Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΖΥΜΑΡΕΝΙΟ ΑΡΝΑΚΙ

Mια  υπέροχη   ιδέα    να  την κατασκευάσετε  μαζί  με τα  παιδάκια  σας . Μπορείτε  να  το κάνετε  και  με  ζύμη   τσουρεκιού  και να  το  προσφέρετε  για  δωράκι   στην  νονά  των  παιδιών  σας ..



ΥΛΙΚΑ
1/2 φλιτζάνι   ζεστό νερό
3  κουταλιές της σούπας ζάχαρη
30 γρ  μαγιά  νωπή ή 1  φακελάκι ξερή  μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά (ή 3 μικρά), ελαφρώς χτυπημένα
1κουταλάκι του γλυκού αλάτι
800 γραμμάρια αλεύρι
30 γρ  Λιωμένο βούτυρο
2-3 κουταλιές της σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένα - για το πασπάλισμα
1   κρόκο  αυγού διαλυμένο  με λίγο  γάλα για τι  τέλος ,

και  σταφυδες  για  τα  ματια 
Γίνετε  και γλυκό   σταφυδόψωμο με  κανέλα και  καστανή  ζάχαρη  ή  ΚΑΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ   όπως  τα  έκανα  εγώ !! ΑΛΛΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ  ΑΚΟΛΑ  3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ  ΖΑΧΑΡΗ  ΑΚΟΜΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε   το ζεστό νερό, τη ζάχαρη, περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και  τη μαγιά . Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5-6 λεπτά να φουσκώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπολ ενός μίξερ -αρτοπαρασκευστή προσθέτουμε το χλιαρό  γάλα , το ελαιόλαδο, τα χτυπημένα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθεί. 
  • Προσθέτουμε μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε και πάλι με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε  για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και μαλακιά. 
  • Μεταφέρουμε σε  ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο με 2  κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και  σε αναμμένο  φούρνο, σκεπάζουμε  το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη ή ελαστικό βαμβακερό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις αυξηθεί  η  ζύμη μας  την αναποδογυρίζουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε ίσα μέρη  αναλογα  με τη σχεδιο  θα φτιαξουμε   !!
    • ΑΦΟΥ Η ΖΥΜΗ  ΜΑΣ  ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ .. ΤΗΝ  ΑΦΉΝΟΥΜΕ  ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΛΕΥΡΩΜΈΝΟ  ΠΑΓΚΟ  ΚΑΙ  ΤΗΝ ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ  2  ΜΕΡΗ  .
    • ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ  ΜΕ ΤΟΝ  ΠΛΑΣΤΗ  ΦΥΛΛΟ  ΠΑΧΟΥΣ  1 ΕΚΑΤ  ΚΑΙ  ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΜΕ  ΤΟ ΣΩΜΑ  ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ . ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ  ΚΑΙ ΤΑ  ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ  . 
    • ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕΡΟΣ  ΤΗΣ  ΖΥΜΗΣ  ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΦΥΛΛΟ  ΠΑΧΟΥΣ  1 ΕΚΑΤ ΚΑΙ  ΜΕ  ΕΝΑ  ΣΤΡΟΓΓΙΛΟ  ΤΣΕΡΚΥ  Η ΠΟΤΥΡΙ  ΔΙΑΜΕΤΡΟ  5-7  ΕΚΑΤ   ΚΟΒΟΥΜΕ  ΚΥΚΛΟΥΣ.. 
    • ΤΟΥΣ  ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ  ΜΕ  ΕΝΑ  ΚΟΦΤΕΡΟ  ΜΑΧΑΙΡΙ ..ΑΚΤΙΝΑ   ΤΟΥ  ΚΥΚΛΟΥ ΚΑΙ  ΜΕΤΑ  ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΑΚΡΗ  ΤΗΣ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ  ΡΟΛΛΑΡΟΝΤΑΣ  .. ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ   ΠΑΝΩ  ΣΤΟ  ΣΩΜΑ  ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ   ΑΦΟΥ  ΟΜΩΣ  ΠΡΩΤΑ  ΤΟ  ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ  ΜΕ  ΛΙΓΟ  ΒΟΥΤΗΡΟ ΚΑΙ ΠΑΣΠΑΛΙΣΟΥΜΕ  ΜΕ  ΣΤΑΓΟΝΕΣ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ .
    • ΑΦΟΥ  ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ  ΜΕ ΟΛΟ  ΤΟ ΣΩΜΑ  ΤΟΥ  ΑΡΝΙΟΥ    ΚΑΙ  ΒΑΛΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΣΤΟ  ΚΕΦΑΛΙ  ΤΗΣ ΣΤΑΦΥΔΕΣ  ΓΙΑ  ΜΑΤΙΑ  ... ΛΙΓΗ  ΖΥΜΗ  ΚΑΝΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΜΙΚΡΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ  ΜΠΑΛΙΤΣΑ  ΓΙΑ  ΜΟΥΣΟΥΔΑ  ΚΑΙ  ΣΤΟΜΑ ..ΚΑΙ  ΜΕΡΙΚΕΣ  ΛΩΡΙΔΕΣ  ΖΥΜΗΣ  ΓΙΑ  ΤΟ ΜΑΛΛΑΚΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ  ΤΟΥ  ΤΟ  ΑΦΗΝΟΥΜΕ  ΝΑ ΦΟΥΚΩΣΕΙ  ΓΙΑ  ΚΑΜΙΑ  ΩΡΑ  ΣΕ ΖΕΣΤΟ  ΜΕΡΟΣ .
    • ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ  ΕΝΑ  ΚΡΟΚΟ ΑΥΓΟΥ  ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ  ΜΕ ΛΙΓΟ  ΓΆΛΑ  Η  ΝΕΡΟ  ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΡΝΑΜΕ  ΟΛΟ  ΤΟ ΑΡΝΑΚΙ  ΜΑΣ  ΜΕ  ΕΝΑ  ΠΙΝΕΛΟ ..ΚΑΙ  ΨΗΝΟΥΜΕ  ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ   ΦΟΥΡΝΟ  180  ΒΑΘΜΩΝ  ..
    • Αφήνουμε  το  ψωμάκι  μας  σκεπασμένο να  φουσκώσει  για  σχέδόν  μια  ώαρα  και  μετά  το αλείφουμε με χτυπημένο  κρόκο  αυγού και λίγο  γάλα .Προθερμένουμε το φούρνο στους 180C ή 160C και ψήνουμε 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει μετά από 20-25 λεπτά που καλύπτεται με αλουμινόχαρτο για να μην  μας  καείΑπομάκρυνση από το φούρνο και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά σε  μια σχάρα 
    Και έχουμε το πιο νόστιμο ψωμάκι - αφράτο και νόστιμο (ακόμη και μετά από 2 μέρες!) Αποθηκεύουμε σε μια χάρτινη σακούλα ή τυλιγμένα σε βαμβακερό  ύφασμα 

    Δεν υπάρχουν σχόλια: