Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΜUFFINS ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ , ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ



Εδώ    θα  βρούμε  την ίδια συνταγή με  nutella     
 Και σήμεραα   θα  τα   φτιάξουμε  και  νηστίσιμα !
Μετά  απο  μια  ιδέα  που μου έδωσε  μια  φίλη .. μου είπε  δοκίμασε  να βάλεις  ταχίνι  και κανέλα  και  δεν  θα χάσεις  ..εγώ   πρόσθεσα και  σταφίδες  και  σοκολάτα  και  ξηρούς  καρπούς   .... τελικά  το αποτέσμα   ήταν   εξαιρετικό !!

ΥΛΙΚΑ :
 
500-550  γρ αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις  ίσως  και  περισότερο 
25 γραμμάρια μαγιά  ή  1 φακελάκι  ξερή  μαγιά
90 γρ  ζάχαρης
5  γρ  αλάτι 

250  γρ  χλιαρό νερό
60 γρ βούτυρο, λειωμένο και κρύο ή  λάδι   για  να  τα κανουμε  νηστισιμα 
λιγο κακουλέ 


 ΓΕΜΙΣΗ 1:
1  κούπα ψιλοκομμένα καρύδια ,ή   αμύγδαλα 
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές,μουσκεμένες σε  νερό  με λίγο κονίακ
1 /2 κούπα ταχίνι.
2  κουταλίες σούπας  μέλι 
1/2 κούπα ζάχαρη.
1 πρέζα κανέλα.
1 πρέζα γαρύφαλλο.


ΓΕΜΙΣΗ 2  :
250 γρ. ταχίνι
100 γρ. μέλι
100 γρ. κουβερτούρα
Καρύδια  ή  δημητριακα

  •   Ρίχνουμε το ταχίνι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μέλι το οποίο έχουμε ζεστάνει έτσι ώστε να έχει πιο ρευστή μορφή και το ανακατεύουμε ελαφρά για 1 λεπτό. 
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την ρίχνουμε και αυτή στο μείγμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Αραιώνουμε στο χλιαρό νερό την μαγιά μας και την ζάχαρη. 
  • Σε ένα μπόλ που έχουμε βάλει το αλεύρι κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγια την σκεπάζουμε με λίγο αλεύρι και τη αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει. 
  • Προσθέτουμε και  το βούτηρο σε κομμάτια και το αλάτι και ζυμώνουμε. 
  • Κάνουμε μια ζύμη αφράτη και απαλή να κολλάει στα χέρια μας  ελάχιστα . 
  • Εγώ τα βάζω στον αρτοπαρασκευαστή .Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15-16   ίσες μπάλες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανεβει η ζύμη για 20 λεπτά.

  • Ετοιμάζουμε την γέμιση 1 ή 2 που μας αρέσει, σε ένα μπόλ την γέμιση μας με  τα καρύδια ψιλοκομμένα,    και τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα.
  • Κάθε μπάλα την  ανοίγουμε  λίγο    σε  σχήμα  πιτούλας και βάζουμε  λίγη γέμιση στη μέση  και κλείνουμε   τη ζύμη σε μια μπάλα και πάλι.

  • Στη συνέχεια ανοίγουμε σε ορθογώνιo φύλλα πάχους 1-2 εκ.με  τον  πλάστη  και κόβουμε  5-6  σε λουρίδες κατά μήκος που να μην φτάνουν στα άκρα.   Στρίβουμε  την   ζύμη  όπως   φαίνετε  στην φωτογραφία  πιο  κάτω  .


  • Μαζεύουμε σε σχήμα μπάλας και βάζουμε  τα σε βούτηρωμενες θήκες αλουμινίου η χάρτινες και το αφήνουμε να
 φουσκώσει για 45  λεπτά σε ζεστό  μέρος.



  • Αλείφουμε με λίγο  νερόκαι  ζάχαρή   η  μέλι    και  ρίχνουμε  σουσάμι .Ψήνουμε  10-15 λεπτά  σε προθερμασμένο  φούρνο  στους180 - 190 βαθμούς  ανάλογα  το φούρνο  μας  .

Δεν υπάρχουν σχόλια: