Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΓΕΥΣΕΙΣ ..

 
 Έφτιαξα σήμερα  2  υπέροχααα  πιάτα  με  μια  υπέροχη   ζύμη για  αφράτα  και  πολύ νόστιμα   σαντουιτσάκια   με κεφίρ ...  ένα  πρωινό  με  γλυκεία γεύση  και  ένα  βραδινό με  αρμυρή  γεύση .
ΓΕΜΙΣΤΕΣ  ΜΕΡΕΝΤΟΣΟΚΟΛΑΤΟΜΠΑΝΑΝΟΦΡΑΟΥΛΟΚΑΡΥΔΟΦΩΛΙΈΣ   έτσι  τις  ονομάσανε ` τα  κοριτσάκια  μου όταν  τις  είδαν  ..και εγώ  κράτησα  το  όνομα  και  καμάρωσα  η μάνα  ...
Πάμε  να τις  φτιάξουμε  λοιπόν :





ΥΛΙΚΑ :
4 ψωμάκια -τσαντάκια  
4  κουταλιές   σούπας  γεμάτες   μερέντα 
100 γρ  σταγόνες   σοκολάτας
100 γρ  καρύδια  τριμμένα  ή  φουντούκια
2 μπανάνες   κομμένες  σε  φέτες
4  φράουλες κομμένες  σε  φέτες
και λίγο  βούτυρο για  να  αλείψουμε   της  φωλιές  από  πάνω  πριν  τις  ψήσουμε   στην   τοστιέρα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ανοίγουμε  το ψωμάκι   και  αλείφουμε  με   κουταλιά  μερέντα  , βάζουμε  5-6  φέτες    μπανάνα   , λίγο  τριμμένο καρύδι .
Κλείνουμε   το ψωμάκι  μας  και  βάζουμε  πάνω ένα  κομμάτι  βούτυρο  και  βάζουμε   σε  αναμμένη  τοστιέρα  να  ψηθεί  για  2-3  λεπτά


Πάμε  να  ετοιμάσουμε  και τις  ΑΡΜΥΡΕΣ   ..  οι  μικρές  μου  τις  ονόμασαν :

ΜΑΡΟΥΛΟΝΤΟΜΑΤΟΤΖΑΤΖΙΚΟΚΟΤΟΣΟΥΒΛΑΚΟΦΩΛΙΕΣ .........   πλάκα  δεν  έχει.....

 


ΥΛΙΚΑ: 
4 ψωμάκια -τσαντάκια  
6-8   σουβλάκια  κοτόπουλο  αρκετά  μεγάλα  φτιαγμένα  από το  χασάπη .ή και από  τα δικά μας  χέρια 
1 κουταλιά  μουστάρδα
λίγο   δεντρολίβανο  
πιπέρι
αλάτι
λίγη  γλυκιά  πάπρικα 
ρίγανη
1 κουταλιά  λάδι λαδόκολλα
- 4 κουταλιές γεμάτες  σούπας τζατζίκι σπιτικό
- 4 φύλλα ψιλοκομμένο μαρούλι  με  λίγο   αλάτι και  λίγο βαλσάμικο  ξύδι
- 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη  σε  λεπτές  φέτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Κόβω  ένα  μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και  βάζω  μέσα  τα   σουβλάκια  και ρίχνω και  τα  παραπάνω υλικά  .. τα   τυλίγω  σε  σχήμα  καραμέλας και  μετά  μέσα  σε  ένα μεγάλο  πυρέξ      και τα βάζω στο  ψυγείο  για  μια  -δύο   ώρες  να  δέσουν  τα  αρώματα  με  το  κοτόπουλο  .
  • Τα βγάζω  από το  ψυγείο  και  τα  βάζω σε προθερμασμένο  φούρνο και  ψήνω  για  20  λεπτά   στους   200  βαθμούς , ανοίγω  λίγο  την λαδόκολλα  να  πάρουν και λίγο  χρώμα  τα  σουβλάκια  μου  για άλλα  4-5  λεπτά.. θέλουμε  να κρατηθούν  ζουμερά  και  να μην  στεγνώσουν .
  • Ψήνουμε   σε  ζεστή  τοστιέρα 2-3  λεπτά   τα  ψωμάκια  μας   Ανοίγουμε  και  απλώνουμε στη βάση κάθε φωλιάς, από μια κουταλιά τζατζίκι και βάζουμε το κρέας από τα  2 σουβλάκια.Καλύπτουμε με τη φρέσκια ντομάτα σε φέτες, το ψιλοκομμένο μαρούλι και πασπαλίζουμε με λίγο   γλυκιά  πάπρικα
  • Κλείνουμε και απολαμβάνουμε  τα  υπέροχα σπιτικά σουβλάκια μέσα  στις υπέροχες και υγιεινές φωλιές .

1 κουταλιά μουστάρδα, αλάτι πιπέρι και από εκεί και μετά ότι μπαχαρικό μας αρέσει,εγώ έβαλα μπούκοβο, γλυκό και καυτερό, ρίγανη και δεντρολίβανο,  έκανα ένα ανακάτεμα και τα έβαλα σε λαδόκολλα. - See more at: http://zzcook.blogspot.gr/search/label/%CE%9A%CE%BF%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF?updated-max=2013-12-23T16%3A49%3A00%2B02%3A00&max-results=20&start=13&by-date=false#sthash.arXdRzAg.dpuf
1 κουταλιά μουστάρδα, αλάτι πιπέρι και από εκεί και μετά ότι μπαχαρικό μας αρέσει,εγώ έβαλα μπούκοβο, γλυκό και καυτερό, ρίγανη και δεντρολίβανο,  έκανα ένα ανακάτεμα και τα έβαλα σε λαδόκολλα. - See more at: http://zzcook.blogspot.gr/search/label/%CE%9A%CE%BF%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF?updated-max=2013-12-23T16%3A49%3A00%2B02%3A00&max-results=20&start=13&by-date=false#sthash.arXdRzAg.dpuf
1 κουταλιά μουστάρδα, αλάτι πιπέρι και από εκεί και μετά ότι μπαχαρικό μας αρέσει,εγώ έβαλα μπούκοβο, γλυκό και καυτερό, ρίγανη και δεντρολίβανο,  έκανα ένα ανακάτεμα και τα έβαλα σε λαδόκολλα. - See more at: http://zzcook.blogspot.gr/search/label/%CE%9A%CE%BF%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF?updated-max=2013-12-23T16%3A49%3A00%2B02%3A00&max-results=20&start=13&by-date=false#sthash.arXdRzAg.dpuf

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΠΩΣ ΤΑ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ..... ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ





 ΜΟΣΧΆΤΟ  ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ 

Τα  μαζεύουμε  από την  κληματαριά   του  σπίτι μας  ή του  κήπου  μας  ή  του αμπελώνα  μας ..και  φυσικά να  είναι  αράντιστα  και προσέχουμε  να  μαζέψουμε  τρυφερά καλοσχηματισμένα φύλλα  το  μήνα  Μάιο   που έχουν  πια  ξεπεταχθεί  τα  νέα  βλαστάρια  .
Η  μαμά  μου  τα  έβαζε  ένα -ένα   φύλλο  σε   πλαστικά  μπουκάλια   από   νερό  ή  πορτοκαλάδα αφού  πρώτα   τα  έπλυνε  καλά  -καλά  να  φύγουν  οι  σκόνες  και τα  στέγνωνε   .

 Για  μένα  αυτό  ήταν   χρονοβόρο και  κουραστικό .. έψαξα  και  βρήκα λοιπόν μια  πιο εύκολη  μέθοδο  ,και σας  την   παρουσιάζω   .. την   συνταγή   την   πήρα από την πολύ  καλή φίλη Vita Kapa με  τις  υπέροχες  της  συνταγές  από το  Facebook  εδώ


ΥΛΙΚΑ   που  θα χρειαστούμε :
τρυφερά  αμπελόφυλλα  αράντιστα
σακούλες  τροφίμων  ή  μεμβράνη ή λαδόχαρτο 
λίγο  ξύδι (προαιρετικά)
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Αρχικά   τα πλένουμε  πολύ  καλά ώστε να είναι έτοιμα για  να  καταναλώσουμε  για  το καθημερινό μας  φαγητό  

 ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ 


 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΡΕΜΠΙΕ
  • Τα αφήνουμε  για  ώρα σε  καθαρό νερό με   λίγο  ξύδι  ώστε να φύγει η σκόνη και μετά τα  πλένουμε  ένα-ένα .Μετά το τελευταίο νερό, τα στοιβάζουμε  κατά20-  30   φύλλα   .
  • Βάζουμε το επόμενο ώστε το κοτσάνι του πρώτου να μπει στο κενό πάνω από το κοτσάνι του δεύτερου   ..και   συνεχίζουμε   μέχρι  να τελειώσουν  Πάντα πρέπει να φαίνεται η εσωτερική τους πλευρά.

  • Όταν τελειώσουμε , βάζουμε νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει παίρνουμε μια -μια στοίβα 20 -30  φύλλων και τα ζεματάμε για 1  λεπτό περίπου, να αλλάξουν χρώμα .Τα γυρνάμε με τρυπητή κουτάλα και από την άλλη μεριά (μαζεμένα όπως είναι)  και τα βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Θα έχουν ένα λαδί χρώμα. 

    • Δεν χρειάζεται να τα χωρίσουμε. Τα εσωτερικά θα αποκτήσουν αυτό το χρώμα από τη ζέστη  των υπολοίπων. Τα αφήνουμε να  κρυώσουν εντελώς και να στραγγίσουν.

    • Γυρνάμε  κάθε μάτσο σε ρολό και  το τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη. Τα βάζουμε σε δίσκο ή στο μικρό συρταράκι που έχουν οι καταψύκτες πάνω πάνω, να παγώσουν για δυο τρεις ώρες. 
    •  Μετά τα βάζουμε σε σακούλες κατάψυξης και τα διατηρούμε στο κανονικό συρτάρι  του καταψύκτη 
    ΜΕΡΙΚΑ  ΜΥΣΤΙΚΑ   ΑΚΟΜΑ  :
    1)      Ακόμη κι αν κάποια φύλλα είναι ελαφρά κατεστραμμένα δεν τα πετάμε. Τα βάζουμε σκόρπια 1-2 σε κάθε μάτσο. Θα τα χρησιμοποιήσουμε στον πάτο της κατσαρόλας  όταν θα φτιάξουμε τα ντολμαδάκια μας.

    2)      Αντί μεμβράνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί.

    3)      Μπορούμε να τα καταψύξουμε αζεμάτιστα. Εγώ ακόμη και αν δεν πρόκειται να τα ζεματίσω, τα πλένω, τα αφήνω να στραγγίσουν και τα τυλίγω πάλι κατά εικοσάδες σε αλουμινόχαρτο.

    4)      Τα αμπελόφυλλα από αμπέλι σουλτανίνα είναι πιο τρυφερά. Αλλά και από τις υπόλοιπες ποικιλίες είναι πολύ νόστιμα. Ίσως αυτά που προέρχονται από κρασάμπελα και επιτραπέζιες ποικιλίες  είναι και ελαφρά πιο ξινά και σε πολλούς αρέσουν  πιο πολύ.
    5) Εγώ  τα  αμπελόφυλλα  που  που έχω χρησιμοποιήσει είναι  από  ποκιλίες  τις  περιοχής  μου  ..Ο  ατελείωτος  κάμπος   Δαμασίου ..  με   το μυρωδάτο   μοσχάτο  αμβούργου ,και  το  επιτρέπεζιο  Ρεμπιέ  που αγαπάω πολυ την  υπέροχη  γεύση  τους    






     

    Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

    ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ -ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ ΣΤΑΡΕΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΣΤ ΜΕ ΚΕΦΙΡ ..



    Αυτό το υπέροχο  ψωμάκι είναι ιδανικό για σάντουιτς και  γαλλικό τοστ και φρυγανιές .
     Έζησα 3 χρόνια  στο  Βέλγιο, έβλεπα στα μάρκετ και στους φούρνους τους και στις Γαλλικές πόλεις που  επισκέφτηκα τα ψωμάκια τους για σάντουιτς και τα χάζευα,είχαν  υπέροχα και πρωτότυπα  σχέδια και φυσικά υπέροχη γεύση.
    Ήθελα να τα δοκιμάσω όλα,μερικά  από  αυτά τα δοκίμασα είχαν υπέροχη γεύση και υφή  της  ζύμης   
    Σκέφτηκα και εγώ να φτιάξω τα  σχέδια που δοκίμασα εκεί και με εντυπωσίασαν 
    Δοκίμασα  πολλά ψωμάκια ...και μου άρεσε η γεύση τους και αποφάσισα  να το  ψάξω  πέρα από τα κλασικά υλικά για  ένα ψωμάκι και να δοκιμάσω καινούργια υλικά όπως  το κεφίρ .
    Το  κεφίρ  του δίνει  μια υπέροχη γεύση και μια υπέροχη αφράτη υφή στο ψωμάκι μας  .
     Μου αρέσει η γεύση του και  το δοκιμάζω σχεδόν σε όλες της ζύμες  μου .
    Το  αποτέλεσμα  εξαιρετικό .Δοκιμάστε  το  ... ΚΕΦΙΡ  ΣΤΗΝ  ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ  
    Εδώ θα  βρούμε μια ακόμα παρόμοια συνταγή για ένα ακόμα  ψωμάκι ..








    ΥΛΙΚΑ :
    2/3  κούπες  χλιαρό νερό     
     1/2  κούπες  γάλα χλιαρό +1  κούπα  κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου
    6 κουταλιές της σούπας  βούτυρο ή  λάδι (ΕΓΩ  ΤΟ  ΕΦΤΙΑΞΑ  ΜΕ  ΜΙΣΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΜΙΣΟ  ΒΟΥΤΗΡΟ )
     1 και 1/4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
    1  κουταλιά  της σούπας ζάχαρη καστανή και 1 κουταλιά σούπας   μέλι
     5 κούπες  για όλες χρήσεις αλεύρι  ίσως  και λίγο παραπάνω  ανάλογα  το αλεύρι 
     ή   για  να  τις  κάνετε  σταρένιες   θέλουμε  3 κούπες αλεύρι   για  όλες  τις  χρήσεις  και  2κούπες   σταρένιο  κίτρινο   αλεύρι  για  ζυμώματα  ίσως  και λίγο παραπάνω .
     2  φακελάκια  ξερή  στιγμιαία μαγιά  ή  40  γρ  νωπή  μαγιά 
    3-4  κουταλιές  βούτυρο  λιωμένο  για  το  σχέδιο 
    και λίγο   γάλα  με  λάδι  για  το  τέλος 
     σουσάμι 

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Σε ένα μικρό  μπολ διαλύουμε  στο νερό  την  μαγιά  και  2-3  κουταλιές  αλεύρι  . Αφήνουμε να  φουσκώσει   2-3   ώρες  ή και  περισσότερο .
    •   Σε   ένα μεγάλο  μπολ  ανακατεύετε το γάλα, το  κεφίρ,το  λιωμένο   βούτυρο, το αλάτι και την  υπόλοιπη ζάχαρη και  το μέλι . Προσθέτουμε  το  κοσκινισμένο   αλεύρι και  την  φουσκωμένη  μαγιά, ανακατεύοντας και με   λίγο  λάδι στα χέρια μας, και ζυμώνουμε για 8-10  λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και απαλή η  ζύμη   μας .Η  ζύμη  μας  να  είναι   μαλακιά  και  λίγο προς  το  σφιχτή .
    • . Μεταφέρουμε  τη ζύμη σε καθαρό  και  ελαφρώς λαδωμένο μπολ , σκεπάζουμε  το μπολ και αφήνουμε  τη ζύμη να αυξηθεί  να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρες, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας.
    • Εγω  το  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή .
     

     
    • Μεταφέρουμε   τη ζύμη σε ελαφρά βουτυρωμένη επιφάνεια εργασίας, της  δίνουμε   σχήμα    και  την τοποθετούμε   σε  βουτυρωμένη    φόρμα   αντικολλητική  ,   και αφήνουμε   τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να είναι ακριβώς κάτω από το χείλος του ταψιού, 45 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας .
    •  Μπορούμε  να   βάλουμε  την  ζύμη να αυξηθεί ακόμη πιο αργά σε ένα δροσερό μέρος  της  κουζίνας   μας,μην ανησυχείτε όμως , αυτό   το μεγάλο χρονικό  διάστημα  για  της  ανόδου  της  ζύμης μας  , θα δώσει καλύτερη  γεύση στο  ψωμί  μας .

    • Προθερμαίνουμε  το  φούρνο μας   στους  200  βαθμούς   . Ψήνουμε   το ψωμί για 25-35   λεπτά. Αφαιρούμε   το ψωμί από το φούρνο και γυρίζουμε  την   φόρμα  μας  επάνω σε σχάρα να κρυώσει  εντελώς. 

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ  ΤΑ ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ -  ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ  ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ :

    • Αφού η  ζύμη  μας   φουσκώσει , την αδειάζουμε  σε καλά  αλευρωμένο   πάγκο  εργασίας , τον  μοιράζουμε  σε  τρία   κομμάτια    .
     
    • Παίρνουμε   το  ένα  κομμάτι από  την ζύμη   και  το  ανοίγουμε  φύλλο  πάχους  1-1/2  εκατ   και   φάρδους  30 -40   εκατ  και   ύψος  24-26    εκατ  και  το    κόβουμε   απο το  φάρδος   του  σε  στενόμακρα  κομμάτια  φάδρος   10 εκατ  και  ύψος  24 -26 εκατ  όπως  φαίνετε  στΙς  φωτογραφίες  ..τα  τρυπάμε   με   ένα   ξύλο   από  σουβλάκι  συμμετρικά
    • Τα  βουτυρώνουμε  με  το  λειωμένο   βούτυρο  και  με  μια  ουρά  από  μια  ξύλινη   κουτάλα  σημαδεύουμε  πατώντας  το  στην  μέση   του  φύλλου  μας  και  το  διπλώνουμε   στην  μέση , μεταφέρουμε σε  ταψί  που έχουμε  βάλει  λαδόκολλα   με  λίγη απόσταση  μεταξύ  τους  , και τα ξανά τρυπάμε  με  το ξύλο  από το σουβλάκι  .   Αφού τελειώσουμε   με  όλη  την  ζύμη  μας  ..  τα  αλείφουμε  με   λίγο  γάλα   και λάδι . 
    • Τα   ψήνουμε   σε  προθερμασμένο  φούρνο   στους  200   βαθμούς     για 15- 20  λεπτά  περίπου   ανάλογα  το  φούρνο  μας .  
    • Τα  διατηρούμε   σε σακούλες  τροφίμων  καλά   κλεισμένες   και  αν  θέλουμε  τα βάζουμε  και στην κατάψυξη   και  όταν  τα χρειαζόμαστε  τα  βγάζουμε  να  έρθουν σε  θερμοκρασία   δωματίου  και  τα γεμίζουμε  με  ότι γέμιση  μας  αρέσει  ...και  ΚΑΛΗ ΣΑΣ  ΟΡΕΞΗ 
    ΤΗΣ  ΕΚΑΝΑ  ΚΑΙ ΣΤΑΡΈΝΙΕΣ  ΚΑΙ  ΕΒΑΛΑ  2 ΚΟΥΠΕΣ  ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΛΕΥΡΙ  ..







    Κυριακή 10 Μαΐου 2015

    CHERRY PIE - ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ







    ΥΛΙΚΑ:
    100 γρ βούτυρο  
     80 γρ  ζάχαρη άχνη
    300 γρ  αλεύρι
    6 κουταλιές της σούπας νερό  
    1 αυγό
    1  βανίλια 
    1 κ.γ. αλάτι

    Για τη γέμιση: 
     500 -600  γρ    κεράσια   καθαρισμένα απο  τα  κουκούτσια
    5 κουταλιές ζάχαρη
    4 κουταλιές της σούπας κόρν  φλάουρ
    1   κουταλάκι του γλυκού αμυγδάλο  σε   πουδρα
    1  βανίλια

    Για το  τέλος

    1 κρόκο αυγού
    2 κουταλιές της σούπας γάλα
    Αμύγδαλα   φιλέ  για το  τέλος
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    • Πλένουμε   τα κεράσια και αφαιρούμε  τα  κουκόυτσια τους. Βάζουμε τα κεράσια σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το κόρν  φλάουρ . Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα κεράσια και τις προτιμήσεις σας
    • Σιγοβράζουμε   σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει το  κόυρ . Κατεβάζουμε   απο  την  φωτιά  και προσθάτουμε και την πούδρα  αμυγδάλου   και την βανίλια  .Αφήνουμε  το να κρυώσει. 
    • Ανάκατευουμε  το βούτυρο με ζάχαρη άχνη μέχρι να  γίνει κρεμώδες.   Προσθέτουμε   το αυγό και στη συνέχεια προσθέτουμε  νερό και το  αλεύρι    ομογενοποιηθεί το ζυμάρακι  μας.      Φτίαχνουμε   μια    ωραια  ζύμη  και  την  αφήνουμε   στο  ψυγείο   καλυμένη  με    ζελατίνη ή   μέσα σε σακούλακι  τροφίμων  για τουλάχιστον 1  ώρα  το λιγότερο  . Εγώ την πρωτη φορά  που την εφτιαξα  την ξεχασα  τουλαχιστον  για  3  ώρες ..  
    • Βάζουμε τη ζύμη σε  επιφάνεια εργασίας ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να γίνει εύπλαστη και  πάνω σε λαδόκολλα ανοίγουμε  με  τον  πλαστη  μας 25-28 εκατ.  Βάζουμες  το φύλλο της τάρτας μέχρι τη άκρες   του  ταψιού μας    Προσθέτουμε  την  γέμιση πάνω από τη ζύμη.
     
    • Ανοίγουμε  και το  υπόλοιπο  κομμάτι  ζύμης  σε  φύλλο  και  κόβουμε  λωρίδες από τη ζύμης για να κάνουμε ένα πλέγμα που θα τοποθετήσουμε  πανω στην   τάρτα  μας  Βουρτσίζουμε  με χτυπημένο κρόκο αυγού με το γάλα.
    "Έγώ αυτή  την  φορά  έκανα  4  φύλλαράκια  με  ένα  λουλουδάκι "
    Αλείφουμε με κρόκο  και το  γάλα  μας  όλη την ταρτα
    Σε προθερμασμένο  φούρνο  σε μέτρια φωτιά  180  βαθμούς  μέχρι να ροδίσει   όμοιομορφα.

     






    ΤΣΕΠΑΚΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ


     ΤΣΕΠΑΚΙΑ  ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ   για  το πρωινό  στο  σχολείο  των  παιδιών  μας ..



     

    ΥΛΙΚΑ
    • 300 γρ  αλεύρι για όλες  της  χρήσεις 
    • 200-250 γρ  ολικής  άλεσης
    • 50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή 
    • 10 γρ μέλι
    • 280-300 ml  γάλα
    • 20 γρ φρέσκια μαγιά ή 7 γρ ξηρή μαγιά
    • 40 γρ βούτυρο
    • 10 γρ αλάτι 
    • σκορδόλαδο (προαιρετικά )  ή 
    • λαδάκι σκέτο  για το άλειμμα στην μέση  του   φύλλου  .
    • λίγη ρίγανη (προαιρετικά )
    • σουσάμι

    EKTEΛΕΣΗ

    Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή  και  αυτή τη φορά.. λοιπόν  πάμε  να  τα  φτιάξουμε παρέα ......
    •  Έβαλα στο κάδο το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ,την μαγιά, το  αλάτι ,τη ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι και στη συνέχεια έβαλα  το πρόγραμμα  ζύμης,  και σε μια ώρα και 30 λεπτά είχα  μια πολύ μαλακή ζύμη και εύπλαστη 
    • Αν το κάνετε με  το χέρι η  διαδικασία έχει ως εξής:
    • Τρίβουμε  τη μαγιά με το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με 150  γρ  . Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε με  το  αλάτι και ζυμώνουμε.
    • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λείο.
    •  Σκεπάζουμε με πετσέτα  και αφήνουμε  να  φουσκώσει  η  ζύμη για 30-45 λεπτά .
    •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπάλες περίπου 100 γραμμάρια το καθένα.
    •  Τα βάζουμε σε ταψί  με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε μέχρι να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
    • Βάζουμε σε ένα  μπολάκι  μια  κουταλιά λάδι και  λίγο  νερό, και με ένα πινέλο περνάμε  τα ψωμάκια  μας και  τα πασπαλίζουμε με σουσάμι
    •  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 20 λεπτά.  
    • Αφήνουμε να  κρυώσουν  και  τα  τοποθετούμε  σε  σακουλάκια τροφίμων ..και στην  κατάψυξη ..και όταν  τα  χρειαζόμαστε  τα  βγάζουμε  και  τα  αφήνουμε  να  έρθουν  σε  θερμοκρασία  δωματίου ..και  τα  γεμίζουμε  με  υλικά  της  αρεσκείας  μας  και τα  ψήνουμε  για  λίγο στην  τοστιέρα .. και  καλή  μας όρεξη !!
    Αυτή η  ζύμη είναι  η αγαπημένη  μας και  την  φτιάχνω  στρόγγυλα  ψωμάκια   για   χάμπουργκερ  εδώ και αυτή  την  φορά  την έκανα  τσεπάκια  - σαντουιτσάκια  για  τα  παιδιά  στο  σχολείο  .. κόβουμε την  ζύμη σε  μικρά  κομμάτια  των  50-70   γρ  και τα ανοίγουμε  σε πιτούλες με τον  πλάστη .......αν και εσείς  θέλετε  να  τα φτιάξετε  όπως  εγώ  ακολουθήστε  το παρακάτω  άλμπουμ από  τις  φωτογραφίες  εγώ έβαλα  .. και  φτιάξτε  τα για  το πρωινό των  παιδιών στο σχολείο και  γεμίστε  τα  με  ότι  θέλουν  τα παιδάκια  σας.. εγώ  αυτή  την  φορά  έβαλα  κίτρινο  τυρί  και  γαλοπούλα  και  ντομάτα  και αγγουράκι ..




    Απολαύστε το!


    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!