Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΟ







Ήρθε επιτέλους η στιγμή να φτιάξουμε αυτά τα ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ..υπέροχα..μυρωδάτα,τα απολαμβάνουμε σε κάθε νηστεία στην οικογένεια  μου και όχι  μόνο τα τρώμε πάρα πολύ.
Την συνταγή την έχω στα χέρια μου από το 2012 από την φίλη στο fb
Maria Kopd
Την  φτιάχνω πολύ συχνά ,τα κοριτσάκια  μου τα  λατρεύουν . Μόνο  που  αυτή  φορά δεν είχα χυμό πορτοκαλιού να βάλω.
Είναι πέντανόστιμα  και μυρωδάτα  αξίζει  να τα δοκιμάσετε...
Δενστεναχωρήθηκα καθόλου,βρήκα με τι θα τον αντικαταστήσω .. έβαλα  χυμό σταφυλιών ..τον αγαπημένο μου μούστο και πετιμέζι ,ολόφρεσκο.
Φτιάξαμε και φέτος το κρασάκι μας , ετοίμασα μούστο και πετιμέζι όπως  κάθε χρόνο
Στη συνταγή η Μαρία τις ποσότητες τις μετράει  με ποτήρια νερού, εγώ τις μέτρησα  με  την  κούπα-δοσομετρητής και τα κουτάλια  που έχω πιο κάτω φωτογραφία

Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ
ΥΛΙΚΑ:
2 ποτήρια νερού ελαιόλαδο ή κούπες λάδι (μια καλαμποκέλαιο και μια  λάδι για πιο ελαφρά  )
1 ποτήρι νερού ζάχαρη  ή κούπα  ζάχαρη
1 ποτήρι νερού μούστο με πετιμέζι ή κούπα μούστο με πετιμέζι
 Χυμό από 1 πορτοκάλι που εκεί θα διαλύσουμε την σόδα  ή 1/4 κούπας κονιάκ
1 ποτήρι αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα ή κούπα αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα ελαφρά
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι baking powder
1 κουταλιά σούπας κοφτή κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα σταφίδες
 σουσάμι για το τέλος

ΟΔΗΓΙΕΣ:
  • Βάζουμε σε μεγάλο μπολ την ζάχαρη το ελαιόλαδο ανακατεύουμε με το  σύρμα να  λιώσει η ζάχαρη,προσθέτουμε τον χυμό ή το κονιάκ αφού διαλύσουμε μέσα την σόδα, το μούστο με το πετιμέζι την κανέλα,το γαρύφαλλο,τα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα και τις σταφίδες ,ανακατεύουμε με το  σύρμα 
  • Προσθέτουμε λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι που μέσα έχουμε  προσθέσει το baking powder και το αλάτι και ζυμώνουμε να γίνει απαλή ζύμη που δεν κολλάει.
  • Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 1 ωρίτσα σκεπασμένα με  μεμβράνη και πλάθουμε μικρά φραντζολάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Τα βρέχουμε  με λίγο νεράκι και ρίχνουμε το σουσάμι  μας
  • Με μαχαίρι τα κόβουμε σε φετούλες σχεδόν μέχρι κάτω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους 1/2 ώρα περίπου να ροδίσουν.
  • Βγάζουμε το ταψί απο το φούρνο και αφού κρυώσουν  λίγο κόβουμε με μαχαίρι τις φετούλες και ξαναβάζομε στο ταψί όρθιες  ή πλάγια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα  βάζουμε  ξανά στο φούρνο στους 150 βαθμούς με αέρα για 40 λεπτά περίπου να γίνουν κριτσανιστά τα παξιμαδάκια μας ή 15-20 αν τα  θέλουμε πιο μαλακά  !
  •  Περιμένουμε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε κουτί μπισκότων. Αν δεν πάρουν υγρασία διατηρούνται πάνω από μήνα!



Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΟΥΣΑΜΕΝΙΑ ΚΑΡΒΕΛΑΚΙΑ






Και  μια  ακόμα  ιδέα  με  την ίδια  ζύμη  ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑΣ  ετοιμάσαμε  και σουσαμένια  καρβελακια  βουτηγμένα  σε πετιμέζι φετινό που φτιάξαμε  φέτος  ολόφρεσκο.Πάμε   στην κουζίνα  μου να τα ετοιμάσουμε


ΥΛΙΚΑ:
1  κούπα χλιαρό νερό 
2 και 1/2  κούπες ζεστό, φρέσκο ​​γάλα(εγώ  έβαλα μισή  κεφίρ  σε θρμοκρασία δωματίου, )
1/2  κούπα  ελαιόλαδο  ή  καλαμποκέλαιο 
1 αυγό 
2 φακελάκια  ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά  
90  γρ ζάχαρη  
1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 
1000-1100 γρ αλεύρι για τσουρέκια 
αυγό διαλυμένο με  γάλΑ για το τέλος 
σουσάμι καβουρδισμένο 
ηλιόσπορο ή  άλλα σποράκια της αρεσκείας σας .  



Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ 




ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προσθέτουμε στον κάδο το λάδι ,το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι,και την φουσκωμένη μαγιά και το κεφίρ ή γάλα (ότι θέλετε) το αυγό και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας για  15 λεπτά . Αφήνουμε σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ την  ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και την έβαλα σε λαδωμένο γυάλινο μπολ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος  .

  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 70-60 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα μπουρεκάκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά μπουρεκάκια μας και τα βουτάμε  μεσα  σε αραιωμένο πετιμέζι με  λίγο  μούστο ή νερό  
  • Αφήνουμε για 20 -35 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν 

  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 25 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν  τραγανά και  μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα γεμίσουμε με τυράκια ,αγαπημένα αλλαντικά 
  • Έως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά 
* Έβαλα  αλεύρι για  τσουρέκια  ,που είχα  στο ντουλάπι  και  έπρεπε  να  το ξοδέψω ..εσείς βάλτε  ακόμα  και για όλες τις  χρήσεις ..  απλά  μόνο  θα  πρέπει να προσέξετε  την ποσότητα ..ίσως  χρειαστεί  λίγο 
ακόμα  πιο  περισσότερο   





Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.


ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑΣ









Και  φυσικά  μετά από τόσο  καιρό  είμαστε  πάλι εδώ με  μια  καινούργια  και εύκολη συνταγή ,για  πεντανόστιμα  μπουρεκάκια  με  τυράκια  και αλλαντικά ..έτοιμα  να φαγωθούν  όλες  τις  ώρες  από όλη την οικογένεια ,και ιδιαίτερα για  το κολατσιό των  παιδιών στο σχολείο .

ΥΛΙΚΑ:

1  κούπα χλιαρό νερό 
2 και 1/2  κούπες ζεστό, φρέσκο ​​γάλα(εγώ  έβαλα μισή  κεφίρ  σε θρμοκρασία δωματίου, )
1/2  κούπα  ελαιόλαδο  ή  καλαμποκέλαιο 
1 αυγό 
2 φακελάκια  ξερή μαγιά των 7-9 γρ ή 50 γρ νωπή μαγιά  
90  γρ ζάχαρη  
1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 
1000-1100 γρ αλεύρι για τσουρέκια 
αυγό διαλυμένο με  γάλα για το τέλος 



Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :




  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
  • Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.



  • Προσθέτουμε στον κάδο το λάδι ,το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι,και την φουσκωμένη μαγιά και το κεφίρ ή γάλα (ότι θέλετε) το αυγό και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας για  15 λεπτά . Αφήνουμε σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ την  ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και την έβαλα σε λαδωμένο γυάλινο μπολ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος  .
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 70-60 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα μπουρεκάκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά μπουρεκάκια μας .
  • Αφήνουμε για 20 -35 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν και  τα  περνάμε  με  λίγο γάλα και κρόκο. 
  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 25 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν  τραγανά και  μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα γεμίσουμε με τυράκια ,αγαπημένα αλλαντικά 
  • Έως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά 
* Έβαλα  αλεύρι για  τσουρέκια  ,που είχα  στο ντουλάπι  και  έπρεπε  να  το ξοδέψω ..εσείς βάλτε  ακόμα  και για όλες τις  χρήσεις ..  απλά  μόνο  θα  πρέπει να προσέξετε  την ποσότητα ..ίσως  χρειαστεί  λίγο 
ακόμα  πιο  περισσότερο   




Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ- ΝΤΟΝΑΤΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ











ΟΙ  μικρές  μέρες  τώρα  ήθελαν  να τις  ετοιμάσω   ντόνατς ,  όμως   με  την  ζέστη  που  όρεξη  και χρόνος  να καθίσω όλη μέρα  στην κουζίνα  και  να  τα ετοιμάσω ...Μου  ήρθε  στο  μυαλό  να τις  ετοιμάσω μικρές  μπουκίτσες  με  γέμιση σοκολάτα-μερέντα και  να τις  ψήσω. Το αποτέλεσμα   με  δικαίωσε αφράτες, νόστιμες  και ελαστικές  μπουκίστες .
Φαγώθηκαν  μετά  το απογευματινό  μπάνιο  από  όλη  την  οικογένεια .Ντονατς εύκολα  χωρίς  τις  θερμίδες του τηγανιτού  αλλά  και αφράτα και  με  ελαστικότητα  

ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ αλεύρι αλεύρι για  τσουρέκια  ίσως και 2-3 κουταλιές ακόμα ανάλογα το αλεύρι
  • 50 γρ  ζάχαρη ή 3 κουταλιές σούπας  γεμάτες ζάχαρη
  • 9 γρ αλάτι
  • 2 αυγά μεγάλα 
  • 1 ασπράδι  
  • 70 γρ βούτυρο
  • 200 ml ζεστό γάλα
  • 25 γρ μαγιά ή 7-9 γρ ξερή μαγιά 
  • 1 βανίλια-ζάχαρη   με άρωμα πορτοκάλι 
  • ξύσμα  από πορτοκάλι 
  • 1 κρόκο  με  2-3  κουταλιές  γάλα για το  τέλος  
  • 50 γρ βούτυρο παγωμένο  για το τέλος
  • Καστανή ζάχαρη για το τέλος 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολτη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και την διαλύουμε με ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό γάλα  (προσέξτε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά )
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του,
    προσθέστε τη μαγιά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη,τα 
    αυγά ,το αλάτι και το ζεστό  γάλα σταδιακά. 
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη , που κολλάει  ελαφρά στα  χέρια μας αφήνουμε να διπλασιαστεί,για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε μέσα στο ζεστό φούρνο. 
    • Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασευαστή όπως πάντα
    •  Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρωμένο,και΄με λίγο λαδάκι στα χερια μας  την χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια των 15-20 γρ  βγαίνουν 28-30 τεμάχια και  τα ανοίγουμε σε μικρές πιτουλες 
    • Τις γεμίζουμε με μια κουταλιά παγωμένη  μερέντα και  
    • Τα κλείνουμε σε μικρές μπάλιτσες όπως  φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες και τις  τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και  τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30-45 λεπτά   
    • Αφού ξεκουραστούν με ένα πινέλο διαλύουμε και τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και αλείφουμε με  ένα πινέλο 
    • Και ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 170 ° C για 25-30 λεπτά.
    • Aφού ψηθούν  λιώνουμε 50 γρ  βούτυρο και  με  ένα  πινέλο  περνάμε  τις  μπουκίτσες  μας  με  λίγο  βούτυρο και στην συνέχεια πασπαλίζουμε  με  καστανή  ή άσπρη  ζάχαρη .








Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές



Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΠΙΤΣΑΣ







Ζέστη πάλι αυτές τις  μέρες και  εμείς  πάλι ζυμαράκια πιάσαμε  στα  χεράκια μας , για  τις  λιγούρες όλης   της  οικογένειας   στην παραλία
 Υπέροχες  μπουκίτσες  με ζύμη brioche .Φτιάξτε τες  με  ότι γέμιση σας  αρέσει , με φέτα ,κίτρινα τυριά και αλλαντικά .
ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ αλεύρι αλεύρι για  τσουρέκια  ίσως και 2-3 κουταλιές ακόμα ανάλογα το αλεύρι
  • 35 γρ  ζάχαρη ή 3 κουταλιές σούπας όχι γεμάτες ζάχαρη
  • 9 γρ αλάτι
  • 2 αυγά  μεγάλα 
  • 1 ασπράδι  
  • 70 γρ βούτυρο
  • 200 ml ζεστό γάλα
  • 25 γρ μαγιά ή 7-9 γρ ξερή μαγιά 
  • 250 γρ ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια 
  • 4 φέτες τυρί σε φέτες κομμένο  σε καρεδάκια
  • μοτσαρέλα
  • 1 -2  λουκάνικα χοτ ντογκ κομμένο  σε καρεδάκια
  • σπιτική σάλτσα για πίτσα εδώ η δική μου συνταγή
  • Λίγη πάπρικα  
  • 1 κρόκο  και  λίγο  γάλα  για το τέλος 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :
  •  Ανακατεύουμεσε ένα μπολάκι τη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και την διαλύουμε με ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό γάλα  (προσέξτε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά )
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του,
    προσθέστε τη μαγιά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη,τα 
    αυγά ,το αλάτι και το ζεστό  γάλα σταδιακά. 
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη αφήνουμε να διπλασιαστεί,για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε μέσα στο ζεστό φούρνο. 
    • Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασευαστή όπως πάντα,σπάνια θα ζυμώσω  με τα χέρια μου.τα  βάζω σε πρόγραμμα για ζύμωμα της ζύμης για πίτσα, με την σειρά που αναφέρω πιο πάνω. 
    •  Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρωμένο,και την χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια των 15-20 γρ  βγαίνουν 28-30 τεμάχια και  τα ανοίγουμε σε μικρές πιτουλες 
    • Τις γεμίζουμε με λίγη  σάλτσα για πίτσα και  με τα με τα τυριά και αλλαντικά τις αρεσκείας  μας .
    • Τα κλείνουμε σε μικρές μπάλιτσες όπως  φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες και τις  τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και  τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30-45 λεπτά   
    • Αφού ξεκουραστούν με ένα πινέλο διαλύουμε και τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και αλείφουμε με  ένα πινέλο 
    • Και ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 2530 λεπτά.










Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές