Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ





ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρ. αλεύρι  για όλες της  χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του  γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 50 ml λάδι
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι ή τσίπουρο 
  • 100 γρ προζύμι αναπιασμένο
  • 350-400 ml νερό εμφιαλωμένο (εγώ βάζω νερό από φίλτρο )
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή , πλην το αλεύρι ,ανακατεύουμε για 2 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλάει  στα χέρια .
  • Την αφήνουμε να  ξεκουραστεί για 1-2 ώρες να ξεκουραστεί.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισόποσα  κομμάτια - μπαλάκια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.
  • Μετά κάνουμε μπαλάκια με  τα  χέρια μας και τα λαδώνουμε με ελαφρύ λάδι τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο δίσκο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν,σκεπασμένα με μια μεμβράνη λαδωμένη και καθαρή πετσέτα 
  • Μετά  τα ανοίγουμε φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε

*Tο ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστη το βράδυ κατά τις 10 , το έβαλα σε σακούλα τροφίμων, το έκλεισα καλά αφού έβγαλα τον αέρα πρώτα. Το έβαλα  στο ψυγείο το άφησα όλη την νύχτα εκεί και το πρωί στις 9 το βρήκα  τούμπανο ..Tο άφησα 2 ώρες  σχεδόν να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .Το μοίρασα σε  κομμάτια ισόποσα και τα  λάδωσα με  καλαμποκέλαιο , τα άφησα άλλο ένα 20 λέπτο να  ξεκουραστούν ... Τα ανοιξα φύλλο  με  το πλάστη και  έφτιαξα μια υπέροχη σπανακόπιτα με τραγανό και πεντανόστιμο φύλλο .

                                                             Η λαχανιά μου  



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

2 σχόλια:

popelix είπε...

Χρησιμοποιώ και εγώ κάποιες φορές προζύμι στο ζυμάρι για πίτα αλλά αν πάρει δρόμο και φουσκώσει, μου σκίζεται το φύλλο. Εσείς βέβαια εδώ το αφήνετε πολλές ώρες στο ψυγείο και μετά να ησυχάσει. Θα το δοκιμάσω! Καλά ζυμάρια!!!

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλησπέρα σας !!Το προζύμι θέλει τέχνη και κάποια μυστικά που τα μαθαίνεις στην πορεία ...θέλει όχι υπερβολική ποσότητα ..όσο περισσότερο τόσο θα κολλάει στο άνοιγμα ...φυσικά και θέλει αρκετό χρόνο παραμονής στο ψυγείο ..καλά ζυμώματα και σας εύχομαι..και φυσικά θέλει η ζύμη να μην είναι πολύ μαλακιά να μην κολλάει η ζύμη. Μια αφρατη και σφιχτή ζύμη ...Καλή χρονιά !!