Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ

Αυτό  το  τυροψωμάκι  το ΄εφτιαξα  μια  Κυριακή  που είχα  ξεμείνει  απο  ψωμάκι ..   ένα  νόστιμο και αφράτο  ψωμάκι  με  ανθρακούχο  νερό  και μόνο ασπράδια   ... που φαγώθηκε  το  ένα "καρβελακι " πριν  προλάβει να κρυώσει  ... Πάμε  να το φτιάξουμε  ..






ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΖΎΜΗ  :
  • 3 ασπράδια (100 γρ)
  • 300 ml γάλα 
  • 150 ml ανθρακούχο νερό 
  • φακελάκι ξερή  μαγιά 7-9 γρ   
  • 100 γρ βούτυρο ή λάδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 700-750 γρ  αλεύρι ...ανάλογα  το αλεύρι  μας 
  • σουσάμι. 
  • παραρουνόσπορο
  •  κρόκο αυγού διαλυμένο  με  λίγο γάλα
ΓΙΑ  ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
  • 250 γρ  τυρί  φέτα 
  •  100 γρ  ανθότυρο
  •  λίγο  πιπέρι 
  • 1 κρόκο αυγού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
 Ζεσταίνουμε  το γάλα και διαλύουμε την μαγιά  με την ζάχαρη και  ρίχνουμε  μια-δυο κουταλιές  αλεύρι .
Χτυπάμε  τα ασπράδια -πρωτεΐνες ελαφρά με  το σύρμα και προσθέτουμε  το  βούτυρο ή  λάδι.
Κοσκινίζουμε  το αλεύρι, με το αλάτι.
Και  σε  ένα  μπολ προσθέτουμε  το  αλεύρι  και  το ασπράδι αυγού,το  γάλα,και  το ανθρακούχο νερό , την φουσκωμένη  μαγιά,και ζυμώνουμε μια μαλακιά  και  εύπλαστη  ζύμη  που δεν  κολλάει  στα χέρια μας .. εγώ  τα  έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή ..
Πλάθουμε σε μπάλα, και την τυλίγουμε με ένα πανί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
Μετά  σχηματίζουμε τα  παρακάτω  σχέδια  σύμφωνα με  τις φωτογραφίες που έχω πιο κάτω

 1 σχέδιο  :



 
 2 σχέδιο :
Το σχέδιο αυτό  όπως  θα δείτε πιο κάτω  το έχω κάνει με  γέμιση σοκολατένια  και με ζύμη  brioche   μια άλλη φορά .
Στη  μέση  αυτού  του σχεδίου σήμερα ....όπως  θα δείτε  έχω  βάλει  στην μέση  μια  ζυμαρένια  μπαλίτσα ..



 



Αφού  τα σχηματίσουμε  τα  τοποθετούμε  σε ταψί  με χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε  να φουσκώσουν  για  30-40 λεπτά  σε  ζεστό μέρος μακριά από  ρεύματα  .
Απλώνουμε  με ένα  πινέλο  τον κρόκο με  το γάλα  και πασπαλίζουμε  με σουσάμι  και   παραρουνόσπορο .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Όσο είναι  ζεστό  χρησιμοποιώντας ένα  πινέλο  το περνάμε με λίγο λιωμένο  βούτυρο για  να  πάρει  ωραίο χρώμα. (προαιρετικά)






Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΤΑ ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΜΟΥ

ΤΑ ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΜΟΥ


ΥΛΙΚΑ
700 γρ. κιμά  μοσχάρι 
½ φλ. ρύζι  καρολίνα  πλυμένο
2   καρότα μικρά    ψιλοκομμένα στο μπλέντερ
1 Κρεμμύδι  ψιλοκομμένο στο μπλέντερ
 ψιλοκομμένο μαϊντανό
δυόσμο ψιλοκομμένο
2 αβγά  χωριάτικα
2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το ρύζι , το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το  δυόσμο , το  καρότο , το ένα ασπράδι από τα αβγά, χυμό  από μισό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και  λίγο  λάδι ,τα ζυμώνουμε καλά , τα αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο  να ενωθούν  τα υλικά μας.
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια .
Βάζουμε  στην κατσαρόλα  νερό να  βράσει μαζί με  λάδι σε  δυνατή  φωτιά  και τοποθετούμε στην κατσαρόλα   ένα -ένα τα γιουβαρλάκια ,και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά!!
Χτυπάμε τους 2 κρόκους και το 1 ασπράδι με το χυμό του λεμονιού, προσθέτουμε ζουμί από τα γιουβαρλάκια για να ζεσταθεί το μείγμα μας. Σβήνουμε  το μάτι  της  κουζίνας  μας.
 Και περιχύνουμε τα  γιουβαρλάκια  με  το  αυγολέμονο
Ανακινούμε την κατσαρόλα  μας  , και την  αφήνουμε  πάνω στο ζεστό  σβησμένο  μάτι  της  κουζίνας μας , για να δέσει  η σούπα  μας
. Καλή επιτυχία!
Το αυγολέμονο: Χτυπάμε καλά το ασπράδι , προσθέτουμε τους κρόκους, το λεμόνι και ανακατεύοντας καλά βάζουμε και ζωμό από το φαγητό μας να  έρθει  σε  θερμοκρασία  το μείγμα  μας ίδια  με την θερμοκρασία  που έχει  η κατσαρόλα  μας.
*** αν  θέλουμε  προσθέτουμε  και μισό  φλιτζάνι  ρυζάκι ακόμα  στην  σούπα  μας ***

 
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα FacebookΠλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

MUFFINS ΑΡΜΥΡΑ ME ΤΥΡΙ








ΥΛΙΚΑ :
200 ml γάλα  χλιαρό 
1  αυγό  μεγάλο ή δυο μικρά
1  φακελάκι  ξερή  μαγιά  9 ή  7 γρ  ή  20 γρ  νωπή μαγιά 
100 γρ  βούτυρο  ή  λάδι
500 -560  γρ αλεύρι  για  όλες  τις χρήσεις  .
1  κουταλάκι του  γλυκού  αλάτι
1  κουταλάκι  του γλυκού μέλι ή  καστανή  ζάχαρη
λίγο  παπαρουνόσπορο και σουσάμι
200  γρ  φέτα  με  2 κουταλιές  γιαούρτι
1 κρόκο  με  2-3  κουταλιές  γάλα   για  το  τέλος 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Ζεσταίνουμε  το γάλα και διαλύουμε την μαγιά  με την ζάχαρη και  ρίχνουμε  μια-δυο  κουταλιές  αλεύρι και αφήνουμε  για  15 -20  λεπτά  να   φουσκώσει   η μαγιά.   Κοσκινίζουμε  το αλεύρι, με το  αλάτι.
  • Και  σε  ένα  μπολ προσθέτουμε  το  αλεύρι  , το  γάλα  την φουσκωμένη  μαγιά. Χτυπάμε  το αυγό   ελαφρά με  το σύρμα και προσθέτουμε  το   βούτυρο   ή  λάδι,  και ζυμώνουμε   μια  μαλακιά  και  εύπλαστη  ζύμη  που δεν   κολλάει  στα χέρια μας .. εγώ  τα  έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή ..
  • Πλάθουμε σε μπάλα, και την τυλίγουμε με μία  μεμβράνη  και αφήνουμε τη ζύμη   να φουσκώσει για  45-50  λεπτά  σε  ζεστό  μέρος  
  • Χωρίζουμε  την  ζύμη  μας  σε  12  κομμάτια     ίδιου  βάρους   αν έχετε  ζυγαριά ή   με το μάτι 
  • .Μετά  σχηματίζουμε   τα  παρακάτω  σχέδια  σύμφωνα με  τις φωτογραφίες που εχω πιο κάτω: 
 
 

  • Λαδώνουμε  της φόρμες   muffinς  και  τοποθετούμε  το  σαλιγκάρι μας    που έχουμε φτιάξει  .
  • Σκεπάστε   τα   με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τα  για περίπου μισή ώρα να  ξεκουραστούν .Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο γάλα  και  αλείφουμε και  πασπαλίζουμε  με  σουσάμι  ή παπαρουνόσπορο 
  •  Προθερμάνουμε   το φούρνο στους 180 βαθμούς.  ψήνουμε για  20 30 -λεπτά για να πάρουν  ένα ωραίο χρυσό χρώμα, ίσως  και λίγο παραπάνω  ανάλογα  το  φούρνο  μας
  • Αφού  ψηθούν  τα βγάζουμε από  την φόρμα  μας  και το αφήνουμε να κρυώσουν 
 

ΜUFFINS ME ZYMH ΜΠΡΙΟΣ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ



ΥΛΙΚΑ 
  • 600 γρ αλεύρι    ή  550  γρ  αλεύρι  και  50 γρ   καλαμποκαλεύρο 
  • 250 ml ζεστό γάλα
  • 1 φακελάκι 9 γρ   ξερή μαγιά  ή  25  γρ  νωπή  μαγιά
  • 90 γραμμάρια ζάχαρης
  • 90 γρ λιωμένο βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1 βανίλια ζάχαρη ή  ξύσμα   από  πορτοκάλι
  • κακουλέ   και  μαχλεπι  (προαιρετικά  )για  περισσότερο  άρωμα
  •  και  το ασπράδι  από  τον  κρόκο και  2-3  κουταλιές  ακόμα  αλεύρι 
  • 1 πρέζα  αλάτι 
  • 200 γραμμάρια της σοκολάτας για την γέμιση
  • 1 κρόκο αυγού και λίγο γάλα (για  το άλειμα  στο  τέλος ) 
  • σπυσάμι  και παπαρουνόσπορο 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ανακατέυουμε  σε ένα  μπολάκι  τη  μαγιά στο γάλα, 1 κουταλιά ζάχαρη, 2 κουταλιές αλεύρι και αφήστε το να  ανεβει   για 15 λεπτά.Όταν η  μαγιά ανέβει , προσθέτουμε   σε ένα  άλλο    μπολ  το αλεύρι κοσκινισμένο   και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα , το λειωμένο βούτυρο σε  θερμοκρασία δωματίου , τη βανίλια,ξύσμα και τα  αρώματα ,  την υπόλοιπη ζάχαρη και ζυμώνουμε  τη ζύμη , μια ζύμη  αφράτη   που να μην κολλάει  στα χέρια  μας. Πλάθουμε σε μια μπάλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί ο όγκος του σε ζεστό  μέρος.
  • Αφού αυξηθεί  η ζύμη την ρίχνουμε  σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας μας   και με  τον  πλάστη ανοίγουμε   φύλλο  τεντωμένο σε πάχος 0,5 cm. Κόβουμε     κύκλους    με  ένα γυάλινο  ποτύρι  (όπως  στα  ντόνατς), συνολικά θα πρέπει να έχουμε 36  κύκλους
    • Σπάζουμε  τη σοκολάτα σε μικρούς κύβους ( θα πρέπει να είναι  η σοκολάτα μας   κομμένη σε  36 κύβους).  Κατόπιν πάλι, διπλώνουμε τα μισοφέγγαρα στο μισό (όπως φαίνεται στην    φωτογραφία  μου ).και  ξανά  πάλι  στη  μέση  το μισοφέγγαρο.
    • Λαδώνουμε  της φόρμες   muffinς.   Στις φόρμες muffin τοποθετούμε  3 κομμάτια απο αυτά  τα  σχήματα που έχουμε φτιάξει  .
    • Σκεπάζουμε    τα   με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το να  ξεκουραστούν   τα  muffins  για περίπου μισή ώρα.Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο γάλα  και  αλείφουμε  με  ένα  πινέλο  και  πασπαλίζουμε  με λίγο σουσάμι  και παπαρουνόσπορο
    •  Προθερμαίνουμε   το φούρνο στους 180 βαθμούς.ψήνουμε για  15-λεπτά για να πάρουν  ένα ωραίο χρυσό χρώμα, ισως  και λίγο παραπανω  ανάλογα  το  φούρνο  μας
      • Αφού  ψηθούν  τα βγάζουμε απτην φορμα  μας  και το αφήνουμε να κρυώσουν 


      Εδώ  έχω βάλει  μερέντα  και  ξηρούς  καρπόυς







 
 





Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ



ΥΛΙΚΑ :
2 κιλά αλεύρι για όλες της χρήσεις ίσως να μην το πάρει όλο  ...
1 φυτίνη 250 γρ (εγώ βάζω βουτυράκι φρέσκο δίνει  περισσότερο άρωμα και πιο υγιεινό)
1 κούπα λάδι
6 αυγά
2  και 1/2 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες αντί για τις κλασικές βανίλιες χρησιμοποιώ αυτές σε φακελάκι που έχουν βανίλια ζάχαρη σε συνδυασμό με κανέλα ή πορτοκάλι ή λεμόνι
1 φακελάκι αμμωνία
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 πορτοκάλια το χυμό τους και το ξύσμα τους
1 κούπα φρέσκο γάλα 
1 κρόκο αυγού διαλυμένο με γάλα  για το τέλος ..  


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάμε το βούτυρο που έχουμε  σε θερμοκρασία  δωματίου με τη ζάχαρη  και  το λάδι μέχρι να ασπρίσει.
  2. Ρίχνουμε τα αυγά και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν με το μείγμα,προσθέτουμε και το γάλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  3. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
  4. Ανακατεύουμε την αμμωνία με το χυμό και προσθέτουμε τις δύο βανίλιες,προσθέτουμε και το μπέικιν
  5. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά ώστε η ζύμη μας να είναι μαλακή και να  μην κολλάει στα χέρια μας και να μπορεί να πλάθονται εύκολα τα κουλουράκια μας
  6. Όταν ετοιμαστεί η ζύμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20' με 30 λεπτά '.
  7. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί την λαμαρίνα και πλάθουμε τα κουλουράκια.
  8. Τέλος από πάνω τ' αλείφουμε με αυγό διαλυμένο με  γάλα 
  9. Ψήνουμε  σε αντιστάσεις πάνω και κάτω στους 180 για 20' (ανάλογα πάντα τον φούρνο).
*Την ώρα που πλάθεται τα κουλουράκια, μπορούμε να αλείφουμε τα χεράκια σας με λίγο λαδάκι, για μεγαλύτερη ευκολία στο σχηματισμό της ζύμης.
Αν θέλουμε, μπορείτε να ρίξουμε  κακάο σε ένα μέρος του μίγματος και να έχουμε  δυο διαφορετικές ζύμες για πολυχρωμία στα σχέδιά


                                                               
 Μερικά μυστικά για τελεια και γευστικά κουλουράκια :

1. Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
2. Επιλέγουμε καλής ποιότητας πρώτες ύλες καθώς αυτές θα σου χαρίσουν επιθυμητό  αποτέλεσμα. Και δεν ξεχνάμε να ζυγίζουμε προσεκτικά όλα τα υλικά! Οι σωστές αναλογίες στη ζαχαροπλαστική είναι βασική προϋπόθεση για ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα
3. Για τραγανό αποτέλεσμα τότε χτυπάμε  πολύ καλά στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
4. Για να βγουν τα κουλουράκια αφράτα θα πρέπει να προσέξουμε το ζύμωμα τους. Ζυμώνουμε τα ελαφρώς και φροντίζουμε να ρίχνουμε  τα αλεύρι λίγο-λίγο 
5. Φυσικά δεν ξεχνάμε να προσθέτουμε στη συνταγή ξύσμα πορτοκαλιού ώστε να δώσουμε στα κουλουράκια μας έξτρα γεύση
6. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα
7. Για τέλειο ψήσιμο και αποτέλεσμα, φροντίζουμε κάθε φορά που πλάθουμε ένα κουλουράκι να παίρνουμε  πάντοτε την ίδια ποσότητα ζύμης
8. Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί (αφού τα έχεις αλείψει με αυγό) και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

Ως  την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


                                                   Καλό  Πάσχα  σε  όλους   ....