Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

 ΥΛΙΚΑ :  

 ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΙ  ΚΑΦΕ ΜΕΙΓΜΑ 

3  κρόκοι   αυγών

1 ολόκληρο αυγό 

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 φλιτζάνια αλεύρι για  όλες τις  χρήσεις 

1 φλιτζάνι λάδι 

1 φλιτζάνι γάλα, 

 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 

2 κουταλιές κακάο 

ξύσμα  λεμονιού  ή πορτοκαλιού

1 πρέζα  αλάτι 

 1  βανίλια σκόνη ή   κατά προτίμηση υγρή   η  μυρωδιά της είναι πολύ  πιο  έντονη  από αυτό της σκόνης.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Σε ένα  μπολ  χτυπάμε με το  μίξερ  τους 3 κρόκους αυγών  και το ολόκληρο αυγό  με 1 φλιτζάνι ζάχαρη, στην συνέχεια προσθέτουμε  το 1 φλιτζάνι λαδιού , το  1 φλιτζάνι γάλα ,και στην συνέχεια  προσθέτουμε  2 φλιτζάνια αλεύρι, , το αλάτι το  μπέικιν   πάουντερ και τη βανίλια κατά προτίμηση υγρή  γιατί η μυρωδιά της είναι πολύ έντονη από αυτή της σκόνης.   

  • Το μείγμα  το διαιρούμε σε δύο ίσα μέρη και το ένα προσθέτουμε  τις  2 κουταλιές της σούπας κακάο και το άλλο μόνο το ξύσμα από  φλούδα ενός λεμονιού.

ΑΣΠΡΟ  ΜΕΙΓΜΑ :

ασπράδια  αυγών

 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας λάδι 

κουταλιές της σούπας γάλα 

1 φλιτζάνι αλεύρι

λίγο  αλάτι 

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

 Και  κακάο  έξτρα  για  την συναρμολόγηση 

 

1  φλιτζάνι αλεύρι  = 140 γραμμάρια

1  φλιτζάνι  λάδι =240   ml  λάδι

 1  φλιτζάνι γάλα =240 ml  γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Χτυπάμε με το μίξερ  τα ασπράδια μέχρι να διπλασιαστούν  σε μέγεθος με τις κουτάλιές της σούπας   ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας λάδι, και 3 κουταλιές της σούπας γάλα  .  

  • Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα προσθέτουμε και 1 φλιτζάνι κοσκινισμένο αλεύρι  το  1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν  πάουντερ.  

  • Ανακατεύουμε απαλά με  μια  σπάτουλα  προσθέτοντας λίγο λίγο το  αλεύρι να μην πέσουν  οι  χτυπημένες πρωτεΐνες.

 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΕΙΚ :

  •  Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε , μια  φόρμα του κέικ  ( αν  έχετε  αντικολλητική  μην το κάνετε ) και απλώνουμε ομοιόμορφα το κίτρινο μείγμα στη συνέχεια κοσκινίζουμε  με  κακάο να σχηματιστεί  ένα  στρώμα για να κρατήσει χωριστά τα μείγματα  

  • Στη συνέχεια βάζουμε το λευκό μείγμα (πρωτεΐνες) και πάλι κοσκινίζουμε  με το κακάο και, τέλος,  προσθέτουμε  το καφέ μείγμα. 

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  βαθμούς με  αντιστάσεις, ελέγχοντας περιοδικά με  ξυλάκι  από  σουβλάκι  αν έχει ψηθεί.  

  •  θα ήθελα να συστήσω να ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς αν  ο φούρνος μας είναι  δυνατός και με   αντιστάσεις και όταν  κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή προαιρετικά μπορεί να επικαλυφθεί με   γλάσο  σοκολάτας  . 

  • Εγώ στις φωτογραφίες μου θα δείτε  ότι δεν τήρησα  την  σειρά  που  σας  γράφω,βιαζόμουνα  και  μπερδεύτηκα λίγο με τα μείγματα, αλλά  και πάλι έχει  την ομορφιά  του.


 

 Πηγή 

Το κέικ αυτό  το  έφτιαξα πρίν 2 χρόνια τις επόμενες μέρες θα  ανεβάσω  ξανά την ίδια  συνταγή με μερικές  μικρές αλλαγές    

Ως την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: