Έτοιμες οι ατομικές πίτσες |
Μετά την υπέροχη ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ πάμε να φτιάξουμε μια σούπερ ζύμη για πίτσα .
Η ζύμη πίτσας είναι πραγματικά πολύ απλή και γρήγορη και σας
διαβεβαιώνω ότι με αυτή τη συνταγή θα πάρετε μια νόστιμη και τραγανή
πίτσα, όπως σε μια πιτσαρία!
Το πλεονέκτημα;Γνωρίζουμε την ποιότητα των υλικων που χρησιμοποιούμε ,μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε πιο μεγάλη ποσότητα αλάτι όπως μας αρέσει,θα πάρουμε μεγάλες πίτσες για όλη την οικογένεια χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα , χρησιμοποιώντας και την ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΣΠΙΤΙΚΗ !
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΙΚΡΕΣ ΠΙΣΤΕΣ: (λεπτές 22-24 cm)
300 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ αλεύρι πίτσα ..τύπου 00 ή μανιτόμπα
300 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι
7-9 γρ ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ή 7-10 γρ ανάλογα τα γούστα μας
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή ζάχαρη
σιμιγδάλι ψιλό για το άνοιγμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Πάντα παρασκευάζω την ζύμη για πίτσα στον αρτοπαρασκευαστή, αλλά μπορούμε να ζυμώσουμε και με το χέρι, αλλά μπορούμε να ζυμώσουμε και με το πολυμίξερ ζυμώνοντας με μέση ταχύτητα. Η σειρά των υλικών που πρέπει να συμπεριληφθούν είναι ίδια.
- Τοποθετούμε κοσκινισμένο το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την μαγιά και τη ζάχαρη (ή μέλι) ζυμώνοντας με το μισό νερό που αναφέρεται στη συνταγή. Το νερό θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι χλιαρό.Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά,πρέπει πρώτα να την διαλύσουμε σε χλιαρό νερό και να την αφήσουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό, το οποίο μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα μέχρι 10 γραμμάρια. Ρίχνουμε αλμυρό νερό στη ζύμη και συνεχίζουμε τη ζύμωση και προσθέτουμε στο τέλος το λάδι. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική,το αλάτι το προσθέτουμε πάντα ξεχωριστά από τη ζύμη και σε αυτό το στάδιο της ζύμης, δεν πρέπει ποτέ να έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά.
- Ζυμώνουμε για περίπου 10-15 λεπτά,
- Στη συνέχεια,μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα μεγάλο και ελαφρώς λαδωμένο γυάλινο μπολ και το καλύπτουμε με ένα πανί. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος χωρίς ρεύματα μέχρι να διπλασιαστεί..Θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά με μία ώρα και ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος (το καλοκαίρι, για παράδειγμα το ανέβασμα της ζύμης είναι ταχύτερο ).
- Αφού διπλασιαστεί η ζύμη,μοιράζουμε την ζύμη 4 σε φραντζόλες και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 10-15 λεπτά.
- Σε αυτό το σημείο,μπορούμε να ανοίξουμε την ζύμη ρίχνοντας λίγο σιμιγδάλι στον πάγκο εργασίας και να ετοιμάσουμε τις πίτσες μας ή να αφήσουμε την ζύμη στο ψυγείο να ωριμάσει όλη τη νύχτα, να καλύπτονται με διαφανή μεμβράνη ή σε σακουλάκια ζίπ-λοκ και να την βγάλουμε έξω από το ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το μαγείρεμα τις πίτσας.Και όταν τις τοποθετήσουμε στον καταψύκτη τις βγάζουμε από τον καταψύκτη τουλάχιστον 8-10 ώρες πιο πριν, βάζοντας την στην συντήρηση,ώστε να έχει αργό ξεπάγωμα η ζύμη και θα την βγάλουμε σε θερμοκρασία δωματίου 1-2 ώρες να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και με λίγο αλευράκι στα χέρια μας γιατί θα κολλάει λίγο θα τις δώσουμε σχήμα που θέλουμε στο τάψί μας που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί (εγώ βάζω και λίγο λαδάκι στο αντικολλητικό χαρτί και γίνετε πολύ τραγανή η κρούστα της από κάτω ). Οι συσκευασμένες ζύμες σε ζίπ-λοκ μπορούν να παραμείνουν στο ψυγείο για έως και δύο 24 ώρα.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε τις πίτσες με τα δάχτυλά μας ή με έναν τροχό-ρόλο πλάστη ,ανάλογα με το πάχος που θέλουμε . Αφήνουμε τις πίτσες να ξεκουραστούν για περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια γαρνίρουμε με υλικά για να μας αρέσουνΨήνουμε σε ένα προθερμασμένο φούρνο με μέγιστη ισχύ (250 βαθμούς ) για λίγα λεπτά ή σε ξύλινο φούρνο αν είστε αρκετά τυχεροί για να το έχετε!
Καλά ζυμώματα για πίτσα!
- Με αυτή τη συνταγή είμαι βέβαιη ότι η πίτσα σας θα είναι τέλεια!
- Σε κάποια στιγμή θα βάλω και φωτογραφίες με την ζύμη ψημένη ... σας ζητάω συγνώμη,αλλά αυτή την φορά φαγώθηκε πριν προλάβω να την φωτογραφίσω .
Έτοιμη σε σακουλάκια ζίπ -λοκ για να μπουν στην συντήρηση για δύο 4 ώρα και αν φυσικά μείνει να πάει μετά στον καταψύκτη . |
Συμβουλές για την παρασκευή πίτσας:
1. Ανοίγουμε τη ζύμη με πάχος περίπου 5-6 χιλιοστών - η λεπτή πίτσα είναι πιο τραγανή και πιο νόστιμη.
2. Πάντα ψήνουμε την πίτσα σε φούρνο που έχει θερμανθεί πάρα πολύ καλά για μικρό χρονικό διάστημα
3. Όσο λιγότερα υλικά βάζουμε στην πίτσα, τόσο πιο νόστιμη θα είναι,μην το παρακάνουμε με γέμιση
4. Εάν διατηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι σε μια καλά κλειστή σακούλα.
5 Η σάλτσα που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι σπιτική και με υλικά φρέσκα
6. Εάν παγώσουμε τη ζύμη, της δίνουμε σχήμα μπάλας,τις σκεπάζουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Αφήνουμε να παγώσουν με τον τρόπο αυτό και στη συνέχεια να τα αποθηκεύουμε σε μια πλαστική σακούλα.
8. Σερβίρουμε την πίτσα ζεστή.
9. Πάντα προσπαθούμε να διανείμουμε ομοιόμορφα την γέμιση .
Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου