Και ναι όπως καταλάβατε συνεχίζουμε να ζυμώνουμε ζυμαράκια
και να φτιάχνουμε ψωμάκια με γεύση κακάου και σχέδια από τα αγαπημένα animal print ..αυτή την φορά προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μαζί με τα κοριτσάκια μου την διάσημη Ζέβρα , την φτιάξαμε σε κέικ (αργότερα θα ανεβάσουμε και συνταγή) και σε μπισκοτάκια όπως θα δούμε εδώ .
Την ιδέα για να κάνω το σχέδιο την πήρα από εδώ και η ζύμη είναι brioche .
Την ιδέα για να κάνω το σχέδιο την πήρα από εδώ και η ζύμη είναι brioche .
ΥΛΙΚΑ :
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
280 γρ αλεύρι για τσουρέκια
1 βανίλια -ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
1 αυγό μέτριο
2 κουτάλια σούπας κακάο σκόνη
10 ml ακόμα γάλα
1 φόρμα αντικολλητική υψους 7-10 εκατ και μάκρος 20-28 εκατ (ανάλογα τι έχουμε στην κουζίνα μας )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Θερμαίνουμε το γάλα, προσθέτουμε σε ένα μπόl 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και προσθέτουμε και την μαγιά και 2-3 κουταλίες αλεύρι και ρίχνουμε και το ζεστό γάλα ..και ανακατεύμε με μια σπατουλα ,αφήνουμε να ενεργοποίηθεί 20-30 λεπτά Κοσκινίζουμε το αλεύρι και χτυπάμε το αυγό ελαφρά .
- Ρίχνουμε την ενεργοποιήμενη μαγιά στο κάδο του αρτοπαρασκευστή , το αυγό, το μέλι, το αλεύρι, και από πάνω το αλάτι.και την βανίλια και βάζουμε το μηχάνημα σε πρόγραμμα ζυμώματατος,ζύμώνουμε για 5-6 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε και το βούτηρο που το έχουμε φέρει σε θερμοκρασία δωματιου και είναι πολύ μαλακό και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια απαλή και λεία ζύμη .
- Στη συνέχεια μοιράζουμε την ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια το ένα κομμάτι το αφήνουμε σε ένα μπόλ σκεπασμένο με μεμβράνη τροφίμων και μια πετσέτα από πάνω σε ζεστό φόυρνο να διπλασιαστεί και το άλλο κομμάτι ξανά ζυμώνουμε αφού πρώτα ρίξουμε το κακάο μαζί με το γάλα, οταν πια είναι και αυτο έτοιμο το βάζουμε σε ένα μπλο σκεπασμένο με μεμβράνη τροφίμων και μια πετσέτα από πάνω και το αφήνουμε και αυτό σε ζεστό φούρνο να διπλασιάσει τον όγκο του περίπου για 1 ώρα
- Κατά τον ίδιο τρόπο και και με την ίδια σειρά -σειρά τοποθέτουμε τα υλικά σε μια λεκάνι και ζυμώνουμε στο χέρι αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευστή , και ζυμώνουμε για 15 -20 λεπτα .
- Αφού φουσκώσει, μεταφέρουμε τις δυο ζύμες σε μια επιφάνεια εργασίας και με με μια ζυγαριά κουζίνας ,κόβουμε την άσπρη ζύμη σε κομμάτια των περίπου 60 γρ το καθένα. και το ίδιο κάνουμε και με την καφέ ζύμη .. θα βγουν σχεδόν 16 κομμάτια .( αν η φόρμα σας είναι αρκετά φαρδιά τα βάζετε όλα τα κομμάτια αν όχι κρατήστε 3-4 κομμάτια εγώ ήταμ μικρή φορμα μου και δεν τα έβαλα όλα .)
- Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι από την καφέ ζύμη και με λίγο λαδάκι καλαμποκέλαιο στα χέρια το ανοίγουμε σε πιτούλα πάχους σχεδόν 1 εκατ όπως φαίνετε στις φωτογραφίες, συνεχίζουμε με ακόμα ένα κομμάτι από την άσπρη ζύμη και ξανά 1 κομμάτι από την καφέ ζύμη ...προσέχουμε να είναι το κάθε κομμάτι λίγο πιο μεγάλο το φάρδος και μικρότερο εναλλάξ
- Αφού τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια και τα στιβάσουμε το ένα πάνω στο άλλο παίρνουμε μια φόρμα αντικολληκή και τοποθετούμε την στίβα από την ζύμη όχι όπως τα έχουμε στοιβάσει αλλά αντίθετα , όπως φαίνετε στην φωτογραφία .Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει σκεπασμένη σε ζεστό φούρνο σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη τροφίμων .
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς και βάζουμε στο φούρνο μας όσο προθερμαίνετε ένα σκέυος με νερό να βράζει όσο το ψωμάκι μας θα ψήνετε..
- Αλείφουμε με λίγο γάλα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά κατεβάζουμε λίγο την θερμοκρασία στους 170 -180 και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά πάντα ανάλογα με το φούρνο μας .
- Αφού ψηθεί το βγάζουμε από τον ζεστό φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το βγάζουμε από την φόρμα και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα και περιμένουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Το απολαμβάνουμε με μια κούπα γάλα ή ένα ποτήρι χυμό ή ένα φλυτζάνι τσάι για πρωινό ή βραδινό .