Κρουασάν vegan με αλεύρι ολικής αλέσεως,με φουντούκι κρέμα-σπιτική πραλίνα ,εδώ γρήγορη συνταγή για ένα υγιεινό βασιλικό πρωινό για ένα κυριακάτικο πρωινό που είναι μαζεμένη όλη η οικογένεια !
Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές για κρουασάν με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ,αυτή την φορά είπα να κάνω την διαφορά και να φτιάξω και με αλεύρι ολικήςΤα κρουασάν δεν περιέχουν βούτυρο αλλά λαδάκι (αυτό είναι καλό) και γίνονται με αλεύρι ολικής αλέσεως (και αυτό είναι πολύ καλό). Αλλά σας έχω και την εκδοχή του βουτύρου κρουασάν μαζί, για όλα τα γούστα η επιλογή είναι δικής πια εκδοχή θα δοκιμάσετε.Εμείς δοκιμάσαμε και τις δυο εκδοχές όπως θα δείτε πιο κάτω.
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ αλεύρι Manitoba ή δυνατό για τσουρέκια (αν όχι αλεύρι για όλες τις χρήσεις )
- 240 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
- 260 ml γάλα (ή αμύγδαλογαλα )
- 80 γρ ζάχαρη καστανή
- 1 κουταλιά της σούπας ιμβερτοζάχαρη Εδώ 'η ακόμα 20 γρ ζάχαρη
- 50 ml λάδι ή βούτηρο (εγώ έβαλα μισό και μισό )
- ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 20 γραμμάρια μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή 7-9 γρ
Σπιτική κρέμα φουντουκιού εδώ ή nutella ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ :
Γάλα και σουσάμι και ηλιόσπορους ή αμύγδαλα φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Σε ένα μπόλ λιώνουμε και αραιώνουμε τη μαγιά με ζεστό γάλα (όχι καυτό) χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει .
- Στον καδό του αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ προσθέτουμε το λάδι,τη ζάχαρη και την φουσκωμένη μαγιά το αλεύρι λίγο-λίγο και το αλάτι.Βάζουμε σε λειτουργία τον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ζύμωμα για περίπου 15 λεπτά,θα έχουμε μια μαλακιά και απαλή ζύμη όχι σφιχτή προσοχή.. δεν θα είναι αφράτα τα κρουασάν μας ..Με την ίδια σειρά μπορούμε να ζυμώσουμε τα υλικά μας και στο χέρι ,
- Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε σε αναμμένο φούρνο 40-50 βαθμούς για πάνω από 1-1 1/2 ώρα ,λόγου του αλεύρου ολικής δεν θα ανέβει τόσο γρήγορα όσο στα άλλα άλευρα
- Αφού φουσκώσει απλωνουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας και την μοιράζουμε στα 2 κομμάτια και με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη και σχηματίζουμε ένα μεγάλο κύκλο.πάχους 1 εκατ και τον χωρίζουμε σε 8 κομμάτια-τρίγωνα ή το σχήμα πού βλέπετε πιο κάτω στις φωτογραφίες.
- Βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά από την γέμιση της αρεσκείας μας,σοκολάτα ,μαρμελάδα ,τυριά τυλίγουμε τα κρουασάν αφού τεντώσουμε λίγο την άκρη της ζύμης να επιμηκύνει και με λίγο νερό κολλάμε τις άκρες να ενωθούν μεταξύ τους τα ζυμαράκια
- Τοποθετούμε τα κρουασάν μας σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με μια μεμβράνη για 20-30 λεπτά,στη συνέχεια με ένα πινέλο και λίγο γάλα περνάμε όλα τα κρουασάν μας και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή άλλους σπόρους της αρεσκείας μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 ανάλογα το μέγεθος στους 180 βαθμούς,αν θέλουμε μόλις βγουν και κρυώσουν λίγο πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Εδώ θα δείτε πώς γίνονται βουτυρου την τα κρουασάν ,στάδιο 2 |
Μερικά μυστικά μετά από δοκιμές ..
- Αν θέλετε να τα κάνετε πιο υγιεινό βάλτε μόνο λαδάκι αντί για βούτυρο και προσθέστε όπως λέω παραπάνω και αμυγδαλόγαλα και φτιάξτε και την δικής κρέμα φουντουκιού
- Το αλεύρι στο ζύμωμα το ρίχνετε σιγά -σιγά όχι όλο μαζί για να μην γίνει σκληρή η ζύμη και συνεπώς όχι αφράτα τα κρουασάν μας,μια και το αλεύρι ολικής έχει διαφορετική συμπεριφορά από όλα τα άλλα άλευρα
- Το αλεύρι Manitoba το χρησιμοποιούν οι Ιταλοί στην πίτσα πολύ και θα το βρείτε στα μάρκετ,αν πάλι δεν θέλετε να το χρησιμοποιήστε βάλτε δυνατό ή για όλες τις χρήσεις
- Βάλτε την ιμβερτοζάχαρη κάνει αφράτη και μαλακιά και με περισσότερη υγρασία ζύμη και κρατάει αφράτο τα κρουασάν μας .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου