ΥΛΙΚΑ :
- 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
 - 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
 - 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
 - 1 αυγό και ένα κρόκο
 - 1 πακέτο φρέσκια μαγιά 25 γρ ή 1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά 7-9 γρ
 - 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι (όχι πολύ γεμάτα)
 - 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μέλι
 - Αλεύρι για όλες τις χρήσεις εγώ χρησιμοποίησα 5 και 1/2 φλιτζάνια αλεύρι περίπου ανάλογα το μέγεθος των αυγών μας .
 
 ΓΙΑ ΤΟ ΤΈΛΟΣ  
- 1 ασπράδι αυγού
 - 2 κουταλάκια του γλυκού νερού η γάλα
 - 1 πρέζα αλάτι
 
- Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό με την ζάχαρη , και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και το ζεστό γάλα και το αυγό ,και τον κρόκο χτυπημένο .
 - Συνεχίζουμε και σταδιακά προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι με το αλάτι, ζυμώνουμε για 15 λεπτά έχοντας μια μαλακιά και ελαφρά να κολλάει στα χέρια μας .
 - Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκοτης ,σε ζεστό περιβάλλον.
 - Μετά από μια ώρα, μεταφέρετε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας με αλεύρι ,μοιράζουμε την ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια 80-100 γρ το καθένα .
 - Πλάθουμε την ζύμη με τα χέρια μας και τις δίνουμε το σχήμα που βλέπουμε στις φωτογραφίες ή όποιο σχέδιο θέλουμε εμείς και τα βάζουμε στο ταψί, με λίγη απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνουμε για 20 -30 λεπτά να φουσκώσουν σκεπασμένα
 

- Βουρτσίστε την επιφάνεια με ασπράδι καλά χτυπημένο με λίγο λίγο νερό και λίγο αλάτι ή με λίγο λίγο γάλα , τα χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι .
 - Τα  ψήνουμε  σε  προθερμασμένο φούρνο  στους 190 -180  βαθμούς  ανάλογα  με  το  φούρνο μας ,για   20-30  λεπτά  μέχρι να πάρουν ένα  υπέροχο χρυσό χρώμα .
Έτοιμα .... είναι πολύ αφράτα μέσα. - Είναι πολύ νόστιμα.. 
Καλή σας όρεξη!
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου