Σελίδες

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

BRIOCHE ΓΙΑ BURGER ΑΦΡΑΤΑ




  ΥΛΙΚΑ:
1 κούπα  χλιαρό  γάλα
4 κουτάλια σούπας  ζεστό νερό ή  1/4  κούπας  νερό ζεστό 
1 φακελάκι  ξερή μαγιά  7 γρ ή 25 γρ  νωπή  μαγιά 
2 και  1/2 κουταλάκι σούπας ζάχαρη (χρησιμοποίησα  καφέ ζάχαρη )
2 μεγάλα αυγά (χρησιμοποίησα αυγά χωριάτικα )
3 φλιτζάνια αλεύρι δυνατό για  τσουρέκια
1/2 φλιτζάνιι  απλό αλεύρι  για όλες τις  χρήσεις 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές  βούτυρο μαλακό  ή  45  γρ  βούτηρο
1  κρόκο αυγού διαλυμένο για το τέλος  
σουσάμι,( προαιρετικά)




 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά. 
  • Σε μια κανάτα μέτρησης βάζουμε το νερό, το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι.ή μια  μαρίζ
    Αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η  μαγιά  και σχηματίσει ένα παχύ στρώμα αφρού πάνω από το υγρό. Θα είναι δροσερό και θα μυρίζει σαν μπύρα!

  • Εν τω μεταξύ χτυπάμε ελαφρώς ένα από τα αυγά.Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε  τα άλευρα με το αλάτι. Τρίβουμε το βούτυρο στο αλεύρι  με τα χέρια  μας  μέχρι να έχουμε  την υφή της  αμμου στα χερια  μας .Προσθέτουμε  το χτυπημένο αυγό στα άλευρα
  •  Προσθέτουμε  αφρώδες μίγμα  της μαγιάς μας 
  • Χρησιμοποιώντας   τα  χέρια  μας ζυμώνουμε το μείγμα ζύμης και ανακατεύουμε  απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή, υγρή ζύμη, που κολλάει  λίγο στα χέρια  μας , δεν θα  προσθέσουμε  άλλο αλεύρι  γιατί  θα  κάνει την ζύμη μας  πολύ σκληρή συνεπώς και το ψωμάκι μας πολύ πιο σκαληρό και καθόλου αφράτο
  • Εγώ την ζύμωσα όπως πάντα  στον αρτοπαρασκευαστή  με  την σειρά των υλικών που περιγράφω  πιο πάνω .

  • Ζυμώνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να έχετε μια ομαλή, μαλακή ζύμη , θα  την  μεταφέρουμε  σε  καθαρό λαδομένο μπολ .
  •  Καλύπτουμε με μια καθαρή διαφανή μεμβράνη τροφίμων  και αφήνουμε το σε ένα ζεστό, ξηρό μέρος,  ή ακόμα και κοντά σε ένα ζεστό φούρνο αναμένο στους  30 βαθμούς και  θα  χρειαστεί από 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με το πόσο ζεστή είναι η περιοχή. Μόνο που εμενα μου πήρε περίπου μια ώρα.
  •  Θα αυξηθεί και θα διπλασιαστεί σε μέγεθος εντυπωσιακά! Μόλις φτάσει σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να  την  πατήσπουμε με το δάχτυλο  σπρώχνοντας τον αέρα και αφήνοντας να καταρρεύσει λίγο. Αυτό είναι το αγαπημένο μου μέρος! Είναι τόσο διασκεδαστικό να βλέπεις να ξεφουσκώνει!
  •  Βγάλτε την πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας .Στη συνέχεια, ισιώνουμε λίγο με τα δάχτυλά μας σε στρογγυλό ή επιμήκη σχήμα. Κόβουμε  τη ζύμη σε 9-10 κομμάτια  ίσου μεγέθους 80 -100  γρ το κάθενα .. Μπορείτε να πάρετε ακριβές βάρος των κομματιών της  ζύμης  χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική ζυγαριές.

  •   Δίνουμε σχήμα στα  κομμάτια  ζύμης  το σχήματης  μπάλας .
  •  Τοποθετούμε τις μπάλες ζύμης σε ένα φύλλο ψησίματος με επένδυση από χαρτί αντικολλοιτικό Καλύπτουμε  το δίσκο χαλαρά με ένα φύλλο λαδωμένης μεμβράνης και αφήστε το στο ίδιο ζεστό μέρος για τουλάχιστον μία ώρα, να αυξηθεί, να αναπτυχθεί και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. 
  •   Εν τω μεταξύ, προθερμάνουμε  το φούρνο στους 200 βαθμούς . Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσουμε  ένα πυρεξ  ή ένα βαθύ ταψί γεμάτο βραστό νερό στο κατώτατο σημείο του φούρνου και αφήνουμε  να ατμοποιηθεί πριν βάλουμε  τα ψωμάκια να ψηθούν .
    Χτυπάμε τον κρόκο αυγού και βουρτσίζουμε  κάθε  κομμάτι ζύμης 
  •  Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με σουσάμι.Ψήνουμε  τα ψωμάκια στο μεσαίο ράφι για περίπου 15 λεπτά,έως ότου  πάρουν  ένα χρυσό χρώμα 
  • Σοβαρά, τώρα δείτε πόσο καλά και πετυχημένα  φάινονται  !!!! Και τόσο εύκολα  Ένιωσα σαν ένα πραγματικός αρτοποιός που έκανε αυτά τα .. υπέροχα  brioche ψωμάκια .
  • Αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα  για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τα  καταναλώσουμε  .Είναι καλύτερα όταν είναι ακόμα φρεσκοψημένα και μαλακά, να  τα  διατηρούμαι αφού  θα παγώσουν καλά σε μια  σακούλα τοφίμων ziplock.  
  • Κάνουν επίσης ένα εξαιρετικό σνακ αφού τα  φρυγανίσουμε με βούτυρο  και  προσθέσουμε μέλι ή την αγαπημένη μας  μαρμελάδα ή και με το αγαπημένο μας μπιφτέκι κοτουλου ή  μοσχαριού
    Αυτά θα ήταν τέλεια για ένα πραγματικό BBQ!
  • Το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά τους δίνει ένα πραγματικό πλούτο σε σύγκριση με το κανονικό ψωμί και τους βοηθά να παραμένουν πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όχι ότι διαρκούν πολύ στο σπίτι μου εξαφανίζονται πριν καν  προλάβω να τα  βγάλω από το φούρνο , για αυτό  φτιάχνω πάντα  2 δόσεις  η μια  ποτε  δεν φτάνει πιστέψετε  με !
     








    Και καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: