Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΤΣΑΜΠΙ ΣΤΑΦΥΛΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ ......ΨΩΜΑΚΙ ΜΕ ΖΥΜΗ ΒRΙΟCHE

 




Το λέει ο πετροκότσυφας στο δροσερό τ' αυλάκι,
το λεν στα πλάια οι πέρδικες, στην ποταμιά τ' αηδόνια,
το λεν στ' αμπέλια οι λυγερές, το λεν με χίλια γέλια,
το λέει κ' η Γκόλφω η όμορφη, το λέει με το τραγούδι
-Αμπέλι μου, πλατύφυλλο και καλοκλαδεμένο,
δέσε σταφύλια κόκκινα, να μπω να σε τρυγήσω,
να κάμω αθάνατο κρασί, μοσκοβολιά γιομάτο.
Μες στα κατώγια τα βαθιά σαν μόσχο να το κρύψω,
να το φυλάξω ολάκαιρες χρονιές, ακέριους μήνες,
ώσπου να ρθεί μιαν άνοιξη, νάρθει ένα καλοκαίρι,
να γύρει από τη μακρινή την ξενιτιά ο καλός μου.
Να κατεβώ μες στην αυλή, να πιάκω τ' αλογό του,
να τον φιλήσω αγκαλιαστά στα μάτια και στο στόμα,
να τον κεράσω, αμπέλι μου, τ' αθάνατο κρασί σου,
της ξενιτιάς τα βάσανα να παν, να τα ξεχάσει.

ΨΩΜΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΩΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ..γιορτάζει 
   1  Φεβρουαρίου .
Ο Άγιος Τρύφωνας

Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. Πώς συσχετίσθηκε λοιπόν ο Μεγαλομάρτυρας Τρύφωνας με την άμπελο και το μεθυστικό της προϊόν ;

Ο Άγιος Τρύφωνας γεννήθηκε στη Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας, και μαρτύρησε το 249 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Δέκιος, στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας. Η περιοχή ήταν ξακουστή για τους αμπελώνες της όπως και όλα τα παράλια της Προποντίδας. Εκεί βρίσκονταν πόλεις που φημίζονταν για την αφθονία των κρασιών τους: η Ραιδεστός, η Κύζικος και η περιοχή της Βιθυνίας με τα κρασιά της Τρίγλειας, της Κίου, της Νίκαιας. Ο Άγιος πολιούχος της Νίκαιας συνδέεται λοιπόν καταρχήν με την άμπελο και τον οίνο λόγω ...προέλευσης από περιοχή παραγωγής οίνων ποιότητος, αφού λίγες ήταν οι βυζαντινές επαρχίες, που μπορούσαν να καυχηθούν για τον οίνο τους τόσο όσο οι περιοχές της Προποντίδας. 

 Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης στο βαλκανικό χώρο αφήγησης. Σύμφωνα με μια παραλλαγή ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Η φράση - κλειδί “κλαδεύω έτσι κι όχι έτσι, είπε κι έκοψε τη μύτη του” συνοδεύεται από χειρονομία χαρακτηριστική της τεχνικής του κλαδέματος, χωρίς την οποία ο ακροατής αδυνατεί να αντιληφθεί πώς ακριβώς ακρωτηριάσθηκε ο Άγιος. Με αυτήν την “τεχνολογική αφήγηση” εξηγείται η λατρευτική αποχή από την εργασία στ’ αμπέλια που τηρούν όλοι οι αμπελουργικοί πληθυσμοί. Την απαγόρευση εκφράζουν ρητά οι Στενημαχίτες : “Ας έρθ’ τ’ Αϊ Τρύφου η μέρα πρώτα, κι απέει πιάν’ς του σβανά στου χέρι σ’”. Η πρώτη του Φεβρουαρίου αποτελεί στη λαΪκή συνείδηση το θεσμοθετημένο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί την αρχή του κλαδέματος και το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες. Είναι λοιπόν φυσικό να προσπαθούν οι αμπελουργοί να προστατέψουν με κάθε τρόπο το ευαίσθητο αμπέλι τους κατά την τόσο κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή.  Τ0  κείμενο  είναι  παρμένο  από  εδώ




ΥΛΙΚΑ
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
3  κουταλιές της σούπας ζάχαρη
30 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά (ή 3 μικρά), ελαφρώς χτυπημένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
800  γραμμάρια αλεύρι
2-3 κουταλιές της σούπας καστανή  ζάχαρη για  το τέλος
1 κρόκο αυγού διαλυμένο  με λίγο  γάλα για το  τέλος .


   ΖΥΜΗ  ΓΙΑ  ΣΤΟΛΙΣΜΑ
Νερό χλάρό και αλεύρι και λίγο αλάτι,ζυμώνουμε και φτιάχνουμε  μια  ζύμη ελαφρώς σκληρή .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε   το ζεστό νερό, τη ζάχαρη, περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και  τη μαγιά . Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5-6 λεπτά να φουσκώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπολ ενός μίξερ -αρτοπαρασκευστή προσθέτουμε το χλιαρό  γάλα , το ελαιόλαδο, τα χτυπημένα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθεί.
  • Προσθέτουμε μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε και πάλι με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε  για περίπου  10 λεπτά,  μέχρι να γίνει μια ζύμη    ελαστική   και  ,μαλακιά.
  • Μεταφέρουμε σε  ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο με 2  κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και  σε αναμμένο φούρνο, σκεπάζουμε  το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη ή ελαστικό βαμβακερό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  •   Μόλις αυξηθεί  η  ζύμη μας  την   αναποδογυρίζουμε   σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια καιτην χωρίζουμε 26 ίσα  μέρη .
  • Κόβουμε σε 26  κομμάτια  ζύμης  και τα  πλάθουμε  σε μικρά στρογγυλά   μπαλάκια  που  θα είναι  οι ρόγες  του σταφυλιού  και  τα  τοποθετούμε  σε ταψί  με  λαδόκολλα με  διαδοχική  σειρα  1-2-3-4-5     και  μετά   από  πάνω  ξανά  1-2-3-4 και  ένα  κομμάτι  για   το  κοτσάνι  μας  στο  κεντρο  της    πέμπτης  σειράς   .
Δείτε  το σχέδιο  στις  φωτογραφίες  που εχω παρακάτω


  • Αφήνουμε  το  ψωμάκι  μας  σκεπασμένο να  φουσκώσει  για  σχέδόν  μια  ώρα και  όση  ώρα  φουσκώνει  ,παίρνουμε   την  ζύμη  μας  για  τα  φύλλα  και σχηματίζουμε  με το μαχαιρι μας  τα 2 αμπελόφυλλα το ενα  μικροτέρο και το άλλο  πιο μεγάλο ..τα  τοποθετούμε   στο  τσαμπί  μας  και  μετά  το αλείφουμε με χτυπημένο  κρόκο  αυγού και λίγο  γάλα και πασπαλίζουμε  με  καστανή ζάχαρη .
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C ή 160C και ψήνουμε 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει μετά από 20-25 λεπτά που καλύπτεται με αλουμινόχαρτο για να μην μας  καεί
  • Απομάκρυνση από το φούρνο και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά σε  μια σχάρα
  • Και έχουμε το πιο νόστιμο ψωμάκι - αφράτο και νόστιμο (ακόμη και μετά από 2 μέρες!)
  • Αποθηκεύουμε σε μια χάρτινη σακούλα ή τυλιγμένα σε βαμβακερό  ύφασμα 
 

Την ιδέα  για  το  σχέδιο την πήρα   από δω πηγή 


Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ







Ένα  ακόμα  υπέροχο  τσουρέκι  που  δοκίμασα  να   φτιάξω   στην   κουζίνα  μου  είναι  αυτό  http://koykoycook.gr/?p=14448     ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ της  αγαπημένης   φίλης  απο το  facebook   Ρένας  Κώστογλου  .
 Εξαίρετη επαγγελματίας   σεφ  μαγειρικής που αγαπάει  την  δουλειά της  . Μέσα  από  το   blog της   μας  παρουσιάζει   την  υπέροχη  δουλειά  της , και  της  πιο  νόστιμες  και  ιδιαίτερες  συνταγές  της .
Μας  ταξιδεύει  σε  γευστικά   ταξίδια  του  τόπου της   αλλά  και όλης  της   πατρίδας  μας   ,  αξίζει  να  περιηγηθούμε   στις σελίδες  της  ...
 
 


 





   
ΣΑΣ   ΕΥΧΟΜΑΙ  ΚΑΛΟ  ΠΑΣΧΑ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ .

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΚΛΩΣΤΕΣ ΦΛΟΣ

Προσθήκη λεζάντας
Πέρσι έβαψα τα αυγά  μας  μόνο  με κρεμμύδόφλουδαΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΟΦΛΟΥΔΑ όπως κάθε χρόνο  .
 Φέτος  είπα  να δοκιμάσω  και  με κλωστές φλος..
Το   αποτέλεσμα ...  μου  άρεσαν  πάρα πολυ σχεδόν ενθουσιάστικα  και εγώ και τα κοριτσάκια  μου  .. τη  συνταγή την δανείστικα από την  συσκευασία  που αγόρασα  τις  κωστές ...
Η διαδικασία είναι απλή και τα αυγά γίνονται εντυπωσιακά, χωρίς χρωστικές ουσίες!.
Πάμε  λοιπόν  να  τα  βάψουμε  ..
ΥΛΙΚΑ :
Κλωστές  πολύχρωμες φλος 
αλουμινόχαρτο 
ξύδι 
αλάτι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Την διαδικασία την ξεκινάω Μ. Τετάρτη βράδυ.Βάζω τα αυγά σε νερό,να πλυθούν ,και  τα  περνάω με  λίγο  ξύδι
  •  Μετά κόβω τις κλωστές, και  κόβω  κομμάτια  τετράγωνα  απο αλουμινόχαρτο τα τρυπάω  ελαφρά με ένα βελόνι  και  τοποθετώ επάνω  τις  κλωστές , και απο  πάνω  το αυγό  βρεγμένο   ελαφρά , για  να κολλήσουν   επάνω  του  οι κλωστές , βάζω από πάνω  ξανά  λίγες  κλωστές και τα τυλίγω καλα με αλουμινόχαρτο σε σχήμα  καραμέλας   η   μπαλίτσας.
  • Χρησιμοποιούμε άσπρα αυγά για καλύτερο αποτέλεσμα  . Για πιο έντονο αποτέλεσμα επίσης, επιλέγουμε έντονα χρώματα κλωστών και αφήνουμε τα λιγότερο δυνατόν κενά στην επιφάνεια του αυγού.

  • Αφού τα τελειώσουμε τα αφήνουμε  τυλιγμένα  μια νύχτα  μέσα στο νερό στην κατσαρόλα που θα τα βράσουμε για να ποτίσουν καλύτερα τα χρώματα. (αυτό όμως είναι προαιρετικό)
  •  Την άλλη μέρα ανάβουμε το μάτι στο τερμα (9 ή 3 ανάλογα  την κουζίνα  μας ) και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε  στο 7, αφήνουμε για 15- 20 λεπτά   περίπου  και σβήνω το μάτι. (Οσο  περισσοτερο  τα αφήνουμε  τόσο καλύτεροσκούροχρώμα  αποκτούν.Τα αφήνω εκεί για λίγο.
  • Στο τέλος  αφού  τα   ξετύλιξουμε , και  τα αφήνουμε   λίγο  να  στεγνώσουν  τα γυαλίζουμε   περνώντας  τα με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό πανάκι.
 Αυτό ισχύει για όλους τους τρόπους βαφής!

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ



ΥΛΙΚΑ

1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
30 γρ  φρέσκια μαγιά  ή 10 γρ  ξερή  μαγιά 
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό γάλα
1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά + 1 κρόκο αυγού
Λίγο  μαχλέπι  και  λίγο κακουλέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού
6-7 φλιτζάνια αλεύρι + επιπλέον αλεύρι  για το  ζύμωμα
100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα  ή  2κουταλίες  σούπας  κακάο  ανακατεμένο με λίγο  γάλα 
καρύδια  τριμμένα
ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ
30-40 γρ βούτυρο, λιωμένο
1/3 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη
1 ασπράδι  καλα  χτυπημένο

1/4 φλιτζάνι αμύγδαλα σε  φιλέ για  το τέλος
  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε  τη μαγιά στο ζεστό νερό, προσθέτουμε  2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 3-4 κουταλιές της σούπας το αλεύρι, ανακατέυουμε και αφήνουμε  στην άκρη να φουσκώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το ζεστό γάλα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα ή ανακατεύουμε  με το χέρι  ,προσθέτουμε και    το  μείγμα της μαγιάς  και προσθέτουμε  και   το αλεύρι  σταδιακά  και  ζυμώνουμε  για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά, και εύπλαστη .(εγω τα εβαλα   στον αρτοπαρασκευαστη )
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα  μπέν  μαρί  και την  αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  •   Παίρνουμε λίγο περισσότερη  από το 1/2 της ζύμης  μας  και την  βάζουμε    σε ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο με 1 κουταλια της σούπας ελαιόλαδο  και  την  σκεπάζουμε  με πετσέτα  και την αφήνουμε  σε ζεστό μέρος μακριά  απο κρύα  ρεύματα .(εγω  την έβαλα  σε ζεστό  φούρνο  για  περισοτερο  απο  3 ώρες,  κατι  μου ετυχε  και δεν μπορεσα  να την φτιαξω  πιο  νωρίς)
  • Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε    τη  υπόλοιπη ζύμη και ρίχνουμε  την  λιωμένη  σοκολάτα  και ζυμώνουμε  περίπου 3-4 λεπτά, ετσι  ωστε  να έχουμε  μια εύπλαστη ζύμη.       Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή - προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
  • Και πάλι μεταφέρουμε  σε άλλο μεγάλο μπολ λιπαίνοντας με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο  ολη  την ζύμη μας ,και  καλύψτε το μπολ με ένα  βαμβακερό πανί και αφήνουμε α φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (με προθερμασμένο στους 45-50C και γυρίστε το φούρνο για περίπου 50-6ολεπτά). 
  • Παίρνουμε  την  λευκή ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο  περίπου 60 έως 40 εκατοστά και πάχος περίπου 0,5 εκατοστά Απλώνουμε  με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη.      Επαναλάμβάνουμε  τη διαδικασία με την  ζύμη σοκολάτας, αφήνοντας την  1-2 εκατοστά μικρότερη από  την λευκή ζύμη .
  • Απλώνουμε  με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη  και  τα τριμμένα  καρύδια .
  • Τυλίγουμε  σε σφιχτό ρολό, αφήνοντας 1,1/2  εκατ  ατύλιχτο(αυτό  θα είναι  οι κεραίες  της  πεταλόυδας )    και  αλείψτε  με χτυπημένο ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη και τα αμύγδαλα. 

  • Κόβουμε  με ένα κοφτερό μαχαίρι  φέτες με πάχος 1 cm και τοποθετούμε  σε ταψί με  χαρτί ψησιματος και  περνώντας της άκρες της ζύμης ελαφρά με λίγο νεράκι για να κολλήσει, ενώνουμε  της  φέτες  σχήματιζοντας  την πεταλούδα  μας  ('οπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες  μου)_
  • Με  2 ξύλινα κουτάλια  ή και με τα δύο δαχτυλά  μας  πατάμε   της "πεταλόυδες   μας "  για να διαμορφώσουμε  τα φτερά των πεταλούδων. και  ανοίξτε  το  ζυμαρι  που  δειχνει  της  κεραίες .
  • Καλύψτε με  βαμβακερό ύφασμα και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο (ή σε προθερμασμένο στους 45-50C και γυρίστε το φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά). Ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνο  180  βαθμούς  γιΑ  15-20   λεπτα .    
  • Σερβίρτετα στο πρωινό ή τον καφέ ή το αγαπημένο ζεστό ρόφημα !!!






Κυριακή 12 Απριλίου 2015

ΚΡΟΥΑΣΑΝΟΠΙΤΑ BICOLORE ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΑΝΙΛΙΑ


 

ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ   ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ  ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ  ΣΥΝΤΑΓΗ   ΘΑ  ΤΗΝ  ΒΡΕΙΤΕ εδώ

ΥΛΙΚΑ 
1 κιλό   αλεύρι ίσως  και λίγο  παραπάνω ανάλογα  το αλεύρι
2  βανίλιες -ζάχαρη  με  άρωμα  πορτοκάλι
50 γρ μαγιά ή 2 φακέλάκια ξερή μαγιά
8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
350 ml  γάλα χλιαρο
2 αυγά  μεγάλα 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2-3 Κουταλιές της σούπας κακάο
100 ml λάδι ή  βούτυρο 
 2 κουταλιές λάδι έξτρα  λάδι (για το κακάο)
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια μικρά
λίγο  γάλα  για  το τέλος
ΓΕΜΙΣΗ:μαρμελάδα  Κυδώνι ή δαμάσκηνο ή βανίλια
ξύσμα από 2 λεμόνια και 1 πορτοκάλι
200 γρ φιστίκια ή 200 γρ καρύδια θρυμματισμένα
3 Κουταλιές ακόμα βούτηρο
Σιρόπι:
150 ml νερό,
150  γρ ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βαζουμε  την μαγιά και  2 κουταλιές ζάχαρη, 2 κουταλιές αλεύρι κα τα 150 ml  ζεστό γάλα, ανακατεύουμε καλά και αφήνoυμε   να φουσκώσει, 10 λεπτά 
  • Σε ένα  μπολ Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι, στη συνέχεια, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και τo υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη ,την βανίλια και το ξύσμα.    Ρίχνουμε και το μείγμα με  τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
  •  Στη συνέχεια,σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και  ζυμώνουμε   μέχρι η ζύμη μας  να γίνει  μια μαλακιά και αφράτη .Χωρίζουμε τη ζύμη σε  δύο  κομμάτια . Σε ένα από αυτά προσθέτουμε  2 κουταλιές της σούπας κακάο, αναμεμειγμένα με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και ζυμώνουμε καλά ώστε να αναμειχθούν. Αφήνουμε  την ζύμησε ζεστό μέρος  να φουσκώσει για 1 ώρα
  • Πάιρνουμε  ένα κομμάτι της  λευκής  ζύμης. ανοίγουμε  ένα φύλλο στρογγυλό και επαναλάμβανουμε  το ίδιο  για την ζύμη  με το κακάο  αλοίφουμε  την ασπρη ζύμη με  το βούτηρο και τοποθετούμε την μια έπανω στην άλλη, κόβουμε την ζυμη στα  4  και μετά  στα  8  κομμάτια  όπως κόβουμε  τα κομμάτια  της πίτσας .  
  • Παίρνουμε  ένα-ένα  τα  κομμάτια  και τα  βάζουμε στην  άκρη  μια κουταλιά  του  γλυκού  μαρμελάδα  της  αρεσκείας ανακατεμένη  με το  ξύσμα  μας  ,και μετά  άλλη  μια  κουταλιά  του γλυκού  καρύδια ή φιστίκια  αιγίνης και τα  τυλίγουμε σε σχήμα  όπως  τα  κρουασάν  και  τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να  φουσκώσουν. Στο τέλος αλείφουμε  με γάλα τα  κρουασάν 
  • Τα  ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στούς  180 βαθμούς Ενώ ψήνουμε τα  κρουασάν, προετοιμαζουμε σιρόπι.
  •  Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν. Βράζουμε για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε   από την φωτιά και προσθέτουμε και τη βανίλια,βουτάμε μέσα  τα κρουασάν μας και γρήγορα  τα βγάζουμε  και τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν ,δεν θέλουμε να μαλακώσουν, ίσα να πάρουν λίγο σιρόπι. 
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
******  Εγω δεν πρόλαβα να τα σιροπιάσω τα φάγαμε .. πριν καν προλάβει να βράσει    και μου έμεινε το σιρόπι . ****



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!



Σάββατο 11 Απριλίου 2015

BICOLOR ROSE








ΥΛΙΚΑ:
 
1 κιλό αλεύρι για όλες  τις  χρήσεις ίσως  και λίγο  παραπάνω, ανάλογα  το αλεύρι
2 βανίλιες -ζάχαρη  με  άρωμα  πορτοκάλι
50 γρ Μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή  μαγιά
10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
350 ml γάλα χλιαρό
2 αυγά μεγάλα 
1  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2-3 Κουταλιές της σούπας κακάο
100 γρ βούτυρο 


2 έξτρα κ.σ. λάδι (για το κακάο)
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια μικρά
 γάλα  για  το τέλος βούτυρο  λιωμένο  για  το  τέλος
 καστανή  ζάχαρη
λίγο μαχλέπι και Κουκουλέ (προαιρετικά αν θέλουμε  για  έξτρα  άρωμα στα ROSE μας )
 αμύγδαλα  ή καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βάζουμε  την  μαγιά και 2 κουταλιές ζάχαρη, 2 κουταλιές αλεύρι και τα 150 ml  ζεστό γάλα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει, 10 λεπτά 
  • Σε ένα  μπολ Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι, στη συνέχεια, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και τo υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη ,την βανίλια  και το  ξύσμα και  τα αρώματα . Ρίχνουμε  και το μείγμα  με  τη μαγιά  και ανακατεύουμε καλά.
  •  Στη συνέχεια,σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και  ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας  να γίνει  μια μαλακή και αφράτη που δεν  κολλάει στα  χέρια  μας .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα  κομμάτια . Σε ένα από αυτά προσθέτουμε  2 κουταλιές της σούπας κακάο και  2 κουταλιές της σούπας λάδι, και τα  καρύδια  και ζυμώνουμε καλά ώστε να αναμειχθούν. 
  •  Αφήνουμε  της  ζύμες άσπρη - κακάο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι της  λευκής  ζύμης.πάνω σε  αλευρωμένο πάγκο  εργασίας και ανοίγουμε  ένα φύλλο με πάχος  0,50 εκατ περίπου , λεπτό  γιατί θα φουσκώσουν και θα  ξεχειλίσει απο της  φόρμες μας  το rose και επαναλαμβάνουμε  το ίδιο για την ζύμη  με το κακάο και με ένα κουπάτ κόβουμε κύκλους ακτίνας  περίπου 10  εκατ, ανάλογα της  φόρμες  που θα χρησιμοποιήσετε  .
  • Αρχίζουμε  με την  άσπρη ζύμη , και βάζουμε  ένα κύκλο άσπρο -κακάο - άσπρο -κακάο- άσπρο -κακάο , αλείφουμε  την  ζύμη με  το βούτυρο και πασπαλίζουμε  με μισό κουταλάκι  ζάχαρη καστανή .
  • Αρχίζουμε  να  τα  τυλίγουμε  τα  κομμάτια  σε  ρολό όπως  φαίνεται  και στις φωτογραφίες  που έχω  ανεβάσει , τα  κόβουμε  στην μέση  και  τα  τοποθετούμε  σε  λαδωμένες  φόρμες , και τα αφήνουμε να φουσκώσουν  για 30 λεπτά να  φουσκώσουν .
  • Τα  αλείφουμε με λίγο γάλα και τα πασπαλίζουμε  με  λιγο καστανή  ζάχαρη και ξηρούς  καρπούς 
  • Τα  ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά  ανάλογα  το  φούρνο  μας  ,στους  180  βαθμούς
  • Όταν  ψηθούν τα  αφήνουμε  λίγο  να  κρυώσουν  και αν θέλουμε  τα πασπαλίζουμε  με λίγη  ζάχαρη, όπως  τα έκανα  εγώ , γιατί  ειχα ξεμείνει από καστανή  ζάχαρη και  ξηρούς  καρπούς.. αυτοσχεδίασα .. να  τα κάνω όμορφα.. αν και από μόνα  τους  είναι πολύ όμορφα !!  
 


                                                                                           












                                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Μείνετε συντονισμένοι........
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!