Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ




Ένα ζυμαρένιο χριστουγεννιάτικο στεφάνι με σοκολάτα Μερέντα και φιστικοβούτυρο και φουντούκια  ..Η ζύμη είναι με κεφίρ και προζύμι  Αφράτα ψωμάκια με προζύμι

Μπορούμε να το φτιάξουμε και με αυτή την Μπουκιτσες -ντονατς με γέμιση σοκολάτα

αν δεν έχουμε η δεν θέλουμε το προζύμι, επιλογή είναι δική σας .


Λίγα μυστικά:
Μοιράζουμε  ζύμη την σε 11-12 κομμάτια  των 55-60 γρ  και 7-8 κομμάτια των 30-35 γρ 
Τα ανοίγουμε σε μικρές πιτουλες για βάζουμε μια κουταλιά της σούπας Μερέντα ή μερέντα με φυστικοβούτυρο με φουντούκια τριμμένα  κλείνουμε σε μικρή μπαλιτσα και με τα χέρια μας την στρογγυλεύουμε τοποθετούμε σε 28_30  φόρμα με αποσπώμενο πάτο που έχουμε βάλει λαδόκολλα και βούτυρο στα πλαϊνά της φόρμα  όπως φαίνεται στις φωτογραφίες .
Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος και έπειτα με ένα πινέλο περνάμε την φουσκωμένο ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα στου 170 για 15 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα .



Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

ΕΥΚΟΛΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2023


Τις μέρες της Πρωτοχρονιάς  ..φτιάξαμε μια ακόμη Βασιλόπιτα με αρώματα εσπεριδοειδή μπόλικα φουντούκια πούδρα και τριμμένα φουντούκια  και νιφάδες σοκολάτας. 
Μια βασιλόπιτα με λάδι ..χωρίς βούτυρα,με κεφίρ και αλεύρι με ξηρούς καρπούς.Μπορούμε να προσθέσουμε ότι ξηρό καρπό έχουμε ...αμύγδαλα,καρύδια.

Δείτε  εδώ  θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας

ΥΛΙΚΑ:

330 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

80 γρ αλεύρι από φουντούκια 

250 γρ ζάχαρη (1κούπα και 1/4 κούπας ).

150 ml καλαμποκέλαιο

3 μεσαία αυγά

250 ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου ( 1 κούπα )

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 🍊

Ξύσμα από 1 λεμόνι 🍋

1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (κακουλέ)

1/4 κουταλάκι  του γλυκού αλάτι

20 γρ μπέικιν πάουντερ

2 βανιλίες με άρωμα πορτοκάλι

100 γρ νιφάδες σοκολάτας 


ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ:

150 γρ κουβερτούρα

15 γρ ηλιέλαιο 

Φουντούκια τριμμένα 

Διάφορα ζαχαρωτά ή ζαχαρόπαστα 


Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε  θερμοκρασία δωματίου .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 24_26 εκατ βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
  • Σε ένα μπολ μεγάλο κοσκινίζουμε 2 φορές το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι
  •  Στην συνέχεια σε καθαρό μπολ χτυπάμε με το σύρμα την  ζάχαρη με το λάδι να γίνει κρέμα,προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους,το κάρδαμο,το ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι και το μαχλέπι 

  • Ρίχνουμε το κεφίρ σε τρείς δόσεις,προσθέτουμε και τα τριμμένα φουντούκια,το αλεύρι με το αλάτι και  το μπέικιν,λίγο-λίγο, ανακατεύουμε με μια μαρίζ και προσέχουμε να μην χάσει τον όγκο της η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι 
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει τα πλαινά της και καλύπτουμε τον πάτο της με λαδόκολλα προσθέτουμε και τις νιφάδες σοκολάτας .
  • Τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
  • Αν είναι απαραίτητο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και φυσικά δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου αν δεν περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά. 
  • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στην στη συνέχεια το γυρίζουμε ανάποδα ώστε να έχουμε το λείο μέρος του κέικ για να το στολίσουμε πιο εύκολα.
  • Σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή διακοσμούμε κατά την αρέσκειά  μας με σοκολάτα κουβερτούρα ή άσπρη σοκολάτα .

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ :
1. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό τρίφτη και βγάλτε μόνο το φλοιό του πορτοκαλιού. Προσέχουμε να μην πάρουμε και το λευκό μέρος καθώς είναι πικρό.
2. Αφαιρούμε το βούτυρο από το ψυγείο τουλάχιστον μερικές ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε . Αυτό θα το επιτρέψει να μαλακώσει. Το κόψιμο σε κύβους βοηθά επίσης.
3. Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για μαρέγκα: Το μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε  για να χτυπήσουμε το ασπράδι πρέπει να είναι πολύ καθαρό. Για να το πετύχουμε αυτό, σκουπίζουμε  το μπολ με μια χαρτοπετσέτα βουτηγμένη σε ξύδι,για να εξαλείψουμε τυχόν υπολείμματα λίπους.
4.Ανάλογα με το φούρνο (πόσο ακόμη και η θερμοκρασία είναι μέσα του)μπορεί να πάρουμε κέικ με φουσκωμένη την κορυφή.Για να αποφύγουμε ένα τέτοιο κέικ μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να ψήσουμε σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία,160C . Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο για ψήσιμο,αλλά θα μειώσουμε τον κίνδυνο για ρωγμές και θόλο στη μέση του κέικ.Μπορούμε ακόμα να χτυπήσουμε το ταψί μας στον πάγκο για να απελευθερώσουμε παγιδευμένες φυσαλίδες πριν το ψήσιμο μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Εάν εξακολουθούμε να έχουμε ένα θόλο στη μέση του κέικ σας,μην ανησυχούμε! Χρησιμοποιήσουμε ένα οδοντωτό μαχαίρι και κόβουμε το κέικ,οριζόντια.Στη συνέχεια,γυρίζουμε ανάποδα το κέικ και στολίζουμε την ανάποδη πλευρά του κέικ που είναι επίπεδη. Αν και η δική μου ήταν το ίδιο επίπεδη ..


Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ 2023



 Δεν θα μπορούσα να μην έχω στο blog μου την παραδοσιακή μας βασιλόπιτα του 2023 ..μια βασιλόπιτα που την κόβει ο κύρης του σπιτιού μας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς .Μια πίτα με χόρτα ..από τον κήπο των γονέων μου ,σπανάκι,μπόλικη τσουκνίδα ,λάπατα και μπόλικη φέτα τυράκι.

Η Βασιλόπιτα.. χορτόπιτα μια πίτα που την φτιάχνει ακόμα η μαμά μου ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ....  Από μικρή θυμάμαι ετοίμαζε τα 12 φύλλα όσα και οι 12 απόστολοι της εκκλησίας μας , από την παραμονή και τα έψηνε στην ξυλόσομπα μας πρώτα από την μια μεριά του φύλλου και έπειτα από την άλλη τόσο ώστε να βγάλουν φουσκάλες .
Τα έβαζε το ένα πάνω στο άλλο καλά σκεπασμένα με ένα καθαρό τραπεζομαντιλο. Κράταγε άψητα μόνο 3_4  για να το βάλει στο πρώτο φύλλο κάτω και πάνω στο ταψί ..για να είναι όμορφο και να μπορεί να κόψει όμορφα κομμάτια την βασιλόπιτα μας..
Ανήμερα την έφτιαχνε και την έψηνε και την έκοβε ο κύρης του σπιτιού ο μπαμπάς μου στο μεσημεριανό εορταστικό τραπέζι μας !!
Μεγάλωσα περιμένοντας αυτή τη μέρα για να δω τη μανούλα μου να φέρνει στο τραπέζι την παραδοσιακή βασιλόπιτα με τα σημάδια. 
Έκρυβε στην πίτα μας ..Το φλουρί για τα οικονομικά της οικογένειας....το κλαδί ένα κομμάτι ξύλο από τα ξεραμένο πια κλήμα για τα χωράφια ..
Στην οικογένεια μας εμείς καλλιεργούσε ο μπαμπάς μου αμπέλια,το ξεραμένο χόρτο,
το άχυρο για τα προβατάκια και τα άλογα και τις αγελάδες...τα σημάδια συμβόλιζαν την καλή υγεία και παραγωγή των ζωντανών της οικογένειας.
Την ίδια προσμονή έχουν τώρα και τα δικά μου παιδιά.
Κάθε χρόνο περίμενα την πίτα της μαμάς μου  που ήταν η πιο νόστιμη πίτα.
Συνεχίζοντας την παράδοση αυτή φτιάχνω και εγώ την πίτα και θα την κόβουμε την παραμονή.
Ελπίζω κάποια στιγμή να το κάνουν και τα παιδιά μου.. να συνεχίσουν την παράδοση στο δικό τους  σπίτι 🏡.
Καλή χρονιά σε όλους.

Για την συνταγή δείτε Σπανακοτυρόπιτα της μαμάς μου

Η μαμά μου δεν την έκοβε την πίτα ,πριν το ψήσιμο ..την έκοβε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ..έκανα πρώτα ένα σταυρό,έκοβε αντινωτά έπειτα ,ένα για τον χριστούλη ,ένα για την Παναγία και για κάθε άτομο της οικογένειας.....

Στο χρωματιστό ζυμαρακι έχω βάλει λίγο ζουμί από παντζάρια που είχα βρασμένα ή λίγο κακάο άγλυκο  ή γλυκιά πάπρικα


Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΟΤΟΠΙΤΑ 2023





 Δεν θα μπορούσα να μην έχω στο blog μου για την παραδοσιακή μας βασιλόπιτα του 2023 ..μια βασιλόπιτα που την κόβει ο κύρης του σπιτιού μας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μια πίτα με κοτόπουλο και πράσο. 

Η Βασιλόπιτα.. χορτόπιτα μια πίτα που την φτιάχνει ακόμα η μαμά μου ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ,εγώ εδώ και χρόνια φτιάχνω και μια κοτόπιτα βασιλόπιτα με φλουρί ....  Από μικρή θυμάμαι ετοίμαζε τα 12 φύλλα όσα και οι 12 απόστολοι της εκκλησίας μας , από την παραμονή και τα έψηνε στην ξυλόσομπα μας πρώτα από την μια μεριά του φύλλου και έπειτα από την άλλη τόσο ώστε να βγάλουν φουσκάλες .
Τα έβαζε το ένα πάνω στο άλλο καλά σκεπασμένα με ένα καθαρό τραπεζομάντηλο. Κράταγε άψητα μόνο 3_4  για να το βάλει στο πρώτο φύλλο κάτω και πάνω στο ταψί ..για να είναι όμορφο και να μπορεί να κόψει όμορφα  κομμάτια την βασιλόπιτα μας..  
Ανήμερα την έφτιαχνε και την έψηνε και την έκοβε ο κύρης του σπιτιού ο μπαμπάς μου στο μεσημεριάνο εορταστικό τραπέζι μας !!
Μεγάλωσα περιμένοντας αυτή τη μέρα για να δω τη μανούλα μου να φέρνει στο τραπέζι την παραδοσιακή βασιλόπιτα με τα σημάδια. 
Έκρυβε στην πίτα μας ..Το φλουρί για τα οικονομικά της οικογένειας....το κλαδί ένα κομμάτι ξύλο από τα ξεραμένο πια κλήμα για τα χωράφια ..
Στην οικογένεια μας εμείς καλλιεργούσε ο μπαμπάς μου αμπέλια,το ξεραμένο χόρτο,
άχυρο για τα προβατάκια και τα άλογα και τις αγελάδες...τα σημάδια συμβόλιζαν την καλή υγεία και παραγωγή των ζωντανών της οικογένειας.
Φέτος ο κύρης του σπιτιού , του πατρικού μου σπιτιού θα λείπει, έγινε άγγελος και μας άφησε πήγε εκεί ψηλά με τους αγγέλους 😢😥😓
Την ίδια προσμονή έχουν τώρα και τα δικά μου παιδιά.
Κάθε χρόνο περίμενα την πίτα της μαμάς μου που ήταν η πιο νόστιμη πίτα.
Συνεχίζοντας την παράδοση αυτή φτιάχνω και εγώ την πίτα και θα την κόβουμε την παραμονή.
Ελπίζω κάποια στιγμή να το κάνουν και τα παιδιά μου.. να συνεχίσουν την παράδοση στο δικό τους  σπίτι 🏡.
Καλή χρονιά σε όλους.
Για την συνταγή δείτε  Κοτόπιτα με πράσα
 ... 
Η μαμά μου δεν την έκοβε την πίτα ,πριν το ψήσιμο ..την έκοβε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ..έκανε πρώτα ένα σταυρό,έκοβε ακτινωτά έπειτα ,ένα για τον χριστούλη ,ένα για την Παναγία και για κάθε άτομο της οικογένειας.....

Στο χρωματιστό ζυμαρακι έχω βάλει λίγο ζουμί από παντζάρια που είχα βρασμένα ή λίγο κακάο άγλυκο  ή γλυκιά πάπρικα

Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ 2023




Οι συνταγή που σας δίνω μας δίνει πολλά μπισκότα,μου αρέσει να ψήνω πολλά μπισκότα και φυσικά μας αρέσουν τα χοντρά ..μπαμπάτσικα θα τα έλεγα χαριτολογώντας,μας αρέσουν πιο πολύ ..αυτή η έκρηξη του αρώματος βουτύρου,βανίλιας και εκχυλίσματος αμυγδάλου 

 Χρήσιμο για την κουζίνα μας είναι η χρήση την ζυγαριάς ..η ακριβή μέτρηση των υλικών μας δίνει πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην υφή της ζύμης μας .

Η ζύμη μας είναι εύκολη και γρήγορη με πολύ απλά υλικά .

Αν χρειαστεί να τα αφήσουμε στο ψυγείο και να φτιάξουμε  μετά από 24 ή και περισσότερες ώρες λειτουργούν μια χαρά. Τυλίγουμε την ζύμη μας με διάφανη μεμβράνη και την φυλάμε στην συντήρηση του ψυγείου . Φτάνει να τα αφήσουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για λίγη ώρα ...

Τα μπισκότα διατηρούν το σχήμα τους,όταν ψήνονται ελάχιστα θα το διαφοροποιήσουν. Δεν χρησιμοποιούμε μπείκιν πάουντερ όταν θα τα στολίσουμε με ζαχαρόπαστα,θα κρατήσουν το σχήμα τους 

Εμένα όμως μου αρέσει να πρόσθετω ελάχιστη ποσότητα. Σχεδόν μισό κουταλάκι του γλυκού,κρατάνε το σχήμα τους,μου αρέσουν πιο πολύ με το μπέικον παουντερ . 

Το βούτυρο δεν χρειάζεται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,πρέπει το βούτυρο μας να μην είναι σφιχτό αλλά το αφήνουμε περίπου 15_20 λεπτά,ίσα _ίσα να μαλακώσει το βούτυρο και να απόκτησει ελαστικότητα και με το δάχτυλο μας του κάνουμε μια εσοχή ...τότε είναι έτοιμο το βούτυρο μας .Το κόβουμε σε κύβους και έπειτα το ανακατεύουμε με την ζάχαρη  να γίνει κρέμα .

Έχω δοκιμάσει να χρησιμοποιήσω και ζάχαρη _άχνη .

Η ζύμη μας μετά το ανακάτεμα έχει την υφή του play-boh και με τα χέρια μας την"ζυμώνουνε "και την κάνουμε μια λεία μπάλα,επίσης τα αποκόμματα τα ενσωματώνουμε στην αχρησιμοποίητη ζύμη και συνεχίζουμε το κόψιμο των μπισκότων.Αν η ζύμη μας για κάποιο λόγο είναι στεγνή προσθέτουμε στα χέρια μας 1_2 κουταλιές γάλα ή κρέμα γάλακτος  και ομογενοποιούμε την ζύμη μας όπως λέω πιο πάνω.  Αν δεν έχουμε αρκετή ποσότητα αλεύρου (η υγρασία  στο σπίτι,η εποχή και ο τρόπος που μετράμε τα υλικά μας )τα μπισκότα μας υπάρχει πιθανότητα να απλώσουν για αυτό προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα στα χερια μας ή στον πλάστη 

Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά την ζύμη γιατί μπορεί να πάρει υπερβολικό αέρα η ζύμη και να απλώσουν στο φούρνο .

Ψήνουμε τα μπισκότα μας 8_9 λεπτά τα μεγάλα κουπάτ μπισκότων και 6_8 λεπτά τα μικρά κουπάτ μπισκότων,είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα πιο σκούρο χρώμα,το εσωτερικό των μπισκότων πρέπει να είναι μαλακό όταν βγαίνουν από το φούρνο .Θα σφίξουν και θα κρυώνουν με αποτέλεσμα να έχουμε την υπέροχη υφή που θέλουμε. Το πολύ ψήσιμο θα κάνει τα μπισκότα μας ξηρά και σκληρά η τραγανά 

Αφού κρυώσουν μετά από πέντε λεπτά τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα με μια σπάτουλα .

Μπορούμε να παραλείψουμε το εκχύλισμα αμυγδάλου και να προσθέσουμε την ίδια ποσότητα σε καθαρή βανίλια ή και τις βανιλίνες ακόμα και αρώματα από εσπεριδοειδή . 

Οι κούπες που χρησιμοποιώ είναι οι αμερικάνικες 

1 κούπα 250 ml υγρα 

1 κουπα 140  γρ στερεά 

ΥΛΙΚΑ:

250  γρ βούτυρο ανάλατο 

200 γρ ζάχαρη λεπτή κρυσταλλική 

1κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.

1 αυγό μέτριο 

1 κουταλάκι του γλυκού μπείκιν πάουντερ 

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως λίγο πιο περισσότερο ανάλογα το αυγό το μέγεθος του  360 _ 420γρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Χτυπάμε το βούτυρο που το έχουμε βγάλει από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία  με την ζάχαρη στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα,  προσθέτουμε το αυγό τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες και το εκχύλισμα  και το κοσκινισμένο  αλεύρι,το αλάτι, ζυμώνουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι καλά.
  • Με μια μαρίζ ενσωματώνουμε την ζύμη μας μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε 60 λεπτά στο ψυγείο, (αυτό γίνετε για να σφίξει το βούτυρο και να ανοίγει καλύτερα το φύλλο και  να  μην  απλώσουν  στο  ψήσιμο  όσο περισσότερο αφήνουμε την ζύμη τόσο ποιο καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε ).
  • Πάνω στον πάγκο εργασίας μοιράζουμε την ζύμη μας σε 2_3 κομμάτια και στην συνέχεια  σε ένα κομμάτι λαδόκολλα βάζουμε την ζύμη μας και με μια ακόμα λαδόκολλα από πάνω και τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο σε πάχος 5-7 mm, κόβουμε με κου πατ ή  κύκλο 7 εκατ , τα  τοποθετούμε  στο ταψί με λαδόκολλα με κενό ανάμεσα τους, ή κόβουμε τα μπισκότα με κουπάτ και μεταφέρουμε την λαδόκολλα στο ταψί και τα βάζουμε στο ψυγείο για  30 λεπτά να παγώσουν και βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και αφαιρούμε την περίσσια  ζύμη και τα  βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε  
  • Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο (ή στην κατάψυξη) για 10 λεπτά - αν η ζύμη μπει σε κρύο περιβάλλον θα βοηθήσει τα μπισκότα να κρατήσουν το ωραίο στρογγυλό σχήμα τους, τα ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 160_170  βαθμούς πάνω και κάτω για 10-12 λεπτά  ανάλογα το μέγεθος μέχρι να χρυσίσουν λίγο.Δεν απομακρυνόμαστε από το φούρνο γιατί υπάρχει περίπτωση  να  τα  ψήσουμε  περισσότερο και δεν  το θέλουμε .






Στολίζουμε με ζαχαρόπαστα  ή  με σοκολατένιο γλάσο ή γλάσο αυγού 
Στο μέλλον θα ετοιμάσω μια συνταγή και για τα δύο ..και θα της αναρτήσω. 

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ


Τό Χριστόψωμο
Τά Χριστούγεννα κάθε νοικοκυρά μέ ἰδιαίτερη φροντίδα παρασκευάζει τό
χριστόψωμο σέ στρόγγυλο σχῆμα καί τό διακοσμεῖ μέ ἕνα σταυρό ἀπό ζυμάρι ἐπάνω. Στή Θεσσαλία ἡ νοικοκυρά κάνει τό χριστόψωμο ἀπό λεπτοκοσκινισμένο ἀλεύρι, μέ γλυκάνισο, ζάχαρη καί ἐκτός ἀπό τόν σταυρό, τό διακοσμεῖ, τό
«κεντάει», μέ καρύδια, ἀμύγδαλα, σουσάμι, κουκουνάρι πού συμβολίζουν τήν
πλούσια καρποφορία, τή γονιμότητα, τήν ἀφθονία, τήν καλή τύχη, τήν ἕνωση τοῦ ζευγαριοῦ (καρύδι). Πέρα ἀπό αὐτά, τό χριστόψωμο ἔχει εἰδικά σχήματα καί
στολίδια ἀπό ζυμάρι μέ συμβολική σημασία ἀνάλογα μέ τήν ἀσχολία τοῦ
νοικοκύρη. Τό χριστόψωμο τῶν Σαρακατσάνων, πού ἦταν μετακινούμενοι
κτηνοτρόφοι, φέρει πάνω του ὁλόκληρη στάνη. 
Τό χριστόψωμο ἔχει ἐξέχουσα θέση στό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τό
ὁποῖο σέ ἀρκετά μέρη στρώνεται ἀπό τήν παραμονή. Στή Θεσσαλία τό κόψιμο τοῦ χριστόψωμου ἀναλαμβάνει ὁ μεγαλύτερος στήν οἰκογένεια, ὁ παππούς, ὁ
ὁποῖος τό σταυρώνει καί τό κόβει μέ τό χέρι γιά νά «μήν πληγώσει τό σῶμα
τοῦ Χριστοῦ».

Λαϊογραφικο Μουσείο Λάρισας 


Ναι  άλλο έναχριστόψωμο,συγχωρέστε με που δεν κατάφερα να βγάλω άλλη φωτογραφία όπως συνηθίζω να το κάνω .Έπρεπε να λείψω από το σπίτι και το έψησα πολυ βιαστικά,  υπόσχομαι να καταφέρω να το  φτιάξω πάλι και να σας δώσω και τις υπόλοιπες φωτογραφίες


ΥΛΙΚΑ:
200 γρ αλεύρι  για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης  

600 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια 

1  κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη 

1 κούπα νερό χλιαρό

1/2 κούπα πετιμέζι 

 1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή και φουντούκια 

1/4  κουταλάκι του γλυκού  κανέλα

1 βανίλια(προαιρετικά)

1  κουταλάκι του γλυκού αλάτι  

30 γρ βούτυρο και 30 ml λάδι ελιάς (αν το κάνουμε νηστίσιμο βάζουμε μόνο 60ml λάδι ).

2 φακελάκια μαγιά ξερή ή  50 γρ νωπή μαγιά

1/2 κούπα κρασί υμίγλυκο ή γλυκό (ότι έχετε)

1 κουταλάκι της σούπας κονιάκ 

Ζύμη για το κέντημα :

350 γρ αλεύρι 

Νερό όσο πάρει θέλουμε μια σφιχτή ζύμη 

1/2 κουταλάκι αλάτι 

2 κουταλιές λάδι 


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από τα χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το νερό, με την ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματα τος και προσθέτουμε βούτυρο και το λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο προσθέτουμε και  το κρασί και το πετιμέζι σε θερμοκρασία δωματίου, την κανέλα και το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και τις σταφίδες που τις έχουμε πρώτα φουσκώσει σε ζεστό νεράκι και τα καρύδια και το κονιάκ και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώστε να έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Προσθέτουμε τα υλικα οπως γράφω παραπάνω και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  . Ετοιμάζουμε το ψωμάκι μας σύμφωνα με το δικό μας γούστο.   Εγώ είχα περισσότερες φωτογραφίες να σας δώσω αλλά μια λάθος κίνηση και τις έχασα από το σκληρό δίσκο μου.  
  • Αφού ετοιμάσουμε το τοποθετούμε σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 15 λεπτά ..
  •  Αλείφω με νερό ή λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και ολόκληρες καρύδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..



Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2023



Ας πορευθούμε στο 2023 με το ζεστότερό μας χαμόγελο και την καρδιά μας ανοιχτή σε όλα τα καλά! 

Εύχομαι να συναντήσουμε στο διάβα του χρόνου τούτου αγάπη, καλοσύνη, εξέλιξη, δημιουργικότητα, ενσυναίσθηση, όμορφους ανθρώπους με ευγενικές ψυχές και να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Εύχομαι να έχουμε δύναμη να ξεπερνούμε όλα τα δύσκολα και να επαναξιολογούμε τα δεδομένα της ζωής μας δίνοντας προτεραιότητα σε ό,τι πραγματικά αξίζει.

 Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!

Θα είμαστε και πάλι μαζί με  νέα  συνταγή σύντομα! 


Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

    




Ή συνταγή είναι από  
εδώ. Έκανα μερικές αλλαγές να φέρω την γεύση που δοκιμάσαμε στο αρτοποιείο που επισκεφτήκαμε πριν μερικές μέρες όπου η μικρή μου κόρη με έβαλε να τις υποσχεθώ ότι θα τα φτιάξουμε και εμείς στο σπίτι μας  ... 
Το πετιμέζι υπάρχει στα ράφια  κουζίνας μου...κάθε φθινόπωρο φτιάχνω πάντα από φρέσκο δικό μας μούστο. Εδώ θα βρούμε όλα τα βήματα για να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό πετιμέζι από σταφύλια ..Επίσης θα βρείτε και τα υπέροχα Μαλακά μουστοκούλουρα της Ευγενίας  και  πολλές άλλες συνταγές Μούστος και πετιμέζι

1 κούπα που χρησιμοποιώ είναι :
1 κούπα υγρά = 250ml
1 κούπα στερεά = 140 γρ

ΤΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΎΛΟΥΡΑ πάμε να τα φτιάξουμε 
    ΥΛΙΚΑ:
    • 1 κούπα λάδι ανακατεμένο με καλαμποκέλαιο (επειδή είναι ελαφρύτερο)
    • 1 και 1/2 κούπα πετιμέζι 
    • 1/2 κούπα μούστο (250ml)
    • 1 κούπα ζάχαρη καστανή ή  κρυσταλική ζάχαρη (200 γρ)
    • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ)
    • 2 κουταλάκια γλυκού σόδα (10 γρ )
    • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (10 γρ)
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
    • μιά πρέζα αλάτι 
    • 2 κουταλιές του γλυκού κονιάκ (30ml)
    • 2 βανίλιες με άρωμα πορτοκάλι
    • 1 κιλό και 200 γρ αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις 
    • 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι (250 ml) (έβαλα χυμό από σαγκουίνια πορτοκάλια )
    • 2 κουταλιές της σούπας μέλι  (30 ml )
    • 100 γρ κομμένα καρύδια στο μπλέντερ. (Προαιρετικά )
    • 100 γρ σταφίδες περασμένες από λίγο αλεύρι 
    • Καρύδια χοντροκομμένα  για το τέλος .

    Σημείωσης η κούπα που χρησιμοποιώ είναι δοσομετική -μεζούρα των 250 ml

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
    • Μπαίνουμε στην κουζίνα μας αρχίζουμε λοιπόν να φτιάχνουμε τα μουστοκούλουρα, ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το πετιμέζι ανακατεμένο με το μούστο πάντα σε θερμοκρασία δωματίου,το λάδι, τη ζάχαρη, την κανέλα,το κονιάκ,το μέλι και το γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι 🍊,με προσοχή μπορεί να φουσκώσει και να ξεχυλίσει και το προσθέτουμε στα παραπάνω υλικά .
    • Τα ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει η ζάχαρη .
    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτουμε λίγο- λίγο..στην συνέχεια προσθέτουμε και τις σταφίδες  και τα καρύδια  και  συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια πολύ μαλακιά, ελαστική και λιπαρή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας, δεν την παιδεύουμε πολύ γιατί η ζύμη θα μας βγάλει το λάδι της.
    •  Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά  
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
    •  Την κόβουμε σε κομμάτια και την ζύγίζουμε σε ζυγαριά με βάρος περίπου 35_40  γρ.αναλογα πόσο μεγάλα τα θέλουμε και τα πλάθουμε σε χονδρά στρογγυλά κουλούρια  δηλαδή στο κλασικό σχήμα ,τα κάνουμε μπάλιτσες στρογγυλές και τα πατάμε λίγο με τα χέρια μας και τα βουτάμε μέσα στα χοντροκομμένα καρύδια  ακόμα και σαλιγκάρια βουτώντας στα χοντροκομμένα καρύδια 
    • Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε εκεί τα μουστοκούλουρα, αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκ. απόσταση.
      Σκεπάζουμε ταψί με ένα άλλο ταψί (χωρίς να ακουμπά στα κουλούρια) ή αλουμινόχαρτο και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
      Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα για 15 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα, όχι παραπάνω γιατί θα γίνουν σκληρά και όχι μαλακά.
    • Αν χρησιμοποιήσουμε μούστο,η ζύμη δεν κολλάει καθόλου. Αν χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι, τότε κολλάει και δεν πρέπει να προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι. Πολύ απλά,αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και έπειτα θα πλάθεται εύκολα. Αν παρόλα αυτά κολλάει λίγο, αλευρώνουμε μόνο τα χεράκια σας και πλάθουμε !!!
    •  Προσοχή αν δεν έχουμε πετιμέζι βάζουμε μόνο μούστο
    • Τα διατηρούμε για αρκετό διάστημα,σε κουτί για μπισκότα ή μπολ καλά κλεισμένο, μακριά από υγρασία
    • Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή με το αγαπημένο μας ρόφημα ή με έναν καφέ ή ένα ποτήρι δροσερό γάλα !!! 
    *Εγω αυτή την φορά ξέχασα να προσθέσω τις σταφίδες μου ...είχα φτάσει πια στο ψήσιμο,όταν τις είδα
    στην άκρη του πάγκου να με "κοιτάνε "...






    Και καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές