Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΡΟΞ



 





Την συνταγή την  ξετρύπωσα  μέσα  από  το παλιο   βιβλίο  συνταγών  της  μαμάς  μου  , μια  συνταγή  που  την φτιάχνει  η μαμά  μου  30  χρόνια  και πάνω.... πάμε  να την  φταίξουμε 


ΥΛΙΚΑ: 

 850-1000 γρ αλεύρι περίπου, για όλες τις χρήσεις ανάλογα  το αλεύρι 
 250 ml γάλα ή νερό αν  τα  κάνουμε  νηστίσιμα 
250 ml καλαμποκέλαιο και  λάδι( μισό και μισό) 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φακελάκι  μπέικιν πάουντερ
 2 βανίλιες
2 και 1/2  κουταλιές  της σούπας κακάο
1 κουταλάκι  του γλυκού γεμάτο κανέλα σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά  ζάχαρη 
200 γρ .καρύδι τριμμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

1  κιλό ζάχαρη
3 και 1/2  ποτήρια νερό
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλα
Χυμό  1 λεμόνι και την  φλούδα  του
 2 κουταλιές  σούπας μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα  μπολ  διαλύουμε  την μαγιά  με  το  χλιαρό νερό ή  γάλα  (αν δεν  τα  θέλουμε  νηστίσιμα ),προσθέτουμε  το  λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού  και την ζάχαρη    και ανακατεύουμε με το σύρμα.

  • Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι όπου έχουμε ανακατέψει και  κοσκινίσει  πιο πριν  το μπέικιν ,την βανίλια,το αλάτι  και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη. Εγώ  τα  βάζω  με  την σειρά που λέει  η συνταγήη  στον αρτοπαρασκευστή   και    ζυμώνω  σε πρόγραμμα  για  ζύμωμα    μόνο  που διαρκεί  15 λεπτά  

  • Πλάθουμε σε ρολό την ζύμη και παίρνουμε το 1/3  το τοποθετούμε σε μπολ και προσθέτουμε το κακάο  που  το  έχουμε  αναμίξει  με  2-3  κουταλιές  χυμό  πορτοκάλι και το  έχουμε  κάνει σοκολάτα  - κρέμα   ,την κανέλα, το καρύδι  και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.και τις   και τις  δυο ζύμες  τις  αφήνω  για  20 λεπτά  να   ξεκουραστούν σκεπασμένες  σε ζεστό μέρος .Πατάμε τις δύο ζύμες  με τις  γροθιές  να  ξεφουσκώσουν . 



  • Στρώνουμε στον πάγκο μας λαδόκολλα βάζουμε την άσπρη ζύμη και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο σχήμα, πάχους  1-1/2 εκατοστά

  • Την καφέ  ζύμη την πλάθουμε σε  4  μπαστούνια στο ίδιο πλάτος με την άσπρη ζύμη ,τοποθετούμε στην άκρη της ζύμης το μπαστούνι και το τυλίγουμε σε ρολό   όπως   φαίνετε  στις  φωτογραφίες  πιο  κάνω .

  •  Με μαχαίρι κόβουμε το ρολό από την υπόλοιπη λευκή ζύμη κλείνουμε  το ρολό καλά  με λίγο  νεράκι στις  άκρες  της ζύμης και κόβουμε το ρολό σε μικρά ρολά  σε μέγεθος ενός δαχτύλου τα τοποθετούμε σε  ταψί  με  λαδόκολλα , πιο πριν  όμως τα πιέζουμε ελαφρά από πάνω να απλώσουν λίγο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε  αντιστάσεις  , πάνω και κάτω  για  20 -30 λεπτά της   ώρας περίπου.

  •  Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου  να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία.

  •   Όσο είναι ζεστά όχι  καυτά  τα ροξάκια και το σιρόπι ζεστό  όχι καυτό   τα σιροπιάζουμε βάζοντας λίγα λίγα σε  ένα  βαθύ  μπολ  μέχρι να δούμε ότι έχουν ποτίσει με το ανάλογο σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα  και τα πασπαλίζουμε   με  καρύδι  τριμμένο 



     Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

    Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

    ΣΑΜΠΛΕΔΑΚΙΑ ΛΕΟΠΑΡΝΤ -Sablés léopard


    Αυτά  τα σαμπλεδάκια  έχουν  γράψει ιστορία  όπως  θα  δείτε  και  την ημερομηνία  που γράφει  η  φωτογραφία  τα  φτιάξαμε  το  Φεβρουάριο  που μας  πέρασε  .. ετοιμάζω την συνταγή,  τα   δίνω σχήμα  πάντα  με  την βοήθεια  των κοριτσιών μου , τα   φωτογραφίζουμε, τα  ψήνουμε και  φυσικά τα φάγαμε  μέσα  σε μια  ήμερα.. μέχρι  εδώ όλα  καλά ..
    Στη διάρκεια της ημέρας,,γράφω  την συνταγή και φτάνω στο σημείο που πρέπει να ανεβάσω τις  φωτογραφίε,ψάχνω το αρχείο με τις  φωτογραφίες  ..εδώ  οι  φωτογραφίες  εκεί .. οι  φωτογραφίες πουθενά οι φωτογραφίες ...
     Έβαλαν το χεράκι  τους  οι μικρές  και  μάλλον η  μικρή  πήρε και μετέφερε  το αρχείο  χωρίς να το καταλάβει   .....
    Πριν μέρες έψαχνα κάτι στα αρχεία μου .. και τσουπ να  το αρχείο με τις  χαμένες  φωτογραφίες. έτσι  λοιπόν  κατάφερα  και τελείωσα την  συνταγή και σας  την παρουσιάζω με λίγη καθυστέρηση..
    Κοπιάστε   λοιπόν   

    ΥΛΙΚΑ :

    ΥΛΙΚΑ (20-30 μπισκότα ανάλογα με το μέγεθος):


    - 125 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    - 250 γρ  αλεύρι T55
    - 125  γρ ζάχαρη
    - 1 αυγό
    - 20  γρ αμύγδαλα τριμμένα σε  σκόνη   
    - 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο σκόνη

    - 1 κουταλιά σούπας σκόνη κακάο  ακόμα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

     Στο κάδο  του  μίξερ    ή με   ένα  σύρμα  χτυπάμε  το βούτυρο μέχρι να γίνει κρεμώδες, προσθέτουμε  το αλεύρι  , τη  ζάχαρη  και το αυγό  και  συνεχίζουμε   το   χτύπημα .. για  2-4  λεπτά ακόμα  .

    • Κόβουμε τη ζύμη σε 3 μέρη:
    - Στο μισό της ζύμης (περίπου 250 γρ ) στο  οποίο έχουμε  προσθέσει και  τα αμύγδαλα 20 γρ   τη σκεπάζουμε   με  μια  μεμβράνη και  την βάζουμε  στο ψυγείο για 30 λεπτά   (αυτή είναι η κίτρινη πάστα)
    - Ένα μέρος ακόμη  της ζύμης (περίπου 140 γρ ) στην οποία θα προσθέσουμε  ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη, και την βάζουμε  στο  ψυγείο  για 30 λεπτά (αυτό είναι το ανοιχτό καφέ πάστα)
    - Ένα μέρος ακόμη της  ζύμης (περίπου 140 γρ ), στην οποία θα προσθέσουμε  μια κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη . και την  βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά (αυτό είναι το σκούρο καφέ πάστα)
    •  Κόβουμε την  καφέ ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια και το σχήμα σε μπαστουνάκια  μήκος περίπου 20 έως 22 cm, και  τα  βάζουμε  στο  ψυγείο για  15-20 λεπτά
    •  Κόβουμε και την πιο σκούρο καφέ ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια και τα  ανοίγουμε   φύλλο με  τον πλάστη  όπως   φαίνεται  στις  παραπάνω  φωτογραφίες  ίσιο  με  τα  μπαστουνάκια  της παραπάνω  ζύμης ,και τυλίγουμε τα μπαστουνάκια  της  πιο   ανοιχτής   ζύμης σε  ρολό όπως   φαίνεται  στις  φωτογραφίες  παραπάνω     
    • Ανοίγουμε   την  κίτρινη ζύμη  σε  φύλλο 22 χ 50   και κόβουμε σε 6 ορθογώνια περίπου 8χ 20 έως 22 εκατοστά,όσα  και  τα  μπαστουνάκια  της  με τις  σκούρες  ζύμης  . Τυλίγουμε  στο  φύλλο της  ανοιχτής  ζύμης  τα  μπαστουνάκια  με  τις  σκούρες  ζύμες , και  τα  κάνουμε  ρολά .  'όπως  φαίνεται  στις φωτογραφίες  παρακάτω .
      Στοιβάζουμε τα μπαστουνάκια  και  τους   δίνουμε  το σχήμα  ενός  σαλαμιού ,και  τα σφίγγουμε  έτσι ώστε  να αποφύγουμε   τα  κενά('όπως  φαίνονται   στα δικά μου ..εγώ  βιαζόμουνα ,και  ξέχασα  να  κλείσω  τα  κενά ) και  βάζουμε  την ζύμη  στο  ψυγείο και  για καλύτερα στην κατάψυξή για  30  λεπτά να   παγώσει  καλά  η  ζύμη   ώστε  να  μας  βοηθήσει  στο  κόψιμο
    • Προθερμάνουμε   το φούρνο στους 180 ° CΚόβουμε την ζύμη -σαλάμι  σε  φέτες περίπου 1 cm σε διάμετρο.Τοποθετούμε   τα ρολλάκια  -μπισκοτάκια  σε ένα  ταψί   που  έχουμε βάλει λαδόκολλα
    • Ψήνουμε   για 12-15 λεπτά, παρακολουθώντας προσεκτικά (από την άκρη του μπισκότου θα πρέπει μόνο καφέ)
    • Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν 
    • Αυτά τα cookies μπορούμε  να τα  διατηρήσουμε τέλεια για   αρκετές ημέρες σε ένα αεροστεγές δοχείο





    Πηγή

    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

    Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

    ΡΑΒΑΝΙ ΑΦΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΗΣ



     
    Μια συνταγή για Ραβανί αφρός από την φίλη Σόφη Τσιώπου στο fb 


    ΥΛΙΚΑ:

    6 αυγά
    1/2 ποτήρι ζάχαρη
    1 ποτήρι γάλα
    1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
    2 κουταλάκια του γλυκού  μπέικιν πάουντερ ή 1 φακελάκι  
    1 βανίλια
      ξύσμα1 λεμονιού
      500 γρ σιμιγδάλι ψιλό  (1 σακουλάκι)

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

    5 ποτήρια ζάχαρη
    5 ποτήρια νερό
    1 βανίλια
    Τη  φλούδα και χυμό από 1 λεμόνι
    1 κουταλάκι  σούπας  φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (δίνει απίστευτο άρωμα και γυαλάδα!)

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν 5 λεπτά.Χαμηλώνουμε   στο ελάχιστο την ταχύτητα και προσθέτουμε  το καλαμποκέλαιο,το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα,τη βανίλια το ξύσμα,και  το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ .
    • Το μείγμα θα είναι ένας αφράτος χυλός νερουλός.Το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 27- 30 εκ. και ψήνουμε στους 170  για  40 λεπτά περίπου
    • Το χαράζουμε σε κομμάτια και το αφήνω στην άκρη.(Εγώ πρώτα το σιρόπιασα και μετά το  έκοψα  σε κομμάτια ξεχάστηκα..αλλά πότισε τόσο  καλά  το σιρόπι  και  κόπηκε μια  χαρά )
    • Βράζουμε ο νερό με τη ζάχαρη, την φλούδα και χυμό λεμόνι, για  5 -6 λεπτά
    • Προσθέτουμε  τη βανίλια και το βούτυρο χωρίς να το ανακατεύουμε και όταν λιώσει το βούτυρο,σιροπιάζουμε  λίγο λίγο (γιατί το ραβανί είναι αφρός και θα διαλυθεί) με το ζεστό σιρόπι,το χλιαρό γλυκό.
    • Είναι όνειρο δοκιμάστε  το  !
               Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!


    Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

    ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

     ΥΛΙΚΑ :  

     ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΙ  ΚΑΦΕ ΜΕΙΓΜΑ 

    3  κρόκοι   αυγών

    1 ολόκληρο αυγό 

    1 φλιτζάνι ζάχαρη

    2 φλιτζάνια αλεύρι για  όλες τις  χρήσεις 

    1 φλιτζάνι λάδι 

    1 φλιτζάνι γάλα, 

     1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 

    2 κουταλιές κακάο 

    ξύσμα  λεμονιού  ή πορτοκαλιού

    1 πρέζα  αλάτι 

     1  βανίλια σκόνη ή   κατά προτίμηση υγρή   η  μυρωδιά της είναι πολύ  πιο  έντονη  από αυτό της σκόνης.

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    •  Σε ένα  μπολ  χτυπάμε με το  μίξερ  τους 3 κρόκους αυγών  και το ολόκληρο αυγό  με 1 φλιτζάνι ζάχαρη, στην συνέχεια προσθέτουμε  το 1 φλιτζάνι λαδιού , το  1 φλιτζάνι γάλα ,και στην συνέχεια  προσθέτουμε  2 φλιτζάνια αλεύρι, , το αλάτι το  μπέικιν   πάουντερ και τη βανίλια κατά προτίμηση υγρή  γιατί η μυρωδιά της είναι πολύ έντονη από αυτή της σκόνης.   

    • Το μείγμα  το διαιρούμε σε δύο ίσα μέρη και το ένα προσθέτουμε  τις  2 κουταλιές της σούπας κακάο και το άλλο μόνο το ξύσμα από  φλούδα ενός λεμονιού.

    ΑΣΠΡΟ  ΜΕΙΓΜΑ :

    ασπράδια  αυγών

     2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

    2 κουταλιές της σούπας λάδι 

    κουταλιές της σούπας γάλα 

    1 φλιτζάνι αλεύρι

    λίγο  αλάτι 

    1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

     Και  κακάο  έξτρα  για  την συναρμολόγηση 

     

    1  φλιτζάνι αλεύρι  = 140 γραμμάρια

    1  φλιτζάνι  λάδι =240   ml  λάδι

     1  φλιτζάνι γάλα =240 ml  γάλα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    •  Χτυπάμε με το μίξερ  τα ασπράδια μέχρι να διπλασιαστούν  σε μέγεθος με τις κουτάλιές της σούπας   ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας λάδι, και 3 κουταλιές της σούπας γάλα  .  

    • Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα προσθέτουμε και 1 φλιτζάνι κοσκινισμένο αλεύρι  το  1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν  πάουντερ.  

    • Ανακατεύουμε απαλά με  μια  σπάτουλα  προσθέτοντας λίγο λίγο το  αλεύρι να μην πέσουν  οι  χτυπημένες πρωτεΐνες.

     ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΕΙΚ :

    •  Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε , μια  φόρμα του κέικ  ( αν  έχετε  αντικολλητική  μην το κάνετε ) και απλώνουμε ομοιόμορφα το κίτρινο μείγμα στη συνέχεια κοσκινίζουμε  με  κακάο να σχηματιστεί  ένα  στρώμα για να κρατήσει χωριστά τα μείγματα  

    • Στη συνέχεια βάζουμε το λευκό μείγμα (πρωτεΐνες) και πάλι κοσκινίζουμε  με το κακάο και, τέλος,  προσθέτουμε  το καφέ μείγμα. 

    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  βαθμούς με  αντιστάσεις, ελέγχοντας περιοδικά με  ξυλάκι  από  σουβλάκι  αν έχει ψηθεί.  

    •  θα ήθελα να συστήσω να ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς αν  ο φούρνος μας είναι  δυνατός και με   αντιστάσεις και όταν  κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή προαιρετικά μπορεί να επικαλυφθεί με   γλάσο  σοκολάτας  . 

    • Εγώ στις φωτογραφίες μου θα δείτε  ότι δεν τήρησα  την  σειρά  που  σας  γράφω,βιαζόμουνα  και  μπερδεύτηκα λίγο με τα μείγματα, αλλά  και πάλι έχει  την ομορφιά  του.


     

     Πηγή 

    Το κέικ αυτό  το  έφτιαξα πρίν 2 χρόνια τις επόμενες μέρες θα  ανεβάσω  ξανά την ίδια  συνταγή με μερικές  μικρές αλλαγές    

    Ως την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

    Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

    ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

    Κρουασάν vegan με αλεύρι ολικής αλέσεως,με φουντούκι κρέμα-σπιτική πραλίνα  ,εδώ  γρήγορη συνταγή για ένα υγιεινό  βασιλικό  πρωινό για ένα κυριακάτικο  πρωινό   που  είναι μαζεμένη  όλη  η οικογένεια ! 
    Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές για κρουασάν με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ,αυτή την φορά είπα να κάνω την διαφορά και να φτιάξω και με αλεύρι ολικήςΤα κρουασάν δεν περιέχουν βούτυρο αλλά λαδάκι (αυτό είναι καλό) και γίνονται με αλεύρι ολικής αλέσεως (και αυτό είναι πολύ καλό).  Αλλά σας έχω και την εκδοχή του βουτύρου κρουασάν μαζί, για όλα τα γούστα η επιλογή είναι δικής πια εκδοχή θα δοκιμάσετε.Εμείς δοκιμάσαμε και τις δυο εκδοχές όπως θα δείτε πιο κάτω.








    ΥΛΙΚΑ 

    • 30γρ αλεύρι Manitoba ή  δυνατό για  τσουρέκια  (αν όχι αλεύρι για όλες τις χρήσεις  )
    • 240 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
    • 260 ml γάλα (ή αμύγδαλογαλα )
    • 80 γρ ζάχαρη καστανή
    • 1 κουταλιά της σούπας ιμβερτοζάχαρη Εδώ 'η ακόμα 20 γρ ζάχαρη
    • 50 ml λάδι ή βούτηρο (εγώ έβαλα μισό και μισό
    • ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    • 20 γραμμάρια μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή 7-9 γρ 
    ΓΕΜΙΣΗ : 
    Σπιτική κρέμα φουντουκιού εδώ ή nutella ή μαρμελάδα  της  αρεσκείας  σας 

    ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ  : 
    Γάλα  και  σουσάμι και  ηλιόσπορους ή αμύγδαλα  φιλέ 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 
    •   Σε  ένα μπόλ λιώνουμε και αραιώνουμε τη μαγιά με ζεστό γάλα (όχι καυτό) χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι και αφήνουμε να  φουσκώσει .
    • Στον καδό του αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ προσθέτουμε το λάδι,τη ζάχαρη και την φουσκωμένη μαγιά το αλεύρι λίγο-λίγο και το αλάτι.Βάζουμε σε λειτουργία τον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ζύμωμα για περίπου 15 λεπτά,θα έχουμε μια μαλακιά και απαλή ζύμη όχι σφιχτή προσοχή.. δεν  θα είναι αφράτα τα  κρουασάν μας ..Με την ίδια σειρά μπορούμε να ζυμώσουμε τα υλικά μας και στο χέρι ,
    • Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και μια  πετσέτα  και την αφήνουμε σε αναμμένο φούρνο 40-50 βαθμούς για πάνω από  1-1 1/2  ώρα ,λόγου του αλεύρου ολικής δεν θα ανέβει τόσο γρήγορα όσο στα άλλα άλευρα    
    •  Αφού φουσκώσει απλωνουμε  τη ζύμη σε  πάγκο εργασίας  και την μοιράζουμε στα 2 κομμάτια και με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη και σχηματίζουμε ένα μεγάλο κύκλο.πάχους 1 εκατ και τον χωρίζουμε σε 8 κομμάτια-τρίγωνα ή το σχήμα πού βλέπετε πιο κάτω στις φωτογραφίες.
     
    • Βάζουμε στην άκρη  μια  κουταλιά από την γέμιση της αρεσκείας μας,σοκολάτα ,μαρμελάδα ,τυριά τυλίγουμε τα κρουασάν αφού τεντώσουμε λίγο την άκρη της ζύμης να επιμηκύνει και με λίγο νερό κολλάμε τις άκρες  να ενωθούν μεταξύ τους τα ζυμαράκια  
    • Τοποθετούμε τα κρουασάν μας σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να  φουσκώσουν σκεπασμένα  με  μια μεμβράνη για 20-30  λεπτά,στη συνέχεια με ένα πινέλο και λίγο γάλα περνάμε όλα τα  κρουασάν μας και τα  πασπαλίζουμε με σουσάμι ή άλλους σπόρους της  αρεσκείας μας.
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 ανάλογα το μέγεθος στους 180 βαθμούς,αν θέλουμε μόλις βγουν και κρυώσουν λίγο πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
    Εδώ θα δείτε πώς γίνονται βουτύρου  τα  κρουασάν ,  θα χρειαστείτε μόνο 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου , Αφού ετοιμάσετε την ζύμη με το βούτυρο όπως  φαίνεται στις  φωτογράιες πιο πάνω το βάζετε στο ψυγείο  για 1ώρα , στάδιο  1
    Εδώ  θα δείτε πώς γίνονται βουτυρου την τα  κρουασάν ,στάδιο 2



    Μερικά   μυστικά μετά  από δοκιμές ..

    • Αν θέλετε να τα κάνετε πιο υγιεινό βάλτε μόνο λαδάκι αντί για βούτυρο και προσθέστε όπως λέω παραπάνω και αμυγδαλόγαλα  και φτιάξτε και την δικής κρέμα φουντουκιού   
    •  Το αλεύρι στο ζύμωμα το ρίχνετε σιγά -σιγά όχι όλο μαζί για να μην γίνει σκληρή η ζύμη και συνεπώς όχι αφράτα τα κρουασάν μας,μια και το αλεύρι ολικής έχει διαφορετική συμπεριφορά από όλα τα άλλα άλευρα 
    • Το αλεύρι Manitoba το χρησιμοποιούν οι Ιταλοί στην πίτσα πολύ και θα το βρείτε στα μάρκετ,αν πάλι δεν θέλετε να το χρησιμοποιήστε βάλτε δυνατό  ή για όλες τις χρήσεις  
    • Βάλτε την ιμβερτοζάχαρη κάνει αφράτη και μαλακιά και με περισσότερη υγρασία ζύμη και κρατάει αφράτο τα κρουασάν μας .
    Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!