ΥΛΙΚΑ:
500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα, τριμμένα στο μπλέντερ
1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
250 γρ.βούτυρο γάλακτος ή λάδι ελιάς αν θέλουμε να το κάνουμε νηστίσιμο
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα .
Σιρόπι:
3 φλιτζάνια νερό
5,5 φλιτζάνια ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
1 ξυλάκια κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα, τριμμένα στο μπλέντερ
1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
250 γρ.βούτυρο γάλακτος ή λάδι ελιάς αν θέλουμε να το κάνουμε νηστίσιμο
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα .
Σιρόπι:
3 φλιτζάνια νερό
5,5 φλιτζάνια ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
1 ξυλάκια κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Παίρνουμε το φύλλο για το κανταΐφι και με τα χέρια μας προσπαθούμε να το ανοίξουμε (ξεμαλλιάσουμε) έτσι ώστε να μην υπάρχουν κολλημένες ίνες μεταξύ τους.
- Ανακατεύουμε τη καρυδόψιχα, φιστίκι Αιγίνης, ζάχαρη, κανέλα και φρυγανιά σε ένα μπολ.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει εντελώς και το περνάμε από λεπτό κόσκινο για φύγουν τυχόν αφρός και άλλες ακαθαρσίες.
- Αλείφουμε ελαφρά ένα ταψάκι και αρχίζουμε την διαδικασία στησίματος του γλυκού.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλο από το ξεμαλλιασμένο μας κανταΐφι και γεμίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα ξηρών καρπών.
- Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολάκι κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση.
- Τυλίγουμε χαλαρά-όχι σφιχτά και το τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψάκι.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε το ταψάκι μας σε σειρές. Αφού τελειώσουμε με το στήσιμο, περιχύνουμε το κανταίφι με το λιωμένο βούτυρο 'η λάδι
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά το γλυκό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και για άλλα 30-40 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο, ανάλογα πάντα το φούρνο μας , προσέχουμε να ψηθεί καλά
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι τοποθετώντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει.
- Όταν κρυώσει εντελώς το κανταΐφι σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι (κρύο γλυκό-ζεστό σιρόπι) σιγά-σιγά με μια μικρή κουτάλα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και να απορροφήσει το σιρόπι.
- Σερβίρετε το καταίφι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Για να διατηρηθεί τραγανό μην το σκεπάζετε !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου