μέλι ή 1 κουταλάκι του γλυκού  
      • 300 ml χλιαρό νερό  (1 κούπα και 1/4 χλιαρό νερό)
      • 20-25 γρ  μαγιά  νωπή ή 1 φακελάκι 7-9 γρ ξηρή μαγιά
      • 30 γρ βούτυρο ..(2κουταλιές βούτυρο μαλακό) αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο vegan μπορούμε να βάλουμε μαργαρίνη .)
      •  1-1/4  κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Σε μια δοσομετρική κανάτα βάζουμε την 1 κούπα  χλιαρό νερό με 2 κουταλίες από το ζυγισμένο αλεύρι και την ζάχαρη .ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένο να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας για 5 λεπτά .
    • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή  και αυτή τη φορά. Έβαλα στο  κάδο το υπόλοιπο νερό,το μέλι ,το κοσκινισμένο αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά στη συνέχεια το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου αρκετά μαλακό  και έβαλα τον αρτοπαρασκευστή σε  πρόγραμμα ζυμώματος  για  μια ώρα και 30 λεπτά και στο τέλος του προγράμματος πήρα μια πολύ αφράτη και μαλακιά και καλά φουσκωμένη ζύμη.
    • Αν το ζυμώσουμε με  τα χέρια  μας η διαδικασία είναι η ίδια που περιγράφω πιο πάνω παρα ζυμώνουμε για 5_10 λεπτά με τα χέρια μας 
    •  Αν χρειαστεί προσθέτουμε  μια  ή δύο κουταλιές αλεύρι ακόμα ..όχι περισσότερο θέλουμε μια ζύμη αρκετά μαλακια και απαλή και λεία  που κολλάει ελαφρά στα χέρια μας ..
    • Στη συνέχεια  μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα λαδωμένο σκεύος .Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε  να φουσκώσει _ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά, σε ζεστό μέρος  ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς  για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..
    • Στην συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε  8-10  κομμάτια από περίπου  85- 90 γραμμάρια το καθένα. Της δίνουμε  σχήμα  με  τα  χέρια- παλάμες  κουνώντας την κυκλικά πάνω  στον  πάγκο  της  κουζίνας .
    • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη αν κολλάει λίγο η ζύμη χρησιμοποιούμε λίγο λάδι καλομποκέλαιο στο πάγκο εργασίας μας. Ανοίγουμε σε σχήμα οβάλ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες άρκετα λεπτό και με τις παλάμες μας το ρολάρουμε λίγο σφιχτά και του δίνουμε το σχήμα που φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω  και τα τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος με απόσταση το καθένα ..1_2 εκατ.
    • Τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο (περίπου 40 λεπτά).
    • Στη συνέχεια τα ψεκάζουμε με ένα μπουκάλι ψεκασμού με νεράκι σε θερμοκρασία δωματίου γενναιόδωρα τα φουσκωμένα ψωμάκια hot dog 
    • Βάζουμε στο φούρνο ένα μικρό πυρέξ με βραστό  νερό 
    • Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς κελσίου ανάλογα το φούρνο μας για περίπου 12-15 λεπτά. Να ροδίσουν ελαφρά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες 
    • Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε στο πάγκο της κουζίνας και τα ψεκάζουμε ξανά με το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν .




    Μερικά μυστικά:
    • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας ..και αλεύρι δυνατό με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνη11_13%,σε αναλογία 1:1_1:2_2:1ανάλογα  την ποσότητα αλεύρων που έχουμε στο σπίτι σας 
    • Τα άλευρα έχουν διαφορετική συμπεριφορά ,μερικά είναι πιο στεγνά και γι'αυτό ίσως χρειαστεί μια κουταλιά ακόμα νερό .και αν η ζύμη είναι πολύ υγρή προσθέτουμε 1_2 κουταλιές της σούπας ακόμα αλεύρι 
    • Δεν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό θα σκοτώσει την μαγιά μας,μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και νερό σε θερμοκρασία  δωματίου απλά μόνο θα αργήσει να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας .
    • Μπορούμε να διπλασιασουμε τα υλικά και να τα τριπλάσιασουμε .
    • Αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο υγιεινά αντί για βούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη .
    • Αν  θέλουμε να τα φτιάξουμε πιο μικρά μοιράζουμε την ζύμη σε μικρότερα κομμάτια 50_70 γραμμάρια το καθένα  και έχουμε περισσότερα έτσι ψωμάκια 16_18 κομμάτια .
    • Αν θέλουμε μπορούμε να τα καταψηξουμε σε σακούλες ζιπ _λοκ στην κατάψυξη για 1 μήνα 
    • Ένα μυστικό ακόμα για να δημιουργήσουμε ζεστό χώρο να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας ,βάζουμε μέσα στο  κρύο φούρνο μας ένα πιάτο με ζεστό νερό 2_3 κούπες προσθέτουμε και την δοσομετρική κανάτα με την μαγιά ,κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε την μαγιά να εχεργοποιηθει στον προτεινόμενο
    • Αν θέλουμε όσο είναι ακόμα στο  φούρνο ετοιμάζουμε  σε  ένα  κατσαρολάκια  ένα  μείγμα  με ένα κουταλάκι του γλυκού  κοφτό  κορν φλάουρ σε 150  ml κρύο νερό και να  πάρει μια βράση,  θα  γίνει σαν  ζελεδάκι .Αφήνουμε να κρυώσει.  Αμέσως μετά μόλις βγάλουμε τα  ψωμάκια από το φούρνο με ένα πινέλο βουρτσίζουμε με  το   μίγμα  κορν  φλάουρ ελαφρώς ζεστό  

    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    COOKIES ΑΜΥΓΔΑΛΟ





    ΥΛΙΚΑ:

    230 γρ αλεύρι
    80 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
    110 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μαλακό 
    60 γρ πούδρα αμύγδαλου εδώ η πούδρα _αλεύρι αμυγδάλου
    1 ασπράδι αυγού
    1 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ 
    1  πρέζα αλάτι
    10 γρ μπέικιν πάουντερ 
    1 βανίλια 
    Αμυγδαλα ολοκληρα ωμά ή ψημένα χωρίς  αλάτι καθαρισμένα και με φλούδα
    Ζάχαρη άχνη  για το τέλος 


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με μια πρέζα αλάτι και μπέικιν πάουντερ 
    • Προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα, το κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, τη ζάχαρη, το ασπράδι και το κονιάκ!
    • Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη και λεία. Το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Αν έχουμε χρόνο το αφήνουμε περισσότερο, όσο περισσότερο μείνει στο κρύο περιβάλλον,τόσο το καλύτερο. 
    • Από την παγωμένη ζύμη (είναι πολύ εύκολο να τη δουλέψουμε ),κόβουμε και μοιράζουμε την ζύμη σε 35  γρ.και κάνουμε με τα χέρια μας κορδόνια 30 εκατ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, κόβουμε στην μέση,σχηματίζουμε με την ζύμη το σχήμα που φαίνεται στις φωτογραφίες,το αμύγδαλο,δηλαδή διπλώνουμε το κορδόνι και εκεί που ενώνεται τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας. Προσθέτουμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο. 
    • Τοποθετούμε τα μπισκότα μας  σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί αντικολλητικό.
    • Ψήνουμε στα 180 γρ σε προθερμασμένο φούρνο με αερόθερμο για 8-10 λεπτά . Αφήνουμε πάνω  σε σχάρα να κρυώσουν και πασπαλίζουμε ελαφρά με ζάχαρη άχνη. 
    Την  ιδέα της συνταγής την πήρα από εδώ
    Απολαμβάνουμε 😀 😋😋.



    • Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούργιες συνταγές μου .