Αυτό το υπέροχο ψωμάκι είναι ιδανικό για σάντουιτς και γαλλικό τοστ και φρυγανιές .
Έζησα 3 χρόνια στο Βέλγιο, έβλεπα στα μάρκετ και στους φούρνους τους και στις Γαλλικές πόλεις που επισκέφτηκα τα ψωμάκια τους για σάντουιτς και τα χάζευα,είχαν υπέροχα και πρωτότυπα σχέδια και φυσικά υπέροχη γεύση.
Ήθελα να τα δοκιμάσω όλα,μερικά από αυτά τα δοκίμασα είχαν υπέροχη γεύση και υφή της ζύμης
Σκέφτηκα και εγώ να φτιάξω τα σχέδια που δοκίμασα εκεί και με εντυπωσίασαν
Δοκίμασα πολλά ψωμάκια ...και μου άρεσε η γεύση τους και αποφάσισα να το ψάξω πέρα από τα κλασικά υλικά για ένα ψωμάκι και να δοκιμάσω καινούργια υλικά όπως το κεφίρ .
Ήθελα να τα δοκιμάσω όλα,μερικά από αυτά τα δοκίμασα είχαν υπέροχη γεύση και υφή της ζύμης
Σκέφτηκα και εγώ να φτιάξω τα σχέδια που δοκίμασα εκεί και με εντυπωσίασαν
Δοκίμασα πολλά ψωμάκια ...και μου άρεσε η γεύση τους και αποφάσισα να το ψάξω πέρα από τα κλασικά υλικά για ένα ψωμάκι και να δοκιμάσω καινούργια υλικά όπως το κεφίρ .
Το κεφίρ του δίνει μια υπέροχη γεύση και μια υπέροχη αφράτη υφή στο ψωμάκι μας .
Μου αρέσει η γεύση του και το δοκιμάζω σχεδόν σε όλες της ζύμες μου .
Το αποτέλεσμα εξαιρετικό .Δοκιμάστε το ... ΚΕΦΙΡ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ
Εδώ θα βρούμε μια ακόμα παρόμοια συνταγή για ένα ακόμα ψωμάκι ..
Το αποτέλεσμα εξαιρετικό .Δοκιμάστε το ... ΚΕΦΙΡ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ
Εδώ θα βρούμε μια ακόμα παρόμοια συνταγή για ένα ακόμα ψωμάκι ..
ΥΛΙΚΑ :
2/3 κούπες χλιαρό νερό
1/2 κούπες γάλα χλιαρό +1 κούπα κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή λάδι (ΕΓΩ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΜΕ ΜΙΣΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΒΟΥΤΗΡΟ )
1 και 1/4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καστανή και 1 κουταλιά σούπας μέλι
5 κούπες για όλες χρήσεις αλεύρι ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλεύρι
ή για να τις κάνετε σταρένιες θέλουμε 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2κούπες σταρένιο κίτρινο αλεύρι για ζυμώματα ίσως και λίγο παραπάνω .
2 φακελάκια ξερή στιγμιαία μαγιά ή 40 γρ νωπή μαγιά
3-4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο για το σχέδιο
και λίγο γάλα με λάδι για το τέλος
σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε στο νερό την μαγιά και 2-3 κουταλιές αλεύρι . Αφήνουμε να φουσκώσει 2-3 ώρες ή και περισσότερο .
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το γάλα, το κεφίρ,το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη και το μέλι . Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και την φουσκωμένη μαγιά, ανακατεύοντας και με λίγο λάδι στα χέρια μας, και ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και απαλή η ζύμη μας .Η ζύμη μας να είναι μαλακιά και λίγο προς το σφιχτή .
- . Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρό και ελαφρώς λαδωμένο μπολ , σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να αυξηθεί να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρες, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας.
- Εγω το ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή .
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά βουτυρωμένη επιφάνεια εργασίας, της δίνουμε σχήμα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη φόρμα αντικολλητική , και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να είναι ακριβώς κάτω από το χείλος του ταψιού, 45 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας .
Μπορούμε να βάλουμε την ζύμη να αυξηθεί ακόμη πιο αργά σε ένα δροσερό μέρος της κουζίνας μας,μην ανησυχείτε όμως , αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα για της ανόδου της ζύμης μας , θα δώσει καλύτερη γεύση στο ψωμί μας .
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς . Ψήνουμε το ψωμί για 25-35 λεπτά. Αφαιρούμε το ψωμί από το φούρνο και γυρίζουμε την φόρμα μας επάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ - ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ :
- Αφού η ζύμη μας φουσκώσει , την αδειάζουμε σε καλά αλευρωμένο πάγκο εργασίας , τον μοιράζουμε σε τρία κομμάτια .
- Παίρνουμε το ένα κομμάτι από την ζύμη και το ανοίγουμε φύλλο πάχους 1-1/2 εκατ και φάρδους 30 -40 εκατ και ύψος 24-26 εκατ και το κόβουμε απο το φάρδος του σε στενόμακρα κομμάτια φάδρος 10 εκατ και ύψος 24 -26 εκατ όπως φαίνετε στΙς φωτογραφίες ..τα τρυπάμε με ένα ξύλο από σουβλάκι συμμετρικά
- Τα βουτυρώνουμε με το λειωμένο βούτυρο και με μια ουρά από μια ξύλινη κουτάλα σημαδεύουμε πατώντας το στην μέση του φύλλου μας και το διπλώνουμε στην μέση , μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα με λίγη απόσταση μεταξύ τους , και τα ξανά τρυπάμε με το ξύλο από το σουβλάκι . Αφού τελειώσουμε με όλη την ζύμη μας .. τα αλείφουμε με λίγο γάλα και λάδι .
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15- 20 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο μας .
- Τα διατηρούμε σε σακούλες τροφίμων καλά κλεισμένες και αν θέλουμε τα βάζουμε και στην κατάψυξη και όταν τα χρειαζόμαστε τα βγάζουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα γεμίζουμε με ότι γέμιση μας αρέσει ...και ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου