Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑΚΙΑ ΑΧΙΒΑΔΕΣ


Έχω  δοκιμάσει  ζύμες με  μαγιά  και  ζύμες  με  μπέικιν  πάουντερ  ,  για  σπιτικό   φύλλο  στην κολοκυθόπιτα ,αλλά  αυτή  η ζύμη  είναι  το κάτι άλλο  αφράτη , τραγανή ακόμα  και  την  τρίτη  μέρα  ,νόστιμη !! Δοκιμάστε  την  .. για  κάθε  είδος γλυκειάς  πίτας  .. γαλατόπιτα   κολοκυθόπιτα ...  μπουγάτσα  ακόμα  και  σε  φύλο για  σπιτικό  φύλλο για  μπακλαβά ,, 
ΥΛΙΚΑ:

1  κιλό  αλεύρι για όλες  τις χρήσεις  περίπου
1 φλιτζάνι και 1/4  χλιαρό γάλα
5 κουταλιές  τις  σούπας  γιαούρτι   γεμάτες
 2 αυγά
120  ml  λάδι
1 κουταλιά   της  σούπας  ξύδι
1 κουταλάκι  του  γλυκού   αλάτι
1 φακελάκι  μπέικιν  πάουντερ
 3/4 κουταλάκι  του γλυκού ζάχαρη
αλεύρι  και  νισεστέ για το άνοιγμα  των φύλλων
Λάδι   για  το  ράντισμα  των   φύλλων 


 Την  ιδέα  για το σχέδιο  την πήρα  από  εδώ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Βάζουμε  στον κάδο  του αρτοπαρασκευαστή  ή αν το ζυμώσουμε  με τα χέρια  μας  σε ένα  μπολ το γάλα  το γιαούρτι , το αλάτι, τη ζάχαρη τα αυγά και το λάδι  και το ξύδι και ανακατεύομε  να  ενωθούν όλα  τα υλικά μαζί και σιγά -σιγά  προσθέτουμε  το αλεύρι  μας και  ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά  μας  ...μέχρι να  έχουμε μια ζύμη  απαλή  και   να κολλάει  ελαφρά στα χέρια  μας . Την αφήνουμε  να ξεκουραστεί   για  1 ώρα  και 30 λεπτά !! 
  • Στη  συνέχεια  μοιράζουμε  την  ζύμη μας σε  κομμάτια  ίσου  βάρους  100 γρ και  τα  αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  ξανά  30  λεπτά  
  • Ανοίγουμε  φύλλο λεπτό  με την  βοηθεια  του  νισετε   και  λίγου άλευρου  και  σύμφωνα  με  τις  παρακάτω  φωτογραφίες φτιάχνουμε  το  σχέδιο  αφού πρώτα  βάλουμε  μια  κουταλιά  από  την παρακάτω  γέμιση 
  • Αν  πάλι  θέλουμε  τα δίνουμε  άλλο σχήμα , ανοίγουμε  σε  λεπτό   φύλλο, το ραντίζουμε  καλά με λάδι και πασπαλίζουμε με γέμιση. και το τυλίγουμε   σε ρολό. και μετά σε  σχήμα σαλιγκαριού -στριφτάρια . Ψήνουμε  μέχρι να ροδίσουν.
  • Σερβίρουμε  πασπαλισμένα  με ζάχαρη άχνη και τη βανίλια.







ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :

  • 1 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί 
  • 200- 250 γρ ζάχαρης (ανάλογα   πόσο  ότι  τρώει  ο καθένα μας  )
  • 1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
  • 100  ml  γάλα 
  •  1-2  κουταλιές  λάδι για την  γέμιση 
  • κανέλα
  • μια  χούφτα τραχανά  γλυκό  σταρένιο    
  • μισό  φλιτζάνι σταφίδες και  λίγη φρυγανιά αν χρειάζεται για  τα  υγρά
  • βανίλια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Τρίβουμε  την  κολοκύθα  στο χονδρό τρίφτη ή την κόβουμε  μικρά  κομμάτια , την  βράζουμε  λίγο να βγάλει τα ζουμιά  της ,ρίχνουμε  και το γάλα ,και τον  τραχανά  και  αφήνουμε  να  βράσουν και  να  σωθούν τα υγρά  της .
  • Συνεχίζουμε και  προσθέτουμετη ζάχαρη, τα τεμαχισμένα καρύδια και κανέλα.και την φρυγανιά και της σταφίδες και  αφήνουμε να κρυώσει .




ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ  ΤΑ .
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΑΧΙΒΑΔΕΣ



Η ιδέα για  το σχέδιο την  πήρα  από εδώ




ΥΛΙΚΆ:
1 πακέτο φύλλα  κρούστας 500 γρ
200 γρ βούτυρο, λιωμένο ή  μισό λάδι και μισό βούτυρο
1 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης , χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα, ασπρισμένα, χοντροκομμένα
1 κουτάλι  της  σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι  του γλυκού κανέλα σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλιά της σούπας γαρίφαλα σκόνη (προαιρετικά )

ΣΙΡΟΠΙ :

2-1/2  φλιτζάνια  ζάχαρη
2  φλιτζάνια του τσαγιού νερό
1 βανίλια
φλούδα από 1 λεμόνι και  χυμό από μισό  λεμόνι
2 κουταλιές μέλι

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ :
φιστίκια: Αιγίνης χοντροκομμένα


Εκτέλεση :
  • Ετοιμάζουμε  πρώτα  το σιρόπι: Σε μια  κατσαρόλα  βάζουμε όλα  τα  υλικά εκτός από το μέλι βράζουμε  για  10 λεπτά και το διατηρούμε ζεστό
  •  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, φιστίκια, αμύγδαλα, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλο και ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Παίρνουμε τα  φύλλα τα  κόβουμε  στην μέση  και όπως  βλέπουμε στις  φωτογραφίες  φτιάχνουμε  το παρακάτω  σχέδιο, βάζουμε  τις αχιβάδες -μπακλαβαδάκια σε στρογγυλό ταψί(30 εκ. διαμ.). Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε  και το λάδι  το κρατάμε  ζεστό όχι καυτό,και το ρίχνουμε  επάνω  στον μπακλαβά μας με  μια  κουτάλα και ραντίζουμε με νερό
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  200 βαθμούς  ανάλογα  το  φούρνο μας για  15 λεπτά και μειώνουμε  στους  180 βαθμούς για  άλλα  20 -25  λεπτά έως αποκτήσει  χρυσό σκούρο χρώμα .
  • Αφαιρούμε  τον μπακλαβά αφήνουμε 2-3 λεπτά  να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε  με  το ζεστόσιρόπι μας  που έχουμε ετοιμάσει  ενώ ψηνόταν ο μπακλαβάς μας   










Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΡΟΥΣΤΙΚ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ





ΥΛΙΚΑ :

  • 700-750  γρ  αλεύρι
  • 60 γρ βούτυρο ή λάδι 
  • 200ml ζεστό νερό
  • 250 ml ζεστό γάλα
  • 20 γρ μαγιά φρέσκια ή  7 γρ ξερή μαγιά
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά  της σούπας ζάχαρη  

Μέθοδος

  • Ανακατεύουμε στον  κάδο  του αρτοπαρασκευαστή   ή σε   ένα  μπολ   ,  το αλεύρι με το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε τετράγωνα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη σε  υφή   άμμου  
  • Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο της ζύμης, ρίχνουμε τη μαγιά  που την  έχουμε  διαλύσει  στο  ζεστό γάλα με  την  ζάχαρη  . Ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε  και το  ζεστό νερό  λίγο  λίγο 
  • Ζυμώνουμε , μέχρι να  'έχουμε  μια  απαλή  και   ελαστική ζύμη  . Αν η ζύμη χρειάζεται   προσθέτουμε   ξανά μία κουταλιά αλεύρι, ή μια κουταλιά νερό ,ανάλογα  με  την  υφή της  ζύμης  . 
 
  • Αφήνουμε   την  ζύμη να φουσκώσει για μια ώρα σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα.
  • Μετά από μια ώρα, μεταφέρετε τη ζύμη σε  πάγκο εργασίας  με αλεύρι , μοιράζουμε  την ζύμη  σε 12 ίσα κομμάτια  90-100 γρ το καθένα  .  Τεντώνουμε   με  το πλάστη   ή  πατάμε  την  ζύμη με το χέρι  να  ανοίξει σε  σχήμα πιτούλας   πάχους 1-2 cm, και τα βάζουμε στο ταψί. Τα  ψωμάκια   δεν θα πρέπει να έχουν  τέλειες άκρες, θα   έχουν   μια  πιο   ρουστίκ  όψη ..
  • Βουρτσίστε την επιφάνεια με λίγο γάλα  και πασπαλίζουμε   με  λίγο   αλεύρι.
  •   Τα αφήσουμε να φουσκώσουν  για μισή ώρα. Εν τω μεταξύ, θερμαίνουμε   το φούρνο στους 200 ° βαθμούς  
  • Πριν βάλουμε τα ψωμάκια στο φούρνο, πιέζουμε στο κέντρο με το δάχτυλό μας  
  • Πασπαλίζουμε   με  λίγο περισσότερο αλεύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.
 
  • Έτοιμα   και   πολύ  αφράτα μέσα. Είναι πολύ νόστιμα..
                                                                                                   Καλή σας όρεξη!
 Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
 

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ





 


Πάλι χιόνι σήμερα ...  είναι  η δεύτερη  μέρα που χιονίζει  στην  πόλη  μας με  μια  μικρή  διακοπή ..  Είμαστε "αποκλεισμένοι " στο σπίτι και  ετοιμάζω  ψωμάκι  χωρίς  ζύμωμα  .αυτή  την  φορά  όμως  μπαγκέτες  που θα  τις φάμε   με  βουτυράκι  και  μαρμελάδα  ακτινίδιο για  το πρωινό μας  και για το  μεσημεριανό τραχανούλι  θρεπτικό σουπίτσα για  το  μεσημεριανό μας
Τις ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ και  τις  έχουμε  έτοιμες  και  ζεστές  το πρωί  για  το  πρωινό μας

 ΥΛΙΚΑ :

385 γρ αλεύρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις
300 ml νερό ζεστό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι μαγιά 7 γρ ξερή μαγιά
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύδι ή χυμό από φρέσκο λεμόνι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπολ μαζί ρίχνουμε  και το αλάτι . Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ζεστό νερό ,τη μαγιά και το ξύδι και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια παχιά και κολλώδη ζύμη για 3-4 λεπτά .
  •  Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 12 -15 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο, για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το μέσα στο φούρνο της κουζίνας .Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία στο σπίτι,η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει. 
  • Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε και αφήνοντας να φουσκώσουν μόνο 2-3 ώρες σε ζεστό  φούρνο και να τις ψήσουμε θα έχουμε πάλι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα,όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες
 
  • Βγάζουμε τη ζύμη 2 ώρες πριν ψήσουμε το ψωμί με μια μαρίζ από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη από πάνω με αλεύρι. 
  • Διπλώνουμε 5-6 φορές τη ζύμη. Και την μοιράζουμε στα 2-3 κομμάτια  ίσου βάρους και  τα  δίνουμε το σχήμα  τις  μπαγκέτας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω  .
  • Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και τις σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη που την έχουμε πασπαλίσει με  αλεύρι .Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν  για 1 ώ­ρα  να  διπλασιάσουν το όγκο τους . Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C
     
 
  • Και την ώρα που θα  ανάψουμε τον φούρνο να  προθερμανθεί προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό σε ένα  μικρό πυρέξ, με τον τρόπο αυτό θα βράσει άμεσα και να δημιουργήσει ατμό..και θα βοηθήσει τις μπαγκέτες  στο ψήσιμο να  κάνουν   τραγανή  κόρα   
 
  • Κόβω τις μπαγκέτες με ένα ψαλίδι κουζίνας και τις ψεκάζω με νερό.Μετά από 8-10 λεπτά ψεκάζω πάλι με νερό, μετά από 15 λεπτά ξανά ψεκάζω και τις αφήνω να ψηθούν μέχρι να  πάρουν το χρώμα  που βλέπουμε στις φωτογραφίες  
  •  Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε τις μπαγκέτες  κρυώσει σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να  το  κόψουμε  .  
             Έκανα διπλή δόση γιατί ποτέ δεν μας φτάνουν 2 μπαγκέτες 


Ως την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .     
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές