Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ


ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ..γιορτάζει 
   1  Φεβρουαρίου .
Ο Άγιος Τρύφωνας

Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. Πώς συσχετίσθηκε λοιπόν ο Μεγαλομάρτυρας Τρύφωνας με την άμπελο και το μεθυστικό της προϊόν ;

Ο Άγιος Τρύφωνας γεννήθηκε στη Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας, και μαρτύρησε το 249 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Δέκιος, στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας. Η περιοχή ήταν ξακουστή για τους αμπελώνες της όπως και όλα τα παράλια της Προποντίδας. Εκεί βρίσκονταν πόλεις που φημίζονταν για την αφθονία των κρασιών τους: η Ραιδεστός, η Κύζικος και η περιοχή της Βιθυνίας με τα κρασιά της Τρίγλειας, της Κίου, της Νίκαιας. Ο Άγιος πολιούχος της Νίκαιας συνδέεται λοιπόν καταρχήν με την άμπελο και τον οίνο λόγω ...προέλευσης από περιοχή παραγωγής οίνων ποιότητος, αφού λίγες ήταν οι βυζαντινές επαρχίες, που μπορούσαν να καυχηθούν για τον οίνο τους τόσο όσο οι περιοχές της Προποντίδας. 

 Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης στο βαλκανικό χώρο αφήγησης. Σύμφωνα με μια παραλλαγή ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Η φράση - κλειδί “κλαδεύω έτσι κι όχι έτσι, είπε κι έκοψε τη μύτη του” συνοδεύεται από χειρονομία χαρακτηριστική της τεχνικής του κλαδέματος, χωρίς την οποία ο ακροατής αδυνατεί να αντιληφθεί πώς ακριβώς ακρωτηριάσθηκε ο Άγιος. Με αυτήν την “τεχνολογική αφήγηση” εξηγείται η λατρευτική αποχή από την εργασία στ’ αμπέλια που τηρούν όλοι οι αμπελουργικοί πληθυσμοί. Την απαγόρευση εκφράζουν ρητά οι Στενημαχίτες : “Ας έρθ’ τ’ Αϊ Τρύφου η μέρα πρώτα, κι απέει πιάν’ς του σβανά στου χέρι σ’”. Η πρώτη του Φεβρουαρίου αποτελεί στη λαΪκή συνείδηση το θεσμοθετημένο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί την αρχή του κλαδέματος και το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες. Είναι λοιπόν φυσικό να προσπαθούν οι αμπελουργοί να προστατέψουν με κάθε τρόπο το ευαίσθητο αμπέλι τους κατά την τόσο κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή.  Τ0  κείμενο  είναι  παρμένο  από  εδώ



Προσθήκη λεζάντας



ΥΛΙΚΑ
650_670 γρ. αλεύρι για  όλες τις χρήσεις  περίπου αναλογα το αλεύρι 
9 γρ. ξηρή μαγιά ή  25 γρ νωπή μαγιά
1 αυγό
75 ml.λάδι
50 ml. γιαούρτι,σε θερμοκρασία δωματίου
350 ml.ζεστό γάλα
1και 1/2  κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ.λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα της ζύμης
1 αυγό για επικάλυψη πριν το ψήσιμο
σουσαμι για το τέλος

ΖΥΜΗ  ΓΙΑ  ΤΟ ΣΤΌΛΙΣΜΑ
 νερό και αλεύρι,λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε  ένα  μπολ βάζουμε 150 γρ .ζεστό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά, νωπή ή ξερή, την  διαλύουμε και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και  ρίχνουμε  το  υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να  είναι σε θερμοκρασία δωματίου,το γιαούρτι.το λάδι , το αλάτι και ζυμώνουνε  για 10-15 λεπτά ,έτσι ώστε  να έχουμε  μια  ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.
  • Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη με  μια μεμβράνη τροφίμων και μια  πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο να  ανέβει για 1 με 2 ώρες ..
  •  Αφού διπλασιαστεί η ζύμη μας την αφήνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την κόβουμε σε 4 μέρη, δύο όμοια και ένα ελαφρώς μικρότερο και ένα πολύ πιο μικρότερο  .
  •   Παίρνουμε  το  λίγο μικρότερο κομμάτι  μας  και το  πλάθουμε  με τα χέρια  μας  και το κάνουμε  ένα  καρβελάκι και το βάζουμε στη μέση  ενός λαδωμένου  ή με  λαδόκολλα ταψί με  26-30 εκ .
  • Μετά  παίρνουμε  ένα  κομμάτι από τα μεγαλύτερα 'όμοια κομμάτια που κόψαμε  και  ανοίγουμε  ένα φύλλο με τον  πλάστη ορθογώνιο 36 χ 32 cm πλάτος  και1 εκατ φάρδος .  Κόψτε 6 λωρίδες πλάτους 6 cm και βουτυρώνουμε  με το λιωμένο βούτυρο, και  τυλίγουμε  σε ρολά και τα  βάζουμε με ομοιόμορφη απόσταση μέσα  στο ταψί
  •  Παίρνουνε  και το άλλο  κομμάτι ζύμης και  ανοίγουμε  με τον πλάστη ένα φύλλο σε σχήμα κύκλου με διάμετρο περίπου 30 cm και 1 εκατ φάρδος και κόβουμε σε 6 τρίγωνα.  Μετά κάθε τρίγωνο στο μυτερό άκρο του χαράζουμε 4 φορές με το μαχαίρι μας και  βουτυρώνουμε με το λιωμένο βούτυρο κλείνουμε τα άκρα  δεξιά και αριστερά και  τυλίγουμε και τα ρολά και τα  τοποθετούμε στα κενά που αφήσαμε πριν που βάλαμε τα  ρολά.
  • Από το μικρότερο κομμάτι ζύμης μας κάνουμε 6 μικρές μπάλες ζύμης με τα χέρια  μας και  τοποθετούμε της μπάλες  μας στα κενά  που έχουν μείνει από τα ρολά μας που βάλαμε  πιο πριν και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα να φουσκώσει.
  • Πριν την βάλετε να φουσκώσει την ζύμη  μας, ετοιμάζετε και το ζυμαράκι για να κάνετε το στόλισμα με το τσαμπί σταφύλι και το  φύλλο  
  • Στο τέλος αλείφουμε με αυγό και λίγο γάλα ή νερό το  ψωμάκι μας και πασπαλίζουμε  με  σουσάμι και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου, ανάλογα  το φούρνο μας πάντα.
  •  
    Την ιδέα για την συνταγή την πήρα από εδώ



Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΠΕΙΝΙΡΛΙ - ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ


Κοπιάστε .......










ΥΛΙΚΑ  :


500 γρ αλεύρι για  ολες  της χρήσεις
20 γρ  ζάχαρη
1 κουταλάκι  του  γλυκού  αλάτι
30  γρ  Βούτυρο  ή  λάδι 
1 φακελάκι 7 γρ  ξερή   μαγιά
150 ml γάλα 
150  ml  νερό 
Διάφορα   τυριά  της   επιλογής  σας  και  γαλοπούλα  ή οτι  άλλο  της  επιλογής  σας 
1 αυγό  και  λίγο γάλα  για  το  τέλος  
Λίγο   μαύρο   σουσάμι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    
  •  Κοσκινίζουμε  το  αλεύρι  μας  πρώτα σε  ένα  μπόλ .Ανακατέυουμε  στον  κάδο  του  αρτοπαρασκευστή ή  του  πολυμίξερ    το αλεύρι,τη ζάχαρη και την   μαγιά , με   μια   σπάτουλα . Προσθέτουμε στην συνέχεια   το  αλάτι και το γάλα , ανακατεύουμε  τη   ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια  ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή  ζύμη  
  • Προσθέτουμε   το βούτυρο, στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί  μια ζύμη που θα  ξεκολλάει  από  τα τοιχώματα   πολύ  μαλακιά , απαλή και λεία, ζυμώνουμε  σε προγραμμα  για  15 -20  λεπτά .Μια  ακόμα  χρήσιμη   πληροφορία   για  όσους το ζύμωσουν  στο  χέρι  καλό  θα  ήταν  να ενεργοποιήσουν   την  μαγιά  με  το   χλιαρό  γάλα  και  δυο-τρείς  κουταλίες  σούπας  αλεύρι σε ένα  μπόλ  για   20 λεπτά  περίπου  και μετά  να προχωρίσουν  στο   ζύμωμα .. 



  •  Λαδώνουμε   ένα  μπόλ  και  βάζουμε   εκεί  την   ζύμη  και  την σκεπάζουμε  με  μεμβράνη   και  μια πετσέτα     και   την αφήνουμε σε ζεστό  μέρος    να  ξεκουραστεί   και   να  διπλασιάσει  τον  όγκο  της ,,για  1-2   ώρες  ,  μέσα  σε  ζεστό  φούρνο   που  έχουμε  ανάψει  για  15  λεπτά  στους  40  βαθμούς .
  • Όταν  πια  διπλασιάσει  τον  όγκο  της   η  ζύμη  την  χωρίζουμε   σε  κομμάτια  των   70 -  80  γρ (  ξέχασα  να τα  μετρήσω  για  να σας πω  τα  ακριβές  κομμάτια  που  βγάζει   η  δόση   αυτή , βέβαια  εξαρτάται   το μέγεθος  που θέλετε   να κάνετε .)  και  σε  καθαρό  πάγκο  εργασίας  ..  ανοίγουμε  πιτούλες  τα  κομμάτια  και  τις   δίνουμε  το σχέδιο  που  φαίνονται στις  φωτογραφίες   το  οποίο  το  δανείστηκα  από   το  ίντερνετ .. δεν  θυμάμαι  όμως   πιο  ήταν  το  σαιτ  μαγειρικής που την   είδα ..    Αυτές  τις  μέρες   έχασα  μερικά  αρχεία   απο το  pc μου ..οι μικρές  έβαλαν  το χέρι  τους   εκεί  που  είχα  το  αποθήκευση  ( να  'ναι   καλά  τα  ζουζουνακια  μου   να  μου σβήνουν ) υπόσχομαι  εν  καιρό   αν το βρω να   προσθέσω  την   πηγή  . Η  συνταγή με τα  υλικά  είναι  από  εδώ

     










Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ ΜΕ ΛΑΔΙ


 Kοπιάστε .....



Για το φύλλο:

  • 1 κεσέδεκι γιαούρτι προβειο  ή και στραγγιστό αγελαδος (250  γρ )
  • 1κεσεδάκι λάδι  ελιάς (250 ml)
  • 500-600 γρ  (και λίγο  παραπάνω) αλεύρι για όλες της χρήσεις  και  1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτάκι του γλυκού  αλάτι  ανάλογα  τα  τυριά
  • (εγώ βάζω και το ασπράδι  απο το αβγό  που έχουμε πιο κάτω για το άλειμα πριν το ψήσιμο )
Για την γέμιση:

  • Διάφορα τριμμένα τυριά(φετα -γκούντα -κεφαλογραβιέρα ανθότυρο ) οτι θέλετε  κατά  βούληση .
  • 2-3  κουταλιλες γιαούρτι 
  • 1 αυγό με  λίγο γάλα   για  το  τελος
  • λίγο πιπέρι
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης όλα μαζί μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει.
  2. Ετοιμάζουμε την γέμιση.
  3. Παίρνουμε μικρά μπαλάκια (λίγο μεγαλύτερο από καρύδι) και τα ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα.
  4. Τοποθετούμε μία κουταλιά από την γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο με  την βοήθεια  του πιρουνιού
  5. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψάκι που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί .
  6. Αφού έχουμε τελειώσει με όλα τα τυποπιτάκια τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και σουσάμι.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  για 20 λεπτα  αναλογα το φουρνο μας .. 


Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΑΙΟΨΩΜΟ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΏΜΑ








Η ζύμη  φουσκώνει   σε  θερμοκρασία  δωματίου    .. μετά από  4  ώρες ... 
πηγή  

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι  ζυμωτό για ψωμί (  420  γρ  )
  • 1 φλιτζάνι μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
  • 350 ml νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (μόνο αν οι ελιές δεν είναι πολύ αλμυρό)
  • 10 γρ  νωπής μαγιάς ή 1 κουταλάκι του γλυκού  ξερή  μαγιά 
  • 1/2  κουταλάκι του γλυκού  ζάχαρη 
  • 2-3 κουταλιές λάδι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Κάνει 2 φραντζόλες  μικρές   ψωμί 
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ,κοσκινίζουμε  και ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τις ψιλοκομμένες  ελιές. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό  νερό αφήνουμε  να  φουσκώσει  για  30  λεπτά και το προσθέτουμε στο μείγμα αλευριού. Ανακατεύουμε  όλα μαζί με  μια σπάτουλα   από σιλικόνη  για 1 λεπτό μέχρι να  έχουμε  μια υγρή ζύμη, ρίχνουμε  και από πάνω το λαδάκι και  ανακατεύουμε πάλι λίγο . Σκεπάζουμε   το  μπολ  και αφήνουμε  να  ξεκουραστεί για περίπου 14-18 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, για να αφήσουμε  τη μαγιά αναπτυχθεί. Θα το"ζυμώσουμε" το  βραδάκι  και  θα αφήσουμε μέχρι την άλλη  μέρα  το  πρωί .
  2. Αφού περάσουν οι ώρες, την επόμενη  μέρα πάνω σε μια  πετσέτα  (βαμβακερή όχι πετσετέ  )  πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και  ρίχνουμε  το φουσκωμένο ζυμάρι μας και αρχίζουμε  να  διπλώνουμε μερικές φορές. Σκεπάζουμε τη ζύμη με την υπόλοιπη πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες. 
  3. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 250°C 30 λεπτά πριν το ψήσιμο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.Κάνουμε σε κάθε κομμάτι της ζύμης 2-3 διπλώματα, και του δίνουμε σχήμα φρατζόλας το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο για 20 λεπτά .Βάζουμε το ταψί στο φούρνο να καεί όσο ο φούρνος ζεσταίνετε .
  1.  Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό σε ένα  μπολ  πυρέχ  και το τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου, με τον τρόπο αυτό θα βράσει άμεσα και να δημιουργήσει ατμό. Μεταφέρουμε τα φουσκωμένα ζυμαράκια στο καμένο ταψί που βάλαμε στο φούρνο από πιο πριν αφού τοποθετήσουμε μια λαδόκολλα . Ψήνουμε για περίπου 30 -35 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε το ψωμί δροσερό σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να το κόψουμε 
  2. Έχω φτιάξει το ψωμάκι αφήνοντας το να φουσκώσει για 2-3 ώρες και όχι για 14-18 ώρες όπως λέω παραπάνω .. είχα ξεχάσει να το ετοιμάσω από το βράδυ .. και αποφάσισα να το ετοιμάσω από το πρωί στις 9 και το έψησα στις 2 και 30 ' και στις 3 ήταν έτοιμα για να το φάμε
      οι   μεζούρες  - κούπες  και   κουτάλια  που  χρησιμοποιώ  στις  ζύμες  και στα γλυκά  μου
       
      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
        

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

      Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

      ΚΑΡΒΕΛΑΚΙ ΨΩΜΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ



      Ψωμάκι ζεστό με τραγανή κόρα .. ίσα -ίσα  που πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία   το ένα καρβέλακι . Εφτιαξα διπλή δόση  ..το άλλο το κατασπάραξαν οι μικρές   .Πάμε να το  φτιάξουμε..... Εδώ  θα βρούμε και το βίντεο 
       

      Η ζύμη μας μετά από 3 ώρες .....


      ΥΛΙΚΑ :

       2 φλιτζάνια γεμάτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (290 γρ)

      1 φλυτζάνι γεμάτο αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα (150 γρ)

      1 και 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό  (350  ml)

      1 κουταλάκι γλυκού ξερή μαγιά  

      1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύδι  

      1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

      3  κουταλιές σούπας λάδι  

      1/2  κουταλάκι σούπας μέλι ή ζάχαρη 

      Αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα μαζί με για όλες τις χρήσεις για  τον πάγκο  

      και θα χρειαστούμε ένα σκεύος- γάστρα  μαντεμένια  ή πυρέξ 


      οι μεζύρες -κούπες και τα κουτάλια   που χρησιμοποιώ  σε όλες τις  ζύμες και τα γλυκά  μου


      ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
      1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπολ μαζί ρίχνουμε   και το αλάτι . Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ζεστό νερό ,τη μαγιά και το μέλι   ή ζάχαρη, το ξύδι και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια κολλώδη ζύμη για 3 - 4 λεπτά . Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 20 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο, για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το μέσα στο φούρνο της κουζίνας . Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία στο σπίτι, η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει. 
      2. Βγάζουμε τη ζύμη 2 ώρες πριν ψήσουμε το ψωμί με λαδωμένα χέρια με λίγο καλαμποκέλαιο από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο ή βαμβακερή πετσέτα  (βαμβακερή  όχι πετσετέ  ) . Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη από πάνω με αλεύρι  . Διπλώνουμε 5-6 φορές τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και σκεπάζουμε με μεμβράνη διαφανή και με άλλη πετσέτα και   σκεπάζουμε τη ζύμη  με  μια  ακόμα πετσέτα  . Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C και βάζουμε μέσα σκεπασμένο το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε το ψωμί να κάψει καλά. 
      3.   Βάζουμε ένα άδειο δοχείο ψησίματος στο φούρνο δέκα λεπτά πριν από το ψήσιμο και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό στην κατσαρόλα , με τον τρόπο αυτό θα βράσει άμεσα και να δημιουργήσει ατμό
      4. Έπειτα από 15 λεπτά το βγάζουμε από τον φούρνο και καλύπτουμε τον πάτο με λαδόκολλα .
      5. Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα στο σκεύος, το σκεπάζουμε ξανά και το βάζουμε στον φούρνο για 30-40  λεπτά . Το βγά­ζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά επιπλέον.  .
      6.  Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε  το ψωμί δροσερό σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να  το  κόψουμε  . 

      Η συνταγή  είναι  από  εδώ  Πηγή
      με  μερικές  δικές  μου αλλαγές  ..



      Το ψωμάκι της φωτογραφίας είναι της φίλης Ελένη Τζομπανάκη  

      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .  
        

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές