Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ



ΥΛΙΚΑ :
2 κιλά αλεύρι για όλες της χρήσεις ίσως να μην το πάρει όλο  ...
1 φυτίνη 250 γρ (εγώ βάζω βουτυράκι φρέσκο δίνει  περισσότερο άρωμα και πιο υγιεινό)
1 κούπα λάδι
6 αυγά
2  και 1/2 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες αντί για τις κλασικές βανίλιες χρησιμοποιώ αυτές σε φακελάκι που έχουν βανίλια ζάχαρη σε συνδυασμό με κανέλα ή πορτοκάλι ή λεμόνι
1 φακελάκι αμμωνία
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 πορτοκάλια το χυμό τους και το ξύσμα τους
1 κούπα φρέσκο γάλα 
1 κρόκο αυγού διαλυμένο με γάλα  για το τέλος ..  


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάμε το βούτυρο που έχουμε  σε θερμοκρασία  δωματίου με τη ζάχαρη  και  το λάδι μέχρι να ασπρίσει.
  2. Ρίχνουμε τα αυγά και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν με το μείγμα,προσθέτουμε και το γάλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  3. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
  4. Ανακατεύουμε την αμμωνία με το χυμό και προσθέτουμε τις δύο βανίλιες,προσθέτουμε και το μπέικιν
  5. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά ώστε η ζύμη μας να είναι μαλακή και να  μην κολλάει στα χέρια μας και να μπορεί να πλάθονται εύκολα τα κουλουράκια μας
  6. Όταν ετοιμαστεί η ζύμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20' με 30 λεπτά '.
  7. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί την λαμαρίνα και πλάθουμε τα κουλουράκια.
  8. Τέλος από πάνω τ' αλείφουμε με αυγό διαλυμένο με  γάλα 
  9. Ψήνουμε  σε αντιστάσεις πάνω και κάτω στους 180 για 20' (ανάλογα πάντα τον φούρνο).
*Την ώρα που πλάθεται τα κουλουράκια, μπορούμε να αλείφουμε τα χεράκια σας με λίγο λαδάκι, για μεγαλύτερη ευκολία στο σχηματισμό της ζύμης.
Αν θέλουμε, μπορείτε να ρίξουμε  κακάο σε ένα μέρος του μίγματος και να έχουμε  δυο διαφορετικές ζύμες για πολυχρωμία στα σχέδιά


                                                               
 Μερικά μυστικά για τελεια και γευστικά κουλουράκια :

1. Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
2. Επιλέγουμε καλής ποιότητας πρώτες ύλες καθώς αυτές θα σου χαρίσουν επιθυμητό  αποτέλεσμα. Και δεν ξεχνάμε να ζυγίζουμε προσεκτικά όλα τα υλικά! Οι σωστές αναλογίες στη ζαχαροπλαστική είναι βασική προϋπόθεση για ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα
3. Για τραγανό αποτέλεσμα τότε χτυπάμε  πολύ καλά στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
4. Για να βγουν τα κουλουράκια αφράτα θα πρέπει να προσέξουμε το ζύμωμα τους. Ζυμώνουμε τα ελαφρώς και φροντίζουμε να ρίχνουμε  τα αλεύρι λίγο-λίγο 
5. Φυσικά δεν ξεχνάμε να προσθέτουμε στη συνταγή ξύσμα πορτοκαλιού ώστε να δώσουμε στα κουλουράκια μας έξτρα γεύση
6. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα
7. Για τέλειο ψήσιμο και αποτέλεσμα, φροντίζουμε κάθε φορά που πλάθουμε ένα κουλουράκι να παίρνουμε  πάντοτε την ίδια ποσότητα ζύμης
8. Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί (αφού τα έχεις αλείψει με αυγό) και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

Ως  την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


                                                   Καλό  Πάσχα  σε  όλους   ....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ποτε βαζεις το γαλα

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλησπέρα σας!Διόρθωσα τη συνταγή,το γάλα το βάζουμε στην μετά τα αυγά ,συνεχίζουμε το χτύπημα .. και μετά τα υπόλοιπα υλικά..