Σελίδες

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΡΩΜΗΣ



Είμαστε πάλι εδώ με μια νέα συνταγή, μπισκότα τα καλύτερα με βρώμη.

 Μερικοί άνθρωποι, όταν ακούν πλιγούρι βρώμης, φαντάζονται ένα μπολ που πρέπει να το φάνε μόνο και μόνο επειδή είναι υγιεινό. Μερικές φορές είναι αυτή η «υγιεινή» ετικέτα που μας κάνει να συσχετίζουμε το φαγητό ως κάτι που σίγουρα δεν θα μας δώσει την ευχαρίστηση που χρειαζόμαστε. Πολλά έχουν ειπωθεί για τα οφέλη της βρώμης. Θέλω να σας αποδείξω ότι εκτός από χρήσιμα μπορούν να είναι και πολύ νόστιμα και εθιστικά ,με απλά υλικά και συνοδεύουν τον καφέ μας ,το τσάι ,ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι 🍊,το γάλα μας η κεφίρ της οικογένειάς μας ...ελπίζω να γίνουν και αγαπημένα σας !Πλέον δεν χρειάζετε να αγοράσουμε απλά τα φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα μόνοι μας στο σπίτι μας . Όλα τα μπισκότα είναι τραγανά εξωτερικά και απαλά,μαλακά με ωραία γεύση καραμέλας  από την καστανή ζάχαρη και την καταπληκτική γεύση της βρώμης 

Tώρα θα σας παρουσιάσω τη συνταγή για τα πιο νόστιμα μπισκότα  βρώμης που έχω ετοιμάσει και έχουμε γευτεί.Μπορείτε να το αλλάξετε συμπεριλαμβάνοντας και άλλους ξηρούς καρπούς,έχω ετοιμάσει με κράνμπερι και καρύδια,σοκολάτα με αμύγδαλα με σταφίδες και φουντούκια, πάντα βγαίνουν  υπέροχα!

Μας αρέσουν πολύ αυτά τα μπισκότα  με βρώμη και σοκολάτα και αμύγδαλα. Τα φτιάχνω συχνά,γιατί είναι πολύ εύκολο να τα ετοιμάσω και είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά ... ελαφρώς γλυκά και μαστιχωτά αρωματισμένα με βρώμη και ξηρούς καρπούς.

Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε ένα κλειστό κουτί περίπου μία εβδομάδα,αλλά ειλικρινα σας το λέω δεν μενού σε μας πάνω από 24 ώρες το μπολ μένει αδειανό ...μόνο τα ψυχούλα 


Υλικά :
1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου  αρκετά μαλακό. 
1 κούπα ζάχαρη (200 γρ) καστανή ζάχαρη ή μισή κρυσταλλική και μισή καστανή ,η καστανή ζάχαρη δίνει μια μαστιχωτη αίσθηση στο μπισκότο (πάντα προσπαθώ να αφαιρώ ζάχαρη και να τα φτιάχνω πιο άγλυκα)
2 αυγά μεγάλα  σε θερμοκρασία δωματίου 
2 κούπες  αλεύρι κοσκινισμένο ,από Μυλοι Γεωργανάδων 
1 κούπα τριμμένα αμύγδαλα
2 κουταλιές της σούπας γάλα 
1 κούπα σταγόνες σοκολάτας ή απλά ψιλοκομμένη με το μαχαίρι 
2 βανίλιες 
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
2 κούπες βρώμη  τριμμένη λίγο στο μπλέντερ μας αν είναι χοντρή.
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα του φαγητού 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βγάζουμε από το ψυγείο το αυγό και το βούτυρο τουλάχιστον 1 ώρα, να έρθουν σε  θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαινουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Χτυπάμε με το μίξερ μαλακό βούτυρο και τα δύο είδη ζάχαρης και ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψουν.Προσθετουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας τα προσεκτικά .Σε ένα μπολ που έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι,το μπέικον, την σόδα ,το γάλα το αλάτι και τις βανίλιες,την κανέλα .
Τα προσθέτουμε στο μείγμα με το βούτυρο και στην ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά .
Στην συνέχεια προσθέτουμε και την βρώμη,τα αμύγδαλα και την σοκολάτα και ανακατεύουμε .θα έχουμε έτσι μια αρκετά κολλώδες ζύμη 
Την αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά και στην συνέχεια με ένα κουτάλι του παγωτού την πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί,σε απόσταση το ένα με το άλλο .
Τα μπισκότα τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12-13 λεπτά 

* Τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πάντα,η ζύμη να είναι ελαφρώς κολλώδης,αν θέλετε την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο και πάνω από όλα ακρίβεια στα υλικά πάντα ζυγισμένα ποτέ δεν προσθέτουμε παραπάνω στερεά υλικά π.χ αλεύρι ή βρώμη.
Ο χρόνος ψησίματος πρέπει να μην υπερβεί τα 12 λεπτά.τα αφήνουμε πάνω στο ταψί και αυτά θα συνεχίσουν να ψήνονται λόγου της θερμότητας .
Αν τα πατήσουμε με το χέρι θα δούμε ότι είναι πολύ μαλακά έτσι πρέπει,οτι μπορεί να χαλάσει και το σχέδιο  τους .. 
Όσο πιο νωρίς τα βγάζουμε από το φούρνο τόσο πιο μαλακά μπισκότα θα έχουμε .








Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές..

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

VEGAN ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Η συνταγή που έφτιαξα πάλι σήμερα είναι από Νηστίσιμα τσουρέκακια, αυτή την φορά δεν έβαλα γάλα αμυγδάλου ..στην ποσότητα του γάλακτος πρόσθεσα επιπλέον χυμό πορτοκάλιου 🍊 έγιναν υπέροχα αφράτα ελαστικά και με ίνες ..δυστυχώς περισσότερες φωτογραφίες ψημένα δεν έχω γιατί μου άφησαν μόνο ένα τσουρέκι ..άρτιο τα άλλα 2 πριν καν κρυώσουν τα εξαφάνισαν με σοκολατένιο ταχίνι τα κοριτσάκια μου...είχα καιρό να τους ετοιμάσω τσουρέκια και έπεσαν με τα μούτρα ..



 ΥΛΙΚΑ:

ΠΡΟΖΥΜΙ:

50 γρ. µαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγια (14γρ).
20 γρ. ζάχαρη
120 ml χλιαρό νερό 
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

750 γρ αλεύρι για τσουρέκια ανάλογα το αλεύρι από Μυλοι Γεωργανάδων 
250 ml νερό χλιαρό 
100 ml καλαμποκέλαιο 
150 ml φρέσκο χυµό πορτοκαλιού.
220 γρ.ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι 
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
Ξύσµα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
2 γρ. µαστίχα σε σκόνη
10 γρ. κακουλέ τριµµένο
10 γρ. μαχλέπι τριµµένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Σε ένα µπολ ρίχνουμε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό . Ανακατεύουµε με ένα σύρμα µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι  από Μυλοι Γεωργανάδων , ανακατεύουμε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το µπολ µε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύµι να φουσκώσει για 1ώρα, σε ζεστό µέρος στο φούρνο μας αναμμένο στους 40 βαθμούς,έχουμε το νου μας ίσως φουσκώσει σε λιγότερο χρόνο.

  • Βάζουμε σε ένα μπολ ή κάδο της κουζινομηχανής την ζάχαρη το μέλι,το χυµό πορτοκάλι και το υπόλοιπο χλιαρό νερό,τη µαστίχα,το µαχλέπι,το κακουλέ το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι 
  • Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίζουμε  το αλεύρι 2 φορές µέσα σε ένα µεγάλο µπολ.
  • Ανακατέυουμε µε ένα σύρμα τα υλικά που έχουμε βάλει στη λεκάνη για 7'µε 10', µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.
  • Ζυµώνουμε µε τα χέρια σας µε κινήσεις κυκλικές και όχι με την μπουνιά τη ζύµη για 10'.Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε να ζυμωνούμε για αλλά 5' λεπτά τραβόντας την ζύμη.Και όχι με την μπουνιά.Μεταφέρουμε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένη λεκάνη και σκεπάζουμε µε μια διάφανη μεμβράνη και ένα καθαρό πανί και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό µέρος (σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς )για περίπου 3 ώρες ίσως και  περισσότερο (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήνουμε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εμένα μου φούσκωσε μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.  
  • Ξανά πατάμε την ζύμη μας και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για άλλη μια φορά 2 φορεβθα ξεκουραστεί η ζύμη μας . 
  •  Εγώ τα έβαλα με την σειρά πού γράφω πιο πάνω στον αρτοπαρασκευαστή και τα  ζύμωσα  εκεί για σχεδόν 20  λεπτά 

  • Όταν φουσκώσει κι είναι έτοιµη, βάζουμε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας και πλάθουμε λίγο με τα  χέρια σας να ξεφουσκώσει η ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύµη σε 3 ίσα µέρη,στην συνέχεια τα μοίρασα σε δύο κομμάτια το καθένα   και τα έφτιαξα μικρά φυτίλια τα άφησα σκεπασμένα για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.Επειτα με λίγο λάδι στα χέρια τα άνοιξα απαλα με τα χέρια σε κορδόνια και εφτιαξα τρία τσουρέκια με το σχέδιο το Σταύρου .......φτιάχνουμε τα τσουρέκακια  σύμφωνα με  τις παρακάτω φωτογραφίες ή με κάποιο άλλο σχήµα της αρεσκείας σας .Αφήνουμε σε ανάμμενο φούρνο στους 40 βαθμούς να φουσκώσουν και μόλις διπλασιάσουν τον όγκο τους τα αλείφουμε με αμυγδαλόγαλα ή ζεστό νερό και μια κουταλιά μέλι . Πασπαλιζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή με σουσάμι.*
  • Προθερµαίνουμε το φούρνο στους 170_160 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω ανάλογα το φούρνο μας . Στρώνουμε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετούμε τα τσουρεκάκια μας.Ψήνουμε τα τσουρεκάκια  μας στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 20-25  .ανάλογα το μέγεθος τους ...ίσως και περισσότερο χρόνο.Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν .
  • Έτοιμα να τα απολαύσουμε.
  1. Πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία της ζύμης του τσουρεκιού, να έχουμε τα υλικά για τουλάχιστον 3 ώρες έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Όταν βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, μπορούμε να τα αλείψουμε με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και μέλι, που θα το  διαλύσουμε ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι σε ένα μικρό μπολ. Αυτή η τεχνική θα κάνει το τσουρέκι να γυαλίζει και το προστατεύει από την υγρασία.
  3. Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  



VEGAN ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ  ΤΣΟΥΡΕΚΙ


Και  καλή μας όρεξη !
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα !!

Ως την επόμενη φορά πο θα  ετοιμάσουμεμια συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ

 

ΥΛΙΚΑ:

550 γρ αλεύρι ολικής άλεσης  από Μυλοι Γεωργανάδων 

120 -150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανάλογα το αλεύρι μας .από Μυλοι Γεωργανάδων 

100 γρ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για  πιο ελαφριά γεύση. ( Εγώ έβαλα μισό και μισό )
150 ml λευκό ξηρό κρασί
150 ml νερό 
30 γρ Σουσάμι 
50 γρ ηλιόσποροι 
30 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας μέλι ή πετιμέζι 
10 γρ. αλάτι
20 γρ. baking powder
200 γρ. ηλιόσποροι και σουσάμι για το τέλος .


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά να ομογενοποιηθούν.
  • Αναμιγνύουμε τα αλεύρια και το baking μαζί με τη μαύρη ζάχαρη και το αλάτι.
  •  Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.Δυο λεπτά πριν τελειώσει το ζύμωμα προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και το σουσάμι . Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι,
  • Εγώ τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή και φήνουμε  λίγο να ξεκουραστεί η ζύμη μας σκεπασμένη μέσα στο κάδο. 
  • Μετά μοιράζουμε την ζύμη μας σε κομμάτια των 35-40 γρ τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια και επειτα φτιάχνουμε με τη ζύμη μπαστουνάκια και σε ένα βαθύ και μεγάλο μπολ (εγώ έχω δυο φόρμες του κέικ πυρέξ οπου  βάζω και τους ηλιοσπορους και το νερό με το πετιμέζι ή μέλι ή αν δεν έχω βάζω μούστο μόνο))βάζουμε λίγο νεράκι ή κρασάκι τα βουτάμε και τα πασπαλίζουμε ξανά με ηλιόσπορους και τα τοποθετούμε με λίγη απόσταση μεταξύ τους σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά  και 10 λεπτα στους 160 ή ακολουθούμε το παρακάτω κολάζ  φωτογραφιών και τα δίνουμε το σχήμα που βλέπουμε πιο κάτω  .
  • Να θυμάστε ότι ο χρόνος ψησίματος αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος.  
  • Εγω έβαλα κόκκινο κρασί ,δεν υπάρχει θέμα η ζύμη λόγου του αλευρου ολικής είναι σκούρα 
 



 Και  καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη φορά πο θα  ετοιμάσουμεμια συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες


Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΗ

Άλλο ένα κεικ μήλου 🍎 ετοιμάζουμε σήμερα ...με ένα πράσινο🍎 και δύο κόκκινα μήλα 🍎 
Αυτό το κέικ μήλου είναι υγρό και νόστιμο με την τέλεια ποσότητα ζάχαρης  και μπαχαρικών – καθώς και τα κομμάτια μήλου και ψιλοκομμένα καρύδια προσθέτουν επίσης υπέροχη γεύση και υφή στο κέικ. Μόλις αυτό το κέικ μήλου βγει από το φούρνο, ένα υπέροχο γλυκό βουτυρένιο γλάσο βανίλιας χύνεται από πάνω το οποίο μουλιάζεται για να κάνει το κέικ ακόμα πιο νόστιμο.
Όχι μόνο αυτό το κέικ μήλου είναι πολύ νόστιμο – αλλά είναι επίσης πολύ εύκολο στην προετοιμασία του.
Εξαιρετικό ..εύκολο και με τέλεια ποσότητα γλυκύτητας και αρωμάτων .Πάμε να το ετοιμάσουμε ...
 



 

ΥΛΙΚΑ:
4 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη ( 200 γρ )
3 φλιτζάνια  αλεύρι  για  όλες τις χρήσεις από Μυλοι Γεωργανάδων 
20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι )
1/4 κουταλάκι αλάτι
1-1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι 
1-1/2 φλιτζάνι ζάχαρη  καστανή 
3  μέτρια μήλα κομμένα καρεδακια ,με 1 κουταλιά σούπας λεμόνι 🍋 για να μην μαυρίσουν
1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
1 κουταλάκι του κουταλιού κανέλα
2  βανίλιεςζάχαρη με άρωμα λεμόνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο 
(Σημείωση την ζάχαρη εδώ και καιρό τη μειώνω, προσθεσα μόνο 1κουπα και από μήλα μπορούμε να βάλουμε ότι ποικιλίας έχουμε πρόχειρα στο σπίτι δουλεύουν όλα εξίσου καλά και να τα κοψουμε κομμάτια μικρά,καρεδακια ,εμείς ένα μέλος της οικογένειας ένα δεν θέλει να νιώθει τα κομματι ,οπότε τα κόβω στο τρίφτη τα δυο και το ένα σε κομμάτια  και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι
Θέλουμε σφιχτά  μήλα, εγώ χρησιμοποιώ μήλα ζαγοριου ,πράσινα και fuji.)


ΓΛΑΣΟ  καραμέλας:
3 κουταλιές της σούπας  βούτυρο 
3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη 
3 κουταλιές της  σούπας κρυσταλικη ζάχαρη 
1/4 φλιτζάνι της  σούπας κρέμα γάλακτος 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1 βανιλια 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Βουτυρώνουμε με βούτυρο ή λάδι την  φόρμα  του κέικ διαστάσεων  24 εκατ  διάμετρο και ύψος 10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα.του κέικ .
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα δυο είδη ζάχαρης σε ένα μπολ με το μίξερ (δουλεύει χαρά και με τον αυγουλοδάρτη)  για 2-3  λεπτά μέχρι να  γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας (όχι περισσότερο).  
  • Προσθέτουμε στα αυγά και το λάδι και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας . Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια,μοσχοκάρυδο και το κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε καλά τα υλικά  μας.
  •  Καθαρίζουμε τα μήλα, πλύσιμο και τα  τρίβουμε  στο  μεγάλο τρίφτη ή στο μπλέντερ ,όπως  σας  αρέσει. Μπορούμε  να τα ξεφλουδίσουμε και τα  ραντίσουμε  με το χυμό λεμόνι να  μην μαυρίσουν στην αρχή, πριν ξεκινήσουμε να το ετοι ετοιμάζουμε το γλυκό μας .
  • Προσθέτουμε στο μείγμα  με το αυγό  το 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε τα μισά από τα τριμμένα μήλα και  τα  μισά καρύδια
  • Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα  μήλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα  τα καρύδια και το αλεύρι . Ανακατεύουμε το μείγμα  για λίγο ελαφρά. 
  • Προσθέτουμε  το μείγμα στην βουτυρωμένη φόρμα και το χτυπάμε λίγο στον παγκο της κουζινας ,
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα  με αντιστάσεις  Ψήνουμε περίπου 60'_70 ' λεπτά.. Ελέγχουμε  με  το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και  προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει με διαφορετικό τρόπο. 
  • Προσοχή έχει περισσότερη υγρασία  λόγου του μήλου θέλει καλό ψήσιμο .
  • Όσο ψήνετε το κεικ ετοιμάζουμε την αλατισμένο καραμέλα, σε ένα κατσαρολακι προσθέτουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να λιώσουν, στην συνέχεια προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για  2"-3 ,ανακατεύουμε συχνά.  
  •  Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα  γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε  μια  πιατέλα για  κέικ .
  • Με ένα κουτάλι γλασαρουμε τοκρυο κεικ, με την χλιαρη καραμέλα
  • Και  αν δεν θέλουμε την καραμελα  την παραλείπουμε και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη ή και  χωρίς άχνη ...αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς
  •  Κόβουμε το μυρωδάτο μας  κέικ με μήλα όταν κρυώσει εντελώς.


Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

MUFFINS ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Αγαπημένα  muffins... υγρά αφράτα και ελαφρά δεν μπορείς να αντισταθείς, ιδανικά  να εντυπωσιασουν τους  καλεσμένους....είναι πανε με τον καφέ, με το τσάι, σκέτα έτσι για πάνε τα "φαρμάκια κάτω "😉
Ένα επιπλέον ασπράδι αυγού. Βοηθάει στο να κάνει τα τα muffins πιο αφράτα και ελαφρά πάντα και πάντα σε θερμοκρασία δωματίου για καλυτερο αποτελεσμα .
Βούτυρο + λάδι. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτόν τον συνδυασμό για μια γευστική ΚΑΙ υγρή ψίχα. Μην αντικαθιστάτε  το ένα με το άλλο ,τα  χρειαζόμαστε και τα δύο!
Ένα επιπλέον ασπράδι αυγού. Τι κάνει αυτά τα μάφιν τόσο ελαφριά και αφράτα. Για να αποκτήσετε αυτή την  υφή στα  μάφιν προσθέτουμε ένα επιπλέον ασπράδι αυγού. Τόσο το αυγό σας όσο και το ασπράδι σας θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για καλύτερα αποτελέσματα.

Κεφίρ είναι το μυστικό για υγρά μάφιν! Σε αυτά τα μάφιν ξεκιναμε  το ψήσιμο τους σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, 200 βαθμους ,επομένως είναι σημαντικό να έχουν τα σωστά συστατικά για να αποφυγουμε να γίνουν στεγνά, μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το υποκατάστατό το βουτυρόγαλα, εάν δεν έχετε στη διάθεσή σας, αλλά το κεφιρ και το  βουτυρόγαλα προσθέτει υγρασία και πάχος που δεν αναπαράγονται αρκετά με ένα υποκατάστατο. (Και όχι, δεν χρειάζεστε μαγειρική σόδα σε αυτή τη συνταγή μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιούμε κεφίρ  ).
Άμυλο καλαμποκιού. Αυτό είναι το μυστικό μου συστατικό για εξαιρετικά μαλακά, τρυφερά μάφιν. Μην το παραλείψετε!
Κομματάκια σοκολάτας. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα μείγμα από τσιπς σοκολάτας μίνι και κανονικού μεγέθους και πάντα κρατάω μερικά για να τα τοποθετήσω στις κορυφές των μάφιν λίγο πριν το ψήσιμο.
Ζάχαρη χοντρή. Ενώ θα χρησιμοποιησουμε κρυσταλλική ζάχαρη στα μάφιν, προτείνω να πασπαλίσουμε με χοντρή ζάχαρη στις κορυφές. Αυτό είναι προαιρετικό, αλλά πραγματικά απογειώνει την εμφάνιση και την υφή και φτιάχνει αυτά τα πραγματικά «στυλ αρτοποιίας» μάφιν σοκολάτας!

Αν δεν έχουμε θήκες για muffins ,μπορούμε να τις Κατασκευάζουμε θήκες για muffins




Η κούπα που χρησιμοποιώ....


Επίσης η ζύμη μας χρειάζεται να την αφήσουμε λίγο να ξεκουραστεί και θα αρχίσει να πείζει, προαιρετικά βέβαια αλλά με αυτό τον τρόπο έχουμε πιο αφρατα και με όγκο,όπως και η μεταβάλομενη θερμοκρασία, ψήνουμε αρχικά για λίγο χρόνο και επειτα την κατεβάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο .Έτσι έχουμε τα πιο πετυχημένα και αφράτα με όγκο.
 Αν έχετε φτιάξει τα pancake με κεφίρ,αφήνουμε να ξεκουραστεί έτσι έχουμε πιο αφράτα και υγρά pancake .

ΥΛΙΚΑ:
1/4 κούπα λάδι  καλαμποκέλαιο (60ml)
60 γρ βούτυρο λιωμένο, κρύο. 
1 κούπα  ζάχαρη κρυσταλική εγω βάζω λιγότερη (150γρ)
1 μεγάλο αυγο και 1 ασπράδι αυγού σε θερμοκρασία δωματίου 
1 φακελάκι βανίλια με άρωμα λεμόνι 
1/2 κούπα  κεφίρ  σπιτικό σε θερμοκρασία δωματίου 
1 και 3/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο από Μυλοι Γεωργανάδων 
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν παουντερ 
2 κουταλάκια του γλυκού άμυλο καλαμποκιού.
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1 κούπα σταγόνες σοκολάτας, κουβερτούρα και γάλακτος  (170_180 γρ) κρατάμε λίγες για να τις προσθέσουμε και στο τέλος με την κρυσταλικη ζάχαρη 
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη  ζάχαρη χοντρή κρυσταλική για την επικάλυψη στο τέλος.
Φόρμα αντικολλητική  με 6 θήκες ή 12
6 θήκες για  muffins 

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανακατεύουμε το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε.

Προσθέτουμε το ολόκληρο αυγό, ασπράδι αυγού και εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και μετά ανακατεύουμε με το κεφίρ ή βουτυρόγαλα μέχρι να ενωθούν.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι,το μπέικιν πάουντερ,το άμυλο καλαμποκιού και το αλάτι.

Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στα  υγρά ανακατεύοντας με την μαριζ απαλά απαλά, προσέχοντας να μην ανακατευτούν υπερβολικά. Μόλις τα ξηρά υλικά ενσωματωθούν στο κουρκούτι, προσθέτουμε  τα κομματάκια σοκολάτας και συνεχίζουμε  να ανακατεύουμε με την μαρίζ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα το μπολ με μια στεγνή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί  όσο προθερμαίνεται ο φούρνος μας 

Προθερμάνουμε το φούρνο στους 215 βαθμούς και στρώνουμε μια φόρμα για muffin 6 τεμαχίων με χαρτί αντικολλητικό.

Μόλις προθερμανθεί ο φούρνος μας  (δώστε του μερικά επιπλέον λεπτά ή ελέγξτε το θερμόμετρο του φούρνου σας, ο φούρνος μου λέει συχνά ότι έχει φτάσει σε θερμοκρασία όταν πραγματικά δεν έχει φτάσει ακόμα!), μοιράζουμε  την ζύμη  σε έτοιμη φόρμα για μάφιν, γεμίζοντας κάθε φόρμα μέχρι το πάνω μέρος με κουρκούτι (χωρίς να ξεχειλίσει).

Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα τις κορυφές με επιπλέον ζάχαρη  και λίγες ακόμα σταγόνες και βάζουμε τη φόρμα για μάφιν σ τον προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνουμε στους 210 βαθμούς για 8 λεπτά και στη συνέχεια, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου ,μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.

Σημείωση: εάν χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη φόρμα για μάφιν 12 τεμαχίων και όχι σε μεγάλο μέγεθος, δεν θα χρειαστεί να ψηθούν τόσο πολύ, ελέγξτε τα μάφιν σας μετά από 7-8 λεπτά στους  170 βαθμούς .

Αφήνουμε τα μάφινς να κρυώσουν στη φόρμα για μάφινς για 5-10 λεπτά και μετά αφαιρούμε  προσεκτικά από τη φόρμα για μάφιν και απολαύνουμε ....μμμμμμμμ γεύση άρωμα...σοκολάτα..




Καλή χρονιά σε όλους  με υγεία -αγάπη -ευτυχία 
 Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .    
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές .

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΡΜΥΡΟ ΚΕΙΚ




Η ιδιαιτερότητα αυτού του κέικ,είναι η φόρμα σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, (μπορούμε να το φτιάξουμε και σε σχήμα αστεριού αν θέλουμε).

Έφτιαξα σήμερα μια αφράτη τυρόπιτα χωρίς φύλλο για το πρωινό μας..για το βραδυνό μας ένα χριστουγεννιατικο βράδυ που θα την συνοδέψουμε με μια σαλάτα.Εύκολη και γρήγορη. 

 Δεν είχα αρκετό γιαούρτι όμως,κάποιο ποντικάκι χθες μου έφαγε σχεδόν όλο το γιαούρτι ...όμως εγώ βρήκα την λύση,Πρόσθεσα και καπνιστή γαλοπούλα που είχα στο ψυγείο μου.Έσεις βάλτε ότι θέλετε από αλλαντικά ..ακόμα και χωρίς .

 ΥΛΙΚΑ:

1 κούπα κεφίρ 250ml σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 κούπα γάλα σε θερμοκρασία δωματίου (85 ml) ή νερό 
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 αυγά μέτρια
1/3 κούπας λάδι (85 ml)
1/3 κούπας γιαούρτι με πέτσα πρόβειο  
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
300 γρ τυρί φέτα τριμμένη
50 γρ κίτρινα τυριά τριμμένα 
100 γρ κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 γρ γαλοπούλα καπνιστή ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας .
340 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις  από Μυλοι Γεωργανάδων 
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Πιπέρι άσπρο 
λίγη πάπρικα (προαιρετικά)
Λίγο γάλα για τέλος 
40 γρ. αμύγδαλα με φλούδα ή φιστίκια  αιγίνης 
50 γρ αμύγδαλα τριμμένα ή φιστίκια αιγίνης 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς .
  • Σε ένα μπόλ βάζουμε το γιαούρτι και την σόδα να σβήσει.Προσθέτουμε το κεφίρ ,τα αυγά,το λάδι,το αλάτι,το γάλα και το πιπέρι,ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.Τέλος ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε εναλλάξ τη φέτα με τα τυριά μας και τα αλλαντικά μας .Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ η ζύμη τώρα,είναι αρκετά υγρή και κολλώδες.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 26χ33 με βούτυρο ή με λάδι ή βάζουμε λαδόκολλα,προσθέτουμε το μίγμα,με μια μαρίζ κάνουν το μίγμα μας λείο. Περνάμε με ένα πινέλο με λίγο γάλα(προαιρετικά).Προσθέτουμε λίγη ακόμα φέτα τριμμένη με τα χέρια μας πάνω στην ζύμη και πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι ..(εγώ ξέχασα να το πασπαλίσω προσοχή μην το ξεχάσετε και εσείς.  )Αν χρησιμοποιήσετε φόρμα  χριστουγέννιατικο δέντρο δεν την λαδώνουμε καθόλου. 
  • Ψήνουμε 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει περίπου στους 170 βαθμούς να πάρει ένα χρυσό χρώμα και να γίνει τραγανή ....κάνουμε και την δοκιμή με το μαχαίρι ..ανβγει καθαρό είναι έτοιμη ...εγώ πάντα σβήνω την κουζίνα μου στα 25 λεπτά και αφήνω την πίτα μου μέσα στο φούρνο ..για άλλα 5_10 λεπτά .


Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις νέες συνταγές. 


Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2024



Η συνταγη είναι Τσουρέκια με κεφίρ χωρίς ζύμωμα

ΥΛΙΚΑ :

150 ml χλιαρό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά 

5 αυγά μικρά (των 45-55  γρ )  

250 γρ  ζάχαρη +80 γρ μέλι

250ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου ή γάλα αν δεν θέλετε το κεφίρ.

100 φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 

150 γρ λιωμένο βούτυρο ή 90 γρ βούτυρο και 60 ml καλαμποκελαιο 

100 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά   

1 κιλό και 150 γρ αλεύρι για τσουρέκια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη πάνω από 13% από  Μυλοι Γεωργανάδων  (εγώ έβαλα ακόμα 100 γραμμάρια,τα αυγά μου ήταν πιο μεγάλα ..)

1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 

10 γρ κακουλέ

10 γρ μαχλέπι

1-2 γρ μαστίχα (την θρυμάτιζουμε στο μούλτι με 2 κουτ.σούπας ζάχαρη)

1 πρέζα αλάτι

1 αυγό με λίγο νερό ή γάλα και 1 κουταλιά λάδι για το άλειμα στο τέλος

2  φόρμες αποσπώμενη 26 εκατ και λαδόκολλα για τον πάτο και τα τα τοιχώματα της ή βούτυρο. 

*Η συνταγή βγάζει 2 βασιλόπιτες αν θέλουμε μειώνουμε την ποσότητα των υλικών στο μισό και κάνουμε 1 βασιλόπιτα .Εγω έκανα δύο βασιλόπιτες .

      
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου,τα ζυγίζουμε με την ζυγαριά κουζίνας και τα τοποθετούμε όλα στο πάγκο της κουζίνας μας .
  • Ενεργοποιούμε σε ένα μπολ τη μαγιά με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τα 150 ml ζεστό νερό και 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι μας που έχουμε στα υλικά μας,την αφήνουμε 15-20 λεπτά,σκεπασμένη με μεμβράνη σε ζεστό μέρος στο φούρνο της κουζίνας μας καλύτερα,να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες. 

  • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι 
  • Σε ένα μεγάλο μπολ με μεγάλο όγκο προσθέτουμε την ζάχαρη,το μέλι και τα αυγά και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός προσθέτουμε το κεφίρ,το ξύσμα,το χυμό,το μαχλέπι,το κακουλέ,την μαστίχα και την ενεργοποιημένη  μαγιά. 
  • Ανακατεύουμε συνέχεια,προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύομαι το μείγμα με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης κυκλικά και μετά ανασηκώνοντας τη ζύμη προς το κέντρο κυκλικά. Στην συνέχεια προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο λίγο-λίγο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την μαρίζ μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο. 
  • Η ζύμη μας είναι πολύ κολλώδης,πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.Μην ανησυχείτε και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι. 
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από  ρεύματα να αυξήσει σε όγκο της και προσοχή δεν θέλουμε να ξεχειλίσει η ζύμη από το μπολ,βάζουμε λίγο λαδάκι ή βούτυρο στα χέρια μας και της κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης
  • Ετοιμάζουμε την ζύμη από το βράδυ και αφού φουσκώσει την αφήνουμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένη με μεμβράνη και μια καθαρή σακούλα και το πρωί θα έχουμε ένα μπολ γεμάτο με υπέροχη φουσκωμένη ζύμη.
  • Πάνω σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας της κάνουμε ανοίγματα και διπλώματα όπως φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία 7-8 φορές δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες στα Τσουρέκακια χωρίς ζύμωμα …αυτό θα βοηθήσει στο να κάνουν ίνες τα τσουρεκάκια μας και την ξαναβάζουμε στο μπολ,σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ στο ψυγείο …προσοχή το μπολ πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο γιατί ο όγκος της υπερδιπλασιάζεται.

  • Το πρωί της άλλης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο,είναι παγωμένη και για να τη δουλέψουμε πιο καλά την αφήνουμε 30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τον πάγκο εργασίας μας και όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούμε,το βούτυρο ή λαδάκι για τον πάγκο και τα χέρια μας,όντως ακόμα παγωμένη έτσι πρέπει να είναι την χωρίζουμε σε  4 κομμάτια,μοιράζουμε τα κομμάτια ανάλογα σε πόσα κορδόνια θα πλέξουμε τις πλεξούδες μας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν λίγο,για 15 λεπτά.Στη συνέχεια πλάθουμε κορδόνια και τα αφήνουμε και αυτά αλλά 15 λεπτά να ξεκουραστούν. .πολλές φορές ενώ τα ανοίγω με τα χέρια μου αυτά πάλι μαζεύουν ..οπότε την χρειάζονται την ξεκούραση τους. Εγώ κάνω τις περισσότερες φορές το σταυρό για πλεξούδες των τσουρέκιων μου,μοιράζω δηλαδή τα 4 μεγάλα μου κομμάτια ζύμης σε 8 μικρότερα. Πλαθουμε 4 μεγαλούτσικες πλεξούδες και πάντα στο ταψί μας βάζουμε 2-3 όχι περισσότερες,θέλουν χώρο να φουσκώσουν να απλώσουν και δεν θέλουμε να ενωθούν και χαλάσουν το σχήμα τους,αν τα κάνουμε πλεξούδες .
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί και πάλι για 20-30 λεπτά και έπειτα τα περνάμε με ένα πινέλο,με αβγό και γάλα ή νερό καλά χτυπημένο και μετά πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι .
  • Για να φτιάξουμε ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ θα βάλουμε στο ταψί μας στον πάτο λαδόκολλα και στα τοιχώματα ή βούτηρο και θα δουλέψουμε την ζύμη με τα λαδωμενα χέρια μας που έχουμε βάλει λίγο βούτυρο ή λάδι δίνοντας σχήμα μπάλας στην ζύμη,θα την τοποθετησουμε στο ταψί και θα την απλωσουμε με τα χέρια μας να πάει σχεδόν σε ολο τον πάτο του ταψιού, θα την σκεπάζουμε και θα την αφήσουμε σε ζεστό μερος σκεπαχμενη με μεμβράνη και μια πετσέτα, μόλις διπλασιάσει τον όγκο της θα την αλείψουμε με το διαλυμένο αυγό με λίγο νερό και αμέσως θα γράψουμε τα γράμματα και νούμερα που θέλουμε, θα πασπαλίζουμε με φυλέ αμυγδάλου .
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς,στις αντιστάσεις πάνω και κάτω και προσθέτουμε στο φούρνο μας ένα πυρέξ 10 εκατ με βραστό νερό (το νερό που βράζει βγάζει ατμό και αυτό δίνει στην τσουρέκοζυμη μας την κατάλληλη υγρασία και δεν στεγνώνει),ανάλογα το φούρνο μας,για 40 λεπτά έπειτα ,μόλις πάρει λίγο χρώμα βάζουμε ένα κομμάτι χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ανάλογα το μέγεθός  τους 
  • Ο χρόνος ψησίματος τώρα εξαρτάται πάντα από το πόσο μεγάλο είναι το τσουρέκι μας  ...20-30 λεπτά ίσως και παραπάνω .Μην τα παραψήνετε γιατί θα στεγνώσουν . 

Όσο η ζύμη φουσκώνει αργά, η γλουτένη έχει χρόνο να αναπτυχθεί περισσότερο,οι ίνες του τσουρεκιού θα είναι πιο έντονες. Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη,τη βοηθάει να φουσκώσει περισσότερο τόσο πριν όσο και κατά το ψήσιμο και το τσουρέκι διατηρεί τον όγκο του.

Τα τσουρέκια είναι ωραία να τα τρώμε φρέσκα, χλιαρά. Αν μας περισσέψουν, τα βάζουμε χλιαρά σε μεγάλες σακούλες συντηρήσεως ή τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα καταψύχουμε.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Η ΝΟΥΜΕΡΑ 


100 γρ αλεύρι κοσκινισμένο 
100 ml νερό χλιαρό 
20 ml τσίπουρο με γλυκάνισο  
30 ml λάδι καλαμποκέλαιο 
Λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και με το σύρμα τα ομογενοποιούμε,θα έχουμε έναν πυκνο χυλό σαν των pan cake.Αφηνουμε στο ψυγείο και όταν είναι έτοιμη η βασιλόπιτα μας πριν την βάλουμε στο φούρνο και αφού έχουμε αλριψει με το αυγό και το γάλα ή νερό,γράφουμε ότι θέλουμε,το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό,αν το θέλουμε να έχει χρώμα προσθέτουμε και λίγο κακάο σκόνη στο μείγμα και έχουμε σοκολατένια γράμματα.



Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές