Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΚΑΝΤΑΙΦΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ

ΥΛΙΚΑ:

500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα, τριμμένα στο  μπλέντερ 
1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
1/2  φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
250 γρ.βούτυρο γάλακτος ή λάδι ελιάς αν θέλουμε να το κάνουμε νηστίσιμο
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα .


Σιρόπι:
3 φλιτζάνια νερό
5,5 φλιτζάνια ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
1 ξυλάκια κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Παίρνουμε το φύλλο  για το κανταΐφι και με τα χέρια μας  προσπαθούμε να το ανοίξουμε (ξεμαλλιάσουμε) έτσι ώστε να μην υπάρχουν κολλημένες ίνες μεταξύ τους.
  • Ανακατεύουμε τη καρυδόψιχα, φιστίκι Αιγίνης, ζάχαρη, κανέλα και φρυγανιά σε ένα μπολ.
  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει εντελώς και το περνάμε από λεπτό κόσκινο για φύγουν τυχόν αφρός και άλλες ακαθαρσίες.
  • Αλείφουμε ελαφρά ένα ταψάκι και αρχίζουμε την διαδικασία στησίματος του γλυκού.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλο από το ξεμαλλιασμένο μας κανταΐφι  και γεμίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα ξηρών καρπών.
  • Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολάκι κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση.
  • Τυλίγουμε χαλαρά-όχι σφιχτά και το τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψάκι.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε το ταψάκι μας σε σειρές. Αφού τελειώσουμε με το στήσιμο, περιχύνουμε το κανταίφι με το λιωμένο βούτυρο 'η λάδι
  • Ψήνουμε για 30-40  λεπτά το γλυκό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και για άλλα 30-40 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο, ανάλογα πάντα το φούρνο  μας , προσέχουμε να ψηθεί  καλά
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι τοποθετώντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει.
  • Όταν κρυώσει εντελώς το κανταΐφι σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι (κρύο γλυκό-ζεστό σιρόπι) σιγά-σιγά  με μια μικρή  κουτάλα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και να απορροφήσει το σιρόπι.
  •  
  • Σερβίρετε το καταίφι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Για  να διατηρηθεί  τραγανό  μην  το   σκεπάζετε !!



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: