Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΚΑΝΤΑΙΦΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ

ΥΛΙΚΑ:

500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα, τριμμένα στο  μπλέντερ 
1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
1/2  φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
250 γρ.βούτυρο γάλακτος ή λάδι ελιάς αν θέλουμε να το κάνουμε νηστίσιμο
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα .


Σιρόπι:
3 φλιτζάνια νερό
5,5 φλιτζάνια ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
1 ξυλάκια κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Παίρνουμε το φύλλο  για το κανταΐφι και με τα χέρια μας  προσπαθούμε να το ανοίξουμε (ξεμαλλιάσουμε) έτσι ώστε να μην υπάρχουν κολλημένες ίνες μεταξύ τους.
  • Ανακατεύουμε τη καρυδόψιχα, φιστίκι Αιγίνης, ζάχαρη, κανέλα και φρυγανιά σε ένα μπολ.
  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει εντελώς και το περνάμε από λεπτό κόσκινο για φύγουν τυχόν αφρός και άλλες ακαθαρσίες.
  • Αλείφουμε ελαφρά ένα ταψάκι και αρχίζουμε την διαδικασία στησίματος του γλυκού.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλο από το ξεμαλλιασμένο μας κανταΐφι  και γεμίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα ξηρών καρπών.
  • Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολάκι κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση.
  • Τυλίγουμε χαλαρά-όχι σφιχτά και το τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψάκι.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε το ταψάκι μας σε σειρές. Αφού τελειώσουμε με το στήσιμο, περιχύνουμε το κανταίφι με το λιωμένο βούτυρο 'η λάδι
  • Ψήνουμε για 30-40  λεπτά το γλυκό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και για άλλα 30-40 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο, ανάλογα πάντα το φούρνο  μας , προσέχουμε να ψηθεί  καλά
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι τοποθετώντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει.
  • Όταν κρυώσει εντελώς το κανταΐφι σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι (κρύο γλυκό-ζεστό σιρόπι) σιγά-σιγά  με μια μικρή  κουτάλα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και να απορροφήσει το σιρόπι.
  •  
  • Σερβίρετε το καταίφι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Για  να διατηρηθεί  τραγανό  μην  το   σκεπάζετε !!



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

KYΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ





Την Κυρα-Σαρακοστή,
που είναι έθιμο παλιό
 οι γιαγιάδες μας τη φτιάχνουν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι την φορούσαν
στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και μετρούσανε τις μέρες
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η πασχαλιά.

Η αγαπημένη μας Κυρα-Σαρακοστή  είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για να μετράμε τις μέρες της Σαρακοστής.
Κάθε βδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα κόβουμε ένα ποδαράκι ώσπου να φτάσουμε στην Κυριακή του Πάσχα.
Το τελευταίο πόδι το βάζουμε μέσα στο ψωμί του Πάσχα και όποιος το βρει, έχει τύχη

Μπορούμε ακόμα να τη φτιάξουμε με ζυμάρι. Ανακατεύουμε αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι, απλώνουμε τη ζύμη και με ένα μαχαιράκι της δίνουμε το σχήμα γυναίκας. Πλάθουμε την Κυρα-Σαρακοστή σαν να είναι πλαστελίνη, βάζοντας τα χέρια, το πρόσωπο και τα επτά πόδια. Την ψήνουμε στον φούρνο ώσπου να σκληρύνει.
Η Κυρα-Σαρακοστή είναι ένα πολύ όμορφο έθιμο που σχετίζεται με το Πάσχα και θα ήταν πολύ καλό να συνεχιστεί από εμάς, από εσάς, από όλους, για να μην ξεχάσει.




Α, και να μην ξεχάσω! Στην Κυρά-Σαρακοστή δεν σχεδιάζουμε αυτιά.Αλλά  και  ούτε   στομα  ! Ξέρετε γιατί; Για να μην ακούει κουτσομπολιά και άσχημα λόγια!!
Άντε! Πάμε να την φτιάξουμε και καλή μας επιτυχία!!!

Από την Στέλλα Κυπριάδου

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κούπα αλάτι
  • 1 κούπα νερό
  • 3 κούπες αλεύρι (Γ.Ο.Χ.)
  • οδοντογλυφίδα για διακόσμηση
  • Λίγο  χρώμα  ζαχαραοπλαστικης  για τα χρωματιστά σχέδια(προαιρετικά) 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  •  Πρώτα  σε  ένα  μπόλ  διαλύουμε   το αλατι  σε   χλιαρό νερό  .Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμαράκι μας. εάν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο νερό, σιγά-σιγά με ένα κουτάλι   ζυμώνουμ, ή αλεύρι ετσι ώστε  να έχουμε  μια  ωραία  εύπλαστη ζύμη μαλακιά  που δεν κολλαει  στα χερια  μας και καλοδουλεμένη ζύμη. Την αφήνουμε λίγο να  ξεκουραστή  1-2 ώρες καλά σκεπασμένη  σε  ζεστό μερος  .
  •  Φτιάχνουμε σχηματάκια συμφώνα με τη φωτογραφία και τα ενώνουμε όλα ώστε να σχηματιστεί η κυρά-Σαρακοστή.Διακοσμούμε όπως μας αρέσει
  •  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς
  • Ψήνουμε στους 150  βαθμούς γύρο στα 15-20’ ελέγχοντας να μην μαυρίσει (θέλουμε κυρίως να στεγνώσει). Αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά. Εάν θέλουμε μπορούμε να την περάσουμε βερνίκι ή ακρυλική ατλακολ που γίνεται διάφανη όταν στεγνώσει. Αντέχει μια χαρά και σκέτη πάντως.
  • Εδώ μερικές μικρούλες που φτιάχτηκαν  για τα  παιδάκια στο νηπιαγωγείο  της  μικρής  μου ..αυτη  την εμπειρία  δεν θα την ξεχάσω ποτέ,ανάμεσα  σε 19 παιδάκια  και  εγώ  ένα  μεγάλο  παιδάκι να  φτιάχνουμε  μαζί όλοι το σωμα της Κυρά  Σαρακοστή .Δεν  θα ξεχάσω  ποτέ  αυτή  την εμπειρία .

Έτοιμες  να  μοιραστούν στα  μικρά  παιδάκια του νηπιαγωγείου  της   μικρής  μου κόρης 

Λίγα μυστικά ακόμα

  • Την ώρα που δίνουμε το σχήμα  μπορούμε να ενσωματώσουμε μια θηλιά ή ένα συνδετήρα ώστε να κρεμιέται η κατασκευή στον τοίχο.
  • Εάν περισσέψει ζύμη την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο. Το αλάτι λειτούργει σαν συντηρητικό και δεν χαλάει η ζύμη μας.Εγω την ζυμωνω  το βράδυ και την επόμενη το πρωί θα  κατασκεύσω το σώμα  της 
  • Μπορούμε εάν θέλουμε να τη χρωματίσουμε είτε με χρώματα ζαχαροπλαστικής είτε με τέμπερες καθώς την πλάθουμε

Ετσι είναι η ζύμη με χρώματα ζαχαροπλαστικής οι μικρες  μου την χρησιμοποιουν και για πλαστελίνη


 Η Κυρά  Σαρακοστή  με  ζύμη    λαγάνας

 

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ




ΥΛΙΚΑ:             
  • 1 κούπα ρύζι  κιίτρινο
  • 1/2 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο στον  τρίφτη
  • 1 μεγάλο καρότο  κομμένο σε καρεδάκια
  • 1 μεγάλη πράσινη  πιπερά  κομμένη  σε καρεδάκια
  • 1 μεγάλη κόκκινη   πιπερά  κομμένη  σε καρεδάκια
  • 300 γρ  καλαμπόκι  βρασμένο  η σε κονσέρβα 
  • 300 γρ αρακά 
  • 200 γρ  μανιτάρια  (εμείς  δεν  τα τρώμε   οικογενειακώς  και δεν έβαλα )
  • λίγο  κρόκο Κοζάνης (προαιρετικά )
  • 3/4  κούπας  λευκό κρασί
  • 1 -1/2   κούπες  νερό   ζεστό αναλόγα  πως  το  θέλουμε βράσμένο  .
  • 1  κούπα  ζωμό κοτόπουλο  
  • λίγο  αποξηραμένο  μαιντανό
  • λίγο  αποξηραμένο δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:



  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι μας να κάψει και μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί


  • Ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει λίγο χρώμα το κρεμμύδι , προσθέτουμε  το  καρότο  ,  της  πιπεριές και τον αρακά  και το καλαμπόκι  να   μαλακώσουν  και  αυτά   λίγο  και  τέλος  το ρύζι για να πάρει και αυτό λίγο χρώμα,  ανακατεύοντας   το   κατά  διαστήματα να μην  μας    κολλήσει.



  • Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μας , τον κρόκο, το  ζωμό  κοτόπουλου , και   της  2 κούπες ζεστό νερό,  λίγο   -λίγο ,    κουτάλα  -κουτάλα    (για  να το έλεγχουμε   να μην μας  λασπώσει ), το αλάτι και πιπέρι και  το μαιντανό και  τον δυόσμο   δεν   φεύγουμε   από  πάνω  αλλα  ανακατεύουμε  συνέχεια  και  έχουμε  το  νού  μας    ,  αν  δούμε  οτι  θέλει   νεράκι   προσθέτουμε  λίγο  και  ανακατεύουμε  έχοντας   το μυαλό μας να μην μας   λασπώσει, θέλουμε  να είναι  σπιρωτό προς  χυλωμένο ,  ανάλογα τα γούστα.

    Προσοχή είναι καλύτερο να σβήσουμε το μάτι όσο έχει λίγο ακόμα νεράκι μέσα και να αφήσουμε να φουσκώσει μόνο του το ρύζι για να μην λασπώσει.


    Αυτή  την  φορά  όπως  βλέπετε   δεν ετοίμασα   ζυμαράκι  

    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

    Η ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ


    Αυτή την  πίτα  μας  την  έφτιαχνε  η μαμά  μου  τις  ημέρες  του Πάσχα  και  ειδικά το μεγάλο  Σάββατο .. μοσχοβολούσε  το σπίτι  απο το υπέροχα  αγνά  υλικά ..που έβρισκε στο χωριό που μεγάλωσα !!
    Περιμέναμε  τα  παιδάκια  πάνω από  το ταψί  της  φρεσκοψημένης  γαλατόπιτας να  γευτούμε τη  νοστιμιά και  την  μυρωδιά  απο φρέσκο  πρόβειο  ή αγελαδινό  γάλα και  φρέσκα  χωριάτικα   αυγούλακια  .Έμαθα  να τη  φτιάχνω και  εγώ και προσπαθώ να  προσεγγίσω την  υπέροχη  γεύση  της  και  το άρωμα  της   . 
     Υπέροχα παιδικά  χρόνια  στο χωριό  ! Μας  την έφτιαχνε  επίσης και  την  Κυριακή  της Αποκριάς..  



    • ΥΛΙΚΑ:
      Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα:
      700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
      1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
      2 κουταλιές σούπας ξύδι
      λίγο αλάτι
      χλιαρό νερό όσο πάρει
      λίγη ζάχαρη
    • Για την κρέμα:

      1 λίτρο αγελάδινό  γάλα φρέσκο
      3 αυγά
      2 βανίλιες
      7 κουταλιες σούπας  ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα σας
      5 κουταλιες σούπας  γεμάτες αλεύρι (μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
      2 κουταλιες σούπας  γεμάτες κορν-φλάουρ  ( μου αρέσει  το άρωμά του  στην κρέμα  η μαμά  μου δεν το έβαζε )
      1-1/2  κουταλιές  σούπας  γεμάτη βούτυρο
      1  καλή  πρέζα αλάτι
      Για την γέμιση των φύλλων:
      ζάχαρη για πασπάλισμα
      κανέλα
      μισή κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο
      μισή κούπα καρύδι τριμμένο στο μουλτι
      ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
      ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

      • Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα, το αλεύρι και το κορν- φλάουρ, την κανέλα, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
      • Όταν πήξει η κρέμα μας την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το  βούτυρο , τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά.
      • Λαδώνουμε το ταψάκι μας και βάζουμε τα 3 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με λάδι.
      • Στο τρίτο φύλλο προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα, την ζάχαρη  και τα τριμμένα καρύδια.
      • Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα και ξανά τα 2 άλλα φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι) στην συνέχεια πάλι προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα, την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια και μετά ξανά πάλι τα άλλα 2 φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι).
      • Αν θέλουμε στο σημείο αυτό χαράζουμε την πίτα μόνο το πάνω φύλλο και την βρέχουμε με λίγο νεράκι και μετά ρίχνουμε και σουσάμι.
      • Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. 'Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη.

      Λίγα μυστικά ακόμα:

      • Η κρέμα αυτή θέλει καλό ανακάτεμα όταν τη φτιάχνουμε και σε χαμηλή φωτιά . Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο από μια ώρα ψήσιμο ανάλογα το φούρνο ! kαι για περισσότερο άρωμα μπορούμε να ρίξουμε στην κρέμα μας λίγο ξύσμα απο ακέρωτο λεμόνι!!!

      • Μπορείτε αν δεν σας αρέσουν τα υλικά της γέμισης των φύλλων να μην τα προσθέσετε !
      • Το  ταψί που χρησιμοποίησα  είναι  30 αρι εσείς  ανάλογα  με  το  ταψί  προσθέστε  και άλλη  δόση  . 

     Και  καλή   μας όρεξη !
    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

     

    ΦΥΛΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ!






    ΦΥΛΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ  ΤΗΣ ΜΑΜΑ ΜΟΥ!



    ΥΛΙΚΑ:

    • 500 γρ. αλεύρι  για όλες της  χρήσεις
    • 1 κουταλάκι του  γλυκού όχι γεμάτο αλάτι
    • 6 κουταλιές σούπας λάδι
    • 2 κουταλιές σούπας  ξύδι ή τσίπουρο 
    • χλιαρό νερό όσο πάρει

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ζυμώνουμε ρίχνοντας το χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλάει  στα χέρια .
    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια - μπαλάκια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.
    • Μετά κάνουμε μπαλάκια με  τα  χέρια μας και τα λαδώνουμε με ελαφρύ λάδι τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο δίσκο και τα αφήνουμε για 40_50  λεπτά να ξεκουραστούν,σκεπασμένα με μια μεμβράνη λαδωμένη και καθαρή πετσέτα 
    • Μετά  τα ανοίγουμε  φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε .










    *Tο ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστη το βράδυ κατά τις 10 , το έβαλα σε σακούλα τροφίμων, το έκλεισα καλά αφού έβγαλα τον αέρα πρώτα. Το έβαλα  στο ψυγείο το άφησα όλη την νύχτα εκεί και το πρωί ..το άφησα 30 λεπτά    σχεδόν να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .Το μοίρασα σε  κομμάτια ισόποσα και τα  λάδωσα με  καλαμποκέλαιο , τα άφησα άλλο ένα 10 λέπτο να  ξεκουραστούν ... Τα ανοιξα φύλλο  με  το πλάστη και  έφτιαξα μια υπέροχη σπανακόπιτα με τραγανό και πεντανόστιμο φύλλο .
      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

    ΠΙΤΕΣ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΕΙΔΗ ΑΛΕΥΡΙΟΥ № [3]




    ΥΛΙΚΑ:

    1φλυτζάνια αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις
    1 φλιτζάνι αλεύρι για ψωμί  τύπου  Μ  
     1-1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    1 φακελάκι  ξερή   μαγιά  ή  25  γρ  νωπή μαγιά
    1 φλιτζάνι  χλιαρό νερό
    1/2 φλιτζάνι  χλιαρό  γάλα
    1 κουταλάκι  του γλυκού   ζάχαρη
    1 κουταλάκι  γλυκού του  μέλι 
    5  κουταλιές της  σούπας  λάδι
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    • Ανακατεύουμε   τα αλεύρια αφού  τα  έχουμε  κοσκινίσει   πρώτα ,  την  μαγιά,   το αλάτι και τη ζάχαρη , το μέλι ,στο  κάδο  του  αρτοπαρασκευαστή ,ζεσταίνουμε  χλιαρό  το γάλα μας .
    •  Προσθέτουμε   και το γάλα στο μείγμα αλευριού και  ζυμώνουμε  για 5 λεπτά, ή τα  ζυμώνουμε με το χέρι μας  μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
    • Σκεπάζουμε   με καθαρή  πλαστική σακούλα  και αφήνουμε   να ξεκουραστεί για δύο ώρες.
    • Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί ,  αναποδογυρίζουμε   την ζύμη  σε ένα αλευρωμένο πάγκο εργασίας.    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια και τα δίνουμε σχήμα    μπαλίτσας. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε   το να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Αφού έχει  ξεκουραστεί  η ζύμη μας  για 30 λεπτά, ανοίγουμε    τη ζύμη  περίπου 6 -7εκ  διάμετρο .  Δεν πρέπει να είναι υπερβολικά παχύ, και  πάχος 0,5-1 εκατ
    • Ψεκάζουμε  τη ζύμη με το νερό στην πάνω πλευρά (χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι σπρέι για αυτό ή να χρησιμοποιήσετε ένα  βουρτσάκι για   ζύμες  ).
    •   Τοποθετούμε   τη ζύμη πάνω στο  ταψί .Προθερμαίνουμε  το  φόυρνο  στους  180 βαθμούς  και ψήνουμε για 2  -1/2 έως 3 λεπτά, ή μέχρι να διογκωθεί και να  αρχίζουν   να σχηματίζονται  πανω  στις  πίτες  καφέ κηλίδες.
    •   Αλείβουμε   με το λιωμένο βούτυρο και καλύβουμε    σε  μια πλαστική σάκουλα  να κρατηθουν μαλακές  οι πίτες  μας .
    •   ΕΓΩ  ΤΗΣ  ΕΨΗΣΑ  ΣΕ  ΜΙΑ  ΑΝΤΙΚΟΛΗΤΙΚΗ  ΨΗΣΤΙΕΡΑ  ΜΕ  ΜΑΝΤΕΜΙ   ΠΟΥ  ΕΧΩ !!
    • ΑΚΌΜΑ ΜΠΟΡΕΊΤΕ  ΝΑ ΤΙΣ  ΨΗΣΕΤΕ ΚΑΙ  ΣΕ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ  ΤΗΓΑΝΙ!





    ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΤΥΠΟΥ Μ № [ 2]



    ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΤΥΠΟΥ Μ     № [ 2]



    ΥΛΙΚΑ:

    600γρ.αλεύρι σκληρό τυπου  Μ
    50 -100 γρ  αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις 
    9  γρ  ξερή μαγιά
    1 κούπα  και  1/2  κούπα  χλιαρό νερό 
    1  και 1/2 κουταλάκι του γλυκού. ζάχαρη
    1/4  κούπας  γιαούρτι  ή  2 κουταλιές γεμάτες  σούπας
    5-6  κουταλάκι της  σούπας λάδι
    1  κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
    1/4 κουταλάκι  του γλυκού ρίγανη (προαιρετικά)

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    •  Σε ένα  μπόλ  ανακατεύουμε όλα τα υγρά συστατικά. Προσθέτουμε τη  μαγιά και την  ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε   το αλεύρι λίγο-λίγο,  και ζυμώνουμε  για 7-8 λεπτα  μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια  μας . (εγω τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή ), 
    • Στη συνέχεια αφήνουμε τη  ζύμη να  ξεκουραστεί  και να ανέβει για 1 ώρα. 
    • Όταν  πια  ανέβει κόβουμε  κομμάτια  μεγέθους  σαν  ένα  μεγάλο μανταρίνι την  ζύμη  μας 100_120 γρ περίπου και τα αφήνουνε  για κανά 20 λεπτο  να  ανέβουν  πάλι σκεπασμένα.
    • Ανοίγουμε  με  τον  πλάστη της πίτες μας .
    • Σε αντικολληιτικό  τηγάνι  με  μια  κουταλιά  του  γλυκού  λάδι ψήνουμε  για 3-4  λεπτά  και απο  της 2 πλευρές  
    • Όσο τις ψήνουμε τις κρατάμε σκεπασμένες  με μια μεμβράνη κρατηθούν μαλακές 
     
    Διατηρούνται  σε  σακούλακια  τροφίμων  ή  ζιπ - λοκ   στην κατάψυξη  ..και  όταν  θέλουμε να τις  απολαύσουμε  τις βγάζουμε  σε θερμοκρασία  δωματίου και  όταν  ξεπαγώσουν τελείως τις  ζεσταίνουμε  στην  σχάρα  ή  στην τοστιέρα σε  χαμηλή  θερμοκρασία
                                                                                 Και  καλή  μας  ορεξη  !! 

    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!


    ΠΙΤΕΣ ΓΙΑ ΓΥΡΟ № [ 1]





    ΥΛΙΚΑ
    • 1 φλιτζάνι  ανθρακούχο  μεταλικό  νερό 
    • 1 φλιτζάνι κανονικό νερό
    • 1 κουταλάκια του γλυκού  ξερή  μαγιά ή μισό πακέτο μαγιά    νωπή
    • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
    •   4 -5 φλιτζάνια   αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    •  Σε ένα  μπόλ  ανακατεύουμε   όλα τα υγρά συστατικά. Προσθέτουμε τη  μαγιά και αλάτι. Προσθέτουμε  το αλεύρι λίγο-λίγο,  και  ζυμώνουμε  για 7-8 λεπτα  μια μαλακή ζύμη. (εγω τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή )
    •  Στη συνέχεια αφήνουμε τη  ζύμη  να  ξεκουραστή  και να ανέβει  για 1 ώρα. 
    • Οταν  πια  ανέβει κόβουμε  κομμάτια  μεγέθους  σαν  ένα  μεγάλο μανταρίνι την  ζύμη  μας  και τα αφήνουνε  για κανά 20 λεπτο  να  ανέβουν  πάλι .   

    • Aνοίγουμε  με  τον  πλάστη  της  πίτες  μας  .
    • Σε αντικολητικό  τηγάνι  με  μια  κουταλιά  του  γλυκού  λαδι  ψήνουμε και απο  της 2 πλευρές 


    ***  ΜΠΟΡΕΙΤΕ  ΝΑ  ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ 2  ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΑΛΕΥΡΙ  ΚΑΙ  ΒΑΛΕΤΕ   2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ  ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ  ΑΛΕΣΗΣ  ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ  ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ  ΟΛΙΚΗΣ ***
    Αφήνουμε τις  πίτες μας  σκεπασμένες μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε. 
    Όταν κρυώσουν τις τοποθετούμε σε σακκούλες τροφίμων στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα.
    Και  όταν θέλουμε  να τις  φάμε  τις  αφήνουμε  να  ΄ερθουνε   σε  θερμόκρασία  δωμάτιου  και τις  ζεσταίνουμε  στην τοστιέρα  η  στη  σχάρα . ΠΙΤΟΥΛΕΣ  ΟΛΙΚΗΣ




     Και   καλή μας  όρεξη  !!