Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΤΗΣ ΜΑΜΑ ΜΟΥ







ΞΕΡΩ  ΠΩΣ  ΕΙΝΑΙ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ  ΑΛΛΑ  ΧΘΕΣ  ΒΡΑΔΥ ΒΡΗΚΑ  ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ  ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΗΣ  ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ  ΤΗΣ  ΣΥΝΤΑΓΗ  ΠΟΥ ΜΑΣ  ΕΦΤΙΑΧΝΕ  ΣΥΧΝΑ  ΤΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΜΙΑ  ΣΥΝΤΑΓΗ  30 -40  ΧΡΟΝΩΝ  ΠΟΥ  ΔΕΝ ΕΧΕΙ  ΧΑΣΕΙ  ΤΗΝ ΑΞΙΑ  ΤΗΣ.
 ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΑΝΕ  ΤΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ  ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ  ΤΟΥΣ .
 ΤΗΝ  ΕΦΤΙΑΞΑ  ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ  ΣΤΗΝ  ΓΙΟΡΤΗ  ΤΗΣ  ΚΟΡΗΣ  ΜΟΥ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΨΑ  ΜΕ  ΠΑΓΩΤΟ  ΒΑΝΙΛΙΑ !!!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΟ  ΓΛΥΚΟ

12 φύλλα κρούστας
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
3 φλυτζάνια αμυγδαλόψιχα, με το φλούδι της και καρυδόψιχα ανακατεμένα μαζί
6 αβγά
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα  λεμόνι
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 και 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
3 κουταλιές  σούπας  μέλι
2 και 1/2 φλυτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλας
χυμό από 1/2 λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Αλέθουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μπλέντερ μας πάρα πολύ ψιλά.  Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το baking powder και την κανέλα και την βανίλια . Χτυπάμε σε  ένα  μπολ πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν και ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και τα αμύγδαλα και τα καρύδια,χτυπάμε τα ασπράδια  μαρέγκα σε ένα άλλα μπολ .
  • Κατόπιν, ανακατεύουμε απαλά μέσα στο μείγμα λίγη μαρέγκα, λίγη φρυγανιά, εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν. 
  • Αλείφουμε ένα ταψί τετράγωνο πάντα με βούτυρο και στρώνουμε 8 φύλλα, βουτυρώνοντας ανάμεσα σε κάθε φύλλο.Αδειάζουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει, γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν γύρω-γύρω προς τα μέσα, βουτυρώνουμε και στρώνουμε τα 4 υπόλοιπα φύλλα που μας έχουνε μείνει, βουτυρώνοντας πάλι ανάμεσα σε κάθε φύλλο.
  •  Χαράζουμε τα επάνω φύλλα (όχι μέχρι κάτω) σε όποιο σχήμα θέλουμε και ψεκάζουμε με νεράκι το γλυκό. Ψήνουμε στους 170- 180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο μας για 25-35 λεπτά  ανάλογα το φούρνο μας .. μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Για να δούμε αν έχει ψηθεί τρυπάμε με το μαχαίρι μας  .
  • Αφού  ετοιμάσουμε και το βάλουμε στο φούρνο το γλυκό μας ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 6-7 λεπτά,σβήνουμε την φωτιά μας και τότε  προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.
  • Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο  και αφού έχει κρυώσει,του ρίχνουμε επάνω το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε να ησυχάσει και να απορροφήσει το σιρόπι. Όταν κρυώσει,σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη,φυλάμε στο ψυγείο και μένει τραγανό μέχρι και το τελευταίο κομμάτι.
  • Σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό βανίλια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΥΓ: Μπορείτε να βάλετε ό,τι βούτυρο θέλετε, φρέσκο,(εγω την μαργαρίνη  δεν την χρησιμοποιώ στα γλυκά  μου αλλά και στα ζυμαράκια  μου)μαργαρίνη, ή ακόμα και λάδι  ελιάς  (Μας  το έφτιαχνε  πολύ συχνά με λάδι  η μαμά  μου ) ότι μας αρέσει!
και  να θυμάστε  το γλυκό  κρύο και το σιρόπι μας  ζεστό !!


Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές






Δεν υπάρχουν σχόλια: