Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ..... ΡΩΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ






ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:
4 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 αυγό
100 γρ βούτυρο λιωμένο ή λάδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
100-150 γρ λιωμένo βούτυρο σε  κρέμα και
αλεύρι για το άνοιγμα  των φύλλων

Γέμιση:
500 γρ σπανάκι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
200 γρ φέτα και
50 γρ ότι άλλο τυρί θέλετε (εγώ είχα κεφαλογραβιέρα )
λίγο μαύρο πιπέρι
1 πράσο ψιλοκομμένο
και λίγο μαιντανό
λίγο αλάτι  για τα  χόρτα  μας
Τα ανακατεύουμε όλα  αυτά  σε  ένα  μπολ αφού πρώτα έχουμε ζουλίξει με τα χέρια μας λίγο τα χόρτα μας να φύγουν  τα πολλά υγρά  με λίγο  αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε σε ένα  μπολ το νερό, το αλάτι, το αυγό και το λιωμένο βούτυρο και  ανακατεύουμε  να  ενωθούν όλα  τα υλικά μαζί και σιγά -σιγά  προσθέτουμε  το αλεύρι μας και ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά  μας  ... μέχρι να  έχουμε μια ζύμη απαλή και χωρίς  να κολλάει στα χέρια  μας . Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί για 15 λεπτά !!
  •  Σε  πάγκο εργασίας παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε  σε τρία  κομμάτια  .Ανοίγουμε   την  ζύμη τρία φύλλα όχι πολύ λεπτά  ..παίρνουμε  το βούτυρο μας που  την έχουμε  λιώσει  και έχει κρυώσει και απλώνουμε το λιωμένη βούτυρο στο πρώτο μας  φύλλο,παίρνουμε  και   το δεύτερο φύλλο και τη  βάζουμε  από πάνω ξάνα απλώνουμε  το λιωμένο  βούτυρο.
  • Συνεχίζουμε  και με το τρίτο  φύλλο και απλώνουμε και σε  αυτό το λιωμένο  βούτυρο .Την  γυρίζουμε σφιχτά την  ζύμη σε  ρολό και το βάζουμε  για 30 λεπτά  στην ψύξη  .Αφού περάσουν τα  λεπτά  που  την αφήνουμε  στο ψυγείο μας  την βγάζουμε  την ζύμη  από το  ψυγείο μας και  την κόβουμε  ίσα κομμάτια περίπου 1-2 εκ  το καθένα  και στον πάγκο εργασίας  μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε λίγο το πρώτο φύλλο  σκεπάζοντας το  κομμάτι μας και με  τον πλάστη μας ανοίγουμε τη ζύμη πατώντας  όχι  πολύ , ... ελαφρά, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις άκρες -θα πρέπει να είναι λεπτότερη από ότι στη μέση,η ζύμη  μας .
  • Αφού ανοίξουμε  την ζύμη  μας  βάζουμε  μια  κουταλιά στην μέση της και  την κλείνουμε κάνοντας  τρίγωνο και  τα βάζουμε  σε ταψί με λαδόκολλα ανάποδα  με την ένωση προς τα κάτω και δεν τα αλείφουμε ούτε με αυγό,ούτε με  λάδι γιατί  θα χαλάσουν τα στρώματα  της ζύμης  που με τόσο κόπο φτιάξαμε .
  • Ψήνουμε  στους 200 βαθμούς  για  40 λεπτά 
  • Όμως στα τελευταία 15 λεπτά  πριν τελειώσει  το ψήσιμο  τα αλείφουμε με λίγο αυγό διαλυμένο  με γάλα  για να πάρουν  ωραίο  χρώμα . 
  • Οποιαδήποτε γέμιση  από τις αγαπημένες σας, θα μπορούσε να είναι-με σπανάκι,τυρί , κρέας, ή με κολοκύθα.
  • Την συνταγή για  την  ζύμη και το σχέδιο  την  βρήκα στα παρακάτω  βίντεο ..
  • εδώ  και εδώ 




Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά !!!.   Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: