ΥΛΙΚΑ :
- 700-750 γρ αλεύρι
- 60 γρ βούτυρο ή λάδι
- 200ml ζεστό νερό
- 250 ml ζεστό γάλα
- 20 γρ μαγιά φρέσκια ή 7 γρ ξερή μαγιά
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Μέθοδος
- Ανακατεύουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε ένα μπολ , το αλεύρι με το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε τετράγωνα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη σε υφή άμμου
- Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο της ζύμης, ρίχνουμε τη μαγιά που την έχουμε διαλύσει στο ζεστό γάλα με την ζάχαρη . Ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε και το ζεστό νερό λίγο λίγο
- Ζυμώνουμε , μέχρι να 'έχουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη . Αν η ζύμη χρειάζεται προσθέτουμε ξανά μία κουταλιά αλεύρι, ή μια κουταλιά νερό ,ανάλογα με την υφή της ζύμης .
- Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για μια ώρα σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα.
- Μετά από μια ώρα, μεταφέρετε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας με αλεύρι , μοιράζουμε την ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια 90-100 γρ το καθένα . Τεντώνουμε με το πλάστη ή πατάμε την ζύμη με το χέρι να ανοίξει σε σχήμα πιτούλας πάχους 1-2 cm, και τα βάζουμε στο ταψί. Τα ψωμάκια δεν θα πρέπει να έχουν τέλειες άκρες, θα έχουν μια πιο ρουστίκ όψη ..
- Βουρτσίστε την επιφάνεια με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Τα αφήσουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα. Εν τω μεταξύ, θερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° βαθμούς
- Πριν βάλουμε τα ψωμάκια στο φούρνο, πιέζουμε στο κέντρο με το δάχτυλό μας
- Πασπαλίζουμε με λίγο περισσότερο αλεύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.
- Έτοιμα και πολύ αφράτα μέσα. Είναι πολύ νόστιμα..
Καλή σας όρεξη!
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου