Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

ΑΦΡΑΤΑ ΝΤΟΝΑΤΣ








Αφράτα  ντονατσ εύκολα και γρήγορα με υπέροχη γεύση και άρωμα από λεμόνι .Σερβιρισμένα με γλυκό βύσσινο  που έφτιαξα το καλοκαίρι(το παράβρασα το ξέχασα και  έγινε σαν μαρμελάδα ,και  βρήκα  ευκαιρία  να  το  καταναλώσουμε  ) και  μερέντα  ...τέλειος συνδιασμός   

ΥΛΙΚΑ:
25γρ φρέσκια μαγιά  ή 7-9 γρ ξηρή μαγιά 
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
50 ml χλιαρό νερό    
400-430γρ. αλεύρι για  τσουρέκια  
1/4 κουταλιού του γλυκό αλάτι 
1 φακελάκι βανίλια- ζάχαρη με  άρωμα  λεμόνι ή πορτοκάλι
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού 
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο 
2 αυγά μέτρια 
160 ml γάλα (εγώ έβαλα το αγαπημένο μου  κεφιρ 100 γρ και το υπόλοιπο γάλα )
Λάδι για το τηγάνισμα 
ζάχαρη-άχνη για το πασπάλισμα 
και μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή μερέντα  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα χεράκια μου. 
  • .Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και μια κουταλιά ζάχαρη,αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά. 
  • Βάζουμε στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή το γάλα,τη ζάχαρη,την φουσκωμένη μαγιά,στη συνέχεια προσθέτουμε και τα αυγά σε  θερμοκρασία δωματίου, το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το 1 φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματος και προσθέτουμε και το βούτυρο,στην συνέχεια προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά εγώ  το ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό  νερό και την ζάχαρη,αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά,το γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε και στο τέλος το λάδι και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα  μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό  μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει 
  • Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και τον μοιράζουμε σε 12-14 κομμάτια των 50 -60 γρ και τα  δίνουμε σχήμα μπάλας .
  • Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα για περίπου 15 λεπτά
  •  Τέλος πατάμε με τα δάχτυλά μας και κάνουμε μια τρυπά στη μέση και τηγανίζουμε σε λάδι καυτό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά την κάθε  πλευρά ,μέχρι να ροδίσουν ελαφρά,τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί να απορροφήσει τα περιττά λάδια 
  •   Σερβίρουμε τα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα της αρεσκείας μας,μερέντα,ακόμα και τυράκι κίτρινο και ζαμπόν γαλοπούλας 




Την ιδέα για  το σχέδιο  την πήρα από  εδώ  και εδώ
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ







Ένα  γιαούρτι που έληγε και  μια  μερέντα  που έπρεπε να  την τελειώσουμε για  να  χρησιμοποιήσουμε το  κουτί  στα καλλιτεχνικά του σχολείου έγινε η αιτία να μπω ξανά στην κουζίνα  μου και  φτίαξουμε πάλι ζυμαράκια .. Μια ζύμη που έγινε  υπέροχα  αφράτα  ψωμάκια γεμιστά  με  μερέντα. να  φαγωθούν   στο σχολείο..με  τρία διαφορετικά σχέδια    

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 φλιτζάνι λάδι (έβαλα μισό ελιάς και μισό καλαμποκέλαιο )
  • 2 αυγά μέτρια 
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 6 και 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας 
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή των 7-9 γρ ή 50 γρ νωπή μαγιά 
  • πετιμέζι διαλυμένο με νερό ή μούστο για το τέλος 
  • κρόκο διαλυμένο με γάλα για το τέλος 
  • μερέντα ή μαρμελάδα ή τυριά και αλλαντικά της αρεσκείας μας 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 


  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον   εμπιστεύομαι απόλυτα για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα χεράκια μου. 
  • .Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό  νερό,αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργήσει η  μαγιά. 
  • Βάζουμε στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή το γάλα,το γιαούρτι,τη ζάχαρη,την φουσκωμένη μαγιά,στη συνέχεια προσθέτουμε και τα αυγά (1 ασπράδι και 1 ολόκληρο αυγό)σε  θερμοκρασία δωματίου, το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το 1 φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματος και προσθέτουμε και το λάδι,στην συνέχεια προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και  το ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό  νερό,αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά,το γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε και στο τέλος το λάδι και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα  μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .

  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό  μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40 -50 βαθμούς για15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει  ..
  • Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και τον μοιράζουμε σε 16-18  κομμάτια των 80-100 γρ  
  • Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 50-60 λεπτά). 
  •  Τέλος τα περνάμε με λίγο γάλα και τον κρόκο ή με το πετιμέζι και ρίχνουμε  σουσάμι αν θέλουμε 
  •  Ψήνουμε τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμούς Κελσίου     ανάλογα το φούρνο μας για περίπου περίπου  15-18 λεπτά,μέχρι να ροδίσουν ελαφρά
  •   Σερβίρουμε τα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα της αρεσκείας μας,μερέντα,ακόμα και τυράκι κίτρινο και ζαμπόν γαλοπούλας 










Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΟ







Ήρθε επιτέλους η στιγμή να φτιάξουμε αυτά τα ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ..υπέροχα..μυρωδάτα,τα απολαμβάνουμε σε κάθε νηστεία στην οικογένεια  μου και όχι  μόνο τα τρώμε πάρα πολύ.
Την συνταγή την έχω στα χέρια μου από το 2012 από την φίλη στο fb
Maria Kopd
Την  φτιάχνω πολύ συχνά ,τα κοριτσάκια  μου τα  λατρεύουν . Μόνο  που  αυτή  φορά δεν είχα χυμό πορτοκαλιού να βάλω.
Είναι πέντανόστιμα  και μυρωδάτα  αξίζει  να τα δοκιμάσετε...
Δενστεναχωρήθηκα καθόλου,βρήκα με τι θα τον αντικαταστήσω .. έβαλα  χυμό σταφυλιών ..τον αγαπημένο μου μούστο και πετιμέζι ,ολόφρεσκο.
Φτιάξαμε και φέτος το κρασάκι μας , ετοίμασα μούστο και πετιμέζι όπως  κάθε χρόνο
Στη συνταγή η Μαρία τις ποσότητες τις μετράει  με ποτήρια νερού, εγώ τις μέτρησα  με  την  κούπα-δοσομετρητής και τα κουτάλια  που έχω πιο κάτω φωτογραφία

Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ
ΥΛΙΚΑ:
2 ποτήρια νερού ελαιόλαδο ή κούπες λάδι (μια καλαμποκέλαιο και μια  λάδι για πιο ελαφρά  )
1 ποτήρι νερού ζάχαρη  ή κούπα  ζάχαρη
1 ποτήρι νερού μούστο με πετιμέζι ή κούπα μούστο με πετιμέζι
 Χυμό από 1 πορτοκάλι που εκεί θα διαλύσουμε την σόδα  ή 1/4 κούπας κονιάκ
1 ποτήρι αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα ή κούπα αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα ελαφρά
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι baking powder
1 κουταλιά σούπας κοφτή κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα σταφίδες
 σουσάμι για το τέλος

ΟΔΗΓΙΕΣ:
  • Βάζουμε σε μεγάλο μπολ την ζάχαρη το ελαιόλαδο ανακατεύουμε με το  σύρμα να  λιώσει η ζάχαρη,προσθέτουμε τον χυμό ή το κονιάκ αφού διαλύσουμε μέσα την σόδα, το μούστο με το πετιμέζι την κανέλα,το γαρύφαλλο,τα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα και τις σταφίδες ,ανακατεύουμε με το  σύρμα 
  • Προσθέτουμε λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι που μέσα έχουμε  προσθέσει το baking powder και το αλάτι και ζυμώνουμε να γίνει απαλή ζύμη που δεν κολλάει.
  • Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 1 ωρίτσα σκεπασμένα με  μεμβράνη και πλάθουμε μικρά φραντζολάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Τα βρέχουμε  με λίγο νεράκι και ρίχνουμε το σουσάμι  μας
  • Με μαχαίρι τα κόβουμε σε φετούλες σχεδόν μέχρι κάτω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους 1/2 ώρα περίπου να ροδίσουν.
  • Βγάζουμε το ταψί απο το φούρνο και αφού κρυώσουν  λίγο κόβουμε με μαχαίρι τις φετούλες και ξαναβάζομε στο ταψί όρθιες  ή πλάγια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα  βάζουμε  ξανά στο φούρνο στους 150 βαθμούς με αέρα για 40 λεπτά περίπου να γίνουν κριτσανιστά τα παξιμαδάκια μας ή 15-20 αν τα  θέλουμε πιο μαλακά  !
  •  Περιμένουμε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε κουτί μπισκότων. Αν δεν πάρουν υγρασία διατηρούνται πάνω από μήνα!



Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΟΥΣΑΜΕΝΙΑ ΚΑΡΒΕΛΑΚΙΑ






Και  μια  ακόμα  ιδέα  με  την ίδια  ζύμη  ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑΣ  ετοιμάσαμε  και σουσαμένια  καρβελακια  βουτηγμένα  σε πετιμέζι φετινό που φτιάξαμε  φέτος  ολόφρεσκο.Πάμε   στην κουζίνα  μου να τα ετοιμάσουμε


ΥΛΙΚΑ:
1  κούπα χλιαρό νερό 
2 και 1/2  κούπες ζεστό, φρέσκο ​​γάλα(εγώ  έβαλα μισή  κεφίρ  σε θρμοκρασία δωματίου, )
1/2  κούπα  ελαιόλαδο  ή  καλαμποκέλαιο 
1 αυγό 
2 φακελάκια  ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά  
90  γρ ζάχαρη  
1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 
1000-1100 γρ αλεύρι για τσουρέκια 
αυγό διαλυμένο με  γάλΑ για το τέλος 
σουσάμι καβουρδισμένο 
ηλιόσπορο ή  άλλα σποράκια της αρεσκείας σας .  



Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ 




ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προσθέτουμε στον κάδο το λάδι ,το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι,και την φουσκωμένη μαγιά και το κεφίρ ή γάλα (ότι θέλετε) το αυγό και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας για  15 λεπτά . Αφήνουμε σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ την  ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και την έβαλα σε λαδωμένο γυάλινο μπολ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος  .

  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 70-60 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα μπουρεκάκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά μπουρεκάκια μας και τα βουτάμε  μεσα  σε αραιωμένο πετιμέζι με  λίγο  μούστο ή νερό  
  • Αφήνουμε για 20 -35 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν 

  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 25 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν  τραγανά και  μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα γεμίσουμε με τυράκια ,αγαπημένα αλλαντικά 
  • Έως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά 
* Έβαλα  αλεύρι για  τσουρέκια  ,που είχα  στο ντουλάπι  και  έπρεπε  να  το ξοδέψω ..εσείς βάλτε  ακόμα  και για όλες τις  χρήσεις ..  απλά  μόνο  θα  πρέπει να προσέξετε  την ποσότητα ..ίσως  χρειαστεί  λίγο 
ακόμα  πιο  περισσότερο   





Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.


ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑΣ









Και  φυσικά  μετά από τόσο  καιρό  είμαστε  πάλι εδώ με  μια  καινούργια  και εύκολη συνταγή ,για  πεντανόστιμα  μπουρεκάκια  με  τυράκια  και αλλαντικά ..έτοιμα  να φαγωθούν  όλες  τις  ώρες  από όλη την οικογένεια ,και ιδιαίτερα για  το κολατσιό των  παιδιών στο σχολείο .

ΥΛΙΚΑ:

1  κούπα χλιαρό νερό 
2 και 1/2  κούπες ζεστό, φρέσκο ​​γάλα(εγώ  έβαλα μισή  κεφίρ  σε θρμοκρασία δωματίου, )
1/2  κούπα  ελαιόλαδο  ή  καλαμποκέλαιο 
1 αυγό 
2 φακελάκια  ξερή μαγιά των 7-9 γρ ή 50 γρ νωπή μαγιά  
90  γρ ζάχαρη  
1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 
1000-1100 γρ αλεύρι για τσουρέκια 
αυγό διαλυμένο με  γάλα για το τέλος 



Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :




  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
  • Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.



  • Προσθέτουμε στον κάδο το λάδι ,το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι,και την φουσκωμένη μαγιά και το κεφίρ ή γάλα (ότι θέλετε) το αυγό και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας για  15 λεπτά . Αφήνουμε σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ την  ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και την έβαλα σε λαδωμένο γυάλινο μπολ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος  .
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 70-60 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα μπουρεκάκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά μπουρεκάκια μας .
  • Αφήνουμε για 20 -35 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν και  τα  περνάμε  με  λίγο γάλα και κρόκο. 
  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 25 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν  τραγανά και  μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα γεμίσουμε με τυράκια ,αγαπημένα αλλαντικά 
  • Έως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά 
* Έβαλα  αλεύρι για  τσουρέκια  ,που είχα  στο ντουλάπι  και  έπρεπε  να  το ξοδέψω ..εσείς βάλτε  ακόμα  και για όλες τις  χρήσεις ..  απλά  μόνο  θα  πρέπει να προσέξετε  την ποσότητα ..ίσως  χρειαστεί  λίγο 
ακόμα  πιο  περισσότερο   




Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.