ΟΙ μικρές μέρες τώρα ήθελαν να τις ετοιμάσω ντόνατς , όμως με την ζέστη που όρεξη και χρόνος να καθίσω όλη μέρα στην κουζίνα και να τα ετοιμάσω ...Μου ήρθε στο μυαλό να τις ετοιμάσω μικρές μπουκίτσες με γέμιση σοκολάτα-μερέντα και να τις ψήσω. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε αφράτες, νόστιμες και ελαστικές μπουκίστες .
Φαγώθηκαν μετά το απογευματινό μπάνιο από όλη την οικογένεια .Ντονατς εύκολα χωρίς τις θερμίδες του τηγανιτού αλλά και αφράτα και με ελαστικότητα
ΥΛΙΚΑ:
- 500 γρ αλεύρι αλεύρι για τσουρέκια ίσως και 2-3 κουταλιές ακόμα ανάλογα το αλεύρι
 - 50 γρ ζάχαρη ή 3 κουταλιές σούπας γεμάτες ζάχαρη
 - 9 γρ αλάτι
 - 2 αυγά μεγάλα
 - 1 ασπράδι
 - 70 γρ βούτυρο
 - 200 ml ζεστό γάλα
 - 25 γρ μαγιά ή 7-9 γρ ξερή μαγιά
 - 1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
 - ξύσμα από πορτοκάλι
 - 1 κρόκο με 2-3 κουταλιές γάλα για το τέλος
 - 50 γρ βούτυρο παγωμένο για το τέλος
 - Καστανή ζάχαρη για το τέλος
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολτη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και την διαλύουμε με ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό γάλα (προσέξτε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά )
 
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του,προσθέστε τη μαγιά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη,τααυγά ,το αλάτι και το ζεστό γάλα σταδιακά.
 - Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη , που κολλάει  ελαφρά στα  χέρια μας αφήνουμε να διπλασιαστεί,για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε μέσα στο ζεστό φούρνο. 
- Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασευαστή όπως πάντα
 - Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρωμένο,και΄με λίγο λαδάκι στα χερια μας την χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια των 15-20 γρ βγαίνουν 28-30 τεμάχια και τα ανοίγουμε σε μικρές πιτουλες
 
- Τις γεμίζουμε με μια κουταλιά παγωμένη μερέντα και
 - Τα κλείνουμε σε μικρές μπάλιτσες όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες και τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30-45 λεπτά
 
- Αφού ξεκουραστούν με ένα πινέλο διαλύουμε και τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο
 
 - Και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ° C για 25-30 λεπτά.
 - Aφού ψηθούν λιώνουμε 50 γρ βούτυρο και με ένα πινέλο περνάμε τις μπουκίτσες μας με λίγο βούτυρο και στην συνέχεια πασπαλίζουμε με καστανή ή άσπρη ζάχαρη .
 
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου