Την συνταγή πήρα από εδώ εύκολα κρουασάν που γίνονται στο πι φί ..είπα να την πάω ένα στάδιο πιο πάνω κάνοντάς τα εύκολα κρουασάν βουτύρου .. Πάμε να τα φτιάξουμε παρέα ..
150 ml νερού χλιαρό
100 ml γάλα χλιαρό
60 ml λάδι
1 αυγό
30 ml γάλα εβαπορέ ή γιαούρτι [ Εγώ έβαλα 30 γιαούρτι φρέσκο πρόβειο με 2 κουταλιές γάλα , τα έκανα μια ξινή κρέμα. ή κεφίρ ]
7 γρ μαγιά ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
60-70 γρ βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος
1 αυγό για το τέλος
Τις επόμενες μέρες θα δοκιμάσω μια ακόμα συνταγή με κρουασάν βουτύρου .. Μέχρι τότε δοκιμάστε αυτά .. Καλή επιτυχία ..
ΥΛΙΚΑ:
550-600 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις ή για τσουρέκια αν θέλετε για ακόμα πιο καλό αποτέλεσμα150 ml νερού χλιαρό
100 ml γάλα χλιαρό
60 ml λάδι
1 αυγό
30 ml γάλα εβαπορέ ή γιαούρτι [ Εγώ έβαλα 30 γιαούρτι φρέσκο πρόβειο με 2 κουταλιές γάλα , τα έκανα μια ξινή κρέμα. ή κεφίρ ]
7 γρ μαγιά ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
60-70 γρ βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος
1 αυγό για το τέλος
[Γέμιση : τυριά διάφορα με λίγο γιαούρτι- Μαρμελάδα - Μερέντα ]
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Ανακατεύουμε το αλεύρι, και την ξερή μαγιά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.Ανακατεύουμε το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη στη συνέχεια, τα προσθέτουμε στο κέντρο του αλευριού.
- Και αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη , προσθέτουμε το λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο), το αλάτι και το αυγό και το γιαούρτι.
- Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας,να μην κολλάει στα χέρια μας και να είναι ελαστική και την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη ,μακριά από κρύα ρεύματα, για 1 ώρα να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη .
- Αφού ο όγκος της ζύμης μας έχει διπλασιαστεί, χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες. Και στη συνέχεια μοιράζουμε σε 5 ίσα κομμάτια .Ανοίγουμε με τα χέρια μας ή τον πλάστη σε μικρές πίτες όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω αλείφουμε με το βούτυρο που έχουμε μαλακώσει ελαφρά σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετούμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο, το τελευταίο φυλλαράκι δεν το βουτυρώνουμε. Τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 20 -40 λεπτά ...όσο πιο πολυ χρόνο μένει στοψυγείο τόσο πιο καλύτερα γίνετε
- Βγάζουμε την ζύμη από την κατάψυξη και αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και με τον πλάστη ή με τις παλάμες μας αλευρωμένες σε ένα στρόγγυλο φύλλο πάχους 1 ,1/2 -2 cm και διάμετρο 30-40 εκατ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες μου
- Κόβουμε κάθε φύλλο σε 8 τρίγωνα. Κάνουμε μια τομή 2-3 cm στην κορυφή του κέντρου του κάθε τριγώνου (με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε καλοσχηματισμένα κρουασάν) και τυλίγουμε τα κρουασάν με τον τρόπο που ξέρουμε .
- Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ταψί καλυμμένο χαρτί ψησίματος και αφήνουμε ένα κενό αρκετά εκατοστά μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και αφήνουμε να αυξήσουν τον όγκο τους για άλλη 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου .
- Διαλύουμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε τα κρουασάν μας .
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° βαθμούς (κάτω και πάνω ) για 15-20 λεπτά.
- Είναι νόστιμα και πολύ πολύ αφράτα!
Τις επόμενες μέρες θα δοκιμάσω μια ακόμα συνταγή με κρουασάν βουτύρου .. Μέχρι τότε δοκιμάστε αυτά .. Καλή επιτυχία ..