Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Fiamminga focaccia - ΦΛΑΜΑΝΔΙΚΗ ΓΛΥΚΙΑ focaccia


Αυτό το ψωμάκι  το πρωτοδοκίμασα , στο Βέλγιο σε ένα  φούρνο .... μέναμε εκεί 3 χρόνια.
 Μετά από πολλές ερωτήσεις σε  φίλους εκεί στο Βέλγιο ,μια  πολύ καλή φίλη η κυρία  Ενριέτα μου έδωσε την υπέροχη αυτή συνταγή, πάμε  να την φτιάξουμε  μαζί :



ΥΛΙΚΑ
  • 500 γραμμάρια αλεύρι
  • 100 mlχλιαρό νερό
  • 100 ml λίγο ζεστό γάλα
  • 30 γρ μαγιά νωπή  ή 9 γρ ξερή  μαγιά
  • 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ  ζάχαρη
  • 1 πρέζα  αλάτι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 φακελάκια ζάχαρη βανίλια  άρωμα   πορτοκάλι 



  • 50 γρ βούτυρο (για επάλειψη)
  • 50 γρ μαύρη ζάχαρη (προσθέτουμε   το βούτυρο και τη ζάχαρη στην επιφάνεια  πριν την βάλουμε στο  φούρνο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Αν κάνουμε τη ζύμη με το χέρι, κάντε τα εξής: προσθέτουμε τη μαγιά διαλυμένη σε χλιαρό νερό (όχι καυτό) στο κέντρο του αλευριού και σταδιακά προσθέτουμε  τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να  έχουμε μια  ελαστική ζύμη που να μην κολλάει .
  •  Την  σκεπάζουμε και την  αφήνουμε να φουσκώσει, σε χώρο που προστατεύεται από τον αέρα για 2 ώρες.
  • Αν κάνουμε τη ζύμη  στον  αρτοπαρασκευαστη,κάνουμε τα εξής: Βάζουμε στον  κάδο όλα  τα υγρά  συστατικά  και μετά  με το αλεύρι με το αλάτι  και τη μαγιά και να ρυθμίζουμε τον αρτοπαρασκευαστή  μας  για το ζύμωμα και την αύξηση της  ζύμης
  • Αφού  φουσκώσει  η ζύμη  μας   σχεδόν  2 ώρες  μετά ρίχνουμε   την ζύμη  μας στην επιφάνεια εργασίας πασπαλισμένη με αλεύρι  και το χέρι ανοίγουμε την  ζύμη  τοποθετούμε  τη ζύμη στο ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος,την σκεπάζουμε με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη, 1 ώρα  να  ανέβει  πάλι
  • Μετά αφού διπλασιαστεί  θα  κόψουμε σε μικρούς κύβους τα  50 γρ κρύο βούτυρο, κάνουμε  κάποιες τρύπες στη ζύμη με τα δάχτυλα (όπως στην κλασική  λαγάνα  μας ) και βάζουμε μικρούς κύβους του βουτύρου σε αυτές τις τρύπες.
  • Πασπαλίζουμε  ολόκληρη την  επιφάνεια  με ζάχαρη καστανή
  • Ψήνουμε  σε  φούρνο  προθερμασμένο  την  focaccia  στους 200 ° C για 10-15 λεπτά ή έως ότου η επιφάνεια ομοιόμορφα ροδίσει,ανάλογα  το φούρνο  μας
  •  Βάζουμε  σε σχάρα  το  ψωμάκι   και αφήνουμε   να κρυώσει.  περιμένουμε να κρυώσει αλλά  και  ζεστό μπορούμε να το απολαύσουμε  καλύτερα γιατί είναι θεϊκό 
  • Ζάχαρη σχηματίζει μια κρούστα και το βούτυρο σε συνδυασμό με τη ζάχαρη, θα  κάνει αυτό το νόστιμο γλυκό focaccia  νοστιμότατο  που  είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς  ...εμείς  δεν αφήσαμε  ψίχουλο  .....
  •    Η  καστανή ζάχαρη δίνει μια νόστιμη γεύση, αλλά αν έχετε διαθέσιμη, μπορείτε να  την αντικαταστήσετε και  με επεξεργασμένη ζάχαρη.
ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ  ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΗ   ΑΛΛΑ  ΜΕ ΤΗΝ  ΚΑΣΤΑΝΗ  ΖΑΧΑΡΗ  ΓΙΝΕΤΕ  ΘΕΙΚΟ  !





Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: