Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ





 


Πάλι χιόνι σήμερα ...  είναι  η δεύτερη  μέρα που χιονίζει  στην  πόλη  μας με  μια  μικρή  διακοπή ..  Είμαστε "αποκλεισμένοι " στο σπίτι και  ετοιμάζω  ψωμάκι  χωρίς  ζύμωμα  .αυτή  την  φορά  όμως  μπαγκέτες  που θα  τις φάμε   με  βουτυράκι  και  μαρμελάδα  ακτινίδιο για  το πρωινό μας  και για το  μεσημεριανό τραχανούλι  θρεπτικό σουπίτσα για  το  μεσημεριανό μας
Τις ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ και  τις  έχουμε  έτοιμες  και  ζεστές  το πρωί  για  το  πρωινό μας

 ΥΛΙΚΑ :

385 γρ αλεύρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις
300 ml νερό ζεστό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι μαγιά 7 γρ ξερή μαγιά
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύδι ή χυμό από φρέσκο λεμόνι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπολ μαζί ρίχνουμε  και το αλάτι . Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ζεστό νερό ,τη μαγιά και το ξύδι και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια παχιά και κολλώδη ζύμη για 3-4 λεπτά .
  •  Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 12 -15 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο, για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το μέσα στο φούρνο της κουζίνας .Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία στο σπίτι,η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει. 
  • Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε και αφήνοντας να φουσκώσουν μόνο 2-3 ώρες σε ζεστό  φούρνο και να τις ψήσουμε θα έχουμε πάλι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα,όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες
 
  • Βγάζουμε τη ζύμη 2 ώρες πριν ψήσουμε το ψωμί με μια μαρίζ από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη από πάνω με αλεύρι. 
  • Διπλώνουμε 5-6 φορές τη ζύμη. Και την μοιράζουμε στα 2-3 κομμάτια  ίσου βάρους και  τα  δίνουμε το σχήμα  τις  μπαγκέτας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω  .
  • Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και τις σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη που την έχουμε πασπαλίσει με  αλεύρι .Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν  για 1 ώ­ρα  να  διπλασιάσουν το όγκο τους . Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C
     
 
  • Και την ώρα που θα  ανάψουμε τον φούρνο να  προθερμανθεί προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό σε ένα  μικρό πυρέξ, με τον τρόπο αυτό θα βράσει άμεσα και να δημιουργήσει ατμό..και θα βοηθήσει τις μπαγκέτες  στο ψήσιμο να  κάνουν   τραγανή  κόρα   
 
  • Κόβω τις μπαγκέτες με ένα ψαλίδι κουζίνας και τις ψεκάζω με νερό.Μετά από 8-10 λεπτά ψεκάζω πάλι με νερό, μετά από 15 λεπτά ξανά ψεκάζω και τις αφήνω να ψηθούν μέχρι να  πάρουν το χρώμα  που βλέπουμε στις φωτογραφίες  
  •  Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε τις μπαγκέτες  κρυώσει σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να  το  κόψουμε  .  
             Έκανα διπλή δόση γιατί ποτέ δεν μας φτάνουν 2 μπαγκέτες 


Ως την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .     
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

2 σχόλια:

Χιώτισσα είπε...

Τέλειες!!!!! Παρ' όλο που τις έκανα 3 και τις έψησα λίγο παραπάνω, ιδίως την πρώτη μέρα ήταν φανταστικές. Την επόμενη φορά θα κάνω 2πλή δόση . Ξέρετε αν τις κάνω με μισό αλεύρι γοχ και μισό ολικής,θα γίνουν καλές; Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή.

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλημέρα σας!! Σας ευχαριστώ πολύ πρώτα για την εμπιστοσύνη σας !! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν και σας πέτυχαν.Φυσικά και μπορείτε να βάλετε αλεύρι ολικής άλεσης θα έχετε το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσμα. Αρχικά αν θέλετε για δοκιμή βάλτε το 1/3 αλεύρι ολικής και αργότερα αυξήστε το και μειώστε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις..