Σελίδες

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΑΦΡΑΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ..ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΥΡΟΨΩΜΑΚΙ..




 

 ΥΛΙΚΑ :
500 γρ αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις   κοσκινισμένο
1 φακελάκι  μαγιά ξερή   των 9 γρ η   25 γρ μαγιά νωπή
60 γρ βούτυρο
240 ml γάλα  χλιαρό
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι όχι  γεμάτα
1 κουταλάκι  γλυκού ζάχαρη
1 κρόκο αυγού  και 30 ml  νεράκι  για το άλειμα  στο τέλος
σουσάμι για το τέλος. ή παπαρουνόσπορο
Τυράκια   διάφορα  τριμμένα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ανακατεύουμε το αλάτι στο αλεύρι.Διαλύουμε την μαγιά   και τη ζάχαρη στα περίπου 150 ml, γάλα (να είναι χλιαρό και όχι πάνω από 40 βαθμούς). Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργήσει.
  • Στη λεκάνη με το αλεύρι κάνουμε μία τρύπα στη μέση, όπου βάζουμε το μίγμα της μαγιάς με τη ζάχαρη και το γάλα. Ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι και περιμένουμε περίπου 30  λεπτά  να  φουσκωσει  η  μαγιά   μας .
  • Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο χλιαρό γάλα.  Ρίχνουμε το μίγμα γάλατος-βουτύρου στο μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε.
  •  Ζυμώνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία  και μαλακιά   που να μην κολλάει..( θέλει  πολύ ζύμωμα  για να γίνει  αφράτο  εγώ το έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή  και ξένοιασα )  Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Όταν φουσκώσει  χωρίζουμε σε 3 κομμάτια  την ζύμη  τα  ανοίγουμε  σε  φυλλο    40χ40  και  βρέχουμε  με τα τυριά  και τα γυρίζουμε  σε  ρολλά  καιμετά   τα τρία  κομματια  και τα  πλέκουμε σε πλεξούδα  και  το βάζουμε  σε φόρμα .
  • Μπορούμε να το κάνουμε  και σκέτο  ψωμάκι  .. εγω το έχω  σαν το ψωμάκι  της κυριακής
  • Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα
  • Αλείφουμε με το  αυγο ..και ρίχνουμε  λίγο σουσάμι .Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κατεβάζουμε στους 180 και ψήνουμε για 35-40 λεπτά









Δεν υπάρχουν σχόλια: