Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ


Το ψωμάκι αυτό έγινε μετά από μια ιδέα,  που είχα όταν  είδα αυτή τη συνταγή Big mac.       Δούλεψε τέλεια....μόνο που εκείνη την ημέρα δεν είχα κίτρινο τυρί τσένταρ που λιώνει .  Φτιάξε το...είναι τόσο μαλακό και νόστιμο ...


            ΥΛΙΚΑ :

    500-530 γρ αλεύρι (4 και 1/2 φλιτζάνι περίπου)
    25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
    1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
    1κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
    150 ml. γάλα
    3 κουταλιές της σούπας βούτυρο (45 γρ ) 
    40ml λάδι 

    ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ 
    1 αυγο με 2-3 κουταλιές  γάλα 
    Σουσάμι, μαύρο κύμινο, παπαρούνα ...
    Γεμίστε τα με ότι σας αρέσει : αλλαντικά,τυριά ,ακόμα και με κρεατάκια όπως μπιφτεκι, γύρο, ντομάτες μαρουλάκια και διάφορα ντιπ -σαλάτες,μερέντα με ξηρούς καρπούς και μπανάνα! 
    Ότι  σας  αρέσει  !!!
    Εδώ θα  βρούμε την υπέροχη σαλάτα που έχω βάλει εγώ στις δικές μου φωλιές  
     
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    •  Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με τη ζάχαρη και την διαλύουμε με το χλιαρό γάλα ,αφήνουμε 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί. (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
    • Στο μεταξύ βγάζουμε το γιαούρτι στο πάγκο εργασίας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου 
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του,προσθέτουμε τη μαγιά,το αλάτι και το γιαούρτι και το λάδι και τέλος το βούτυρο.
      • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .Εγώ τα ζύμωμα  στον αρτοπαρασκευαστή σε πρόγραμμα για ζύμωμα μόνο και διαρκεί 15 λεπτά .
        • Αφού φουσκώσει η ζύμη μας τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας ,παίρνουμε την ζύμη μας και την μοιράζουμε σε 9 ίσα κομμάτια 100 γρ .. και ξανά πάλι σε 3 ίσα κομμάτια, των 30 περιπου γρ  και συνεχίζουμε το σχήμα πως φαίνεται στις φωτογραφίες ....Ανοίγουμε σε πιτούλες και τοποθετούμε την μια πάνω στην άλλη, λαδώνοντας με λάδι τις δυο και  τοποθετούνται την μια πάνω στην άλλη,την τρίτη οχι ,τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλοιτικο χαρτί με απόσταση το ένα από το άλλο. 
          • Το αφήνουμε να φουσκώσει για 15-20 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος . Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Αλείφουμε με το αυγό και το γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.Τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.Αφήνουμε  να κρυώσουν πάνω σε σχάρα  






          Καλή απόλαυση 🤤🤤🤤🎄🎄🌲🎄🌲
                         Καλά Χριστούγεννα 
          Μείνετε συντονισμένοι.................
          Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
           Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές..

          Δεν υπάρχουν σχόλια: