Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ

Μελιτζανες φρέσκες από το κήπο των γονιών μου , σπιτικό σταρένιο τραχανά από τα χεράκια της μαμάς μου , κρεμύδια φρέσκα από τον κήπο της πεθερούλας μου , ολόφρεσκα αυγουλάκια από την πεθερούλα μου ,λάδι από τους ελαιώνες φρέσκο ,τυράκι και ανθότυρο από τοπικό τυροκομείο ,αλευράκι από τοπικό μύλο , γάλα από το γειτονικό ΘΕΣ/ΓΑΛΑ της πόλης μας .. τι άλλο να ζητήσουμε για το μεσημεριανό μας ..όλα  τα  υλικά  από  την  μάνα   γη . .Κοπιάστε  ...








ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 
5 -6 μελιτζάνες  ανάλογα  το μέγεθος της μελιτζάνας  μας
1/2  φλιτζάνι  τσαγιού  ελαιόλαδο
4  μεγάλα κρεμμύδια 
1 φλιτζάνι  τσαγιού τραχανά σταρένιο
1 φλιτζάνι  τσαγιού  φέτα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι  τσαγιού με  ανθότυρο
2  αυγά χτυπημένα
1/2  λίτρο γάλα
λίγο μαύρο πιπέρι

σουσάμι

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΜΑΣ
700 γρ αλεύρι
 2 κουταλιές  σούπας ξύδι ή τσικουδιά ή τσίπουρο
1 κουτάλι γλυκού αλάτι.
1 πρέζα ζάχαρη
4-5  κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
 χλιαρό νερό όσο πάρει
4 γρ  μαγιά ξερή 
λίγο λάδι για το ταψί  τα φύλλα
λίγο αλεύρι με νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων


ΕΚΤΕΛΕΣΗ   ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

  • Σε ένα μπόλ βάζουμετην μαγιά ,το αλεύρι,αλάτι,ξύδι και νερό και ζυμώνουμε ώσπου να ξεκολλάει από τα τοιχώματα η ζύμη μας, μαλακιά και αφράτη 
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Κόβουμε την ζύμη μας σε 10 κομμάτια και  ανοίγουμε φύλλο με την βοήθεια του πλάστη  και με νισεστέ ανακατεμένο με λίγο  αλεύρι .
  • Ανοίγουμε 10 -12 φύλλα μεγέθους ανάλογα με ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε .




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Τις μελιτζάνες τις καθαρίζω και τις κόβω με τον γνωστό τρόπο και τις ξεπικρίζω με τη γνωστή διαδικασία με αλάτι.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στον τρίφτη κρεμμυδιών. Τις βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε πολύ  λίγο νεράκι ή γαλατάκι . Μπορείτε  αν θέλετε να τις  κόψετε  και  σε καρεδάκια  μικρά  την μελιτζάνα .
  • Μόλις μαλακώσουν τις στραγγίζουμε καλά σε στραγγιστήρι πιέζοντας, για να φύγουν τα νερά. Καθαρίζουμε και τρίβουμε και το κρεμμύδι μας .Μπορούμε αν θέλετε να  κόψουμε σε καρεδάκια μικρά τα κρεμμύδια  .
  • Σε αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τις μελιτζάνες για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα .
  • Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και και το γάλα,τον τραχανά και βράζουμε για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να σωθούν τα υγρά κ να μη 'κρατάει' ο τραχανάς στο δόντι. Μόλις κρυώσει το μείγμα χτυπάμε τα αυγά και τα  προσθέτουμε και τη φέτα.   
  •  Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
  • Στρώνουμε πρώτα 3 φύλλα - γέμιση με τυριά- 2 φύλλα - γέμιση με τυριά-2 φύλλα - γέμιση με τυριά-3 φύλλα. 
  • Τα  φύλλα τα λαδώνουμε ανάμεσα το καθένα .
  • Χαράζουμε την πίτα μας και την βρέχουμε με λίγο  νερό και ρίχνουμε  πάνω σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου μία ώρα ή και  παραπάνω μέχρι να ψηθεί η πιτούλα  μας !!
  • Αν μας μείνει γέμιση την βάζουμε σε μπολ και μετά στην κατάψυξη και την κρατάμε εκεί για 1 μήνα περίπου .  



 


        Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!
Και καλή μας  όρεξη !!
                                                        Καλό καλοκαίρι  !

Δεν υπάρχουν σχόλια: