Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Pancake vegan με αμυγδαλόγαλα



Αγαπημένη συνταγή,τα κορίτσια μου την αγαπούν,λατρεύουν να τα τρώμε με Μερέντα ... Φυσικά την κανονική τους εκδοχή με αυγά ,κεφίρ,...Σήμερα όμως του ετοίμασα την πιο vegan εκδοχή ...με γάλα αμυγδάλου και νεράκι.Είχα γάλα στο ψυγείο από τα νηστίσιμα τσουρέκια και τους έφτιαξα μερικά,δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από κανονικά με αυγά και κεφίρ. .. 

Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι :

Υγρά 250 ml 

Στερεά 140 γρ 

Υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για φτιάξουμε Vegan Pancake

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις – Αυτό ξεκινά τη βάση για το vegan μείγμα για τα pancake μας 
  • Μπέικιν πάουντερ και σόδα : Αυτό θα κάνει τις vegan pancake μας να φουσκώσουν με αφράτη υφή. Δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε θα βοηθήσουν να έχουν την ίδια υφή με τα pancake κανονικά γαλακτοκομικά 
  • Ζάχαρη : Θα τη χρειαστούμε για να δώσουμε γλυκιά γεύση 
  • Μη γαλακτοκομικό γάλα :Επιλέξτε το αγαπημένο σας από γάλα βρώμης, γάλα αμυγδάλου,γάλα ρυζιού,γάλα καρύδας ή οποιοδήποτε άλλο μη γαλακτοκομικό γάλα έχετε.
  • Εκχύλισμα βανίλιας : Φέρνει αυτή τη γλυκύτητα μυρωδιά της  για μια εκπληκτική γεύση.
  • Αλάτι :Βοηθά στην εξισορρόπηση αυτής της γλυκιάς γεύσης.
  • Νερό :Φέρνει το κουρκούτι στη σωστή υφή.Αν θέλουμε το αντικαθιστούμε με γάλα αμυγδάλου .
  • Λάδι :Χρειάζεται για να μην γίνουν πολύ στεγνά τα vegan pancake .

Πώς φτιάχνουμε vegan pancakes από την αρχή;

Θα πάρουμε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης και θα ανακατέψουμε όλα τα ξηρά υλικά σας μαζί. Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε τα υγρά υλικά και θα ανακατέψουμε αφήνοντας να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ,ζεσταίνουμε το τηγάνι μας σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε vegan βούτυρο ή λάδι εάν θέλουμε.Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κουρκούτι μας,στο τηγάνι περίπου 1/3 κούπας από το μείγμα μαγειρεύοντας μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες στην κορυφή των pancake  Γυρίζουμε και μαγειρέυουμε από την άλλη πλευρά για περίπου 1 με 3 λεπτά. Σερβίρουμε με τα αγαπημένα μας φρούτα ή μέλι ή σοκολάτα .

Συμβουλές και κόλπα για τα τέλεια βέγκαν pancake 

  • Είναι εντάξει αν το κουρκούτι μας έχει σβόλους .Δεν πρέπει να το  ανακατεύουμε υπερβολικά αυτό το vegan κουρκούτι για τηγανίτες γιατί δεν θα έχουμε αφράτα αποτελέσματα.
  • Αφήνουμε το να ξεκουραστεί . Αυτό το κουρκούτι θα βγάλει καλύτερες τηγανίτες,αν του δώσουμε απλώς 15 λεπτά να καθίσει να ξεκουραστεί .
  • Το λάδι : θα κρατήσει τις τηγανίτες μας να μην έχουν στεγνή υφή.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ..Μύλοι Γεωργανάδων
  • κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα .
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • φλιτζάνι μη γαλακτοκομικό γάλα (γάλα βρώμης, γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας .)
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 βανίλια 
  • κουταλιές της σούπας λάδι 

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι,το μπέικιν πάουντερ,την σόδα,τη ζάχαρη και το αλάτι,ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Προσθέτουμε το  μη γαλακτοκομικό γάλα,το νερό,τη βανίλια και το λάδι στο μπολ με τα ξηρά υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν. *Σημείωση: Η ζύμη για τηγανίτες είναι εντάξει.
  • Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά τη ζύμη μας γιατί τα pancake μας δεν θα γίνουν αφράτα .
  • Αφήνουμε το κουρκούτι για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.*Όσο περισσότερο μείνει και ξεκούραστη το μείγμα στο πιο αφράτα θα γίνουν
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αλείφουμε το τηγάνι με βέγκαν βούτυρο ή λάδι xρησιμοποιώντας μια μεζούρα κούπα 1/3 ή κουτάλα,προσθέτουμε ζύμη για τηγανίτες και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται φυσαλίδες στην κορυφή όπως φαίνεται στις φωτογραφίες . Στη συνέχεια, αναποδογυρίζουμε τη τηγανίτα και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει από την άλλη πλευρά (περίπου 1-3 λεπτά). Επαναλάμβανουμε όσο χρειάζεται με το υπόλοιπο κουρκούτι..
  • Όσο πιο σφιχτή η ζύμη τόσο πιο παχύ γίνεται το pancake,αν είναι ρευστό άπλωνει και γίνετε λεπτό .
  •  Σφραγίζουμε και αποθηκεύουμε,τυχόν αχρησιμοποίητο μείγμα στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.
  • Σερβίρουμε τα pancake  ζεστά με ταχίνι σοκολάτας,πετιμέζι,μέλι και  φρέσκα φρούτα ...φράουλες η σμέουρα ή και την αγαπημένη μας Μερέντα ..





    Ως  την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .  Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ

 Αποφάσισα να  συγκεντρώσω όλες τις   συνταγές μου με κεφίρ εδώ μαζεμένες 4 συνταγές που δεν τις ξεχωρίζω η μια καλύτερη από την άλλη .

Η αγάπη μου για αυτό το υλικό είναι γνωστή  φτιάχνω σχεδόν όλες μου τις ζύμες πλέων με κεφίρ και από το 2015 φτιάχνω και τσουρέκια με κεφίρ....

Τι να πρώτο πω για τα τσουρέκια  αυτά ...ίνες ..ελαστικότητα,γεύση,ένα υλικό που απογειώνει την ζύμη ....Δεν θα προτείνω κάποιας μάρκας κεφίρ από τα  ψυγεία των σούπερ μάρκετ,αλλά θα σας προτείνω να το φτιάξουμε μόνοι μας με γάλα Το κεφίρ 

Άλλο ένα αγαπημένο υλικό για την τσουρέκοζύμη μου είναι για μένα το αλεύρι  για τσουρέκια Μύλοι Γεωργανάδων.Τα άλευρα Μύλοι Γεωργαναδων τα  χρησιμοποιώ σε όλα μου τα ζυμαρακια ...αλεύρι για όλες τις χρήσεις ,ολικής ,για τσουρέκια ,για φύλλο ,πάντα με σίγουρη επιτυχία !! 


1. 🌺Τσουρέκια με λεμονάδα🌺

Η συνταγή 👉🏻Τσουρέκια λεμονάδα.  Και φυσικά και κεφίρ.

                 
           2. 🌹Τσουρέκια με κεφίρ🌹
 
Η συνταγή εδώ👉🏻  Πασχαλινό τσουρέκι με κεφίρ

 
      🌹Τσουρέκια με κεφίρ 🌹
 
                  Η συνταγή εδώ👉🏻  Πασχαλινό τσουρέκι με κεφίρ    3.🌷Τσουρέκι εύκολο με ίνες και με κεφίρ 🌷
Η συνταγή εδώ👉🏻Τσουρέκι εύκολο με ίνες

               
🌷Τσουρέκι εύκολο με ίνες και με κεφίρ🌷
Η συνταγή εδώ👉🏻Τσουρέκι εύκολο με ίνες

Κεφίρ και αλεύρι Μύλοι Γεωργανάδων 

                 Κεφίρ και αλεύρι Μύλοι              Γεωργανάδων 


   4.🥀Τσουρέκι της Γεωργίας. 🥀                                  φυσικά με κεφίρ 

           Η συνταγή εδώ 👉🏻Το τσουρέκι   της  Γεωργίας

                 
   🥀Τσουρέκι της Γεωργίας🥀  φυσικά με κεφίρ 

             Η συνταγή εδώ 👉🏻Το τσουρέκι της     Γεωργίας

       
 🌺 Τσουρέκια με λεμονάδα και κεφίρ 🌺
 
Η συνταγή 👉🏻Τσουρέκια λεμονάδα και φυσικά με κεφίρ.

             
   🌻Πασχαλινό τσουρέκι με κεφίρ🌻

Η συνταγή εδώ 👉🏻  Πασχαλινό τσουρέκι με κεφίρ

Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

ΣΟΥΠΕΡ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ .

Πριν μέρες αποφάσισα να φτιάξω μια πίτα με πατάτες. ..Αγαπώ την πατατοσαλάτα γενικά ...θα σας δώσω αυτές τις μέρες την αγαπημένη μου  ..και αποφάσισα να την βάλω ανάμεσα σε φύλλα και να την κάνω ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ..νηστίσιμη.

 Έγινε σούπερ η γεύση της υπέροχη .

Πάμε να την ετοιμάσουμε...φτιάχνω πάντα από το βράδυ την ζύμη για το φύλλο ..και την φυλάω στο ψυγείο..εσείς ετοιμάστε πρώτα την ζύμη και όσο φουσκώνει-ξεκουράζετε  ..προχωρήστε στην παρασκευή της γέμισης .



 ΓΕΜΙΣΗ:

ΥΛΙΚΑ :

1κιλο ίσως και παραπάνω ανάλογα το ταψί μας. . περίπου 5-6 πατάτες μέτριες βρασμένες 
2 κρεμμύδια ξερά σε πολύ μικρά καρεδάκια 
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα μόνο το άσπρο μέρος κομμένο σε λεπτές φέτες 
1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος κομμένο σε λεπτές φέτες 
2 μέτρια καρότα τριμμένα στον τρίφτη . 
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε λεπτές φέτες ψημένες ή φρέσκιες 
1φρέσκια πράσινη πιπεριά σε λεπτές φέτες .
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα 
Λίγες ελιές Κάλαμον κομμένες ((προαιρετικά)
Λίγο πιπέρι
Λίγο πάπρικα γλυκιά 
Αλάτι
Λίγο ρίγανη 
2 κλωνάρια μαϊντανό 
2 κλωνάρια δυόσμο φρέσκο
1 κύβο ζωμό σπιτικό (προαιρετικά)
1/4 κούπα λάδι για το σωτάρισμα των λαχανικών .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ετοιμάζουμε τις πατάτες τις πλένουμε καλά και τις βράζουμε στον ατμομάγειρα ή τις καθαρίζουμε τις φλούδες και τις βράζουμε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν . Προσοχή δεν θέλουμε να ρουφήξουν πολύ νερό (μόλις βράσουν οι πατάτες τις βρέχουμε με λίγο νερό παγωμένο θα βοηθήσει να τις καθαρίσουμε πιο εύκολα )..
  • Με την πρέσα του πουρέ ή ένα πιρούνι αφού κρυώσουν τις πατάμε να σπάσουν  ..(εγώ θέλω η πατάτα να έχει κομμάτια ,δεν την κάνω τελείως αλοιφή την πατάτα.Θελω την πατάτα να την νοιωθω λίγο στην μπουκιά,γούστα είναι αυτά )
  • Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε φέτες λεπτές,το πράσο και τα ξερά κρεμμύδια.Επίσης κόβουμε και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες και τα καρότα στο τρίφτη .
  • Σε ένα τηγάνι βαθύ προσθέτουμε το λάδι και αφού ζεσταθεί στην εστία της κουζίνας μας στο 4_5 (η δική μου εστία έχει από το 1-9)σωτάρουμε πρώτα το ξέρω κρεμμύδι,στην συνέχεια το φρέσκο κρεμμύδι σε ροδέλες λεπτές,το πράσο επίσης σε ροδέλες λεπτές,τα ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα,τις πιπεριές ..θέλουμε να πέσει ο όγκος τους, να μαραθούν και να αλλάξουν χρώμα και  προσθέτουμε και το ζωμό στο σημείο αυτό  ..Προσθέτουμε το αλάτι ..θέλουμε αρκετό αλάτι να νοστιμεύσει η γέμιση μιας και δεν έχει τυριά, το πιπέρι και στην συνέχεια τα τριμμένα καρότα,προσθέτουμε και τις πατάτες συνεχίζουμε το ανακάτεμα ..να ενωθούν τα υλικά μας και σβήνουμε την εστία μας.
  • Προσθέτουμε και τα αρωματικά φυτά,μαϊντανό,δυόσμο ρίγανη ψιλοκομμένα,μπόλικα για να δώσουν γεύση και την μουστάρδα. 

Σας δίνω τρεις  συνταγές για φύλλο μια με προζύμικαι μια με την μαγιά,την φτιάχνω  και χωρίς μαγιά και με τις τρεις συνταγές για σπιτικά χειροποίητο φύλλα και πραγματικά μας αρέσει και με τις τρεις συνταγές.   

Ζύμη για φύλλο με προζύμι Εδώ η συνταγή

ΖΥΜΗ απλή  χωρίς μαγιά :Εδώ η συνταγή

ΖΥΜΗ για φύλλο με μαγιά :

ΥΛΙΚΑ:
Για τα  χωριάτικα σπιτικά φύλλα με τσίπουρο  γλυκάνισου 
    700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
        4_5 κουταλιές σούπας λάδι
          1 κουταλιά της σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο
          1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
          350 ml χλιαρό νερό (τα υγρά πρέπει να ειναι σε ποσότητα τα μισά  από τα στερεά , βέβαια παίζει ρόλο και το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε )
          1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη .
          3_4 γρ μαγιά ξηρή ή 12 γρ νωπή 

          ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
          • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι,το ελαιόλαδο, την μαγιά, την τσικουδιά και τέλος λίγο λίγο  χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
          • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
          • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 12 ζυμαρακια _μπαλάκια,ανάλογα ποσά θέλουμε.Τα αλείφουμε  με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με  διάφανη μεμβράνη και  μια πετσέτα κουζίνας

          • Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε  θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό 

          • Αν μας μείνει ζύμη ..εμένα πάντα μου μένει την αποθηκεύω σε σακούλα καλά κλεισμένη ζιπ-λοκ και στην κατάψυξη.  Όταν το χρειαστώ βγάζω την σακούλα με την παγωμένη ζύμη στην συντήρηση από την προηγούμενη μερα .. μοιράζω την ζύμη μου σε ισόποσα κομμάτια και ανοίγω φύλλο για την επόμενη  πίτα μου 

           ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
          • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μέρη και ανοίγουμε φύλλα, τέτοια ώστε να καλύψουν με άνεση ένα ταψί 40 εκ. περίπου. Λαδώνουμε το ταψί με το επιπλέον ελαιόλαδο. Στρώνουμε το ένα φύλλο, το λαδώνουμε και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο και ένα τρίτο φύλλο και το τέταρτο  φύλλο επίσης αφού τα  λαδώσουμε ,στρώνουμε και το πέμπτο φύλλο χωρίς να το λαδώσουμε .
          • Απλώνουμε πάνω στο φύλλο όλη τη παραπάνω κρύα γέμιση και τις κομμένες ελιες καλαμον (προαιρετικά)προσθέτουμε και τα άλλα 5 φύλλα λαδώνουμε πάντα ενδιάμεσα .
          • Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το απλώνουμε με πινέλο και τέλος χαράζουμε την πίτα σε ακτινωτά κομμάτια με μαχαίρι χωρίς να  χαράξουμε τα φύλλα της βάσης)και πασπαλίζουμε με σουσάμι και άλλους σπόρους της αρεσκείας μας
          •  Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά περίπου. 
          • Η πίτα μας πρέπει να έχει πάχος 3_5 εκατοστά.οχι παραπάνω 

          *Την ζύμη την ζύμωμα το βράδυ κατά τις 10, το έβαλα σε σακούλα τροφίμων,το έκλεισα καλά αφού έβγαλα τον αέρα πρώτα.Το έβαλα στο ψυγείο το άφησα όλη την νύχτα εκεί και το πρωί στις 9 το βρήκα τούμπανο ..Tο άφησα 10 σχεδόν να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.Το μοίρασα σε κομμάτια ισόποσα και τα λάδωσα με καλαμποκέλαιο,τα άφησα άλλο 5 λεπτά να ξεκουραστούν ... Τα άνοιξα φύλλο με το πλάστη και έφτιαξα μια υπέροχη ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ  με τραγανό και πεντανόστιμο φύλλο .Αν μας περισσέψει ζυμάρι το αποθηκεύουμε  σε σακούλα  τροφίμων και το βάζουμε στην κατάψυξη ....όταν το χρειαστούμε το βγάζουμε από το βράδυ στην συντήρηση του ψυγείου μας και την επόμενη είναι έτοιμο να ανοίξουμε φύλλο αφού πρώτα το αφήσουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .


            Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .  Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

          Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

          ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΚΟΜΠΟΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ WATER ROUX

           


          Ένα ακόμα τσουρέκι νηστί
          σιμο ......Φτιάξαμε σήμερα ,γεμάτο ελαστικότητα,αφράτο,γεμάτο ίνες και φυσικά νόστιμο με την  μέθοδο tangzhong-water roux !!

          Το water roux επίσης γνωστό ως tangzhong-water roux  είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποιεία, μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5
          Που περιέχει 5 μέρη νερό και 1 μέρος αλεύρι .
           Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης  ειδικά στο ψωμί να μείνει φρέσκο, μαλακό και ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά συντηρητικά.
           Σε περίπτωση που  θα αναρωτιέστε,αν έχω δοκιμάσει το Roux νερό σε συνταγές για τα  ψωμάκια μας  φυσικά και ναι και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !! Τώρα σας προτείνω να δοκιμάσετε και  σε νηστίσιμο τσουρέκι .

          Τι γίνεται λοιπόν;  Το αλεύρι μπορεί να απορροφήσει μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Το ίδιο αλεύρι όμως μπορεί να απορροφήσει πολλαπλάσια ποσότητα βραστού νερού και να το κρατήσει στη μάζα του σαν ζελέ. Οπότε τι έχουμε; επιπλέον υγρασία στη ζύμη, επιπλέον χρόνος που το ψωμί μας ή ότι έχουμε φτιάξει παραμένει φρέσκο και όσο και να το ζουλάμε με τα δάχτυλα μας  αυτό επιστρέφει στη θέση του. Πάρα  ΠΟΛΥ ΑΦΡΑΤΟ!!! 
            

           ΥΛΙΚΑ :

          Για το Water Roux-tangzhong : 
          40 γρ αλεύρι για τσουρέκια 
          200 ml νερό 
          • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε  το νερό και  το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να  διαλυθούν κάθε σβόλοι από το αλεύρι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι  της  κουζίνας ψήνουμε σε 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν έχουμε  θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Θέλουμε ένα  μείγμα  που θα έχει την υφή της μαγιονέζας .Προσέχουμε μην μας κολλήσει !!
          • Το αφήνουμε να κρυώσει αμέσως,εάν είναι δυνατόν ή το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη 
          •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε λίγο περισσότερο.

          ΥΛΙΚΑ:
          50 γρ μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
          Όλη την ζύμη tangzhong ή weter roux 
          100 ml νερό χλιαρό
          160 ml ανθρακούχο νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή αμυγδαλόγαλα ακόμα και όλη την ποσότητα με νερό *
          αν δεν θέλετε προσθέσετε το ανθρακούχο νερό 
          50 ml χυμό πορτοκάλι σε θερμοκρασία δωματίου 
          500 γρ αλεύρι για τσουρέκια και 250 γρ για όλες τις χρήσεις .
          120-130γρ ζάχαρη κρυσταλλική θεωρώ ότι ποσότητα είναι αρκετή 
          70 ml καλαμποκελαιο 
          Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι 
          5 γρ αλάτι

          5 γρ μαχλέπι 
          5 γρ κακουλέ
          1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα μαστίχα 
          1 κουταλιά  της σούπας μέλι και 2-3 κουταλιές της σούπας για το τέλος  

           ΓΕΜΙΣΗ (προαιρετικά )


          1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα  στο μπλέντερ
          3/4 φλιτζάνι αμυγδαλογαλα 
          1/2 ζάχαρη κρυσταλλική (100γρ)
          1 κουταλιά της σούπας  κορν φλάουρ 
          λίγο ξύσμα πορτοκάλι και λίγες σταγόνες ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά )
          1/4 κακάο και (50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα την είχα στο ψυγείο και την πρόσθεσα στα υλικά μου)

          ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
          •  Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το αμυγδαλογαλα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει.
          •  Στη συνέχεια προσθέτουμε και το κακάο και το κορν-φλάουρ ανακατεύουμε συνέχεια και προσθέτουμε και το ξύσμα και το ρούμι ,θα γίνει σαν την σοκολάτα όταν την λιώνουμε σε μπεν μαρί και όσο κρυώνει θα  γίνετε πιο στερεή η σοκολάτα   
          •  Αφού κρυώσει λίγο την αδειάζουμε σε δύο μπολ και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο .Πάντα την φτιάχνω από το βράδυ και την έχω έτοιμη το πρωί που θα ετοιμάσω το ζυμαράκι την βγάζω από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε ή την χρησιμοποιώ και παγωμένη 

            ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ:
            •  Ετοιμάζουμε  το προζυμάκι ..Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γρ νερό  χλιαρό και 100γρ αλεύρι και την μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και την ανακατεύουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει όπως φαίνεται στην φωτογραφία 
               δείγμα  ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί 

            • Στον κάδο του μίξερ η του αρτοπατασκευαστη μιας ρίχνουμε τον ανθρακούχο νερό και τα αρώματα μαχλέπι κακουλέ και βανίλια  και την ζάχαρη και τα δύο είδη ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού .
            • Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές και προσθέτουμε στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή της κουζινομηχανής, λίγο -λίγο, προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά που την έχουμε διαλύσει πιο πριν και έχει φουσκώσει,όλη την ποσότητα του  Water R και ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά 
            •  Συνεχίζουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα για άλλα 15 λεπτά 
            • Η ζύμη είναι αρκετά μαλακιά  και κολλάει στα  χέρια μας  .. μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι.Αν νομίζετε ότι χρειάζεται προσθέστε μέχρι και 1 δύο κουταλιές της αλεύρι το τονίζω μόνο αν νομίζετε ότι χρειάζεται αλλιώς λαδώστε τα  χέρια μας και  δουλεύουμε  την ζύμη μας  
            • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά και το λάδι  περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματωθεί στην ζύμη .Ζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει το λάδι μας και έχουμε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά κολλάει που όσο την ζυμώνουμε έρθει και θα σφίξει και θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου 
            • Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας αφού πρώτα τον έχω ανάψει για 15 λεπτά στους 30 βαθμούς και μετά το σβήνω και ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για μια περίπου ώρα ..μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της  ίσως μας πάρει περισσότερο ...ανάλογα την μαγιά μας που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και την θερμοκρασία του δωματίου .Αφού φουσκώσει την πατάμε με τα χέρια μας ,ανάβουμε ξανά τον φούρνο για άλλα 10 λεπτά στους 50 βαθμούς και το αφήνουμε να φουσκώσει πάλι για δεύτερη φορά ..,
            • Aν θέλουμε βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί και τα έχουμε φρέσκα να πρωινό κυριακάτικο για την οικογένεια που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί,αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για καμιά ώρα περίπου  
            • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό και λαδωμένο πάγκο ζαχαροπλαστικής,και με λαδωμένα χέρια την αδειάζουμε πάνω στον πάγκο. 
            • Χωρίζουμε την ζύμη σε 15  κομμάτια ίσα σε βάρος 90-100 γρ ,αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 -30 λεπτά σκεπασμένα 
            • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με  λαδωμένα δάχτυλα. σε ορθογώνιο περίπου και τα πασπαλίζουμε με την σοκολατένια μας κρέμα  με καρύδια και από την στενή πλευρά το τυλίγουμε σε ρολό και τα κλείνουμε με τα δάχτυλα  μας και τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας σε κορδόνια 25_28 εκατ  συνέχεια τα  πλέκουμε σύμφωνα με τις  παρακάτω φωτογραφίες και τα τοποθετούμε σε φόρμα λαδωμένη ή με λαδόκολλα 
            • Αυτή η ποσότητα ζύμης κάνει 2 τέτοια τσουρέκια .Εγώ έκανα 15  ατομικά τσουρεκάκια για το κολατσιό των κοριτσιών στο σχολείο. Και όχι μόνο 
            • Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει-ξεκουραστεί για 40-60 λεπτά  
            • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με μέλι που το διαλύσαμε με λίγο νερό .ή με αμυγδαλογαλα .. τα βουρτσίζουμε πασπαλίζουμε με λίγο φιλέ από αμύγδαλα ..
            • Ψήνουμε σε θερμοκρασία 160 βαθμούς για 15 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας και  μόλις πάρει χρώμα σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε ακόμα 20 λεπτά ψήσιμο,ανάλογα το φούρνο μας πάντα για τα μεγάλα τσουρέκια και 15 λεπτά για τα μικρά τσουρέκακια "κόμπους "
            • Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με το τσουρέκι και το αφήνουμε να κρυώσει για  5-10 λεπτά.

           




          Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
            
          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

          Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

          ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

           



          Τραγανά από έξω και μαλακά στο εσωτερικό τους ..αμύγδαλα πρόσθεσα και στο μείγμα αλλά και εξωτερικά αφού τα έπλασα Μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια η φιστίκια Αιγίνης ...Υπέροχα όλο άρωμα και γεύση ...παρέα με τον καφέ ή και το τσάι μας ή και το γάλα μας ..

          * Μετράω τα υλικά μου πάνταε δοσομετρικη κούπα των 250 ml για υγρά και 140 γρ για στέρεο ..όσοι όμως δεν έχουμε χρησιμοποιούμε ποτήρι νερού ..

          *Το ποτήρι που μετράω τα υλικά είναι ένα μεγάλο ποτήρι που έχω χρησιμοποιήσει 250 ml .

          ΥΛΙΚΑ:

          • 1 κούπα* πολτό μήλου (250ml)
          • 130_180 γρ  ζάχαρη καστανή 
          • 1/2 κούπα*νερού λάδι ελιάς (125ml)
          • 1/2 κούπα*νερού καλαμποκέλαιο (125ml).
          • 2 κουταλάκια του γλυκού  κανέλα
          • μια  πρέζα αλάτι 
          • 1/2 κούπα αμύγδαλα τριμμένα  ή ότι άλλο ξηρό καρπό θέλουμε 
          • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
          • 1φακελάκι μπέικιν πάουντερ
          • Αμύγδαλα τριμμένα για το τέλος .
           ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

          1.  Καθαρίζουμε 3 -4 μήλα μεγάλα  και τα αλέθουμε όχι εντελώς πολτός ..αφήνω να έχει λίγο μικρά κομμάτια  στο μπλέντερ η αν θέλουμε τα τρίβουμε με τον τρύφτη  .Χτυπάμε ζάχαρη και λάδι καλά.
          2. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το  αλεύρι μας χτυπάμε να αφρατέψουν.
          3. Ρίχνουμε το αλάτι στο αλεύρι και προσθέτουμε στα υλικά μας σιγά -σιγά, ζυμώνουμε πετυχαίνοντας μια μαλακή ζύμη που θα κολλάει στα χέρια.μας .. αλλά θα  είναι λαδερή και μαλακιά και εύπλαστη προσέχουμε,αν βάλουμε και άλλο  αλεύρι  θα  γίνουν σκληρά και δεν το θέλουμε  
          4. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για κανά 30΄ λεπτό  σκεπασμένη με μια  μεμβράνη .
          5. Πλάθουμε σε διάφορα μικρά μπαλάκια την ζύμη μας των 45_50 γρ το καθένα,τα περνάμε μέσα από τους τριμμένους ξηρούς καρπούς και τα τοποθετούμε στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί  .
          6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, όταν τα βγάλουμε θα πρέπει να είναι μαλακά τα  κουλουράκια  μας .. και όταν κρυώσουν θα γίνουν αφράτα  μέσα και από έξω τραγανά .

          Το ποτήρι που χρησιμοποιώ είναι 250 ml ..




          Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
            
          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

          Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

          ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ

           

          Πριν πολύ καιρό φτιάξαμε τα Εύκολα τυροπιτάκια με γιαούρτι, Τυροπιτάκια κουρού ολικής με κεφίρ ...Σήμερα τα έφτιαξα με κεφίρ.Εύκολα και γρήγορα τυροπιτάκια για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο,για το πρωινό μας και για κάθε λιγούρα..είναι για όλες τις ώρες.Τα φτιάξαμε την Κυριακή της μεγάλης αποκριάς,είχα κεφίρ και τα έφτιαξα για το πρωινό μας.

          Μπορούμε να βάλουμε ότι τυράκια  θέλουμε ακόμα και αλλαντικά της αρεσκείας μας,μόνο θα πρέπει να ελαττώσουμε το αλάτι στο μισό αν τα τυριά μας είναι αλμύρα .


          ΥΛΙΚΑ:
          200 ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου 
          1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
          2 αυγά  μεγάλα ή  3 μέτρια 
          120 γρ ελαιόλαδο.
          1/2  κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
          1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 
          300-350 γρ τυρί φέτα τριμμένη
          100 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
          400-420 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
          1/2 φακελάκι (10γρ) μπέικιν πάουντερ
          λίγη πάπρικα (προαιρετικά )
          σουσάμι
          Αυγό και λίγο γάλα για  το τέλος

          ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
          • Σε ένα μπολ βάζουμε  το κεφίρ  και την σόδα να σβήσει. Προσθέτουμε τα αυγά,το λάδι,το αλάτι και την φέτα τριμμένη και την κεφαλογραβιέρα τριμμένη .Τέλος ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε τη ζύμη με μια μαριζ και προσπαθούμε να μην σπάσουμε τα κομμάτια της φέτας ...σε πιο μικρά.  Όσο πιο μεγάλα τα κομμάτια φέτα τόσο πιο καλύτερα τα νοιωθεις στην μπουκιά ..
          • Η ζύμη πρέπει να είναι ελαφρώς κολλώδες.Ανείναι απαραίτητο,προσθέτουμε1_2  κουταλιέςτης σούπας αλεύρι αλλά όχι περισσότερο.Αφήνουμε λίγο 30 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη μας ..
          • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς.
          • Βάζουμεστο ταψί χαρτί ψησίματος.
          • Με τα χέρια μας λαδωμένα  παίρνουμε ένα κομμάτι της ζύμης 40-50γρ και με τα δάκτυλα μας  διαμορφώνουμε το σχήμα από τα τυροπιτάκια μας.Με ένα πινέλο αλείφουμε τα τυροπιτάκια μας με το διαλυμένο αυγό και γάλα και μετά τα πασπαλίζουμε με  σουσάμι για  να κολλήσει .
          • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς.
          • Ψήνουμε 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν .



          Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
            
          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές