Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΤΣΕΠΑΚΙΑ-ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ


 


ΥΛΙΚΑ:






  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 φλιτζάνι κεφίρ  σε  θερμοκρασία δωματίου
  •  1/4  φλιτζάνι του τσαγιού λάδι 
  •  1  αυγό   και  ένα κρόκο
  • 20 γρ  φρέσκια  μαγιά  ή  1φακελάκι  στιγμιαία μαγιά   7-9 γρ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι (όχι πολύ γεμάτα) 
  •  1 κουταλάκι του γλυκού μέλι 
  • Αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις   εγώ χρησιμοποίησα   5 και  1/2   φλιτζάνια αλεύρι περίπου ανάλογα  το  μέγεθος  των αυγών  μας .
  • σκορδόλαδο (προαιρετικά ) ή  λάδι  για  το βουτύρωμα  τις    ζύμης 

  • 1  φλυτζάνι    αλεύρι    =140   γρ
    1  φλυτζάνι  για  υγρά :  νερό  ή   γάλα =240  ml
    ΓΙΑ ΤΟ ΤΈΛΟΣ :
    • 1 ασπράδι αυγού  (εγώ  δεν είχα  να  βάλω  άλλο  αυγό  και  τα  πέρασα  μόνο  με  γάλα )
    • 2 κουταλάκια του γλυκού νερού η   γάλα 
    • 1 πρέζα αλάτι
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Στον  κάδο  του αρτοπαρασκευαστή  ή σε   ένα μπολ διαλύουμε  τη μαγιά   στο  ζεστό νερό  με  το μέλι , και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι   και  το κεφίρ  σε  θερμοκρασία  δωματίου και  το αυγό ,και τον κρόκο  χτυπημένα.
    •  Συνεχίζουμε και σταδιακά προσθέτουμε   λίγο  λίγο  το αλεύρι με το αλάτι, ζυμώνουμε  για  15 λεπτά έχοντας  μια  μαλακιά ζύμη  και  ελαφρά   να  κολλάει  στα  χέρια  μας  .
    • Την αφήνουμε   να  ξεκουραστεί  και να   διπλασιάσει τον  όγκο  της ,σε  ζεστό  περιβάλλον.
    •  Μετά από μια ώρα, μεταφέρουμε τη ζύμη σε  πάγκο εργασίας  με αλεύρι , μοιράζουμε  την ζύμη  σε 12-14  ίσα κομμάτια  90-100 γρ το καθένα  .
    • Πλάθουμε  την  ζύμη με τα  χέρια μας και τις  δίνουμε  το σχήμα  που βλέπουμε   στις  φωτογραφίες ή όποιο  σχέδιο  θέλουμε  εμείς και  τα βάζουμε στο ταψί, με λίγη απόσταση μεταξύ  τους 
     
    • Βουρτσίζουμε  την επιφάνεια με ασπράδι καλά χτυπημένο  με λίγο λίγο νερό και  λίγο αλάτι  ή με λίγο  λίγο    γάλα  και πασπαλίζουμε με  λίγο σουσάμι .
    • Και  σε  προθερμασμένο  φούρνο  τα  ψήνουμε  στους 200 βαθμούς  για  20-30   λεπτά   μέχρι  να πάρουν  ένα  ωραίο  χρυσό  χρώμα  
                                    Και  απολαύστε  τα    όποια   γεύση   εσείς θέλετε.. ,,, εμείς  όπως  βλέπετε  τα  δοκιμάσαμε   και  με  μερέντα  αλλά  και με  τυριά  -ντομάτα- μαρούλι....

     
                                                                                   ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ  ΤΑ .
    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
      

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

    ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑΚΙΑ ΑΧΙΒΑΔΕΣ


    Έχω  δοκιμάσει  ζύμες με  μαγιά  και  ζύμες  με  μπέικιν  πάουντερ  ,  για  σπιτικό   φύλλο  στην κολοκυθόπιτα ,αλλά  αυτή  η ζύμη  είναι  το κάτι άλλο  αφράτη , τραγανή ακόμα  και  την  τρίτη  μέρα  ,νόστιμη !! Δοκιμάστε  την  .. για  κάθε  είδος γλυκειάς  πίτας  .. γαλατόπιτα   κολοκυθόπιτα ...  μπουγάτσα  ακόμα  και  σε  φύλο για  σπιτικό  φύλλο για  μπακλαβά ,, 
    ΥΛΙΚΑ:

    1  κιλό  αλεύρι για όλες  τις χρήσεις  περίπου
    1 φλιτζάνι και 1/4  χλιαρό γάλα
    5 κουταλιές  τις  σούπας  γιαούρτι   γεμάτες
     2 αυγά
    120  ml  λάδι
    1 κουταλιά   της  σούπας  ξύδι
    1 κουταλάκι  του  γλυκού   αλάτι
    1 φακελάκι  μπέικιν  πάουντερ
     3/4 κουταλάκι  του γλυκού ζάχαρη
    αλεύρι  και  νισεστέ για το άνοιγμα  των φύλλων
    Λάδι   για  το  ράντισμα  των   φύλλων 


     Την  ιδέα  για το σχέδιο  την πήρα  από  εδώ



    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    •  Βάζουμε  στον κάδο  του αρτοπαρασκευαστή  ή αν το ζυμώσουμε  με τα χέρια  μας  σε ένα  μπολ το γάλα  το γιαούρτι , το αλάτι, τη ζάχαρη τα αυγά και το λάδι  και το ξύδι και ανακατεύομε  να  ενωθούν όλα  τα υλικά μαζί και σιγά -σιγά  προσθέτουμε  το αλεύρι  μας και  ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά  μας  ...μέχρι να  έχουμε μια ζύμη  απαλή  και   να κολλάει  ελαφρά στα χέρια  μας . Την αφήνουμε  να ξεκουραστεί   για  1 ώρα  και 30 λεπτά !! 
    • Στη  συνέχεια  μοιράζουμε  την  ζύμη μας σε  κομμάτια  ίσου  βάρους  100 γρ και  τα  αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  ξανά  30  λεπτά  
    • Ανοίγουμε  φύλλο λεπτό  με την  βοηθεια  του  νισετε   και  λίγου άλευρου  και  σύμφωνα  με  τις  παρακάτω  φωτογραφίες φτιάχνουμε  το  σχέδιο  αφού πρώτα  βάλουμε  μια  κουταλιά  από  την παρακάτω  γέμιση 
    • Αν  πάλι  θέλουμε  τα δίνουμε  άλλο σχήμα , ανοίγουμε  σε  λεπτό   φύλλο, το ραντίζουμε  καλά με λάδι και πασπαλίζουμε με γέμιση. και το τυλίγουμε   σε ρολό. και μετά σε  σχήμα σαλιγκαριού -στριφτάρια . Ψήνουμε  μέχρι να ροδίσουν.
    • Σερβίρουμε  πασπαλισμένα  με ζάχαρη άχνη και τη βανίλια.







    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :

    • 1 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί 
    • 200- 250 γρ ζάχαρης (ανάλογα   πόσο  ότι  τρώει  ο καθένα μας  )
    • 1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
    • 100  ml  γάλα 
    •  1-2  κουταλιές  λάδι για την  γέμιση 
    • κανέλα
    • μια  χούφτα τραχανά  γλυκό  σταρένιο    
    • μισό  φλιτζάνι σταφίδες και  λίγη φρυγανιά αν χρειάζεται για  τα  υγρά
    • βανίλια


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Τρίβουμε  την  κολοκύθα  στο χονδρό τρίφτη ή την κόβουμε  μικρά  κομμάτια , την  βράζουμε  λίγο να βγάλει τα ζουμιά  της ,ρίχνουμε  και το γάλα ,και τον  τραχανά  και  αφήνουμε  να  βράσουν και  να  σωθούν τα υγρά  της .
    • Συνεχίζουμε και  προσθέτουμετη ζάχαρη, τα τεμαχισμένα καρύδια και κανέλα.και την φρυγανιά και της σταφίδες και  αφήνουμε να κρυώσει .




    ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ  ΤΑ .
    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
      

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

    ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΑΧΙΒΑΔΕΣ



    Η ιδέα για  το σχέδιο την  πήρα  από εδώ




    ΥΛΙΚΆ:
    1 πακέτο φύλλα  κρούστας 500 γρ
    200 γρ βούτυρο, λιωμένο ή  μισό λάδι και μισό βούτυρο
    1 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης , χοντροκομμένα
    1 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα, ασπρισμένα, χοντροκομμένα
    1 κουτάλι  της  σούπας ζάχαρη
    1 κουταλάκι  του γλυκού κανέλα σκόνη
    1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
    1/2 κουταλιά της σούπας γαρίφαλα σκόνη (προαιρετικά )

    ΣΙΡΟΠΙ :

    2-1/2  φλιτζάνια  ζάχαρη
    2  φλιτζάνια του τσαγιού νερό
    1 βανίλια
    φλούδα από 1 λεμόνι και  χυμό από μισό  λεμόνι
    2 κουταλιές μέλι

    ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ :
    φιστίκια: Αιγίνης χοντροκομμένα


    Εκτέλεση :
    • Ετοιμάζουμε  πρώτα  το σιρόπι: Σε μια  κατσαρόλα  βάζουμε όλα  τα  υλικά εκτός από το μέλι βράζουμε  για  10 λεπτά και το διατηρούμε ζεστό
    •  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, φιστίκια, αμύγδαλα, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλο και ξύσμα πορτοκαλιού.
    • Παίρνουμε τα  φύλλα τα  κόβουμε  στην μέση  και όπως  βλέπουμε στις  φωτογραφίες  φτιάχνουμε  το παρακάτω  σχέδιο, βάζουμε  τις αχιβάδες -μπακλαβαδάκια σε στρογγυλό ταψί(30 εκ. διαμ.). Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε  και το λάδι  το κρατάμε  ζεστό όχι καυτό,και το ρίχνουμε  επάνω  στον μπακλαβά μας με  μια  κουτάλα και ραντίζουμε με νερό
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  200 βαθμούς  ανάλογα  το  φούρνο μας για  15 λεπτά και μειώνουμε  στους  180 βαθμούς για  άλλα  20 -25  λεπτά έως αποκτήσει  χρυσό σκούρο χρώμα .
    • Αφαιρούμε  τον μπακλαβά αφήνουμε 2-3 λεπτά  να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε  με  το ζεστόσιρόπι μας  που έχουμε ετοιμάσει  ενώ ψηνόταν ο μπακλαβάς μας   










    Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

    ΡΟΥΣΤΙΚ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ





    ΥΛΙΚΑ :

    • 700-750  γρ  αλεύρι
    • 60 γρ βούτυρο ή λάδι 
    • 200ml ζεστό νερό
    • 250 ml ζεστό γάλα
    • 20 γρ μαγιά φρέσκια ή  7 γρ ξερή μαγιά
    • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
    • 1 κουταλιά  της σούπας ζάχαρη  

    Μέθοδος

    • Ανακατεύουμε στον  κάδο  του αρτοπαρασκευαστή   ή σε   ένα  μπολ   ,  το αλεύρι με το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε τετράγωνα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη σε  υφή   άμμου  
    • Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο της ζύμης, ρίχνουμε τη μαγιά  που την  έχουμε  διαλύσει  στο  ζεστό γάλα με  την  ζάχαρη  . Ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε  και το  ζεστό νερό  λίγο  λίγο 
    • Ζυμώνουμε , μέχρι να  'έχουμε  μια  απαλή  και   ελαστική ζύμη  . Αν η ζύμη χρειάζεται   προσθέτουμε   ξανά μία κουταλιά αλεύρι, ή μια κουταλιά νερό ,ανάλογα  με  την  υφή της  ζύμης  . 
     
    • Αφήνουμε   την  ζύμη να φουσκώσει για μια ώρα σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα.
    • Μετά από μια ώρα, μεταφέρετε τη ζύμη σε  πάγκο εργασίας  με αλεύρι , μοιράζουμε  την ζύμη  σε 12 ίσα κομμάτια  90-100 γρ το καθένα  .  Τεντώνουμε   με  το πλάστη   ή  πατάμε  την  ζύμη με το χέρι  να  ανοίξει σε  σχήμα πιτούλας   πάχους 1-2 cm, και τα βάζουμε στο ταψί. Τα  ψωμάκια   δεν θα πρέπει να έχουν  τέλειες άκρες, θα   έχουν   μια  πιο   ρουστίκ  όψη ..
    • Βουρτσίστε την επιφάνεια με λίγο γάλα  και πασπαλίζουμε   με  λίγο   αλεύρι.
    •   Τα αφήσουμε να φουσκώσουν  για μισή ώρα. Εν τω μεταξύ, θερμαίνουμε   το φούρνο στους 200 ° βαθμούς  
    • Πριν βάλουμε τα ψωμάκια στο φούρνο, πιέζουμε στο κέντρο με το δάχτυλό μας  
    • Πασπαλίζουμε   με  λίγο περισσότερο αλεύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.
     
    • Έτοιμα   και   πολύ  αφράτα μέσα. Είναι πολύ νόστιμα..
                                                                                                       Καλή σας όρεξη!
     Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
      
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές