Σελίδες

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΕΛΙΟΨΩΜΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ








ΥΛΙΚΑ:
1000-1250 γρ   αλεύρι για όλες τις χρήσεις   (ανάλογα το μέγεθος  του ποτηριού   που θα  χρησιμοποιήσετε)
1φακελάκι  μαγιά  ξερή  ή  25 γρ  νωπή  μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
70 ml  λάδι 
30γρ ταχίνι
2 κουταλάκια  κοφτά  αλάτι
2 κουταλίες της   σούπας  ζάχαρη
1 φλυτζάνι ελιές, μαύρες ή πράσινες, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
σουσάμι για το τέλος
λίγο λάδι για να το λάδομα  των  φύλλων
 λίγο γάλα  για το τέλος

  Το δικό μου ποτήρι  είναι  250 ml

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αφού  κοσκινίσουμε το αλεύρι το  βάζουμε  σε μπόλ μαζί με το αλάτι .Σε ένα  μπόλ διαλύουμε   την  μαγιά με  το χλιαρό  νερό  και την ζάχαρη . 
  • Προσθέτουμε  στο μπολ με  την μαγιά και το χλιαρό γάλα,το  ταχίνι και το λάδι και το γάλα, το αλεύρι  λίγο -λίγο και ανακατεύουμε και  στην συνέχεια ζυμώνουμε με τις  γριθίες  μας    Συνεχίζουμε  για 10-12 λεπτά, ώσπου να αποκτήσουμε  μια εύπλαστη και ελαστική ζύμη. Εγώ  τα  έβαλα όλα στον αρτοπαρασκευάστή .
  • Αφήνουμε  να  φουσκώσει για  1 ώρα  περίπου  σκεπασμένη   την  ζύμη  μακριά από  κρύα  ρεύματα .
  • Αφού  φουσκώσει  την  απλώνουμε  σε αλευρένο  πάγκο εργασίας   και την μοιράζω στα  2  κομμάταια  και  με τον  χοντρό πλάστη ανοίγουμε φυλλο 36χ36  εκατ  και  το  κόβω σε  6 λωρίδες  και  της   λαδώνω και της  μεταφέρω  την μια πάνω στην άλλη   αφού  της    πρώτα της  πασπαλίσω με   ελιές,και  με την ρίγανη .
  • Κόβω  σε 6  κομμάτια  και τα μεταφέρω  σε λαδωμένες ή   με λαδόκολλα  μακρόστενες φόρμες του κέικ.
  • Αφήνω  να φουσκώσουν  για κανα  40 λεπτο  και  τα  παιρνάω με  ένα πινέλο   με  γάλα  .
  • Πασπαλίζω   και τα δύο ψωμιά με σουσάμι και τα  ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο  για  20 λεπτά  στους  180  βαθμούς  , ανάλογα   το  φούρνο  μας .  Σκεπάζουμε  με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και συνεχίζω το ψήσιμο για 30΄ακόμη στους 140 βαθμούς. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: