Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ - ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΤΟΣΤ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Την  αγάπη  μου  για  τα ζυμαράκια   πλέον  την   γνωρίζετε ..  καθημερινά  ψάχνω  συνταγούλες  με  ζυμαράκια.
Μια  μέρα  κάνοντας  τα  ψώνια μας  στο  μάρκετ έπεσα πάνω  σε  ένα  ψωμάκι .. και  διαβάζοντας   τα  υλικά παρασκευής    σοκαρίστηκα .. πόσα  αγνώστου  προελεύσεως  υλικά   αγοράζουμε  και  δίνουμε στα  παιδάκια  μας  να  φάνε  ..
Πήρα  λοιπόν την αγαπημένη  μου  συνταγή  για  μικρά ψωμάκια  -σαντούιτσακια  που φτιάχνω στα  παιδάκια  μου και  με  πολύ  φαντασία και  πολλές δοκιμές  κατάφερα να  δώσω  στο  ζυμαράκι  το  συγκεκριμένο σχέδιο ..  Ναι  κατάφερα  να κάνω  τις  δικά  μου  υγιεινά  και αφράτα ψωμάκια  για  τα σαντουιτσάκια  των κοριτσιών  μου   και  φυσικά  και  τα  δικά μας  !!
Πάμε  λοιπόν  να  τις  φτιάξουμε  μαζί  παρεούλα  :














 ΥΛΙΚΑ :
500 γρ   αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις   (άν θέλουμε   να τις  κάνουμε   πιο  υγιεινές  βάζουμε  250 γρ  αλεύρι  ολικής και  250 γρ  για  όλες  της  χρήσεις ..ή  και  αν θέλετε  να της  κάνετε  σταρένιες βάζετε  250γρ  αλεύρι κίτρινο  σταρένιο  και  250γρ  για όλες της  χρήσεις )
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1  κουταλιά  σούπας ζάχαρη 
1 αυγό
1 φακελάκι  στιγμιαία μαγιά ή 25 γρ   φρέσκια μαγιά
250   γρ    στραγγιστό γιαούρτι σε   θερμοκρασία  δωματιού 
70 γρ μαλακό βούτυρο
και  επιπλέον λίγο   λιωμένο  βούτυρο  για  το άλειμα   
 
ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ 
λίγο   γαλα 
Σουσάμι, μαύρο κύμινο, παπαρούνα ...
Γεμίστε  τα  με  ότι  σας  αρέσει :  αλλαντικά  , τυριά  ,  ακόμα  και  με  κρεατάκια  οπως  γύρο, ντομάτες  μαρουλάκια   και   διάφορα  ντιπ  -σαλάτες , μερέντα νε  ξηρούς  καρπούς και μπανάνα  ! Ότι  σας  αρέσει  !!!
Εδώ   θα   βρούμε   την υπέροχη σαλάτα   που  έχω  βάλει  εγώ στις  δικές  μου  φωλιές  
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βγάζουμε  το γιαούρτι έξω από το ψυγείο, ώστε να έρθει   σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν χρησιμοποιήσουμε  φρέσκια μαγιά,  την  διαλύουμε  μέσα  στο γιαούρτι.
  • Εγω  το  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστη .
  • Στο μπολ του αρτοπαρασκευαστή  κοσκινίζουμε  το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύουμε. Κάνουμε   μια λακουβίτσα  και ρίχνουμε  το χτυπημένο   αυγό και  τη  μαγιά διαλυμένη στο  γιαούρτι ... αν χρησιμοποιείσουμε  ξερή   μαγιά, την  προσθέτουμε   αμεσως .
  • Ανακατεύουμε και όταν η ζύμη αρχίζει να  ξεκολάει απο τα τοιχώματα  του κάδου   ... συνεχίζουμε  να  ζυμώνουμε και    προσθέτουμε   τα  κομμάτια από το  μαλακωμένο    βούτυρο. Ζυμώνουμε  ακόμα   15 έως 20 λεπτά έως ότου η ζύμη είναι λεία και  αφράτη .
  • Μεταφέρουμε   σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και το  την  σκεπάζουμε .  Αφήνουμε     τη ζύμη να φουσκώσει , 45 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας (αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη πιο αργά σε ένα δροσερό μέρος  της  κουζινας   μην ανησυχείτε, αυτή η μεγάλη άνοδος θα δώσει μεγάλητερη γεύση στο  ψωμι  μας)
  • Προθερμαίνουμε  το  φούρνο μας   στους  200βαθμούς   . Ψήνουμε   το ψωμί για 25-35   λεπτά. Αφαιρούμε   το ψωμί από το φούρνο και γυρίζουμε  την   φόρμα  μας  επάνω σε σχάρα να κρυώσει  εντελώς.  
  •  θα χριεαστούμε  ένα  χάρακα και ένα   εργαλείο κοπής   για  ζύμες  -πίτσες  ...πάμε   να   τις κατασκευάσουμε :

  1.   ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ  ΤΑ ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ - ΨΩΜΑΚΙΑ  ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ :
  • Αφού    η  ζύμη  μας   φουσκώσει , την αδειάζουμε  σε καλά  αλευρωμένο   πάγκο  εργασιάς , την μοιράζουμε  σε  δύο  ίσα  κομμάτια    .
  • Παίρνουμε   το  ένα  κομμάτι  και  το  ανοίγουμε  φύλλο  πάχους  1  εκατ   και   φάρδους  50   φάρδος   και   υψος  22-26   εκατ  και  το    κόβουμε   απο το  φάρδος  σε  στενόμακρα  κομμάτια  φάδρος   10 εκατ  και  ύψος  22 -26  εκατ οπως  φαίνετε  στην φωτογραφία  ..
  • Τα  βουτηρώνουμε  με  το  λειωμένο   βούτηρο  και  με  μια  ουρά  από  μια  ξύλινη   κουτάλα  σημαδευύυμε  πατώντας  το  στην  μέση   του  φύλλου  μας  και  το  διπλώνουμε   στην  μέση . μεταφέρουμε σε    ταψί  που έχουμε    βάλει  λαδόκολλα   με  λίγη απόσταση  μεταξύ  τους  .     
  • Αφού τελειώσουμε   με  ολη  την  ζύμη  μας  ..  τα  αλείφουμε  με   λίγο  γάλα   και λάδι ,και  τα  τριπάμε  με ένα καλαμάκι  για  σουβλάκια συμμετρικά
  • Τα αφήνουμε   να   φουσκώσουν  για  15  λεπτά  και  σε  προθερμασμένο  φούρνο   στους  200   βαθμούς  τα  ψήνουμε   για 15- 20  λεπτά  περίπου   ανάλογα  το  φούρνο  μας


  • Πάντα  φτιάχνω  διπλή αλλά  και  τριπλή  δόση ..και  μόλις  κρυώσουν  τα  φυλάω  σε σακουλάκια  τροφίμων  τρία  -τρία    και  τα φυλάω στην κατάψυξη  και  όταν τα  χρειάζομαστε   τα   βγάζω και έρχονται   σε  θερμοκρασία  δωματίου και τα  γεμίζω  με  ότι υλικά  μας  αρέσουν !

Καλη  επιτυχία    και  απολαύστε  τες  !!

  • Έχει  και συνέχεια .. σε λίγες  μέρες  και  μια ακόμα  συνταγή    για  τσαντάκια -σαντουιστακια ..αυτή την  φορά  με   άλλα  υλικά... πάντα  αγνά  και  σπιτικά για  να ξέρουμε   τι ταΐζουμε  στα  παιδάκια  μας  αλλά και για  μας  τους  μεγάλους .

Μέχρι  τότε  μπείτε  στην κουζίνα σας  και  μαγειρέψτε -παίξτε με  τα ζυμαράκια  μαζί με τα παιδάκια  σας !



ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΑΛΑΝΙΑΡΑ ΚΟΤΑ



YΛΙΚΑ:
1 κιλό κοτόπουλο σε μερίδες
10 κούπες νερό
6 κ.σ.βούτυρο

1ματσάκι σέλινο
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 πατάτα
1/2 κούπα ρύζι καρολίνα (ή γλασέ)
1/2 κούπα χυμό λεμόνι
2 αυγά
αλάτι,πιπέρι,

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1.Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το βάζουμε να βράσει με το βούτυρο,το σέλινο,τα καρότα,την πατάτα και το κρεμμύδι (τα οποία χρησιμοποιούμε για άρωμα και γεύση).
2.Όταν έχει μαλακώσει καλά (θέλει γύρω στη μια ώρα),βγάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και βάζουμε το ρύζι να βράσει (περίπου 20 λεπτά).
3.Όταν η σούπα είναι έτοιμη και πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά,χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ,προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και 3-4 κουταλιές από το ζουμί της σούπας.Αν θέλουμε   προσθέτουμε  και τα βρασμένα λαχανικά μας στη σούπα   μας ,γίνετε πιο νόστιμη
4.Προσθέτουμε το αυγολέμονο στη σούπα και ανακατεύουμε ζωηρά για να μην ψηθεί το αυγό και κολυμπάνε κομματάκια ομελέτας!Κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά.
5.Σερβίρουμε τη σούπα με το κοτόπουλο (κομματάκια ή όπως μας αρέσει) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο πιάτο μας.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΕΛΙΟΨΩΜΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ








ΥΛΙΚΑ:
1000-1250 γρ   αλεύρι για όλες τις χρήσεις   (ανάλογα το μέγεθος  του ποτηριού   που θα  χρησιμοποιήσετε)
1φακελάκι  μαγιά  ξερή  ή  25 γρ  νωπή  μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
70 ml  λάδι 
30γρ ταχίνι
2 κουταλάκια  κοφτά  αλάτι
2 κουταλίες της   σούπας  ζάχαρη
1 φλυτζάνι ελιές, μαύρες ή πράσινες, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
σουσάμι για το τέλος
λίγο λάδι για να το λάδομα  των  φύλλων
 λίγο γάλα  για το τέλος

  Το δικό μου ποτήρι  είναι  250 ml

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αφού  κοσκινίσουμε το αλεύρι το  βάζουμε  σε μπόλ μαζί με το αλάτι .Σε ένα  μπόλ διαλύουμε   την  μαγιά με  το χλιαρό  νερό  και την ζάχαρη . 
  • Προσθέτουμε  στο μπολ με  την μαγιά και το χλιαρό γάλα,το  ταχίνι και το λάδι και το γάλα, το αλεύρι  λίγο -λίγο και ανακατεύουμε και  στην συνέχεια ζυμώνουμε με τις  γριθίες  μας    Συνεχίζουμε  για 10-12 λεπτά, ώσπου να αποκτήσουμε  μια εύπλαστη και ελαστική ζύμη. Εγώ  τα  έβαλα όλα στον αρτοπαρασκευάστή .
  • Αφήνουμε  να  φουσκώσει για  1 ώρα  περίπου  σκεπασμένη   την  ζύμη  μακριά από  κρύα  ρεύματα .
  • Αφού  φουσκώσει  την  απλώνουμε  σε αλευρένο  πάγκο εργασίας   και την μοιράζω στα  2  κομμάταια  και  με τον  χοντρό πλάστη ανοίγουμε φυλλο 36χ36  εκατ  και  το  κόβω σε  6 λωρίδες  και  της   λαδώνω και της  μεταφέρω  την μια πάνω στην άλλη   αφού  της    πρώτα της  πασπαλίσω με   ελιές,και  με την ρίγανη .
  • Κόβω  σε 6  κομμάτια  και τα μεταφέρω  σε λαδωμένες ή   με λαδόκολλα  μακρόστενες φόρμες του κέικ.
  • Αφήνω  να φουσκώσουν  για κανα  40 λεπτο  και  τα  παιρνάω με  ένα πινέλο   με  γάλα  .
  • Πασπαλίζω   και τα δύο ψωμιά με σουσάμι και τα  ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο  για  20 λεπτά  στους  180  βαθμούς  , ανάλογα   το  φούρνο  μας .  Σκεπάζουμε  με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και συνεχίζω το ψήσιμο για 30΄ακόμη στους 140 βαθμούς. 



Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ








ΥΛΙΚΑ
500 γρ  αλεύρι για τσουρέκια
1/2  κουταλάκι  αλάτι
50  γρ   μαγιά  νωπή  η  2 φακελάκια  ξερή  μαγιά
1/2 κούπας  βούτυρο
3/4 κούπας  ζάχαρη
1 κουταλιά  ξύσμα  πορτοκάλι
1 κουταλιά  ξύσμα λεμόνι
1/2 κούπας  ζεστό  γάλα
3 αυγά
4  κουταλιές  ζεστό  νερό
1 κρόκο  για το άλειμμα στο τέλος
1 κουταλάκι  μαχλέπι και κακουλέ ( Προαιρετικά )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


  • Σε ένα  μπολ ανακατεύουμε   το αλεύρι με το αλάτι .  Διαλύουμε τη μαγιά σε 4 κουταλιές ζεστό  νερό  και ρίχνουμε  και 1-2  κουταλιές  αλεύρι  να γίνει  χυλός  και το αφήνουμε  15 λεπτά  ώσπου να    κάνει  φουσκάλες . Λιώνουμε  το βούτυρο  και το κρατάμε  χλιαρό . Σε  μια λεκάνη ρίχνουμε το  ζεστό  γάλα  τη  ζάχαρη και τα αρώματα και ανακατεύουμε με το κουτάλι , τα  αυγά και ανακατεύουμε με τα χέρια  σπάζοντας  τα αυγά .  Ρίχνουμε την  φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύουμε με τα  δάχτυλα  χωρίς όμως   να το ζυμώνουμε και ρίχνουμε  σε 3 δόσεις το αλεύρι   και  ζυμώνουμε ελαφρά να ενωθεί με τα  υπόλοιπα  υλικά .
  • Ύστερα παίρνουμε  το  ζεστό βούτυρο  με τις  χούφτες  μας  λίγο -λίγο και  τι ρίχνουμε  επάνω στη  ζύμη  και  διπλώνουμε  την ζύμη  πολλές φορές  χωρίς να την  ζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο .Μην  περιμένουμε να  απορροφηθεί εντελώς, το βούτυρο απορροφάται  καθώς  η ζύμη φουσκώνει .Σκεπάζουμε με  μεμβράνη και πετσέτα σε ζεστό μέρος για 1 ώρα  και λίγο περισσότερο, την πατάμε  να ξεφουσκώσει και πλάθουμε μια  μεγάλη  βασιλόπιτα  το σχέδιο που θέλουμε και  αφήνουμε  σκεπασμένη  να  να διπλασιαστεί  σε όγκο για  30-45  λεπτά   περίπου .
  • Αλείφουμε  με τον κρόκο  που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό ή λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180  βαθμούς  για 20 λεπτά  περίπου ανάλογα  το φούρνο μας 
  • Όταν κρυώσει  την στολίζουμε  ανάλογα  με την φαντασία  μας .  
 
  • Εγώ  το έκανα  χριστουγεννιάτικο δέντρο.
  ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !!

Η ΣΥΝΤΑΓΗ  ΕΙΝΑΙ  ΤΙΣ  ΚΥΡΙΑ  ΒΕΦΑΣ  ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ .
H συνταγή μπήκε  και στο περιοδικό   ¨" στείλε τη  συνταγή "....



Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα με πάνω από όλα υγεία- ευτυχία- αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
                                                Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΤΟΥ ΜΑΗ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΠΙΤΣΑ ΚΑΙ ΖΥΜΑΡΕΝΙΑ ΨΑΡΑΚΙΑ

Με  μια   ζύμη   φτιάξαμε   3  διαφορετικά σχέδια ..  πάμε   να  δούμε   τι  κάναμε  ..





Με  την  ίδια  ζύμη  κάναμε  και  τα  Στριφτάρια πίτσα

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΖΥΜΗ :
20γρ  νωπή μαγιά ή  1 φακελάκι ξερή  μαγιά
250 ml γάλα χλιαρό
4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 αυγό
2 κουταλιές  σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
550 γρ  -650  γρ  αλεύρι  για'ολες τις χρήσεις   ή 00 ισως  και περισσοτερο 
ΓΕΜΙΣΗ
30 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
τυρια,γαλαπουλα ,πιπεριά,  λίγο  πιπέρι  κόκκινο και  ότι άλλο θέλετε  εσείς!!!
Λίγο  γάλα για τοτέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Διαλύουμε  σε  ένα  μπόλ  τον  κύβο μαγιάς  με  τα  50 ml χλιαρό γάλα και προσθέτουμε  1 κουταλιά  ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,ανακατεύουμε και το αφήνουμε για δέκα λεπτά για  να δράσει η  μαγιά και να  ανέβει . 
  • Σε ένα ξεχωριστό μπόλ κοσκινίζουμε  το  αλεύρι.Κάνουμε  μια  τρύπα  και  προσθέτουμε  το αυγό χτυπημένο , τα υπόλοιπα 2ο0 ml γάλα, γιαούρτι,αλάτι και την  ανεβασμένη  μαγιά  μας .
  •  Ζυμώνουμε  την ζύμη αν  κολλάει  προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, τόσο ώστε  για να έχουμε  μια μαλακιά ζύμη,την οποία  την  βάζουμε  σε αλευρωμένο δοχείο, καλύπτουμε  με ένα υγρό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό δωμάτιο μακρία  από ρεύματα  για  1 ώρα περίπου  για να  διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας
  •   Το ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνοι μέχρι να ροδίσει  σε προθερμασμένο φούρνο 180 ° Cγια  25-30  λεπτά .
Την  ιδέα   για  τα ψαράκια  την  πήρα  από εδώ     




Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές. 

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗΛΟ


Ενα  υγιεινό σνάκ   για όλες  της  ώρες ..

YΛΙΚΑ  :

1 και 1/2  φλιτζάνια για όλες  τις  χρήσεις αλεύρι
1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
1/2  κουταλάκι του  γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2  κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/4  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4  κουταλάκι  του γλυκού κανέλα
2 φλιτζάνια βρώμη
1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα
8 κουταλάκια της σούπας ανάλατο βούτυρο,σε θερμοκρασία δωματίου 125 γρ (εγώ έβαλα λάδι  για πιο υγιεινά )
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη 
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1/4 φλιτζάνι  μέλι  ή σιρόπι σφενδάμου
1 μέτριο μήλο κομμένο στο μπλέντερ
2  βανίλιες
1/2 φλιτζάνι σοκολάτα σταγόνες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Προθερμάνουμε το  φούρνο στους 200 βαθμούς .
Σε ένα  μπολ, ανακατεύουμε τα δύο είδη άλευρου , το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, τη βρώμη, τα καρύδια με ένα σύρμα ή πιρούνι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο,μαύρη ζάχαρη, και κρυσταλλική ζάχαρη μαζί για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ασπρίσουν ρίχνουμε και το αυγό και το χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο και αφράτο, περιχύνουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και τη βανίλια μέχρι να ενσωματωθούν . Σταματάμε το μίξερ και σταδιακά προσθέτουμε  το μείγμα αλευριού, βρώμης και ζυμώνουμε   με   τα  χέρια  να ενσωματωθεί  το αλεύρι  μας  και στη συνέχεια , προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας .
Πλάθουμε με  λαδωμένα  χέρια  τη ζύμη σε  μέγεθος καρυδιού και τα  βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό φύλλο μπισκότων με  αρκετή  απόσταση μεταξύ τους και με υγρά δάχτυλα, ισιώνουμε τα μπισκότα λίγο. Ψήνουμε για 9-10 λεπτά στους 180  βαθμούς .
 Τα μπισκότα  είναι  έτοιμα  όταν ροδίσουν ελαφρά στην κορυφή. Αφήνουμε  τα μπισκότα σε μια σχάρα να κρυώσουν

 *Τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πάντα ,η ζύμη να είναι ελαφρώς κολλώδης,αν θέλετε την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο και πάνω από όλα ακρίβεια στα υλικά πάντα ζυγισμένα ποτέ δεν προσθέτουμε παραπάνω στερεά υλικά π.χ αλεύρι ή βρώμη.
Ο χρόνος ψησίματος πρέπει να μην υπερβεί τα 15 λεπτά.τα αφήνουμε  πάνω στο ταψί και αυτά θα συνεχίσουν να  ψήνονται  λόγου της θερμότητας .
΄Αν τα πατήσουμε με το χέρι θα δούμε ότι είναι πολύ μαλακά έτσι πρέπει,θα  δούμε 'ότι μπορεί να χαλάσει και το σχέδιο  τους .. 
Όσο πιο νωρίς  τα  βγάζετε  τόσο πιο  μαλακά μπισκότα  θα έχετε .

 



Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ

Ο ΤΟΠΟΣ  ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ... ΤΑ  ΑΜΠΕΛΙΑ  ΜΑΣ .. Ο ΚΑΜΠΟΣ  ΜΑΣ   ΕΝΑ ΜΙΚΡΌ  ΚΟΜΜΑΤΙ  ...




ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ  ΜΑΣ  ΚΑΙ ΟΙ  ΚΑΡΠΟΙ  ΤΟΥ


Το αμπέλι, ή κλήμα είναι αγγειόσπερμο φυτό, ανήκει δε στην τάξη των Ραμνωδών και στην οικογένεια των Αμπελοειδών, με πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές της γης. Το αμπέλι καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του, το σταφύλι, ενώ και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική (ντολμάδες). Τα σταφύλια μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν ή να χρησιμοποιηθούν είτε για γλυκίσματα (γλυκό του κουταλιού) είτε για την παρασκευή σταφίδων, κρασιού, άλλων οινοπνευματωδών ποτών όπως το τσίπουρο και τελικά οινοπνεύματος (αιθανόλης).         Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Είναι η εποχή τους...Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρχίζει η δουλειά στα αμπέλια. 
Στον τόπο μου αυτές τις μέρες  κανείς δεν ησυχάζει όλοι τρέχουν πάνω  -κάτω σαν τις μέλισσες .. 
Γεννήθηκα σε μια  περιοχή  ...όπου και  να ρίξεις το μάτι σου θα δεις αμπέλια ...από  μικρή ηλικία έτρεχα  μέσα στους  αμπελώνες... στην αρχή σαν παιχνίδι αλλά και όταν πια μεγάλωσα  βοήθαγα και εγώ και η αδερφή  μου τους γονείς μου στις δουλειές τα  καλοκαίρια  που δεν  είχαμε  σχολείο  .. 
Αγάπησα και αγαπάω τα  αμπέλια ακόμα  και σήμερα  που έχω  την δική  μου οικογένεια τα  επισκέπτομαι  και  φυσικά  όποτε  μπορώ βοηθάω τους γονείς  μου στις  δουλειές τους .
 Αγαπάω  τους  καρπούς  το ...  τα σταφύλια ,το  κρασί, ακόμα  και  τσίπουρο, τα  τρυφερά   αμπελόφυλλα  τους   που από αυτά  φτιάχνουμε τα  αγαπημένα  μας ντολμαδάκια
Θυμάμαι  την μητέρα μου  σε όλο  το αμπέλι να  ψάχνει  τα  πιο  τρυφερά  και  ωραία  και  καλοσχηματισμένα φύλλα  από τις κορυφές των  βλασταριών, να  τα  φτιάχνει σε 20-30..ένα   πάνω στο άλλο και  να  γεμίζει έτσι σακούλες  . 
 Αργότερα όταν μεγαλώσαμε και εγώ και η αδερφή μου μας έβαζε να  μαζέψουμε εμείς  και μας  έλεγε  προσέξτε  ," να  μαζεύετε τα  πιο καλοσχηματισμένα  και  τρυφερά φύλλα . 
Γυρίζοντας  μετά  στο σπίτι  δεν ησυχάζε αν δεν αποθηκεύει τουλάχιστον 800-1000 φύλλα σε πακέτα των 50 ή 100... τα  συντηρούσε πάντα σε πλαστικό μπουκάλι  ..
Τα αμπελόφυλλα συντηρούνται με πολλούς τρόπους...Στην περιοχή μας τα συντηρούμε ή στην κατάψυξη ή σε πλαστικό μπουκάλι.
Εγώ προτιμώ  όμως την κατάψυξη... 
θα σας δείξω πως  τα  διατηρώ  αργότερα.....λίγη  υπομονή να  πάω ξανά στο αμπέλι  να  μαζέψω φρέσκα  φύλλα  .. εδώ  θα  δούμε πως  τα  διατηρούν  στην κατάψυξη  . 
Πάντως όπως κι αν τα συντηρήσετε πρέπει να ξέρετε πάνω από όλα να μαζέψετε 
Από τα καινούρια βλαστάρια πάντα μαζεύουμετα  φύλλα  που  έχουν ανοιχτό  χρώμα  ...πάντα και  όχι τα  παλιά  σκληρά  φύλλα  
΄Όπως θα καταλάβατε για μένα αγαπάω  τα  ζυμαράκια  και  τα αμπέλια πολύ ...είναι ευλογημένα με καρπούς και φυσικά ήταν και  είναι πόρος ζωής για την οικογένεια μας  !!   http://plathozymarakiametadyoxerakia.blogspot.gr/2015/04/rche.html


Πάμε   τώρα  να  τα μαγειρέψουμε  ..







ΥΛΙΚΑ :
60 αμπελόφυλλα   τρυφερά 
700  γρ κιμάς   μοσχαρίσιος
2 μέτρια κρεμμύδια  ξερά   και 2-3  φρέσκα  κρεμμυδάκια
1   κούπα ρύζι  όχι  πολύ γεμάτη (Καρολίνα  )
αλάτι ,πιπέρι,
λίγη γλυκεία  πάπρικα  
1 αυγό
λίγο  ψιλοκομμένο  άνηθο
λίγο ψιλοκομμένο  φρέσκο  δυόσμο
 χυμός από  1  λεμόνι
2-3  κούπες νερό βρύσης
ή  φρέσκο σπιτικό  ζωμό  κοτόπουλου   (προαιρετικά )
1/2 κούπα ελαιόλαδο
μια  μικρή  σκελίδα σκόρδο    (προαιρετικά )

ΓΙΑ ΤΗΝ  ΣΑΛΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ:
1  κουταλιά  ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές αλεύρι  ή  κόρν Φλάουερ
ζωμός από το φαγητό   1,1/2 -2  κούπες   ή  νερό χλιαρό
χυμός από  2 λεμόνια
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι και λίγο  πάπρικα  γλυκεία
2 κρόκους αυγού σε θερμοκρασία δωματίου.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Πλένουμε  τα  φύλλα μας   πολύ  καλά  και τα κάνουμε  στοίβες ανά 20  και τα ζεματάμε σε  κατσαρόλα με νερό  που βράζει  για  ένα  λεπτό .. έτσι  ώστε  να αλλάξουν χρώμα  ή  χρησιμοποιούμε   από την κατάψυξη  που έχουμε   ετοιμάσει αμπελόφυλλα από την προηγούμενη  χρονιά    θα    δείξω   βήμα  -βήμα  πως   τα διατηρούμε   .
 




  • Κόβουμε  τα κρεμμύδια   μας  στο  μπλέντερ    .Βάζουμε  τα  παραπάνω   υλικά μας εκτός από το νερό ,το μισό από  το λάδι μας  σε μία λεκάνη και τα ζυμώνουμε και  τα  αφήνουμε  10 λεπτά  στο  ψυγείο  να  δέσουν   τα  υλικά .
  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε για βάση 4 -5 αμπελόφυλλα. Αρχίζουμε  τη  διαδικασία  του τυλίγματος . Παίρνουμε το φύλλο με την  μέσα  πλευρά  προς  εμάς  και  βάζουμε  μια κουταλιά γεμάτη  γέμιση στην άκρη του φύλλου μας   προσπαθούμε να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια μας όπως   φαίνετε   στις  φωτογραφίες  κλείνοντας  πρώτα  αριστερά  και δεξιά  και μετά σκεπάζουμε  με  τις  πάνω  άκρες να καλύψουμε  την γέμιση και ρολάρουμε   όχι πολύ σφιχτά, αλλά ούτε χαλαρά.
 

  • Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο  κυκλικά χωρίς να αφήνουμε κενά.       Μόλις τελειώσει  η πρώτη   στρώση  βάζουμε πάλι σκέτα φύλλα  από  πάνω   ,και τοποθετούμε πάλι  άλλη  μια  στρώση  από    τα υπόλοιπα ντολμαδάκια.       Όταν τελειώσουμε τοποθετούμε ένα πιάτο  ρηχό , και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια.
  • Ρίχνουμε 2,5-3  κούπες  νερό  τόσο  ώστε  να  καλύψει  τις  άκρες  του πιάτου ,  και το  υπόλοιπο  ελαιόλαδο και  το  χυμό λεμονιού. Βράζουμε για 30-40   λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά . Αφού βράσουν αφαιρούμε το ζουμί που έμεινε. Το βάζουμε σε ένα φλυτζάνι.   Συνήθως βγαίνει περίπου 1 φλυτζάνι. Εδώ  μπορούμε  να  τα  σερβίρουμε   ζεστά  και  να  τα  απολαύσουμε  αν δεν μας  αρέσει  η  σάλτσα .   

  • Πάμε  να  φτιάξουμε  τώρα  την   αγαπημένη μας  σάλτσα :
  • Σε μία μικρή κατσαρόλα   προσθέτουμε   το  ζωμό και σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας. Όλα αυτά σε μέτρια φωτιά.  
  • Σε άλλο  μπόλ  χτυπάμε με   ένα  σύρμα    τους κρόκους ανακατεύοντας τα   καλά   με  το χυμό  λεμονιού  και όσο  ανακατεύουμε  ρίχνουμε    ζεστό ζωμό  από την  κατσαρόλα  έτσι  ώστε  να  έρθει  σε ίδια  θερμοκρασία με  το ζωμό  που έχουμε   στην κατσαρόλα . Προσθέτουμε το  ζεστό  μείγμα   στην  κατσαρόλα και ανακατεύουμε   να αναμειχθούν  τα  υλικά σε χαμηλή  φωτιά  και  αφήνουμε  πάνω στην φωτιά  την  κατσαρόλα  να  δέσει  η κρέμα  μας   περίπου  2-3  λεπτά ,στη  συνέχεια   προσθέτουμε  και  το λαδάκι  με  το  βούτυρο  και ανακατεύουμε,   για  να  δώσουμε  ένα  γυαλιστερό  χρώμα  στην  σάλτσα  μας , και για να πήξει  πιο  εύκολα . Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, την  αραιώνουμε  με λίγο ζεστό ζουμί  αλλά προσέχουμε γιατί όσο κρυώνει πήζει περισσότερο
  • Τα σερβίρουμε  μαζί με την  σάλτσα και από πάνω  πασπαλίζουμε  με  λίγο  κόκκινο πιπέρι
  • Όταν χρειαστεί να ζεστάνουμε την σάλτσα και τα ντολμαδάκια ,τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί.
Καλή επιτυχία!