Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΠΩΣ ΤΑ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ..... ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ





 ΜΟΣΧΆΤΟ  ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ 

Τα  μαζεύουμε  από την  κληματαριά   του  σπίτι μας  ή του  κήπου  μας  ή  του αμπελώνα  μας ..και  φυσικά να  είναι  αράντιστα  και προσέχουμε  να  μαζέψουμε  τρυφερά καλοσχηματισμένα φύλλα  το  μήνα  Μάιο   που έχουν  πια  ξεπεταχθεί  τα  νέα  βλαστάρια  .
Η  μαμά  μου  τα  έβαζε  ένα -ένα   φύλλο  σε   πλαστικά  μπουκάλια   από   νερό  ή  πορτοκαλάδα αφού  πρώτα   τα  έπλυνε  καλά  -καλά  να  φύγουν  οι  σκόνες  και τα  στέγνωνε   .

 Για  μένα  αυτό  ήταν   χρονοβόρο και  κουραστικό .. έψαξα  και  βρήκα λοιπόν μια  πιο εύκολη  μέθοδο  ,και σας  την   παρουσιάζω   .. την   συνταγή   την   πήρα από την πολύ  καλή φίλη Vita Kapa με  τις  υπέροχες  της  συνταγές  από το  Facebook  εδώ


ΥΛΙΚΑ   που  θα χρειαστούμε :
τρυφερά  αμπελόφυλλα  αράντιστα
σακούλες  τροφίμων  ή  μεμβράνη ή λαδόχαρτο 
λίγο  ξύδι (προαιρετικά)
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Αρχικά   τα πλένουμε  πολύ  καλά ώστε να είναι έτοιμα για  να  καταναλώσουμε  για  το καθημερινό μας  φαγητό  

 ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ 


 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΡΕΜΠΙΕ
  • Τα αφήνουμε  για  ώρα σε  καθαρό νερό με   λίγο  ξύδι  ώστε να φύγει η σκόνη και μετά τα  πλένουμε  ένα-ένα .Μετά το τελευταίο νερό, τα στοιβάζουμε  κατά20-  30   φύλλα   .
  • Βάζουμε το επόμενο ώστε το κοτσάνι του πρώτου να μπει στο κενό πάνω από το κοτσάνι του δεύτερου   ..και   συνεχίζουμε   μέχρι  να τελειώσουν  Πάντα πρέπει να φαίνεται η εσωτερική τους πλευρά.

  • Όταν τελειώσουμε , βάζουμε νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει παίρνουμε μια -μια στοίβα 20 -30  φύλλων και τα ζεματάμε για 1  λεπτό περίπου, να αλλάξουν χρώμα .Τα γυρνάμε με τρυπητή κουτάλα και από την άλλη μεριά (μαζεμένα όπως είναι)  και τα βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Θα έχουν ένα λαδί χρώμα. 

    • Δεν χρειάζεται να τα χωρίσουμε. Τα εσωτερικά θα αποκτήσουν αυτό το χρώμα από τη ζέστη  των υπολοίπων. Τα αφήνουμε να  κρυώσουν εντελώς και να στραγγίσουν.

    • Γυρνάμε  κάθε μάτσο σε ρολό και  το τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη. Τα βάζουμε σε δίσκο ή στο μικρό συρταράκι που έχουν οι καταψύκτες πάνω πάνω, να παγώσουν για δυο τρεις ώρες. 
    •  Μετά τα βάζουμε σε σακούλες κατάψυξης και τα διατηρούμε στο κανονικό συρτάρι  του καταψύκτη 
    ΜΕΡΙΚΑ  ΜΥΣΤΙΚΑ   ΑΚΟΜΑ  :
    1)      Ακόμη κι αν κάποια φύλλα είναι ελαφρά κατεστραμμένα δεν τα πετάμε. Τα βάζουμε σκόρπια 1-2 σε κάθε μάτσο. Θα τα χρησιμοποιήσουμε στον πάτο της κατσαρόλας  όταν θα φτιάξουμε τα ντολμαδάκια μας.

    2)      Αντί μεμβράνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί.

    3)      Μπορούμε να τα καταψύξουμε αζεμάτιστα. Εγώ ακόμη και αν δεν πρόκειται να τα ζεματίσω, τα πλένω, τα αφήνω να στραγγίσουν και τα τυλίγω πάλι κατά εικοσάδες σε αλουμινόχαρτο.

    4)      Τα αμπελόφυλλα από αμπέλι σουλτανίνα είναι πιο τρυφερά. Αλλά και από τις υπόλοιπες ποικιλίες είναι πολύ νόστιμα. Ίσως αυτά που προέρχονται από κρασάμπελα και επιτραπέζιες ποικιλίες  είναι και ελαφρά πιο ξινά και σε πολλούς αρέσουν  πιο πολύ.
    5) Εγώ  τα  αμπελόφυλλα  που  που έχω χρησιμοποιήσει είναι  από  ποκιλίες  τις  περιοχής  μου  ..Ο  ατελείωτος  κάμπος   Δαμασίου ..  με   το μυρωδάτο   μοσχάτο  αμβούργου ,και  το  επιτρέπεζιο  Ρεμπιέ  που αγαπάω πολυ την  υπέροχη  γεύση  τους    






     

    1 σχόλιο:

    Ανώνυμος είπε...

    Σευχαριστουμε Νια