Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΚΑΡΔΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ


 


 
ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ..... ΑΛΛΑ ΚΑΙ   ΓΙΑ  ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ  ...ΜΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ!!!".

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο το λευκό μέρος
5 πράσα το λευκό μέρος μόνο
1 στήθος κοτόπουλο χοντροκομμένο
1/2 ποτήρι του κρασιού ξηρό λευκό κρασί
Αλάτι - πιπέρι
200 γρ. γραβιέρα Νάξου ή Κρήτης (για πιο γλυκιά γεύση)
1 κρέμα γάλακτος 250 γρ. light
  λίγοκαλαμπόκι
λάδι για το ταψάκι και το φύλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Κόβουμε το κοτόπουλο κομματάκια.  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα σε ροδέλες.
  •  Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε το κοτόπουλο. Σοτάρουμε ελαφρώς μέχρι να αλλάξει χρώμα.Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά να μαραθούν. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.  Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σε πολύ σιγανή φωτιά μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει.Όταν κάνει φουσκαλίστες, αφαιρούμε από το μάτι και προσθέτουμε το τυρί. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί, αφήνουμε να κρυώσει .

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

650 γρ. αλεύρι
 9γρ. ξηρή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
1 αυγό
75 ml. λάδι
50 γρ . γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
350 ml. ζεστό γάλα
1, 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα της ζύμης
1 αυγό για επικάλυψη πριν το ψήσιμο
σουσαμι για το τέλος

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΌΛΙΣΜΑ:
νερό και αλεύρι ,λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε 150 γρ . ζεστό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά, νωπή ή ξερή, την διαλύουμε και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, το γιαούρτι, το λάδι , το αλάτι και ζυμώνουνε για 5 λεπτά ,έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.
  • Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος , σκεπασμένη με μια σακούλα ,και μια πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο να ανέβει για 1 με 2 ώρες ..
  • Αφού διπλασιαστεί η ζύμη μας την αφήνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας,και την κόβουμε σε 3 κομμάτια, 2 μέρη ίσα και το άλλο μικρότερο , ανοίγουμε με το ένα κομμάτι. σε φύλλο πάχους 2 εκατ και το κόβουμε σε σχήμα καρδιάς , ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι και μετά την κρύα γέμιση καλά απλωμένη . σκεπάζουμε και με το άλλο κομμάτι ζύμης . μας ..και το στολίζουμε με το τρίτο κομμάτι ζύμης που κρατήσαμε ..όπως φαίνεται στις φωτογραφίες .

 

 

Στο τέλος αλείφουμε με αυγό και λίγο γάλα ή νερό το ψωμάκι μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο μας πάντα





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: