Σελίδες

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ


ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΙ 



ΑΥΓΟΚΟΜΜΕΝΟΙ 




Οι αγαπημένοι  μου  λαχανοντολμάδες   με  κρέμα  αυγολέμονο   με   συνταγή    της  μαμάς  μου .

 ΥΛΙΚΑ   ΓΙΑ  ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ:

1 μεγάλο λάχανο ή 2 μεσαία
700-800 γρ. κιμάς  μοσχαρίσιος
2 καρότα  κομμένα  στο μπλέντερ ή τρίφτη
λίγο  δυόσμο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα πλυμένο
2 κρεμμύδια μεγάλα  και  2-3  φρέσκα  κρεμμυδάκια
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

ΚΡΕΜΑ  ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟΥ:

2 κουταλιές σούπας  κόρν φλάουρ
2 μέτρια αυγά
20  γρ  βούτυρο
χυμός από   2-3 λεμόνια
ζουμί  από τους  λαχανοντολμάδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Χαράζουμε   το κοτσάνι του λάχανου και το  αφαιρούμε
  •  Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό  βράζουμε  το λάχανο για 5-8  λεπτά  περίπου από τη μία πλευρά  και για άλλα 5-8 λεπτά  από την άλλη και το βγάζουμε   από το νερό.
  •   Αφαιρούμε  τα φύλλα με  προσοχή  αφού πρώτα  έχει κρυώσει λίγο  το λάχανο μας.
  •  Σε όλα τα φύλλα κόβουμε   και αφαιρούμε  τα σκληρά κοτσάνια  και  τα τοποθετούμε στη βάση της κατσαρόλας, ως πάτο για να μην καούν οι λαχανοντολμάδες μας
  •  Κόβουμε   τα μεγάλα φύλλα στη μέση.
  •   Ζυμώνουμε  τον κιμά με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα κρεμμύδια, τον δυόσμο , μισό απο  το λάδι μας ,  τα  καρότα , το ρύζι,  αλάτι και λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε  και λίγο νεράκι να γίνει αφράτος, και άν  είναι  δυνατό  τον αφήνουμε  κανά  μισάωρο  να δέσουν  τα  υλικά μας .
  • Βάζουμε  μια   κουταλιά γεμάτη  από το μείγμα του κιμά σε κάθε φύλλο  διπλώνουμε  τις άκρες και τυλίγουμε  προσεχτικά φτιάχνοντας ένα μακρόστενο πακετάκι, όπως   φαίνεται  στις  φωτογράφιες  που έχω παρακάτω
  •  Τοποθετούμε  τον ένα  λαχανοντολμά  δίπλα στον άλλο στην κατσαρόλα με το σημείο ένωσης προς τα κάτω. Θα γίνουν δύο στρώσεις περίπου αναάλογα  το μέγεθος  της  κατσαρόλας  μας .
  •   Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό,  σχεδόν να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες και ρίχνουμε  το υπόλοιπο  λάδι. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην χοροπηδούν στο βράσιμο και βράζουμε για περίπου μία ώρα  σε   χαμηλή  φωτιά .
  • Βγάζουμε  προσεχτικά τους λαχανοντολμάδες από την κατσαρόλα και σουρώνουμε  το ζουμί τους σε μικρότερο κατσαρολάκι. και το κρατάμε   ζεστό
  • Σε ένα βαθύ πιάτο αραιώνουμε  το κόρν φλάουρ με λίγο νερό και χτυπάμε μαζί με τα αβγά, χρησιμοποιώντας το σύρμα .
  • Προσθέτουμε  λίγο- λίγο το χυμό λεμονιού ,  ρίχνουμε  σταδιακά και το ζεστό ζουμί με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
  • Ρίχνουμε  το μείγμα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε  για 1-2΄ ανακατεύοντας καλά με το σύρμα, ώστε να μη σβολιάσει. Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, την  αραιώνουμε  με λίγο ζεστό ζουμί  αλλά προσέχουμε γιατί όσο κρυώνει πήζει περισσότερο
  •   Κόβουμε το βούτυρο πολύ μικρά κομμάτια και όσο είναι ζεστή η σάλτσα  τα ρίχνουμε   μέσα ένα ένα ανακατεύοντας παράλληλα..  για  να  δώσουμε  ένα  γυαλιστερό  χρώμα  στην  σάλτσα  μας , και για να πήξει  πιο  εύκολα .

 Επειδή είναι ξεχωριστά οι ντολμάδες από τη σάλτσα τους διατηρούνται άνετα 1-2 μέρες στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης να τους καταψύξετε.
 Σερβίρετε 3-4 λαχανοντολμάδες ανά άτομο περιχυμένους με τη σάλτσα και μπόλικο κόκκινο   πιπέρι



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: