Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 


Αγαπημένα  σοκολατένια πιτάκια,γαλατοπιτάκια...σοκολάτας  🍫🍫🍫με τριμμένα φουντούκια 🌰🌰🌰

Πάμε να τα φτιάξουμε ..με  μια  υπέροχη  και  απαλή και τραγανή  ζύμη  

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

4 φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλεύρι 
3/4  του φλιτζανιού χλιαρό νερό
1/4  του φλιτζανιού γάλα χλιαρό
2 κουταλιές της  σούπας  γιαούρτι
1 φακελάκι μαγιά  ξερή
1 αυγό
100 ml λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλεύρι και νισεστέ  μισό και μισό για το άνοιγμα των φύλλων

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ:

 1 λίτρο γάλα
4  κουταλιές της σούπας νισεστέ ή κορν φλάουρ..ότι έχετε έχω δοκιμάσει και τις εκδοχές και ήταν τέλεια η κρέμα 
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
3/4 κούπας  ζάχαρη,ίσως και περισσότερο ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε 
30 γρ βούτυρο 
1 βανίλια 
2 αυγά μέτρια 
1/4 κουταλιού του γλυκού κανέλα
Φουντούκια ή Καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ 
Και λίγη κανέλα 
125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρύο γάλα,ανάβουμε το μάτι στο 5 και προσθέτουμε, το αλεύρι και το νισεστε ή κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει 
    • Όταν πήξει η κρέμα μας προσθετουμε και την σοκολατα κομμένη σε κομμάτια ,ανακατεύουμε να λιώσει και την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο,τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να  κρυώσει ανακατεύοντας της συνέχεια, να μην πιάσει κρούστα και την σκεπάζουμε με διάφανη 
    •  Βάζουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε ένα μπολ την μαγιά,το νερό,το γάλα,την ζάχαρη ,το  αυγό,το λάδι και το γιαούρτι  και  ανακατεύομε να  ενωθούν όλα τα υλικά  μαζί και σιγά-σιγά  προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι μας λίγο-λίγο και  ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά μας  ... μέχρι να  έχουμε μια ζύμη απαλή και  χωρίς να κολλάει στα χέρια μας .
    • Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί για 30 -40 λεπτά !! Στο σημείο αυτό την αφήνω και στο ψυγείο,σε μπολ με πολυ χωρο και την επόμενη μετά την βγαζω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 
    •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη και τα  ανοίγουμε φύλλα, με την βοήθεια  του πλάστη και με νισεστέ ανακατεμένο  με αλεύρι στρογγυλά ,όσο μεγάλα μπορούμε. Κόβουμε με ένα μαχαίρι το φύλλο σε λωρίδες με πλάτος 7,5 -8,5 εκατοστά περίπου και υπολογίζοντας να βγουν πέντε-έξι λωρίδες.   

     
    •  Βάζουμε από 1 γεμάτη κουταλιά γέμιση,λίγα τριμμένα φουντουκια , τα βουτυρώνουμε με λίγο λάδι και διπλώνουμε σε τρίγωνα.όπως
      φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες 
    • Αφού τα διπλώσουμε όλα, αν θέλουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε κλειστό σκεύος για 24 ώρες, στην κατάψυξη για 6 μήνες ή να τα φτιάξουμε αμέσως.
    • Τα τοποθετήσουμε σε ταψί  με λαδόκολλα και τα βουτυρώσουμε με  λαδάκι κι αυτά με ένα πινέλο,στους 180°C στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.   







    Και  καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

    ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2025 ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ






    Βασιλόπιτα  κέικ ζουμερό και υγρό με κεφίρ, ετοιμάσαμε σήμερα λοιπόν με χυμό από ολόφρεσκα πορτοκάλια βιολογικά ,από τον κήπο των γονιών μου που έχει μέσα λεμονιές, πορτοκαλιές και σαγκουινίες ,καλή του ωρα εκεί που είναι στον παράδεισο και αλεύρια αμυγδάλου .. και κάρδαμο και βούτυρο και  ξύσμα .. Έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν βασιλόπιτα Βασιλόπιτα κείκ με γιαούρτι και χυμό λεμονιού

    ΥΛΙΚΑ:

    350 γρ  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    200 γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου  και κρύο 
    50 ml καλαμποκέλαιο 
    5 αυγά μεσαία 
    150 γρ πούδρα αμυγδάλου 
    250 γρ κεφίρ  σε θερμοκρασία δωματίου ή πρόβειο γιαούρτι με 2 κουταλιές νερό να αποκτήσει την νερουλη υφή του κεφίρ 
    20 γρ μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
    350 γρ ζάχαρη
    Ξύσμα από πορτοκάλι 
    1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    100 ml με χυμό πορτοκάλι φρέσκο 
    100 γρ Φιστίκια Αίγινης  τριμμένα 
    2 κουταλιές σούπας  κονιάκ ήλικερ με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι 
    100 γρ σοκολάτα τρούφα ή σταγόνες (προαιρετικά)
    2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 
    1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ 
    Αχνη και ρόδια για το στόλισμα

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε  θερμοκρασία δωματίου .Σας δίνω πιο κάτω  μερικά μυστικά για την επιτυχία της βασιλόπιτας..

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 28 εκατ.βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
    • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές το αλεύρι και ανακατεύουμε στο αλεύρι και την πούδρα αμυγδάλου,το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και την κακουλέ,το τριμμένο καρυδι ή φουντούκι,τις βανίλιες. 
    • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλι ώστε τα έλαια πορτοκαλιού να ενωθούν με την ζάχαρη και βγουν όλα τα αρώματα του.
    • Στην συνέχεια προσθέτουμε και το βούτυρο και χτυπάμε για 5_6 λεπτά στην συνέχεια τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για 3-5 λεπτά με το μίξερ,καθαριζουμε με μια καθαρή μαρίζ τα τοιχώματα του μπολ στην συνέχεια προσθέτουμε και το γιαούρτι,το ξύσμα,τις βανίλιες και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθουν τα υλικά μας .
    • Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι,τα στερεά υλικά λίγο λίγο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ,η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι και στην συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και την σοκολάτα.
    • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα μας που έχουμε προσθέσει την λαδόκολλα μας πρώτα και βουτυρωσει και τα τοιχώματα και αλευρώσει πρώτα την περίμετρο της,ισίωνουμε και χτυπάμε λίγο στο πάγκο της κουζίνας μας να φύγει ο αέρας,τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50-60 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του,ανάλογα το φουρνο μας πάντα,ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος στο ψήσιμο. 
    • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς,το αναποδογυριζουμε και στην ισια ανάποδη πλευρά του στολιζουμε με σπόρους ροδιού το 2025 και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή διακοσμούμε  κατά την αρέσκειά μας 
    • Καλή απόλαυση!!
    ΛΙΓΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΑΦΡΑΤΗ ΚΑΙ ΥΓΡΗ ΥΦΗ 
    • Τρίβουμε το ξύσμα με την ζάχαρη ώστε να βγάλει έλαια και να δώσει  όλα τα αρώματα του το πορτοκάλι  
    • Στα υλικά μας προσθέτουμε και λάδι μαζί με το βούτυρο,θα δώσει υγρή υφή στη βασιλόπιτα μας 
    • Βάζουμε κεφίρ ή γιαούρτι δίνει πάντα μια παραπάνω υγρασία στο κέικ μας ,το κάνει ζουμερό. 
    • Βάζουμε πάντα πούδρα αμυγδάλου ή φουντουκιού ,θα δώσει αυτήν την καταπληκτική  υγρή υφή κέικ μας .
    • Παντα στην φορμα του κέικ μας βάζουμε λαδοκολλα ώστε να ξεκολλήσει αμέσως το κεικ μας μολις ψηθεί. 



    Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις 

    Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

                                    Γερέ χρόνε φύγε τώρα.....ήρθε 0 νέος  με τα δώρα...

                                     2025

                              ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 


    ❤️Αγάπη και φως να γεμίσουν τις ζωές μας το 2025!


    ♥️ Είθε το νέο έτος να σας φέρει κοντά σε όσους αγαπάμε 


    ♥️Υγεία, χαρά και ευημερία για εσάς και την οικογένειά σας!


    ❤️Καλή Χρονιά  με υγεία 

    🍾🍾🍾🍾🍾🎅🎅🎅🎅🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾

    🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

    Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

    ΖΥΜΑΡΕΝΙΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

     




    Γιορτινή ατμόσφαιρα και στην κουζίνα μας 🍾🍾🍾🍾🍾..ετοιμάζουμε ζυμαρένιο χριστουγεννιατικο δέντρο....🎄🎄🎄🎄🎄

    Κοπιάστε στην κουζίνα μου να το ετοιμάσουμε 

    ΥΛΙΚΑ:

    • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις(δικό μου είνα Τ,55%  αλεύρι πολυτελείας)και ίσως 20γρ ακόμα ανάλογα το αλεύρι μας 
    • 130 ml γάλα χλιαρό  
    • 120 γρ γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου 
    • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (7-9 γρ )ή 25 γρ νωπή μαγιά
    •  1κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη 
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    • 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 
    • 100 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή 50 γρ βούτυρο και 50 ml καλαμποκέλαιο 
    • 1 αυγό
    ΓΕΜΙΣΗ :

    • τυριά της αρεσκείας μας .. τυρί φέτα με κατίκι δομοκού και  κίτρινα τυριά 
    • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
    • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά 
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
    • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130 ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά
    • .Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το αυγό σε θερμοκρασία δωματίου ,το γιαούρτι το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο ..( εγώ  αυτή την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 50 γρ βούτυρο και 50 ml  λάδι  ελιάς  ή καλαμποκέλαιο ) προσθέτουμε και  το  αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
    •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
    •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε  το αυγό ,το γιαούρτι και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος το  λιωμένο  βούτυρο  εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 50 γρ βούτυρο και 50 ml λάδι  ελιάς ή καλαμποκέλαιο ) και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
    • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια ισόποσα και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι  σε φύλλο και  προσθέτουμε  την γέμιση που θέλουμε και κλείνουμε όπως φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες 
    •  Μοιραζουμε την ζυμη σε 16 ισοποσα κομμάτια...εξαρτάται βέβαια από την αντικολλητικη φόρμα δέντρο  που θα χρισιμοποιησουμε Ανοίγουμε  καθεκομμάτι  σεμικρή πιτούλα  ..βάζουμε μια κουταλιά με τα τυριά μας και κλείνουμε σύμφωνα  με τιςφωτογραφίες  πιοκάτω  ,τοποθετούμε με την σειρα που βλεπουμε τα κομματια στην αντικολλητικηφορμα δέντρο  και τα  αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 25 λεπτά ..
    •  Αλείφουμε  με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε  σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα .. και μόλις βγει γαρνίρουμε με δρόμους ροδιού η ότι άλλο θέλετε για να του δώσουμε γιορτινή όψη. 🌲🎄🎄🎄




    Την ιδέα  την πήρα  από εδω  με μερικές αφαιρέσεις υλικών

     Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

    Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

    ΓΛΥΚΑ ΡΟΛΑ ΚΑΝΕΛΑΣ ΜΕ ΓΛΑΣΟ




    Αυτά τα  Cinnamon Rolls έχουν υπέροχη γεύση.  Μαλακές, αφράτες στρώσεις γλυκιάς ζύμης τυλίγονται γύρω από άφθονη γέμιση μαύρης ζάχαρης και κανέλας. Η έξτρα γέμιση κανέλας δημιουργεί μια γλυκιά σάλτσα στο κάτω μέρος των ρολων κανέλας ,όταν ψήνονται. Η υπέροχη γεύση με το λιωμένη στο στόμα μας κρέμα  frosting τυριού τα κάνει θεϊκά. Αυτά τα ρολά κανέλας είναι ιδανικά για πρωινό στις γιορτές, για παρέα ή όταν λαχταράτε ένα μεγάλο ρολό κανέλας.
    Αν είστε σαν εμένα και αγαπάτε ένα καλό ρολό κανέλας, ειδικά ένα ρολό κανέλας  και για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι έχω γνωρίσει ποτέ άνθρωπο που δεν του αρέσει ένα ρολό κανέλας. 

    Τα ρολά κανέλας ήταν μια απόλαυση στο σπίτι μου όταν μεγάλωνα. Η μαμά μου έφτιαχνε συχνά ρολά κανέλας με σπιτικό δικό της φύλλο την Κυριακή , Πάντα ανυπομονούσα να φάω ένα ζεστό ρολό κανέλας για το πρωινό μου. Στριφταρια με κανελοζαχαρη

    Η νοσταλγία μου για τα ρολά κανέλας με φέρνει πάντα πίσω σε εκείνες τις χαρούμενες αναμνήσεις, όπου όλη η οικογένειά μου καθόταν στο τραπέζι του πρωινού μαζί απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου.Δυστυχως η μαμά μου δεν γνώριζε πως γίνονταν αυτά τα ρολά..δεν πειράζει όμως και αυτά  που μας έφτιαχνε είχαντην ίδια γεύση και ίδιο άρωμα όταν ψήνονταν,κανέλα, ζάχαρη,βανίλια.

    Μου αρέσει να απολαμβάνω τα ρολά κανέλας για ειδικές περιστάσεις, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου. Είναι το τέλειο πρωινό για τα Χριστούγεννα. Σκοπεύω να το κάνω αυτό παράδοση κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μου. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μου θα έχουν πάντα αναμνήσεις από το να τρώνε ζεστά, γλυκά ρολά κανέλας τα πρωινα των Χριστουγέννων διακοπών τους . Υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό!!


    • Θα χρειαστούμε 7 υπέροχα απλά συστατικά που όλοι έχουμε στο ψυγείο μας :

    Μαγιά : Χρησιμοποιώ πάντα νωπή μαγιά, αλλά και  ξερή μαγιά έχω πάντα αρκετά σακουλάκια στα ντουλάπια της κουζίνα μου .
    Και μερικές φορές όταν βρίσκω αγοράζω και την νωπή μαγιά την οποία την αποθηκεύω στην κατάψυξη,και όταν την χρειάζομαι την ξεπαγώνω σε θερμοκρασία δωματίου .

    Γαλα ή κεφίρ όταν έχω : Χρησιμοποιώ τις περισσότερες φορές πάντα πλήρες γάλα το οποίο το ζεσταίνω και εκεί θα διαλύσω την μαγιά και δοκιμάζοντας την θερμοκρασία του πάντα βουτώντας το δάχτυλο σε αυτό όχι σε θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς κελσίου. Αλλά και κεφίρ όταν έχω στο ψυγείο μου . Μερικές φορές χρησιμοποιώ και γάλα 2% λιπαρά 

    Ζάχαρη: Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα κρυσταλλική ζάχαρη και μερικές και καστανή ζάχαρη  

    Βούτυρο: Χρησιμοποιώ πάντα βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου,μαλακό και αν λιώσει το χρησιμοποιώ και πάντα αγελάδας αλλά και μερικές φορές πρόβειο ..Πολλές φορές αν δεν έχω όλη την ποσότητα  βάζω μισό λάδι ελαφρύ  και μισό βούτυρο 

    Αλάτι: χρησιμοποιώ πάντα αλάτι σε όλες τις ζύμες μου. Είναι ένα συστατικό μικρό αλλά είναι αυτό που δίνει νοστιμιά στις ζύμες μου και επιτυχία στις ζύμες μου. Έχω παραλείψει πολλές φορές να βάλω αλάτι και φυσικά η ζύμη  μου δεν είχε την επιτυχία που θα ήθελα. 

    Αυγά:Χρησιμοποιώ πάντα αυγά χωριάτικα δίνουν πάντα καλύτερο αποτέλεσμα και χρώμα στις ζύμες μου,και πάντα σε θερμοκρασία δωματίου ενσωματώνονται καλύτερα στη ζύμη. Σπάνια θα προσθέσω αυγά από τα σούπερ μάρκετ  

    Αλεύρι:Χρησιμοποιώ πάντα αλεύρι για όλες τις αλλά και δυνατό αλεύρι για τσουρέκια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη  .Η ποσότητα αλεύρου ποικίλει ανάλογα με την υγρασία και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κ.λ.π.Αυτή η ζύμη πρέπει να κολλάει ελαφρά και να είναι μαλακιά σαν το αυτί ενός μικρού παιδιού.Και προσθέτουμε  λίγο περισσότερο μόνο αν χρειαστεί ..

    Τα αποτελέσματα οποιασδήποτε συνταγή που δοκιμάζετε από το blog/ιστοσελίδα plathozymarakiablogspot.com
     μπορεί να διαφέρουν λόγου των διαφορετικών υλικών,την υγρασία και την θερμοκρασία περιβάλλοντος,τις θερμοκρασίες των υλικών σας,τα σφάλματα και τις μεμονωμένες δυνατότητες μαγειρέματος 

    Μόλις έχουμε όλα τα παραπάνω υλικά ανακατεύουμε την μαγιά με το γάλα και προσθέτουμε και την ζάχαρη,το λιωμένο βούτυρο,το αλάτι και τα αυγά.Κοσκινίζουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ και μετά με τα χέρια μας ζύμώνουμε ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ με τον αρτοπαρασκευαστή .
    Το ζύμωμα είναι θεραπευτικό θα χρειαστεί 5-6 λεπτά με το χέρι.Μπορούμε να κάνουμε την ζύμη από το βράδυ και να αποθηκεύσουμε σε σακούλα τροφίμων και σε ένα μεγάλο μπολ,η ζύμη θα συνεχίσει να αυξάνει τον όγκο της και στο ψυγείο στο κρύο περιβάλλον. Την επομένη μέρα που θα την χρειαστούμε την βγάζουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να ανέβει και προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής μας 
    Μπορούμε ακόμα να την παγώσουμε μετά το ζύμωμα βάζοντάς τη σε σακούλα ζίπ-λοκ δίνοντας την το σχήμα μπάλας και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε μέχρι και ένα μήνα μετά.Έχω χρησιμοποιήσει την ζύμη από την κατάψυξη πάνω από ένα μήνα και είχα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα 

    Βγάζουμε την ζύμη από την κατάψυξη και την αφήνουμε όλη την νύχτα στην συντήρηση και την επόμενη μέρα να την χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγή μας που θα ετοιμάσουμε.



    ΥΛΙΚΑ
    560 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 φλιτζάνια ) ή και δυνατό για τσουρέκια. 
    1 κουτάλια της σούπας ξερή μαγιά ( 9 γρ).ξηρή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
    2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου μέτρια 
    1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο(110 γρ ) 
    250 ml.ζεστό γάλα (1 φλιτζάνι )(προσθεσα 150ml γάλα και 100ml  κεφίρ )
    1/3 φλιτζάνι ζάχαρη (50-60 γρ)
    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ)
    1 βανίλια (προαιρετικά)
    Και για πριν το ψήσιμο 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος βοηθάει στο να γίνουν πιο πλούσια, πιο αφράτα και νόστιμα. 

    ΓΕΜΙΣΗ:
    8 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου  μαλακό,σαν κρεμα.
    1,1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη 
    2 κουταλιές  της σούπας κανέλα 
    Λίγα αμύγδαλα η καρύδια τριμμενα 

    ΓΛΑΣΟ:
    1- 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη 
    200 γρ  τυρί κρέμα μαλακό 
    4 κουταλιές της σούπας βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου 
    1 βανίλια 
    1_2 κουταλιές της σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος 
    • ζάχαρη άχνη - αυτό παρέχει τη γλυκύτητα για το γλάσο
    • τυρί κρέμα, μαλακωμένο – το τυρί κρέμα προσθέτει λίγη πικάντικη γεύση στο γλάσο. Πιστέψτε με, είναι καλό!
    • ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο – αυτό προσθέτει κρεμώδη υφή στο γλάσο.
    • εκχύλισμα βανίλιας – αυτό ενισχύει τη γεύση του γλάσου.
    • γάλα ή παχύρρευστη κρέμα – το γάλα ή η παχύρρευστη κρέμα βοηθά να αραιώσει το γλάσο καθώς και να προσθέσει πλούτο στη γεύση. Η παχύρρευστη κρέμα θα κάνει λίγο πιο πλούσιο γλάσο. Προσθέτω μόνο αρκετό για να γίνει το γλάσο σε κρεμώδηυφη. Μου αρέσει το γλάσο με ρολό κανέλας να είναι ακόμα ελαφρώς αλειφόμενο. Το γλάσο θα λιώσει στα ζεστά ρολά. Μερικοί προτιμούν το γλάσο να είναι στην πιο λεπορευστο, γι' αυτό προσθέστε όσο γάλα ή παχύρρευστη κρέμα στην υφή που προτιμάτε.

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
    • Σε ένα μπολ βάζουμε 150 γρ. ζεστό γάλα, μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά,νωπή ή ξερή,την διαλύουμε προσθέτουμε  2-3 κουταλιές αλεύρι και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες .


      • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι ρίχνουμε και την  φουσκωμένη μαγιά μας και το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να  είναι σε θερμοκρασία δωματίου,το βούτυρο ,το αλάτι και στην συνέχεια ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά,έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή 
      • Την βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,σκεπασμένη με μια μεμβράνη τροφίμων και μια πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο ιδανικα ανάβουμε για 10 λεπτα στους 40 βαθμους να ανέβει για με 1_2 ώρες ..
      • Αν θέλουμε προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής δίνοντας σχήμα και ψήνουμε στους 180  βαθμούς σε προθερμασμένο  φούρνο ! ,.
      • Φτιάχνουμε την γέμιση. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο την καστανή ζάχαρη, και την κανελα και την βανίλια,καρύδια.
      • Παίρνουμε την φουσκωμένη ζύμη την πατάμε με τα χέρια μας και στην συνεχεια την μεταφέρουμε σε ελαφρώς  αλευρωμενη επιφάνεια. Ανοίγουμε σε ένα ορθογώνιο φύλλο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ,35χ50 εκατ ,απλώνουμε την γέμιση πάνω στην ζύμη και τυλίξουμε σε ένα σφιχτό ρολό. Στην συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια 8_10 ανάλογα  το πάχος που θέλουμε τα βάζουμε σε πυρέξ βουτυρωμένο,33χ23 εκατ.
      • Αφήνουμε να φουσκώνουν,όσο περισσότερο σκεπασμενα,με διάφανη  μεμβράνη και πετσέτα  φουσκώνουν τόσο πιο αφράτο θα γίνουν.  Πριν τα βάλουμε  στο φούρνο περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 
      • Φτιάχνουμε το γλασο :Με ένα μίξερ χτυπάνε την κρέμα τυριου ,το βούτυρο, μέχρι να γίνει αφράτο και ελαφρύ το μείγμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την βανίλια και προσθέτουμε και το γάλα ανάλογα πόσο ρευστό θέλουμε το γλασο .
      • Όταν πια είναι  έτοιμα και κρυωσουν λίγο, τα αλείφουμε με το γλασο τυριού και τα απολαμβανουμε ,

      • Μπορούμε ακόμα και να την ζυμη μας να την βάλουμε σε σακούλα και να την αποθηκεύσουμε  στον καταψύκτη και όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε στην συντήρηση και την αφήνουμε όλη την νύχτα και το πρωί την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε  θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε  στην κατασκευή της 





      • Και  καλή μας όρεξη !
      Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

      Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

      ΡΟΛΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ







      Είμαστε πάλι εδώ μετά από πολύ καιρό με μια συνταγή καινούργια..κοπιαστε να τα απολαύσουμε   ρολά τυριου 
      • Θα χρειαστούμε 7 υπέροχα απλά συστατικά που όλοι έχουμε στο ψυγείο μας :

      Μαγιά : Χρησιμοποιώ πάντα ξερή μαγιά έχω πάντα αρκετά σακουλάκια στα ντουλάπια της κουζίνα μου .
      Και μερικές φορές όταν βρίσκω αγοράζω και την νωπή μαγιά την οποία την αποθηκεύω στην κατάψυξη,και όταν την χρειάζομαι την ξεπαγώνω σε θερμοκρασία δωματίου .

      Γαλα: Χρησιμοποιώ τις περισσότερες φορές πάντα πλήρες γάλα το οποίο το ζεσταίνω και εκεί θα διαλύσω την μαγιά και δοκιμάζοντας την θερμοκρασία του πάντα βουτώντας το δάχτυλο σε αυτό όχι σε θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς κελσίου .Μερικές φορές χρησιμοποιώ και γάλα 2% λιπαρά 

      Ζάχαρη: Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα κρυσταλλική ζάχαρη και μερικές και καστανή ζάχαρη  

      Βούτυρο: Χρησιμοποιώ πάντα βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου,μαλακό και αν λιώσει το χρησιμοποιώ και πάντα αγελάδας αλλά και μερικές φορές πρόβειο ..Πολλές φορές αν δεν έχω όλη την ποσότητα  βάζω μισό λάδι ελαφρύ  και μισό βούτυρο 

      Αλάτι: χρησιμοποιώ πάντα αλάτι σε όλες τις ζύμες μου. Είναι ένα συστατικό μικρό αλλά είναι αυτό που δίνει νοστιμιά στις ζύμες μου και επιτυχία στις ζύμες μου. Έχω παραλείψει πολλές φορές να βάλω αλάτι και φυσικά η ζύμη  μου δεν είχε την επιτυχία που θα ήθελα. 

      Αυγά:Χρησιμοποιώ πάντα αυγά χωριάτικα δίνουν πάντα καλύτερο αποτέλεσμα και χρώμα στις ζύμες μου,και πάντα σε θερμοκρασία δωματίου ενσωματώνονται καλύτερα στη ζύμη. Σπάνια θα προσθέσω αυγά από τα σούπερ μάρκετ  

      Αλεύρι:Χρησιμοποιώ πάντα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.Δεν χρησιμοποιώ ολικής άλεσης σε αυτή την συνταγή ,η ζύμη θα είναι βαριά και πυκνή .Η ποσότητα αλεύρου ποικίλει ανάλογα με την υγρασία και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κ.λ.π.Αυτή η ζύμη πρέπει να κολλάει ελαφρά και να είναι μαλακιά σαν το αυτί ενός μικρού παιδιού.Και προσθέτουμε  λίγο περισσότερο μόνο αν χρειαστεί ..

      Τα αποτελέσματα οποιασδήποτε συνταγή που δοκιμάζετε από το blog/ιστοσελίδα plathozymarakiablogspot.com
       μπορεί να διαφέρουν λόγου των διαφορετικών υλικών,την υγρασία και την θερμοκρασία περιβάλλοντος,τις θερμοκρασίες των υλικών σας,τα σφάλματα και τις μεμονωμένες δυνατότητες μαγειρέματος 

      Μόλις έχουμε όλα τα παραπάνω υλικά ανακατεύουμε την μαγιά με το γάλα και προσθέτουμε και την ζάχαρη,το λιωμένο βούτυρο,το αλάτι και τα αυγά.Κοσκινίζουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ και μετά με τα χέρια μας ζύμώνουμε ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ με τον αρτοπαρασκευαστή .
      Το ζύμωμα είναι θεραπευτικό θα χρειαστεί 5-6 λεπτά με το χέρι.Μπορούμε να κάνουμε την ζύμη από το βράδυ και να αποθηκεύσουμε σε σακούλα τροφίμων και σε ένα μεγάλο μπολ,η ζύμη θα συνεχίσει να αυξάνει τον όγκο της και στο ψυγείο στο κρύο περιβάλλον. Την επομένη μέρα που θα την χρειαστούμε την βγάζουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να ανέβει και προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής μας 
      Μπορούμε ακόμα να την παγώσουμε μετά το ζύμωμα βάζοντάς τη σε σακούλα ζίπ-λοκ δίνοντας την το σχήμα μπάλας και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε μέχρι και ένα μήνα μετά.Έχω χρησιμοποιήσει την ζύμη από την κατάψυξη πάνω από ένα μήνα και είχα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα 

      Βγάζουμε την ζύμη από την κατάψυξη και την αφήνουμε όλη την νύχτα στην συντήρηση και την επόμενη μέρα να την χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγή μας που θα ετοιμάσουμε.

       

      ΥΛΙΚΑ
      560 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 φλιτζάνια )
      1 κουτάλια της σούπας ξερή μαγιά ( 9 γρ).ξηρή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
      2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου μέτρια 
      1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο(110 γρ ) 
      125 ml.ζεστό γάλα (1/2 φλιτζάνι )
      125 ml κεφίρ  σε θερμοκρασία δωματίου 
       30 γρ ζάχαρη 
      1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ)
      Κίτρινα τυριά τριμνενα , γαλοπούλα, τυρί  κατικι Δομοκού η τυρί κρέμα ότι έχετε,τριμμένο κεφαλοτυρι η ρεγκατο .
      Και για το τέλος 1 αυγό χτυπημένο με 1/3 κούπας κεφιρ η αν δεν έχετε αραιώστε λίγο γιαούρτι με γάλα 
       

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
      • Σε ένα μπολ βάζουμε 150 γρ. ζεστό γάλα, μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά,νωπή ή ξερή,την διαλύουμε προσθέτουμε  2-3 κουταλιές αλεύρι και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες .


        • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι ρίχνουμε και την  φουσκωμένη μαγιά μας και  το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να  είναι σε θερμοκρασία δωματίου,το βούτυρο,το αλάτι και στην συνέχεια ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά,έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή 
        • Την βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,σκεπασμένη με μια μεμβράνη τροφίμων και μια πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο να ανέβει για με 2 ώρες ..
        • Παίρνουμε την φουσκωμένη ζύμη την πατάμε νετα χέρια μας,και την μεταφέρουμε σε ελαφρώς  αλευρωμενη επιφάνεια. Ανοίγουμε σε ένα ορθογώνιο φύλλο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ,απλώνουμε την γέμιση  με τα τυρια πάνω στην ζύμη και τυλίξουμε σε ένα σφιχτό ρολό. Στην συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια 12 ανάλογα  το πάχος που θέλουμε τα βάζουμε σε πυρέξ βουτυρωμένο.
        • Αφήνουμε να φουσκώνουν,όσο περισσότερο σκεπασμενα,με διαφανη  μεμβράνη και πετσέτα  φουσκώνουν τόσο πιο αφράτο στηη συνεχεια μεβενα πινελο τα αλοιφουμε νδ το μριγμα ςυγου και κεφίρ και  τα πασπαλιζουμε κιτρινα τριμμενα τυρια.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 
        • Μπορούμε ακόμα και να την ζυμη μας να την βάλουμε σε σακούλα και να την αποθηκεύσουμε  στον καταψύκτη και όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε στην συντήρηση και την αφήνουμε όλη την νύχτα και το πρωί την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε  θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε  στην κατασκευή της 



        • Αν θέλουμε προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής δίνοντας σχήμα και ψήνουμε στους 180  βαθμούς σε προθερμασμένο  φούρνο ! ,.
        • Μπορούμε ακόμα και να την βάλουμε σε σακούλα και να την αποθηκεύσουμε  στον καταψύκτη και όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε στην συντήρηση και την αφήνουμε όλη την νύχτα και το πρωί την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε  θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε  στην κατασκευή 



         Και  καλή μας όρεξη !
        Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές