Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΑΚΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ





ΥΛΙΚΑ:
550  γρ  αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις   και λiγο περισσότερο
20 γρ γάλα  σε  σκόνη ή  20 ml εβαποπέ γάλα διαλυμένο με νερό  (εγώ  έβαλα  εβαπορέ )
80 γρ ζάχαρη
μια πρέζα  αλάτι
1 φακελάκι ξερή  μαγιά
1 αυγό και  1 ασπράδι
50γρ  βούτηρο
220 ml χυμό  πορτοκάλι  φρέσκο
Ξύσμα   από  ένα  πορτοκάλι
βούτηρο  για το άλειμα   του  ταψιού
λίγο  μαχλέπι και  κακουλέ   ( προαιρετικά )

ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ:
1 κρόκο αυγού
30 ml  γάλα
σουσάμι

ΓΙΑ  ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ :
Zαχαρωμένα   κεράσια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Στον  αρτοπαρασκευαστή    έβαλα  με την σείρα  τα  υλικά  χυμό  πορτοκαλιού. λιωμένο  βούτηρο ( σε θερμοκρασία  δωματίου  όμως),  αυγό , ξύσμα  πορτοκαλιού, γάλα  εβαπορέ  ,ζάχαρη κρυσταλική , την μαγιά, το αλεύρι  και  το αλάτι και το  βάζουμε   στο  πρόγραμμα  για  ζύμες  και το αφήνουμε   για 1 και   μισή  ώρα .
  • Αν το ζυμώνουμε   στο χέρι  σε  ένα   μπόλ  προσθέτουμε το αλεύρι , την ζάχαρη , το γάλα  εβαπορέ . την μαγιά ,  το  ξύσμα  ,το αυγό  και το λιωμένο  βούτηρο , το χυμό πορτοκαλιού  και το αλάτι και ζυμώνουμε  για 20 λεπτά  .
  • Σκεπάζουμε  την ζύμη  και την αφήνουμε να φουσκώσει  για 1-2 ώρες σε ζεστό  μέρος .
  • Όταν είναι έτοιμη  η ζύμη μας  .. φουσκώσει ... την ανατρέπουμε σε αλευρωμένο  πάγκο   κουζίναςκαι την κόβουμε σε 16 κομμάτια  -μπαλίτσες ίσες  σε  βάρος ( περίπου 60  γρ )
  • Λαδώνουμε  λίγο την   φόρμα-δεντράκι   μας  και σχηματίζουμε  το δεντράκι  μας,  1  μπαλίτσα   στην  βάση  και μετά   5 μπαλίτσες  για την βάση και  προς τα πάνω  αφαιρώντας μια -μια μπαλίτσα ζύμης  δηλαδή θα  έχουμε   5-4-3-2-1.
  • Σκεπάζουμε   την ζύμη  με μεμβράνη  διάφανη και την  αφήνουμε  να φουσκώσει  σε ζεστό  φούρνο    50 βαθμών  για  1 ώρα 
  • Αλείφουμε  με  ένα  πινελάκι  με τον  κρόκο  και το γάλα  μας  και μετά  ρίχνουμε   και σουσάμι .
και  ψήνουμε   σε  προθερμασμένο  φούρνο  στους  180-200βαθμούς  για  20 λεπτά

 ΚΑΙ   ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
  ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  • ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΑΛΑ ΣΚΟΝΗΣ :Γάλα ελαφρύ: 1 κούπα μπορεί να αντικατασταθεί με 1/4 κούπας σκόνη γάλακτος και 210 ml νερό ή με 1/2 κούπα άπαχο εβαπορέ και 1/2 κούπα νερό.





Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!




ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΚΑΙ   ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΩΝΙΑ  ΓΕΜΑΤΑ  ΑΓΑΠΗ  ΥΓΕΙΑ  ΚΑΙ ΕΥΤΙΧΙΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: